Čudo arhitekture- Eresundski most

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
262.295
Dansku prestonicu Kopenhagen i švedski grad Malme povezuje jedinstven put - osam kilometara dug most Eresund koji se na veštačkom, Bibernom ostrvu, nastavlja u podvodni tunel.

Eresundski most ili Eresundska veza je namenjena za drumski (četiri trake) i železnički saobraćaj (dva koloseka) i najduži je kombinovani most-tunel takve vrste u Evropi. Takođe, most je najduži most na svetu koji prelazi državnu granicu.
eresundski_Most__2__875167405.jpg

Ideja za spajanje dva kopna preko Eresundskog moreuza, postojala još pre Drugog svetskog rata, uoči kog je i odbačena. Detaljno je proučavana ponovo 1950-ih i 1960-ih godina od strana Vlada Švedske i Danske, ali je 1970-ih ponovo odbačena zbog ekonomske situacije i zabrinutosti za prirodu i posledice koje bi izgradnja na nju mogla da ima. Konačno, prema projektu danskog arhitekte Džordž K.S. Rotne ispred kompanije "COWI", gradnja je započeta 1995. godine. Poslednji deo je ugrađen 1999. godine, a most-tunel je zvanično otvoren 1. jula 2000. godine.
Most se proteže od Malmea sve do veštačkog ostrva Peberholm (ostrvo Biber koje je ime dobilo jer se nalazi odmah do prirodnog ostrva Saltholm, što znači So), smeštenog na sredini moreuza. Ovo ostrvo je napravljeno od materijala iskopanog sa morskog dna tokom gradnje mosta.
eresundski_Most_827639314.jpg

Na tom ostrvu, most prelazi u tunel ukupne dužine četiri kilometra, od kojih se tri i po kilometra nalazi ispod površine mora. Tunel čini čak pet manjih tunela, od kojih su četiri su namenjena drumskom i železničkom saobraćaju, dok je peti za evakuaciju.
Ovaj most godišnje pređe preko 20 miliona ljudi, a najviše onih koji žive u Švedskoj a rade u Danskoj, i obrnuto.
(nacionalna geografija)

eresundski_Most__3__494843255.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.