Čudesan uticaj vukova na prirodu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
345.510
41991132_1922228591219396_8690959528541290496_n.jpg

Jeloustoun je najstariji svetski nacionalni parki i prvi rezervat prirode koji je bio pod specijalnom zaštitom međunarodne prirodne baštine (Drugi je Obedska bara).

U Jeloustonu živi i preko 70 vrsta sisara, među kojima su i vukovi koju su četrdesetih godina prošlog veka skoro sasvim istrebljeni iz parka da bi se ponovo pojavili tek 1995. godine. Nakon njihovog povratka vegetacija je počela da se obnavlja. Visina drveća se šestostruko povećalo za samo šest godina. Opustele doline su postale šume jasike, vrbe i drugog rastinja. Nedugo potom i ptice su počele da se naseljavaju. Jeloustoun je propevao zbog njihovih cvrkuta, a stigli su i dabrovi koji obožavaju da jedu drveće. A dabar je poput vuka inžinjer ekosistema - njihove brane su napravile staništa za vidre, patke, ribe, vodozemce. Vukovi su nastavili svoju prirodnu misiju - ubijali su kojote, a broj miševa i zečeva se povećao. A to je automatski značilo da će biti i više jastrebova, lisica, lasica, jazavaca. Gavrani i orlovi su se hranili ostacima vučje hrane. Baš kao i medvedi čiji je broj takođe porastao jer je bilo više bobica na drveću. Sivi vukovi su promenili ponašanje reka. One su manje krivudale, imale su manje meandara i bilo je manje erozije zemljišta jer se vegetacija stabilizovala. Kanali su se suzili, nastalo je više jezera. Sve to je pogodovalo svetu divljih životinja i biljaka. Reke su bile stabilnije u svom koritu. Može se reći da su vukovi preporodili Jeloustoun.
 
Мржња према вуку ( јер се заправо ради о мржњи !) је карактеристична за западно хришћанску цивилизацију и траје вековима.Бајка о Црвенкапи је њен симбол.Код нас је дошла са Запада и представља један од показатеља слабљења наш вере,јер наш Свети Сава је заштитник вукова и они га прате, а тако је било од времена многобоштва када је наше врховно Божанство било вук, као што је на пример Русима то био медвед.

1713902537848.jpeg
 

Back
Top