Ćudan miris od prekidaća za bojler,

picofatac

Zainteresovan član
Poruka
166
na setu prekidaća za banju ,prekidać za bojler dobio neki smrad i miris kad se ukljući,skinuo sam pokopac kao na slici,moram li komplet sve promjenit ili samo prekidać za bojler
Set je marke vedder
20230208_080439.jpg

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.208
Zajebi te savete da krpiš oksidirane kontakte na prekidačima, zbog opasnosti od požara. Besmisleno je štedeti na tome.

Osim ako kuća ne pripada tvom neprijatelju, kupi ceo set prekidača i zameni, jer ako je oksidirao jedan kontakt i pregrejao se, onda sigurno ni drugi nisu bajni. To je jeftino. Imaš više izbora, AlingConel je sasvim OK, slovenački TEM, a ni Legrand i Schneider više nisu toliko skupi.

Obavezno pre zamene dobro očisti kontakte bakarne na žicama nekom šmirglicom, ili odseci vidljivi deo ako ima dovoljno kabla i skini izolaciju iznova.

Čak i najjeftiniji nov prekidač biće sto puta bolji nego ovaj sad.

Neno

Elita
Moderator
Poruka
16.774
na setu prekidaća za banju ,prekidać za bojler dobio neki smrad i miris kad se ukljući,skinuo sam pokopac kao na slici,moram li komplet sve promjenit ili samo prekidać za bojler
Set je marke vedderPogledajte prilog 1294106
Loš kvalitett, nedovoljan otpor.. negdje se plastika topi zbog lošeg kontakta ili nedovoljnog protoka tj otpora, zato se čuje taj miris.
To uopšte nije naivno i ako se ostavi uključeno i bez nadzora može se i zapaliti.
Obavezno promjeniti komplet prekidač i kupi neki kvalitetniji kao što su kolege gore već navele.
Prije toga potrebno je očistiti na žicama ostatke gareža ili oštećene plastike ako ih ima. Pri spajanju kontakte dobro stegnuti i učvrstiti i više ne bi trebalo biti problema.

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
101.484
Ahamm, a ti kao znaš? .. da proverimo ;)

(Omov zakon -znaš ... pa si izračunao jačinu struje..
a zavisnost otpora od temperature,...
a prenaponi unutrašnjeg porekla ?

Treba prekidač za najmanje 16 Ampera.... (Za 10 ampera neće dugo trajati.)
Ne urlaj, ja sam napisao samo prema potrošnji.
I nema u prodaji prekidač za bojler od 10A.

Plant

Aktivan član
Poruka
1.606
Moze da eksplodira, bolje pozvati elektricara da zameni zice ili sta vec
Ko da eksplodira ?
Istopiće plastiku... Odatle i miris... od nagorele plastike, jer su se kontakti previše grejali..

postoji mogućnost .. tj. opasnost, da je i provodnik tanak..
I da je grejač u bojleru probio pa vuče veću struju...
Trebalo bi izmeriti otpor grejača ili proveriti (ispitivačem faze - glinaricom) da li je grejač ceo... proboj može biti mali, ali dovoljan za navedene simptome.

Poslednja izmena: