Cuda pod Ostrogom?

Nije tema, ali prema vernicima i ljudima sam vernik, a prema rugacima i mrziteljima nisam i ne mogu da budem.

Moje vredjanje je uvek bilo reakcija, a ne "akcija" kao vasa, a i to posle dugog trpljenja. Odbrana vere od skrnavljenja.

Toliko, necu da idem u dalji spam.

nisam siguran, al' mislim da bi ovaj tvoj post imao smisla da si, na primer, budista. al' kažem nisam siguran.

A zašto se u religiji toliko koriste ti ratni temini... odbrana, sila, borba, rat...?

Nije to u religiji....slucajno je ovde u kontekstu napisan taj izraz....u svakom slucaju religija se proteze kroz istoriju, bilo je i ratova, ali treba da se zna koji i ciji su kakvi.

ali uopšte me ne kontaš. al' ajd nije ni bitno.

vratimo se navodnim čudima pod ostrogom :D

Pa nisu navodna, stvarna su.

Ja sam dala 2 primera - jedan iz moje okoline i jedan sa linka.

Poslednja izmena:
Nije to u religiji....slucajno je ovde u kontekstu napisan taj izraz....u svakom slucaju religija se proteze kroz istoriju, bilo je i ratova, ali treba da se zna koji i ciji su kakvi.
.

Jeste, samo si me podsetila tim :)
Ne pričam o ratovima, naravno da je bilo ratova, nego o toj zastupljenoj ratnoj terminologiji u religiji....Razmljivo je sve, ok..samo je eto zanimljivo..

Jeste, samo si me podsetila tim :)
Ne pričam o ratovima, naravno da je bilo ratova, nego o toj zastupljenoj ratnoj terminologiji u religiji....Razmljivo je sve, ok..samo je eto zanimljivo..

Pa kad je pitanje nametnuto.

To je kao ono u psihologiji o belim majmunima: "nemojte razmisljati o belim majmunima".

Samim tim covek i nehotice pomisli na njih (ili kao ovde, kaze). Uostalom, odbranom u okviru svoje religije (veroispovesti) covek samo moze da se dici. Nema razloga ne istaci to pa makar i nevezano.

Pa i pravoslavlje je "odbrambena" vera ( da se tako "grubo" izrazim...)

Mi nikoga ne diramo ali se branimo kad nas napadaju....bar je nase srpsko pravoslavlje takvo.
Pa jes'... car Dušan Silni se tako zaneo pa se branio do Korintskog zaliva.... dobro je da je pravoslavlje odbrambena vera, inače bi možda stigao i do Jerusalima.... :hahaha:

Pa jes'... car Dušan Silni se tako zaneo pa se branio do Korintskog zaliva.... dobro je da je pravoslavlje odbrambena vera, inače bi možda stigao i do Jerusalima.... :hahaha:

Cak ni osnovne stvari ne znas - on nije vodio verski rat, vec osvajacki rat.....to je drugo. Ne mozes tako diletantski da brkas karakter i prirodu ratova.

Kad kazem "odbrambene" znaci da nikog nismo silom pokrstavali, kao sto su drugi. Mi nemamo "mrlje" u vezi s tim.

A sad...ako ti je stalo, ti nabrajaj sve ratove Srbije od pocetka do danas, ali ja necu to citati.

Čudi me da pravoslavci - pripadnici najmiroljubivije religije na svetu posle đainizma - uopšte i vode osvajačke ratove.... kako je to u skladu sa njihovim dokazanim pacifizmom, deder nam objasni....

Nista bez razumevanja vremena u kome je ziveo (jeresi, Turske, raznih pobuna i sl.)

U zakoniku se car Dušan deklariše kao pravoslavni car, zaštitnik i čuvar vere, branilac od jeretika i kome je pripadalo pravo da upravlja i crkvenim poslovima.[7]

On je bio zastitnik pravoslavlja na rusevinama Vizantije koje su mnogi hteli da iskoriste za pokatolicenje.

hogarius:
Ovoliko ruzan i neprikladan recnik koriste osobe bez domaceg i gradjanskog vaspitanja, da ne kazem neku drugu kvalifikaciju. Ovo je neprikladan recnik, apsolutno neprihvatljiv za jednu dobro odgojenu damu, koja pretenduje da je hriscanka. I kakva je to “nasa” vera, u cemu se ona razlikuje od tudjih vera, sta je to u njoj tako pozivitno da se razlikuje od ostalih hriscanskih denominacija. Koji su to “nasi” svetitelji, i u cemu se sastoji to njihovo svetiteljstvo, ko su ti nazovi svetitelji cudotvorci kojima se dizu tako skupe gradjevina i koje zajedno sa njihovim odrzavanjem i platama popova kostaju ovu drzavu grdne novce. Zasto se taj novac ne daje na podizanje zdravstvenih ustanova, za kulturno uzdizanje, za obrazovanje, za zbrinjavanje sirodadi i druge ugrozene dece, vec ide u dzepove zadriglih popova. Zasto sekte, zar pravoslavlje nije sekta proizisla iz judaizma? I sve izgubi smisao bas kao i religijske dogme koje sluze za sludjivanje naroda. Sta bi, po tebi, jedan skeptik trebalo da izjavi ili pita? Da li si ti sposobna da das pravi odgovor na bilo kakva pitanja koja bi mogla da interesuje jednog skeptika?
Ali pristojnost i postovanje tudje vere se valjda podrazumeva, sto valjda stoji i u Pravilniku?

Pa nisi ni mogao da vidis jer se svojski trudite da nas ometate, pristup vam je svuda dozvoljen, svuda gurate svoj nos i to na jedan krajnje nekulturan nacin, vecina.

Nije vam cilj da saznate i pitate, vec da se izrugujete. To je ono sto odbija pravoslavce i sto su svi primetili. Sve moze i na lep nacin da se pita, a ne da se izvrgava ruglu. :)
Dobar deo nase zenske populacije jos uvek zivi u dubokoj provinciji i ne moze da se oterasi necivilizovanog recnika. To je osnovna odlika provincijske domacice. I koga bih ja to trebalo da pitam, da saznam, i sta da saznam? Sta ja od tebe mogu da naucim? Postavio sam niz pitanja u teksktu koji si ti citirala, ali odgovora nema. Ostavi se tih pausalnih i uvredljivih kvalifikacija. Drugo, ko si ti da nekome zabranjujes pristup tamo gde ti mislis da je tvoja teritorija? Da li ti zivis u dzungli ili u civilizovanom drustvu? Naravno, ako se nase drustvo moze nazvati civilizovano. Preprucio bi ti da procitas Konstantinovicevu Filozofiju palanke.

Poslednja izmena:
z:lol:

540881_428850550521914_291083679_n.jpg

Cak ni osnovne stvari ne znas - on nije vodio verski rat, vec osvajacki rat.....to je drugo. Ne mozes tako diletantski da brkas karakter i prirodu ratova.

Kad kazem "odbrambene" znaci da nikog nismo silom pokrstavali, kao sto su drugi. Mi nemamo "mrlje" u vezi s tim.

A sad...ako ti je stalo, ti nabrajaj sve ratove Srbije od pocetka do danas, ali ja necu to citati.

A Bogumili?

ja mislim da oni nisu pokrstavani vec proterivani

a petko (hrastovnik) je expert za njih:D

Jeste prpteran onaj ko je pobegao ili imao sreće ..
Mnogi su spaljeni na lomačama.

"... izvedav ovu pred sabor svoj, sabran protivu te lukave jeresi, izobliči krivoverje njihovo, i savetova se sa svetiteljem svojim Jeftimijem i sa časnim črncima, i sa velmožama svojim, i, nimalo ne zadocnev, posla na njih vojsku, naoružanu od slavnih svojih, govoreći: `Revnujući porevnovah za Gospodom Bogom svedržiocem...I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.“

Stefan Prvovenčani

Sta bogumili?

U to vreme je crkva i drzava bila jedno i proterivani su u skladu sa zakonom:

„I ko se nađe kao jeretik, živeći među hrišćanima, da se ožeže po obrazu i da se izagna, a ko bi ga tajio, i taj da se ožeže.“

– Dušanov zakonik, član 10.

„I ko rekne babunsku reč, ako je vlastelin, da plati sto perpera, akoli je sebar da plati dvanaest perpera i da se bije štapovima.“

– Dušanov zakonik, član 85.

To je bila sekta, otprilike nesto kao danas kriminalci i mafijasi za modernu drzavu.

Sta bogumili?

U to vreme je crkva i drzava bila jedno i proterivani su u skladu sa zakonom:.

Kojim zakonom?
Jedini zakon pisani u to vreme je mogao biti neki "crkveni zakon" ...
To može opravdati i inkviziciju..ako ces tako da gledas.

To je bila sekta, otprilike nesto kao danas kriminalci i mafijasi za modernu drzavu.

Zašto su Bogumili bili opasni?

Kojim zakonom?
Jedini zakon pisani u to vreme je mogao biti neki "crkveni zakon" ...
To može opravdati i inkviziciju..ako ces tako da gledas.

Zašto su Bogumili bili opasni?

Kako kojim? Pa govorimo o caru Dusanu. U pitanju je "Dusanov zakonik" koji se odnosio na drzavu u celini.

Bogumili su bili opasni, da citiram Vladetu Jerotica evo iz kog razloga:

„Јер, богумилство није овде на Балкану само манихејска дуалистичка јерес, него је оно и стални бунт против Цркве и државе, својине и права, све оно, једном речи, што је у балканским народима анархично и анархоидно.“

Dakle, oni su bili za drzavu nesto kao anarhisti, ne samo protiv pravoslavlja, nego i protiv cara, vlastele, poretka, " buntovnici bez razloga".

Ali valjda tema nije o njima?

Dobro, nije tema, mislim i da ima.
Samo da kažem da imaš u vidu, da Dušanov zakonik nije postojao u vreme kada je Stefan Nemanja vladao i kada su oni spaljivani i proterivani. Tek je posle oko 200 godina posle toga došao zakonik.

A nisam upućen toliko o učenju Bogumila da bih mogao nešto da raspravljam. Samo onoliko koliko znam, mislim da nisu bili baš nešto agresivni..

Back