Iz programa kanala Spas "I biće dvoje" o porodici advokata Pavela Astahova
Voditelj: Pavel je ispričao ovu priču, prodornu, neverovatnu, da se vaš najmlađi sin pojavio, zapravo, molitvama patrijarha Alekseja. Možete li nam reći kako je to bilo? Stvarno ste želeli dete. Treće, još jedno.
Svetlana Astahova: Da, želeli smo. Jer kad su nam starija deca odrasla, u jednom sam trenutku shvatila da mi je to uopšte nemoguće kad...
Voditelj: U kući tad nije bilo malog deteta
Svetlana Astahova: ...mališe. Ne. Najstariji sin se rodio vrlo rano, a zapravo smo odrasli s decom. I da, želeli smo dete i u jednom trenutku pomislimo: "Pa možda ako Gospod ne da, tako i treba da bude." A kada se dogodilo da je umro Patrijarh Aleksej II, naš prijatelj (odaću vam tajnu), kojeg poznajete, pozvao nas je i rekao: "Biće ispraćaj Patrijarha u Hramu Hrista Spasitelja, dođite.” Bili smo na poslu, rekla sam da nemam maramu i da mi je neugodno. On kaže: "ne, ne, ne, morate otići tamo." I došli smo i prišli, koliko se sad sećam, bio je ogroman red do sanduka (kovčega, lijesa). Da budem iskrena, nisam se ni pripremala, niti sam išta tražila, to su očito bile reči odozgo. I kada sam se opraštala sa patrijarhom, rekla sam mu: "Baćuška, podari mi dete". I izašla sam, i bukvalno tri nedelje kasnije shvatila sam da sam trudna, išla sam na ultrazvuk, a rok je bio dan oproštaja od patrijarha. Da. I Zurab Čačavadze nas je pozvao tamo."