Čuda patrijarha Alekseja Drugog

Gedeon

Poznat
Poruka
7.921
unnamed-1.jpg

Blaženopočivši svjatjejši patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej Drugi (svetovno ime takođe Aleksej - Aleksej von Rüdiger, iz plemićke porodice baltičkih Nemaca koja je u 18. veku primila pravoslavlje) 1929-2008, patrijarh sveruski 1990-2008, je zaista bio čovek svetog života, staložen, skroman, mirotvorac. Svojim molitvama je činio čuda i za života a postoje svedočanstva i posle svog upokojenja.

Neka od zabeleženih čuda:
https://patriarh-i-narod.ru/chudesa-patriarha-alexiya-ii

Drvo Njegove Svetosti Patrijarha Alekseja II se osušilo pre njegove smrti

Samarkandsko čudo Patrijarha Alekseja II

Sinodska komisija za kanonizaciju već je započela s radom na kanonizaciji patrijarha Alekseja II.

Protivnika kanonizacije ima mnogo, a poni će nesumnjivo otežavati rad komisiji. Međutim, svaki pokušaj omalovažavanja delovanja ruskog patrijarha sigurno će propasti. Na primjer, katolici, koji su se smijali čudu koje je za života učinio Aleksije II, bili su nasmrt uplašeni iznenada pojavom drevne lobanje.

Tokom svog života, Njegova Svetost Patrijarh Aleksej II izvršio je nekoliko dela koja se s pouzdanjem mogu nazvati čudom. Jedna od najčudesnijih stvari dogodila se u Samarkandu 1996. godine.

Onde je, prilikom posete grobu proroka Danila, Njegova Svetost skrenuo pažnju na sušeno drvo pistacije. Ovo snažno rašireno stablo bilo je mali grm kada je Tamerlan donio Danilove ostatke u Samarkand iz vojne kampanje u Maloj Aziji, uz pomoć koje se nadao zaštititi grad od potresa. Šest vekova pistacija je stajala uz mauzolej proroka i štitila poklonike od zimskog vetra i letnje žege.

"Kada je Aleksej II stigao, već je nekoliko godina drvo bilo suvo”, priseća se Olim, zaposlenik mauzoleja zadužen za baštenske biljke. "Hteli smo ga ispiliti, ali nismo imali vremena." Razmišljali smo o uklanjanju drveta nakon završetka posjete.

Patrijarh je to mjesto osveštao, a potom je i sam sišao do svetog izvora i donio vodu kojom je poškropio drvo.

"To se dogodilo 16. oktobra, a u martu je prvi put nakon pet godina pistacija procvetala, kaže Olim.

Vest o čudu odmah se proširila Samarkandom. O oživljenom drvetu pričali su bez daha, a mnogi su patrijarha već tada nazivali svetim čovekom.

Poklonici iz cijelog sveta pohrlili su u mauzolej Hodže Danijara, kako muslimani zovu proroka. Čak je i Dmitrij Medvedev tokom prošlogodišnjeg poseta Uzbekistanu zamolio uzbekistanskog kolegu Islama Karimova da mu pokaže čudotvorno stablo.

O čudu koje je učinio patrijarh s novom se žestinom raspravljalo zajedno s pitanjem njegove kanonizacije. Protivnici pravoslavne crkve žele dovesti u pitanje neke njegove postupke, uključujući i čudo u Samarkandu.

Na primjer, kada se početkom marta na nekim web stranicama pojavila informacija da stablo nije procvetalo, katolička delegacija odletela je u Samarkand kako bi na vreme utvrdila "neusklađenost". Proleće je u Uzbekistan zaista kasnilo, a na stablu pistacije uspjelo je izrasti tek nekoliko novih grana. Jednu od njih odlomili su potencijalni turisti smejući se.

"Ukorio sam ih", kaže Ulukbek, slučajni svjedok vandalizma. "Ali nisu obraćali pažnju na mene i počeli su da se spuštaju do izvora sa kojeg je Aleksej II uzimao vodu da poškropi drvo."

Kada su turisti zakoračili na stazu koja vodi ka izvoru sa brda na kojem se nalazi mauzolej, pod njihovim nogama se urušio sloj gline, a iz brda su se pojavile glatka uglačana lobanja i kosti.

"Trebao si vidjeti kako su trčali”, smeje se Ulukbek.

Narednog dana tim arheologa je pregledao ostatke. Pored njih su pronađeni mač i elementi oklopa iz vremena Tamerlana.

"Očigledno je u pitanju bio plemeniti ratnik, možda jedan od Timurovih borbenih prijatelja, jer mu je bila čast da leži pored prorokovog mauzoleja“, sugeriše doktor istorijskih nauka Said Abasov.

Ko god da je bio vlasnik lobanje za života, njegov izgled se sada može smatrati čudom. Samo svojom pojavom branio je i čast Alekseja II i svetinju od nepozvanih (katoličkih) gostiju.

"Ovo proleće (2008.) nateralo je mnoge na razmišljanje“, kaže Odil-hodža. "Mi smo ćutalli kada smo videli osušene grane na svetom stablu pistacije. A onda su iz Moskve stigle tužne vesti. Patrijarh Aleksej II umro je 5. decembra 2008. godine. Odmah smo shvatili šta nam čudesno drvo želi reći. Već je oplakivalo predstojeći odlazak svetog čoveka."

Izvor: http://mirmagdalina.ru/?p=8698

Iz programa kanala Spas "I biće dvoje" o porodici advokata Pavela Astahova

Voditelj: Pavel je ispričao ovu priču, prodornu, neverovatnu, da se vaš najmlađi sin pojavio, zapravo, molitvama patrijarha Alekseja. Možete li nam reći kako je to bilo? Stvarno ste želeli dete. Treće, još jedno.

Svetlana Astahova: Da, želeli smo. Jer kad su nam starija deca odrasla, u jednom sam trenutku shvatila da mi je to uopšte nemoguće kad...

Voditelj: U kući tad nije bilo malog deteta

Svetlana Astahova: ...mališe. Ne. Najstariji sin se rodio vrlo rano, a zapravo smo odrasli s decom. I da, želeli smo dete i u jednom trenutku pomislimo: "Pa možda ako Gospod ne da, tako i treba da bude." A kada se dogodilo da je umro Patrijarh Aleksej II, naš prijatelj (odaću vam tajnu), kojeg poznajete, pozvao nas je i rekao: "Biće ispraćaj Patrijarha u Hramu Hrista Spasitelja, dođite.” Bili smo na poslu, rekla sam da nemam maramu i da mi je neugodno. On kaže: "ne, ne, ne, morate otići tamo." I došli smo i prišli, koliko se sad sećam, bio je ogroman red do sanduka (kovčega, lijesa). Da budem iskrena, nisam se ni pripremala, niti sam išta tražila, to su očito bile reči odozgo. I kada sam se opraštala sa patrijarhom, rekla sam mu: "Baćuška, podari mi dete". I izašla sam, i bukvalno tri nedelje kasnije shvatila sam da sam trudna, išla sam na ultrazvuk, a rok je bio dan oproštaja od patrijarha. Da. I Zurab Čačavadze nas je pozvao tamo."

Onde je, prilikom posete grobu proroka Danila, Njegova Svetost skrenuo pažnju na sušeno drvo pistacije. Ovo snažno rašireno stablo bilo je mali grm kada je Tamerlan donio Danilove ostatke u Samarkand iz vojne kampanje u Maloj Aziji, uz pomoć koje se nadao zaštititi grad od potresa. Šest vekova pistacija je stajala uz mauzolej proroka i štitila poklonike od zimskog vetra i letnje žege.
wtf?

ajde nam ovo detaljnije, nista ne razumemo

koji Danilo, SZ PROROK?
TAMERLAN, MISLIS IZ ZLATNE 'ORDE? kakve on moze da ima veze sa danilom? i'm confused, and dased.

ruje su prolupale dibidus, ovo je van pameti, ili se ti gedo PAPISTO opet sprdas s rusima, jer kakve veze tatari i tamerlan imaju sa ovim svabom? drvo pistachia? jes dobri su pistachi, al' ajde nam objasni u cemu je stos?

Poslednja izmena:
wtf?

ajde nam ovo detaljnije, nista ne razumemo

koji Danilo, SZ PROROK?
TAMERLAN, MISLIS IZ ZLATNE 'ORDE? kakve on moze da ima veze sa danilom? i'm confused, and dased.

ruje su prolupale dibidus, ovo je van pameti, ili se ti gedo PAPISTO opet sprdas s rusima, jer kakve veze tatari i tamerlan imaju sa ovim svabom? drvo pistachia? jes dobri su pistachi, al' ajde nam objasni u cemu je stos?
Pročitaj gde je grob proroka Danila, da starozavetnog proroka. Među pet mesta se pominje i Samarkand. Nisam nikakav papista. Pape su propupale, naročito ovaj zadnji.

Pročitaj gde je grob proroka Danila, da starozavetnog proroka. Među pet mesta se pominje i Samarkand. Nisam nikakav papista. Pape su propupale, naročito ovaj zadnji.
na 5 mesta sahranjen?
pa, da, kao i jovan apostol sto ima dva groba u efesu, a ovih 5 mesta su na koliko kontinenata?
sprdas se gedo.
Tamerlan donio Danilove ostatke u Samarkand iz vojne kampanje u Maloj Aziji
stvarno nisam znao, nit da je tamerlan bio u maloj aziji, nit da je danilo tamo sahranjen - imas neke linkove, ili moram sam da trazim i ucim?

mala aazija mu je bila vazal https://en.wikipedia.org/wiki/Timurid_conquests_and_invasions
Timurid Empire at its greatest extent (without vassals) – dark green is territories and light green is areas subjugated to Timur's raids.

a jes zanimljivo, moracu da istrazim jos, tek sam naceo

Poslednja izmena:
na 5 mesta sahranjen?
pa, da, kao i jovan apostol sto ima dva groba u efesu, a ovih 5 mesta su na koliko kontinenata?
sprdas se gedo.

stvarno nisam znao, nit da je tamerlan bio u maloj aziji, nit da je danilo tamo sahranjen - imas neke linkove, ili moram sam da trazim i ucim?

mala aazija mu je bila vazal https://en.wikipedia.org/wiki/Timurid_conquests_and_invasions
Timurid Empire at its greatest extent (without vassals) – dark green is territories and light green is areas subjugated to Timur's raids.

a jes zanimljivo, moracu da istrazim jos, tek sam naceo
Čitaj. Informiši se. Moli se svetom patrijarhu Alekseju Drugom. Zašto bih se sprdao. Koliko je bilo samo originala ikone koju je naslikao sveti Luka. Tako i to sa grobom sv. proroka Danila.

"Ovo proleće (2008.) nateralo je mnoge na razmišljanje“, kaže Odil-hodža. "Mi smo ćutalli kada smo videli osušene grane na svetom stablu pistacije. A onda su iz Moskve stigle tužne vesti. Patrijarh Aleksej II umro je 5. decembra 2008. godine. Odmah smo shvatili šta nam čudesno drvo želi reći. Već je oplakivalo predstojeći odlazak svetog čoveka."
Čitaj. Informiši se.
ti mozda vise znas od mene, ali ti znanje nije spakovano dobro
bas citam, o samarkandu, istoriji, i saznajem kako ga je ko osvajao, i koju veru preferirao, jes azija slozena,... treba sve to prepakovati istorijski, pa bi videli

А шта фали ако је и ,,Шваба", пред Богом то нема никакве важности.
ne fali nista samo gde koja cuda? naveo je samo to jedno drvo pistachia, koje se osusilo, a on cak nije ni rekao da se posusi, kao Hristos sto rece onom bez ploda, smokvi bese

znaci, navedite sa linka, izvucite jos pa da vidimo
pokazala se neka lobanja, i sta sa njom?
znaci potpuno van pameti je sve, osim sto je samarkand istorijski bitan

RIA77 je jezuitski pravoslavac, a ti nisi pravoslavac sto odsto već neki prikriveni paganin.
ti si jezuita [isusovac], a papista na pola samo, imate vi CRNOG PAPU, pa zato pljujete na ovog u belom, a ja jesam pravoslavan, samo imam neke kriterijume, ne nasedam na gluposti
nista protiv da se kanonizuje svako, samo davaj kriterijume, a ovo sto je ova dobila trece dete NIJE CUDO, pa zelela ga je, posle dvoje vec koje je imala!

ti si jezuita [isusovac], a papista na pola samo, imate vi CRNOG PAPU, pa zato pljujete na ovog u belom, a ja jesam pravoslavan, samo imam neke kriterijume, ne nasedam na gluposti
nista protiv da se kanonizuje svako, samo davaj kriterijume, a ovo sto je ova dobila trece dete NIJE CUDO, pa zelela ga je, posle dvoje vec koje je imala!
Ti nisi pravoslavac jer ne priznaješ Apokalipsis, Otkrivenje, Otkrovenje.... A ja jesam pravoslavac, zapravo bolje rečeno pravoverac.

Back