CT snimci mumije "Zlatnog dečaka"

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.540
Kompjutersko tomografsko skeniranje egipatske mumije otkrilo je intimne detalje o tinejdžeru koji je balsamovan pre oko 2.300 godina.

Tim naučnika predvođen egiptologom dr Saharom Salim, profesorkom radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu, zaključio je da su mumificirani dečak i njegova porodica bili bogati i pripadali višim slojevima društva, jer je njegovo telo krasilo 49 dragocenih amajlija.

„Mnoge su bile izrađene od zlata, a pojedine od poludragog kamenja, pečene gline ili fajansa, takođe jedne vrste pečene gline. Njihova svrha je bila da zaštite telo i da mu daju vitalnost u zagrobnom životu“, objašnjava profesorka Salim.

мумија ковчег.jpg


Tim istraživača je mumiju nazvao „Zlatni dečako“. Prvi put je otkrivena 1916. godine na groblju koje se koristilo od 332. pre nove ere do 30. pre nove ere
u Nag el Hasaju u južnom Egiptu. Do sada je ovaj artefakt stajao neistražen u podrumu egipatskog muzeja u Kairu.

Posmrtni ostaci „Zlatnog dečaka“ su bili smešteni u dva kovčega. Spoljašnji je bio jednostavan i na sebi je imao ispis na grčkom, dok je unutrašnji drveni sarkofag bio išaran i imao pozlaćeno lice.

Skeniranjem mumije istraživači su otkrili 49 amajlija različitog dizajna, uključujući zlatni jezik u ustima i zlatnog skarabeja u srcu dečaka. Stari Egipćani su verovali da ove amajlije pomažu prelazak u zagrobni život.

Profesorka Salim navodi da su amajlije bile „lepo stilizovane u jedinstvenom rasporedu u tri reda između zavoja i unutar tela mumije. Unutra su se našli Horusovo oko, skarabeja, amulet horizonta, placenta, Izidin čvor i druge amajlije.“
Istaživači procenjuju, na osnovu stepena fuzije kostiju u njegovom skeletu i na osnovu odsustva umnjaka, da je dečak bio star oko 14 ili 15 godina.

мумија два прста.jpg


Zahvaljujući naprednim mogućnostima tomografskog skeniranja, istraživači su utvrdili da dečak nije bio obrezan.
Prema rečima stručnjaka, ovo se relativno retko susreće kod mumija i ukazuje da tinejdžer možda nije bio Egipćanin, što bi moglo da potkrepi tvrdnje da su i stranci mogli da budu mumificirani.
Profesorka Ikram, koja nije bila uključena u studiju, pretpostavlja da su u pitanju stranci koji su usvojili egipatske običaje.

„Mogao je doći sa bilo kog mesta. Mogao je biti Nubijac, Grk, Persijanac, bilo gde iz Male Azije gde muškarci nisu obrezivani. Ono što slobodno možemo reći je da verovatno nije bio Jevrejin.“

Skeniranje je pokazalo da je dečak imao sandale koje su verovatno trebale da mu omoguće da izađe iz kovčega. Prema Knjizi mrtvih starih Egipćana,
pokojnik je morao da nosi bele sandale da bi bio pobožan i čist pre nego što je izgovori stihove i pređe u drugi svet.
link
 

Top