Crvene oci

• Začetnik teme Začetnik teme ????????
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To je prirodna pojava kod fotografisanja blicem, kada je osa blica blizu ose objekiva. Pojava nastaje tako zbog toga sto su zenice u mraku rasirene pa se svetlost blica reflektuje od ocnog dna (punog kapilara) i tako nastaje efekat crvenih ociju. Efekat se moze izbeci (ili umenjiti), odnosno korigovati na neki od sledecih nacina:

1. blic odmaci od fotoaparata (ako je to moguce),
2. ukljuciti redukciju crvenih ociju na blicu/aparatu - ovu opciju ima vecina savremenih uredjaja, pa i onih jeftinijih,
3. ispraviti u nekom programu za obradu fotografija,
4. koristiti specijalnu olovku za ispravku ovog efekta na fotografijama (video sam je pre nekoliko meseci u CentrFoto-u).

Sistem redukcije crvenih ociju na blicu radi tako sto blic pre punog bljeska proizvede jedan slabiji bljesak koji treba da skupi zenice onoga koji se fotografise (alternativno blic moze da proizvede i kontinuirani svetlosni snop sa istom idejom). U oba slucaja nemoj da te zbuni dosta spora reakcija aprata na pritisak okidaca (oko 1 sec).

Kod redukcije crvenih ociju obrati paznju na i na to da neki ljudi na predbljesak ne reaguju tako sto skupe zenice, nego tako sto zatvore oci (moj slucaj). Zato ako prvi put nekog fotografises sa blicem nemoj sve fotografije da pravis sa redukcijom crvenih ociju.

Ericsson !:
Da mozda nisu stalno pijani ?
Najbolje stavite sinu na vas aparat i blic na kraju iste.Po mogucstvu metz ali to je vrlo nezgrapno i neprakticno.Imao sam 45 ct 4 metz i to je sjajno radilo.Ako i mate porodicu i trebaju vam porodicne slike ili nesto vise od toga ovo je malko vece i neprakticno.Postoji citav serijal sjajnih bliceva koji mogu posluziti.NAravno sve ima svoju cenu.

Poshtovani forumashi molim vas da mi pomognete da otklonim sledeci problem. Pazario sam Canon A75 i kao apsolutni pocetnik u vodama fotografije muci me problem pojave crvenih ociju. Na aparatu je stalno ukljucena opcija "red eye reduction" kao i automatski mod blica, ali cesto se pojavljuju crvene oci na slikama. Shta je potrebno podesiti na aparatu da bi se efekat smanjio(ako ne moze da se anulira)??? Da li je bitno kako ljudi stoje(gledaju) u odnosu na aparat??? Kao finalno danashnje pitanje za tri miliona koji program uspesno uklanja crvene oci(sa Canon-om sam dobio programcici koji brljavi kao i Microsoft Picture It!)???
Puno hvala unapred! :D
CIAO! 8)

Pa zar ima neki iole ozbiljniji programcic a da ne radi to????
Znam da sve foto radnje koje imaju digitalnu liniju (a samo taki te i interusuju jel') automatski uklanjaju crvene oci pri izradi fotografija naravno ovo se odnosi na efekat blica a ne na efekat alkohola na beonjace to vec mora da se radi rucno :wink:

men na fotografijama na kojim se korisi blic oci ispadnu poluzatvoreno, tako da izgledam umorno, neraspolozeno i tupo, za razliku od onih slikanih na dnevnom svetlu gde ispadnem normalno!!! kako to da se resi?

minamina:
men na fotografijama na kojim se korisi blic oci ispadnu poluzatvoreno, tako da izgledam umorno, neraspolozeno i tupo, za razliku od onih slikanih na dnevnom svetlu gde ispadnem normalno!!! kako to da se resi?

Procitaj predhodne postove i iskljuci redukciju crvenih ociju!

U vecini slucajeva problem crvenih ociju se moze resiti u ACD See ili u softveru koji ide uz doigitalni fotoaparat. Po nekad su ta resenja nedovoljna pa oci opet ostanu crvenkaste ili se sjaje kao na lutkama. Ako bas zelite da to potpuno eliminisete morate uz malo znanja koristiti Adobe Photoshop.

nikolab:
Matematika je jasna! ne fotografisi blicem sa vece daljine pogotovo ako imas samo integrisan blic. max 3m!

Pa sapreko tri metra sa integrisanim blicem ne da neces imati crvene oci nego ces imati slabo sta na snimku :roll: :roll:
Tja uvek su me odusevljavali oni likovi na stadionima sto skljocaju sa tribina malim aparatima sa jos manjim blicevima :roll: :roll: :roll:

Back