Crvena Jabuka - tekstovi pesama

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
29.334
1985. godine pet, tada jos uvijek djecaka koji vole iste pjesme, lijepe stvari i ljude, Drazen Ricl - Zijo, Zlatko Arslanagic - Zlaja, Drazen Zeric - Zera, Aljosa Buha i Darko Jelicic - Cunja, okupili su se i formirali do sada neprevazidjeni bend - Crvenu jabuku...

BIOGRAFIJA BANDA

Pocetkom 80-tih u Sarajevu se formira novi muzicki pokret, kojeg su njegovi "izumitelji" nazvali "new primitives". Pocelo je sa E.J. Kurtovicem, preko Zabranjenog Pusenja, nakon cega su usljedile mnoge druge grupe kao Bombaj stampa, Plavi Orkestar, Znak Srece, Tina i dr. Upravo u tim bendovima sviraju neki djecaci koji ce poceti sa necim sto traje i danas...
* 1985.godine ti se djecaci sastaju na istom mjestu u kojem slusaju iste pjesme vole iste lijepe stvari i ljude. Odlucili su nazvati to mjesto CRVENA JABUKA. U orginalnoj postavi svirali su: Drazen Ricl-Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagic-Zlaja covjek sto im je napisao sve stare pjesme (ritam gitara), Drazen Zeric-ZERA (klavijature i prateci vokal, Aljosa Buha je svirao bas gitaru i Darko Jelicic-Cunja (bubnjeve).

U toj postavi snimaju prve snimke "Bjezi kiso s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana" Da bi im se trud materijalizao na prvom albumu naziva "Crvena Jabuka", koji se u prodaji nalazi 22.03.1986. Producent na tom albumu je bio Zeljko Brodaric-Jappa, a izdavacka kuca gdje se i danas nalazi Crvena Jabuka - Jugoton (danas H.N.Z.S.Croatia Records). I tako CJ pocinje na turneju. Tokom ljeta 1986 pripremljen je materijal za drugi album. Prvi nastup CJ je zakazala 18.09.1986 u Mostaru, medutim taj koncert nije odrzan nikada. Na taj koncert Jabuka je krenula iz Sarajeva sa dva auta. "Ficom" su isli Zlaja ,Zijo i Aljosa. Kod Jablanice se dogodila prometna nesreca. Aljosa je odmah podlegao zadobivenim ranama a Zijo nakon 13 dana poslije njega.

U cast i sjecanje na njih u dvorani Skenderija, 13.10.1986 odrzan je koncert "Pjesma za Crvenu Jabuku" na kojem su nastupili sarajevski muzicari i grupe svih generacija. Crvena Jabuka prekida sa radom.

Posto je materijal za drugi album vec bio gotov,snima se i drugi album, posvecen Ziji i Aljosi "Za sve ove godine". Album je sniman u Splitu januar 1987. Producent je bio Zeljko Brodaric. Album su snimili Cunja ,Zlaja i Zera. Album "Za sve ove godine" nikad nije promoviran niti reklamiran, po zelji tri preostala clana, koji definitivno odlucuju prestati. 5.01.1998 CJ ulazi u studio Rockoko u Bosnjacima, gdje snimaju i sve ostale svoje albume i ovaj novi "Svijet je lopta sarena". Niksa Bratos tu postaje njihov novi producent i gitarista. Album "Sanjati" izlazi u prodaju 20.06.1988 sve pjesme je naravno napisao Zlaja legenda. Taj album je prodan oko 250 000 primjeraka. Zapocinje velika turneja CJ oko 180 koncerata.

U drugoj polovini 1. mjeseca 1989. godine pocinje dogovor za snimanje cetvrtog albuma pod nazivom "Tamo gdje ljubav pocinje". Odmah poslije albuma CJ krece na turneju gdje je u Domu sportova u Zagrebu snimljen dupli live album "Uzmi me kad hoces ti".

1991.godine snima se i sesti album "Nekako s proljeca". Na album ima Kemal Monteno kao gost. Nakon tog albuma je planirana turneja koja nije odrzana nazalost iz poznatih razloga, rat u Hrvatskoj i BiH. To uzrokuje ponovnu pauzu Cj i dosad najduzu.

Zlaja napusta Sarajevo i odlazi u London, da bi 1995 god. mjesto boravka izabrao u Torontu. Niksa je vec od 1990. u Hrvatskoj gdje radi u Rockoko kao: producent, aranzer, ton majstor, gitarista, klavijaturista, klanirenista, violinista.....Dilajla buduci da je iz Metkovica tamo je i ostao, Bane se nasao u Ceskoj, Zoka u Njemackoj, Igor u Hrvatskoj a Cunja i Zera su ostali u Sarajevu. Cunja radi svasta, a Zera vodi jedan Sarajevski kafic po imenu "Broj jedan".

U isto vrijeme Croatia records 1993. izdaje kompilaciju 18 hitova pod nazivom "Ima nesto od srca do srca". Na albumu se nalazi i kratko pismo publici koje glasi "Na ranijim albumima u proteklih 7 godina,uvijek smo se zahvaljivali suradnicima i projateljima koji su nam pomogli u nastanku nasih pjesama. Ali ovaj put sa zahvaljivamo Vama, koji ste svojim vjerovanjem u nas omogucili da nastane ovaj izbor pjesama, sto smo ih zajedno dijelili u tisini sobe, zagusljivoj buci kafica ili na koncertima. Ima nesto od srca do srca-neka magija, nevidljive niti isplepetene od osjecanja sto su nas spajale sve ove godine i dozvolile da ove pjesme ostanu u vasem sjecanju".

Zera i Cunja napustaju Sarjevo tek u drugoj polovici 1994. da bi dosli u Zagreb.Tu se nalaze sa Niksom i nastavljaju sa snimanjem, pod okriljem Tutica.1995 okuplja se nova postava CJ ovaj put Zera, Cunja, Kreso (bas gitara), Mario Vukovic-Jimmy (gitare), Danijel Lastric (klavijature) i neizbjezni Niksa i Dilajla. Nastavljaju sa turnejam redovno nastupaju u BiH, Njemackoj, Austriji i Svicarskoj. U 10 mjesecu 1995 sviraju i u Makedoniji.

Izlazi im i novi album 17.11.1996.god. pod imenom "U tvojim ocima" meni najdrazi album i jedan od najboljih. Autori novih pjesama su Zlatan Fazlic-Fazla, Sasa Losic-Losa, i nedovrseni rad Drazena Ricla, pjesma "Sanjam te" koju je dovrsio Zera.

Za promociju albuma Jabuka je izabrala Veliku dvoranu u Zagrebu, i koncert je odrzan na dan zaljubljenih 14.11.1996, sa 12000 zaljubljenih koji vole Jabuku i koje Jabuka voli. Prateci vokali na koncertu su Jana, Darija i Erliha. Koncerti se nastavljju svuda po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Njemackoj, Danskoj s tim na mjesto gitariste dolazi Sasa Zalepugin.

Slijede koncerti po BiH 16.05.1997 u Tuzli i 17.05.1997. u Skenderiji. Nakon zavrsene turneje vracaju se u Makarsku gdje Jabuka zivi, i gdje se pripremaju za novi album. Na pitanje (zasto Makarska?), oni odgovaraju da je to mjesto gdje se jako ugodno osjecaju mjesto na najljepsem dijelu Jadrana i mjesto predivnih ljudi. Ujedno to je mjesto gdje im je muzicki studio. Ovaj put je album onakav kakav i jeste, dali su dio sebe za nas, opisali lijepe i teske trenutke. "Svijet je lopta sarena" kakav on ustinu i jeste. Svi mi koji jesmo, a i oni koji su bili dio ovoga sto cini Crvena Jabuka, nadamo se da vas ovaj put nismo razocarali, i da cete opet u nekoj pjesmi, nekom stihu, nekoj rijeci pronaci dio sebe, dio zivota u koje ste se nasli, jer, svijet u kojem zivimo malo je lijep, malo tezak, malo nikakav,ali je jedini kojeg poznajemo. "Svijet je lopta sarena" /crvena jabuka/

BIOGRAFIJA CLANOVA

Darko Jelacic-Cunja: roden je u Zenici 1.01. 19... Kao osamnestogodisnjak seli u Sarajevo, gdje upoznaje Zeru, Zlaju, Ziju i ostalu ekipu. Prije Jabuke svirao je u Floti. Voli masu stvari...

Drazen Zeric-Zera: roden je u Mostaru, 20.07. 19... Nedugo po rodjenju dolazi u Sarajevo (gdje je i trebao biti roden). Odrasta u gradu, i pocinje svirati kao klavijurista u bendovima 80-tih (Tina, Rock, Ekser..).Zavrsio je Ekonomski fakultet, a usputno za vrijeme vojnog roka postao je instruktor voznje. U originalnoj postavi Crvene Jabuke svirao je klavijature.

Niksa Bratos: roden je u Travniku, 17.08. 19.. Elektrotehnicki fakultet zavrsio je u Sarajevu, gdje je u to doba svirao u Valentinu. Nakon toga postaje gitarista Crvene Jabuke. Svira previse instrumenata da bi ih se moglo nabrojati na ovako malo prosatora... Voli odmor uz Marka i Sanju (to mu je najveca neispunjena zelja), ne voli zlobu.

Kresimir Kastelan-Kreso: roden u Zagrebu 18.02. 19.. Zavrsio je osnovnu i srednju muzicku skolu, instrumenti su mu gitara i kontra bas. Svirao je prije Jabuke u Alter Egu, Skorpionima...Voli slusati Bellu Flecku, Marcusa Millera, a najvise na svijetu voli svoju zenu Suzanu i sina Karla.

Danijel Lastric: roden je u Derventi, 2.05. 19.. Zavrsio je Osnovnu muzicku skolu, instrument: klavir. Nakon srednje seli u Zagreb, gdje upisuje Medicinski fakultet, da bi zavrsio na studiranju psihologije. Prije Jabuke svirao je u Saruon.

Mario Vukovic-Jimmy: roden je u Sisku, 15.03. 19.. Osnovnu i srednju glazbenu skolu zavrsio je u klasi prof. Felix Spillera, svira gitaru. Sa 18 godina postao je prvak bivse drzave, a i Republike Hrvatske na klasicnoj gitari. Prije Jabuke svirao je u Kontroli Leta i Skorpionima.Voli stare i mlade gitare....

Sasa Zalepugin: roden u Zagrebu, 3.06. 19.. Zavrsio je osnovnu muzicku skolu, instrument: gitara. Prije Jabuke svirao je u Filmu, Massimo Bandu, Nocnoj strazi i Skorpionima.Voli muziku, a nevoli negativne emocije.

Crvena jabuka je pop grupa iz bivše Jugoslavije koja potiče iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, ali su trenutno stacionirani u Zagrebu, Hrvatska. U bivšoj Jugoslaviji su bili jedan od najuspešnijih i najproduktivnijih grupa svih vremena.

Crvena jabuka je osnovana 1985. U prvoj postavi grupu su činili Dražen Ričl (vokal, gitara, tekstopisac), Zlatko Arslanagić (gitara, tekstopisac), Dražen Žerić Žera (sintisajzer, pomoćni vokal), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jelčić (bubnjevi). Njihova muzika je bila inspirisana Bitlsima i Indeksima. Prvi album "Crvena jabuka" objavljen 1986. je bio trenutni uspeh. Grupa je brzo stekla veliku popularnost širom bivše Jugoslavije. U leto 1986. grupa je krenula na koncert u Mostar i doživela je saobraćajnu nesreću, u kojoj su poginuli Dražen Ričl i Aljoša Buha.

Nakon jedne godine pauze, grupa je objavila drugi album "Za sve ove godine", koji je smatran kao neka vrsta posvete. Činilo se da je grupa uništena, pošto je Ričl smatran za personifikaciju i dušu grupe, ali je uspeh drugog albuma ohrabrio preostale članove da nastave kao trio, sa Zlatkom Arslanagićem kao glavnim tekstopiscem, Draženom Žerićem kao pevačem i Darkom Jelčićem na bubnjevima. Njihov treći album "Sanjati", objavljen 1988, je bio još veći uspeh i smatran je jednim od najboljih pop albuma bivše Jugoslavije.

Tokom 1990ih, zbog rata koji je izbio u njihovom rodnom gradu, grupa se premestila u Zagreb. Zlatko Arslanagić je napustio grupu 1992. i sada živi u Kanadi.

Grupa je ugovorom vezana za Kroaciju Rekords, bivši Jugoton.

Albumi
Crvena jabuka, 1986
Za sve ove godine, 1987
Sanjati, 1988
Tamo gdje ljubav počinje, 1989
Uzmi me (kad hoćeš ti) - dvostruki lajv album, 1990
Nekako s' proljeća, 1991
U tvojim očima, 1996
Svijet je lopta šarena, 1998
Live, 1998
Unplugged, 1999
Sve što sanjam, 2000
Tvojim željama vođen, 2002
Oprosti što je ljubavna, 2005

Sadašnji članovi
Darko Jelčić Cunja
Dražen Žerić Žera
Krešimir Kaštelan Krešo
Marko Belošević
Damir Gonz

Izvor: Wikipedia

-------------------------------------------------------------------

Da znas da me bolis

ispisaću po nebu riječi za tebe
vjekova mir vraćaš mi ti
smiruješ vode nabujale
moj šapat i krik ćeš pomiriti
pijem ti dah kao lijek
svaku noć, prije no što usnim ja
i taj tren i zauvijek
samo ti, ti si mi u mislima
i kad nisi tu, kraj mene
da znaš da me boliš
i noćas ja ću da te čuvam dok
spavaš
i ljubim tamo gdje najviše voliš
dok sanjaš
hodao sam ja bos po oštrici
kavez samoće život mi gradio
i stalno čekaš lopova da karte
otvori
hiljadu puta dosad me uvalio
ljubim ti oči k'o u bunilu
svaku noć tu boju usnim ja
ti si izvjesnost u ovom ludilu
i jedino sunce što mi sja
 
Dirlija

Na stolu su prazne čaše
rakija se popila.
gdje li nam se jutrom budiš
ko te snenog pokriva?

Ovdje je baš sve po starom
znaš kad sića natjera
da pazimo, razvlačimo
sve do prvoga
Sjetimo se onda tebe
u toplim noćima
kada stari svirač onu tvoju zasvira
i pjeva:

Dirli, dirli, dirlija
nemoj dizat' graju
para ima hadžija
i za sitnu raju
Tvoje lice gledamo
samo na slikama
daj navrati bar na tren
popij jednu s nama
Sjetiš li se i ti nas
u toplim noćima
kada stari svirač onu tvoju zasvira
i pjeva:
Dirli, dirli dirlija ..
 
Ima nesto od srca do srca

Oči tvoje boje nade
zaspati mi ne daju
zadnji komad mira krade
ta suza na jastuku
ima riječi koje bole
skloni ih sa usana
kada stvari krenu dole
samoća krug zatvara
ima nešto od srca do srca
neka tanka nit
koja čini naše snove
a neda se dirati
ti si moja rijetka ptica
kako da te ostavim
bez tvog tijela, bez tvog lica
kao da ne postojim
ima stvari koje trebaju
a nikad se ne dese
neke druge opet ne daju
lako da se dokuče
 
Nema vise vremena

Djevojčice, djevojke, žene
noćas pjevam za vas zaljubljene
znate i vi refren stari
što su smislili mornari
dok su širom svijeta cure ganjali
daj mi, daj mi to
što si godinama čuvala
za svog nekog frajera
on nije mogao da sačeka
ja sam već odavno
sve dugove izmirio
sve cehove poplaćao
i gubiti naučio
za koga si volim te
karminom napisala
i reci čemu haljina
kad paklena je vrućina
kasno je za kajanja
nema, nema,
nema više vremena
čitav svijet pijan je
hajde samo ljubi me
u julu si na moru
a gdje si u decembru
kada snijeg sve prekrije
i kad mi treba topline
sad sam se vratio
sve sam luke prošao
i znam, počet ćemo stariti
kad prestanemo ljubiti
kasno je za kajanja
 
Tamo gde ljubav pocinje

Sjeti li te dah ljeta
i pjesme uz gitaru
kad se djeca ljube
i miriše na travu
još smo broj ovog kraja
gužva nam je poznata
beskrajna zezanja
i partije pokera
sve sam igre odigrao
od kada si otišla
vrh i dno dotakao
na milion načina
pamtim smijeh, tvoje suze
svaka riječ zakletva
niko ne zna kako peče
i ledi dok ne proba
Zapjevaj našu pjesmu
meni i tebi riječi poznate
četam te na starom mjestu
tamo gdje ljubav počinje
Sjeti li te miris zime
očajan bez snijega januar
kad se magle sive spuste
i svaki dan je umoran
sarajevsko kišno jutro
još mi broji korake
kad rijetke ptice i čistače
ulice zagrle
sve sam ceste prošao
od kada si otišla
malo sunca sačuvao
na dnu starog kofera
pamtim smijeh, tvoje suze
svaka riječ zakletva
niko ne zna kako peče
i ledi dok ne proba
 
Ti znas

Sanjam,
sanjam osmjeh tvoj već dugo ja
želja na krilima zlatnog goluba
nošena
jutra, jutra vlažnih ulica
vode me do tebe
do tvojih zjenica
i dalje
Bože
kako teška godina
ti znaš
ko je ludak na kiši
ispod tvoga prozora
ti znaš
ko je kad telefon zvoni
i ko na tvoje molim vezu prekida
ti znaš
čija si velika bol
i ko zbog tebe pravi gluposti
i drugi će tvoju ruku da čuva
i drugi će tebe voljeti
al' kao ja
niko nikada
ti znaš, ti znaš
čekam, čekam,
a raskrsca moj su dom
ja i ti, mi smo vezani
zauvijek istim snom
putevi na kojima nema stanica
vuku me
do tebe do tvojih zjenica
i dalje, i dalje
Bože kako teška godina
 
Volio bih da si tu

Volio bih da si tu
ove noći tako trebaš mi
kao more mornaru
nemam s kim nadu dijeliti
dijeliti i sačuvati
Volio bih da si tu
noćni program je na radiju
puštaju neku dragu muziku
moje misli tebi putuju
putuju da te pronađu
Noćas zvijezde padaće
jedna od njih naša je
jedna nosi utjehu
k'o u snu
volio bih da si tu
Volio bih da si tu
ove noći da pričaš mi
slavili bi do zore
svu bi nježnost svijeta popili
popili pa se ljubili
 
Umrijet cu nocas od ljepote

ja te nikada neću upoznati
jer kad budem im'o hrabrosti
blizu nećeš biti ti
kao dim od cigarete
kao tračak svjetlosti
pred očima slike lete
nose miris prošlosti
zbog nje se boluje
hej živote,
umrijeću noćas od ljepote
zaspaću noćas ja zbog nje
da nikad me ne probude
oko usana
čiji miris čuvaš ti
nije lako naći razlog
da o tebi ne mislim
zbog nje se boluje
 
Tuga, ti i ja

Evo me, noći, stara prijateljice
opet njoj ću poći niz duge puste ulice
tamo gdje strahovi prestaju
obraz mi grije njen dlan
na njemu moje usne nestaju
beskrajno sam uzdah, joj, znam
Časti me noči, stara prijateljice
u čašu natoči žudnju da me slomi
zar nisam dovoljno gubio
ko će izmjeriti bol
do očaja ljubio
namjerno bježao da bi se vraćao
Opet mi se budi tuga, tuga najveća
koju nosi snijeg s planina
vjetar ravnica
koga sad, joj, srce voli
kaži nek' još jače boli
idemo do dna
tuga, ti i ja
Pozdravljam te, noći, stara prijateljice
i ovaj krug ću proći neće stić' me kajanje
šta je ovo proljeće
spram nježnih godina
poziv njen me pokreće
čak i s dna isto izgleda
 
Zvona zvone

Zvona zvone i grad tone
u noć, i mi s njim
širom oči ove noći
glupo je spavati
dok srce govori
opet iste stvari pišu novine
kažeš pravim frku bez potrebe
nebo sprema kišu
vrijeme mijenja se
kako razbiti sate dosade
tebe tako malo stvari i nervira
tebi svijet je šarena slikovnica
tvoja koljena haljina otkriva
za divne stvari ti si stvorena
opasno te šatriraju
da dobra djeca sad spavaju
zvona zvone ...
opet bole me stare gluposti
pravila su tu, počni igrati
pali vatra sa tvojih obraza
tvoje tijelo zove i provocira
 
Zovu nas ulice

Zovu nas ulice
idemo napolje
potpetice zveckaju
uzbuđenje djevojke trebaju
poslije ljubavi šta ostavljaš
da li brzo me zaboravljaš
i koga sada želiš ti
tko ti u snove dolazi
telefoni više ne vrijede
i adrese polako blijede
ovdje je tvoj šal i šminka
sto sitnica, nekoliko razglednica
dah prošlog vremena
sad je daleko za nama
zovu nas ulice ...
zadnje riječi prije odlaska
gorak ukus na usnama
osjeti kad žudnju probude
sve izgubljene godine
sa mnom u sobi samo tišina
i na čaši trag karmina
ova boja današnja,
a bit' će sutra drugačija
 
Zbogom pameti

Noć je naša sa znakom nuđenja, a-ha
Nosi haljinu ovih ulica, a-ha
Isti smo u tri sata izjutra, a-ha
I ja, kao ti, nemam nikoga, a-ha

Donio sam ružu crvenu
Da nađeš se u njenom mirisu
Mi smo samo dio ludila
Niko ne zna kako peče i ledi dok ne proba, a-ha

REF(2x):
Zbogom, zbogom, ovo malo pameti
Budi drug, na miru nas ostavi
Gledaj, gledaj, minuti prolaze
Nećemo ih trošiti bezveze

Svi sa bogatstvom protračenih dana, a-ha
S propalim stažom sanjara,a-ha
Sada svi ispijaju do dna, a-ha
Čaša im jedina i posljednja, a-ha

Donio sam ružu crvenu....
 
Ucinicu sve da te zadovoljim

Kao struja me udaraš
ti ne treba da foliraš
ti si meka, topla i vlažna
Pusti davež papaka
što masni su do lakata
ti si za njih premija
zviždeća
Ja ne želim da se udvaram
daj uljepšaj dan dosadan
ti si meka pornografija
djeci zabranjena, djeci uskraćena
Učiniću sve da te zadovoljim
da te cijelu ispunim i usrećim
noćas sam u formi ja
Kao struja me udaraš
ti ritam nikad ne mjenjaš
meni treba ta energija
vrišteća
Pusti davež papaka
što masni su do lakata
ti si za njih partija
još ne odigrana
Ja ne želim da razgovaram
to je čista budalaština
ti si meka pornografija
djeci zabranjena, djeci uskraćena
Učiniću sve da te zadovoljim
da te cijelu ispunim i usrećim
noćas sam u formi ja
 
Suzo moja strpi se

Dani losi bljedo sivi... u meni opet ocaj zivi
Gorak ukus moje slabosti.
Dok me trebas, trpis me...bez imalo istine
U tvom oku gore baklje pakosti.

Suzo moja strpi se...ne daj da te primjete.

Vrgu rep sam vezao...parazite zezao
Bjezao na modre obale.
Iza zavjese tisina...neka te sve nocas brine
Mislis dobro bice najgore.

Suzo moja strpi se...ne daj da te primjete.

Mene nece mijenjati...ja se ne znam s mrznjom druziti
Do suncevog plamena...I pred sud vremena
Svi idu bez razlike...suzo moja strpi se.

Gdje od zlobe pobjeci...i u miru dotaci
Usne, oci drage djevojke.
Svijet ne mnogo ubavi...pricama nas udavi
Ali su mu price providne.

Suzo moja strpi se ne daj da te primjete.

Mene nece mijenjati...ja se ne znam s mrznjom druziti
Do suncevog plamena...i pred sud vremena
Svi idu bez razlike...suzo moja strpi se.

Mene nece mijenjati...ja se ne znam s mrznjom druziti
Do suncevog plamena...i pred sud vremena
Svi idu bez razlike...suzo moja strpi se.
 
Neka gore svjetovi

Meni su smetale neke sitnice
dio si mene postala
tvoja je duša glas iz ravnice
a gdje je moja ostala

i ja sam imao svoje ime
i neke svoje istine
teško je bilo živjeti s time
poljubi me

neka gore svjetovi
ti kraj mene ostani
i oprosti, molim te
što još zaplačem zbog nje

neka gore svjetovi
valjda nisu valjali
i ne ljuti se zbog nje
jako, jako volim te

tako je teško bilo tih dana
izgubljen kad sam stigao
k'o dijete čist s milijun rana
al' tvoj me pogled digao
 
Neka se sanja

Pogledaj noć bježi pred jutrom
reci šta mi piše
u talogu crne kafe na dnu šoljice
kraj srca mi diše
ono što zovu sreća
što se sanja
kao na lotu sedmica
kao u vojničkom džepu
sakrivena sličica
neka se sanja
e, ne bi' dao ovih dana
ova noć treba da se sačuva
(u riznicama sjećanja)
a ti zovi ako si sama
i treba neko da te pričuva
(neka se sanja)
Jer ti bi željela svog junaka
da učini nešto kao Gavrilo
jedina moja, najdraža moja,
ovo naše je dobro zakasnilo
na vrijeme kad se sanjala sreća
kao miris onih dana
skini haljinu ugrij posteljinu
važno je da se sanja
neka se sanja
 
Hajde dodji mi

pogledaj sumrak sedefne boje
na ruke mi se spustio
zarobile me oči tvoje
tom crnom moru sam se spustio
u duši su mi kuće uz prugu
a na licu vrisak vjetrova
popio ja sam mladost u cugu
prošao trista svjetova
hajde, dođi mi
sa mnom ostani
ja dobro znam
ova pjesma je više od molitve
odavno ne mogu sanjati sam
o kako volim da te ljubim
rekao sam, rekla si
nebo, zemlju ja napravih nevažnim
samo da si sretna ti
ko uzima, ko daje
ko svete stvari rješava
i kad početak i kada kraj je
ništa se slučajno ne dešava
 
Hajde, hajde de, opusti se

Sad kad došla si
rješi se haljine
pa da pravimo
ponoćne šumove
hajde, hajde de
opusti se
uzmi ritam taj
i tresi me ti
prijaju mi tvoji
bezobrazluci
neka škripe kreveti
ljubi me do besvjesti
nikad nismo umorni
nemoj prestati
hajde, hajde de
opusti se
ubrzavaš dah
puna si napona
trošimo noć
preko mog čaršafa
hajde, hajde de
opusti se
i dok ljubim te
ti mi na visini
ovo što radimo
svima je potrebno
neka škripe kreveti
ljubi me do besvjesti
nikad nismo umorni
nemoj prestati
 
Ne govori vise

Reci sta da budem
bit cu za tebe
kazi sta da radim
uradit cu sve

Ne govori vise
da te ne vole
ako zelis prijatelja
evo ti ramena
ako zelis moju ljubav
uzmi je za sva vremena

Ne govori vise
da te ne vole
kad odnijela si sve
reci hocu to da imam
ja cu ti stvoriti
hoces li heroja ratnog
oticu se boriti

Ne govori vise
da te ne vole
kazi hocu snijeg da pada
ja cu pricat s Bogom
hoces me za jednu noc
ljubi me i sutni nogom
ne govori vise
da te ne vole
kad odnijela si sve
 
"Crvena jabuka"...grupa moje mladosti.Nekad sam znala sve o njima,sve pjesme znala napamet,skupljala postere itd.I sve to do 1991.godine.
Ostale albume posle i pjesme nikad nisam slusala.Jednostavno to nije to.Dusa i srce "Crvene jabuke" je bio Zlatko Arslanagic.Bez njega nista nije isto.
Ne znam da "C.J." ima neki hit posle njegovog odlaska.A dodatno me je razocarao Zera na jednom koncertu prije par godina...glas nikakav,nesto pisti,jedva pjeva.
Zao mi je sto nikad nisam otisla na njihov koncert dok smo i ja i oni bili mladi :) i dok sam ih slusala i voljela.Smatram prva tri njihova albuma najboljim.Nema pjesme da nije dobra.To odslikava i vrijeme u kome su nastale,opusteno,pjesme iz duse...posle je sve postalo komercijala.
 
Tebi je do mene stalo

Poklopi ulicu plafonkama
da ti cujem korake...
pa malo dijete, malo dama
to je formula za uzdahe...

S malo sanse sve dilizanse
putuju kroz pustinje...
al' chuvaj nadu
da je bol ne ubije...

Ne pricaj nista, pusti rijeci
ti si meni rekla sve
ti kad ljubis k'o da lijecis
jer to oci govore ...
kad ne sutis, e, tad lazes
a kad lazes, lazes sve
cuvaj nadu... da je bol ne ubije...

Sad il' je noc da ljubis
il' da places
sad je... li to tek malo
il' nesto jace...
sta mi znaci to...? Ja te volim najjace!!!
Ti moje srce nisi uzela na malo
tebi je... do mene stalo...
Znam da je...
 
100 pijanih noci

Kad se zima spremi zadnji put,
putnik u njenom vozu bices i ti.
Izdace posljednji snijeg
i na njemu tvoji tragovi.
U mome srcu rijeka,
vrela voda sa tvog izvora.
Ne znas ti kad se ceka
da su dani dug poput stoljeca.
A kada ostaris i ovu pjesmu potrazis
znaces da su meni tvoje oci
darovale 100 pijanih noci
A kada ostaris i ovu pjesmu potrazis
znaces da su meni tvoje oci
darovale 100 pijanih noci.

Kad ti nocu san ne dolazi
to mislima te zove,s tobom putuje.
Otkine i ludak polazi
do one stare nase ulice
U mome srcu rijeka,
vrela voda sa tvog izvora.
Ne znas ti kad se ceka
da su dani dugi poput stoljeca.
A kada ostaris i ovu pjesmu potrazis
znaces da su meni tvoje oci
darovale 100 pijanih noci
A kada ostaris i ovu pjesmu potrazis
znaces da su meni tvoje oci
darovale 100 pijanih noci.
A kada ostaris i ovu pjesmu potrazis
znaces da su meni tvoje oci
darovale 100 pijanih noci.
Kad ti nocu san ne dolazi
to mislima te zove,s tobom putuje.
 
11-ta Bozija zapovijed

Ako želiš, a ne želiš
Ako shvaćaš, a ne shvaćaš
Vjerojatno je po srijedi-ljubav

Kako da je pustim, da je više ne ljubim
I kako da joj kažem "ni ja tebe ne volim"
Zašto nema pravila da se ljubav uzvraća
I da onaj koji voli nikad zalud ne sanja
Kako da je pustim, da je više ne vidim
I kako da joj kažem "U redu je,
ni ja tebe više ne volim"

O moj Bože, zašto nemaš zapovijed
Na tom svetom kamenu
Pod brojem 11, da me voli k'o ja nju

O moj Bože, zašto nemaš zapovijed
Na kamenu svotem tom
Pod brojem 12, ona sa mnom a ja s njom

Kako da je pustim, da je više ne ljubim
Kad za život razlog je ona jedan jedini
Zašto nema pravila da se ljubav uzvraća
I da onaj koji ljubi nikad zalud ne sanja
Kako da je pustim, da je više ne čujem
Kad se samo njenom glasu k'o dijete radujem
Zašto nema pravila da se ljubav uzvrača
I da onaj koji voli nikad zalud ne sanja

Ako želiš, a ne želiš
Ako shvaćaš, a ne shvaćaš
Vjerojatno je po srijedi-ljubav

O moj Bože, zašto nemaš zapovijed
Na tim svetim pločama
Na broju 13, zapisanu sreću nama

Kako da je pustim...
 
6 00

6.00 i jutro me umiva
slušam prve vijesti sa radija
iza mene noć bez sna
ispred žuta svjetla taxija
i proviruje dan
e, da znam da si budna
6.00 i tramvajske gužve
ne čitam novine sivo tužne
sve što dnevna je politika
ona bi jutro kvarila
a čeka me dan
e, da znam da si budna
hej, zvao bi
srce glas da čuje ti
6.00 i kiša sve umara
dok cigareta izdaje posljednja
kod mene i dalje sve u kontri je
al' narednih 100 ljeta ću drugačije
već imam plan
e, da znam da si budna
 

Back
Top