ЦРНОЈ ГОРИ ЗБОГ ПОЛИТИКЕ ПУКЛА СЕЗОНА

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.dw.de/dw/article/0,,16040311,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

0,,16035870_401,00.jpg

REGION
Crnogorska politika kriva za lošu sezonu?


Ova sezona počela je sa problemima za crnogorski turizam. Hotelijeri su, naime, saopštili da izlaze iz svih državnih organizacija i institucija. Da li politika loše utiče na crnogorski turizam?
U crnogorskoj vladi, pravilo je, sede dežurni optimisti. Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kaže da se s razlogom puno očekuje od ove turističke sezone, naročito u situaciji kada je stanje u crnogorskim javnim finansijama izuzetno loše.


0,,16035855_402,00.jpg
Hotelijeri protiv „vašara“ - promenada u Budvi

„To očekivanje, pre svega, temeljimo na onome što smo imali prilike da vidimo na sajmovima turizma na kojima smo predstavili našu turističku ponudu, kao i na ugovorima koje su hotelijeri već potpisali i koji se uveliko realizuju. Ja sam veliki optimista i nadam se da ćemo i ove godine ponoviti prošlogodišnji rast – od šest do deset odsto. Ipak, treba biti realan i reći da je jedan deo rasta uslovljen legalizacijom onoga što je ’siva zona’ turizma u Crnoj Gori“, navodi Sekulić.

Vašari pred hotelima

Upravo je ’siva zona’ razlog malog rata koji su hotelijeri objavili državi. Naime, nakon što su crnogorskoj vladi i lokalnim samoupravama ispostavili ultimatum da se od njihovih hotela na najmanje 200 metara uklone tzv. privremeni objekti , oni su odlučili da istupe iz svih lokalnih i državnih institucija i organizacija. Kako ističu, to je bio jedini način da skrenu pažnju na ogroman procenat sive ekonomije u turizmu, kao i na činjenicu da se na tim tezgama u neposrednoj blizini hotela sa četiri i pet zvezdica prodaje sve i svašta čime se ruši konkurentnost najvažnije privredne grane u toj zemlji. Iz „Crnogorskog turističkog udruženja“ su saopštili da je neprihvatljivo dalje balansiranje između masovnog i elitnog turizma i pozvali crnogorsku vlast da se konačno odredi.


DW.DE

Crna Gora se uzda u „lou kost“ kompanije

Plavo more, fini ljudi i stari madraci

Borba za turiste
Profesor turističke ekonomije Rade Ratković kaže za DW da je ovo loša poruka koja se šalje iz Crne Gore, posebno u situaciji kada se ima veoma nepovoljna struktura smeštajnih kapaciteta. „Crna Gora ima takvu strukturu ponude gde dominiraju nekvalitetni objekti, gde dominiraju komplementarni objekti, a ako želite turizam visokog nivoa, onda bi trebalo apsolutno da dominiraju osnovni smeštajni kapaciteti. A kod nas je obrnuto: osnovni čine 13 odsto, a komplementarni čak 87 odsto ponude“, ističe Ratković.

Politika potkopava turizam

Ali, ni to, čini se, nije dovoljno upozorenje donosiocima odluka na svim nivoima u Crnoj Gori. Jer, osim što se od tzv. privremenih objekata pune prazne kase primorskih opština, oni su se pokazali kao efikasno sredstvo u pridobijanju naklonosti birača. Naročito je to značajno u ovoj godini, jer se očekuje da će se parlamentarni izbori u Crnoj Gori održati u ranu jesen, odmah nakon turističke sezone.

U svakom slučaju, ubrzo će se pokazati da li je politika ponovo loše uticala na crnogorski turizam, odnosno da li Crna Gora svojim postupcima ubija „kokošku koja nosi zlatna jaja“.

:rotf::rotf::rotf:
Нема ми друге, него да идем у Хрватску на летовање...

 
CG: Ne maltretiramo srpske turiste
IZVOR: NOVOSTIMnogobrojnim turistima u Crnoj Gori povratak kući je preseo jer posle odmora u Crnoj Gori svaki turista na granici mora da pokaže prijavu boravka.

16322533074fe26534a32cc849569270_640x360.jpg
Nadležni u Ministarstvu turizma Crne Gore, ističu da su ulaz, izlaz i boravak stranaca propisani zakonima i da provera prijave boravka na graničnim prelazima neće imati negativan uticaj na turističku sezonu."Privredno društvo, preduzetnik i lice kojem stranac sa boravkom do 90 dana dolazi u posetu i kojem obezbeđuje smeštaj duže od 24 časa obavezan je da policiji podnese prijavu i odjavu boravišta u roku od 12 časova od časa dolaska, odnosno odlaska stranca", objašnjavaju u Ministarstvu.
PONEKAD I "ZAŽMURE"
Posle negodovanja koje je izazvala stroga primena pravila o boravku, granična policija će, potvrđeno nam je nezvanično, ipak češće "zažmuriti" na formalnosti u interesu prijatnijeg boravka turista. Obaveza izdavanja potvrda o boravku, a uz njih idu i dokazi o tome da je naplaćena boravišna taksa (što je i motiv celog kontroverznog "slučaja" kontrole), biće prebačena na izdavaoce smeštaja, uveravaju u Ministarstvu turizma.
Ovom kontrolom obuhvaćeni su putnici koji putuju svim vrstama prevoza - avionom, brodom, vozom ili automobilom. Ministarstvo turizma, pošto se ispostavilo da mnogi nisu znali za ovakvu obavezu, što je izazvalo pometnju naročito prilikom izlaska gostiju iz Crne Gore, tvrdi da su i građani i nadležni organi o ovim merama obaveštavani još lane.

"Tokom prošle letnje turističke sezone pripadnici sektora granične policije delili su brošure, prevedene na pet jezika, sa osnovnim informacijama za strance koji dolaze u Crnu Goru kako bi se turisti bolje upoznali sa obavezama koje imaju prilikom prelaska granice", saopšteno je u Ministarstvu.

Sa druge strane, crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslovademantovalo je navode da policija i druge službe na graničnim prelazima "maltretiraju" turiste iz Srbije.

"Za turiste nema nikakvih problema pri ulasku (u Crnu Goru)", kažu u MUP-u i dodaju da je procedura "malo složenija" za strance koji
žele da rade u Crnoj Gori. "Ali, i u tom slučaju, svaka osoba koja ima potrebnu dokumentaciju za nekoliko minuta pređe rampu", navodi se.

Na najposećenijoj budvanskoj rivijeri, kažu domaćini, brojni turisti koji stižu iz regiona i sveta uglavnom su registrovani. Ima i "ilegalaca" - gostiju koji nisu prijavili boravak, ni platili obaveznu boravišnu taksu.

U Turističkoj organizaciji Budve kažu da svaki domaćin čiji je objekat registrovan za izdavanje upisuje u takozvani beli obrazac sve podatke o gostu. Odrasli gost plaća boravišnu taksu u iznosu od 80 centi za dan. Taj novac ide na poseban račun, a mogu ga uplatiti domaćin ili sam gost.

"Vlasnik objekta u kojemu je turista boravio dužan je da mu izda potvrdu iz koje se vidi u kome mestu, u kojem objektu i kada je boravio. Ta potvrda o boravku znači da gost ne može imati nikakvih problema pri povratku iz Crne Gore"
, kaže Dragana Vukoje iz Turističke organizacije Budva.
Будале.Нигде нисам као туриста морао да се јављам у милицију,па још у милицију у којој ''раде'' криминалци у униформи,као што је код њих случај.
 
hteli su crnogorski rezimci da prodaju kamenje italiji. za gradjevinu i sl. ispalo je da italija ima bolje kamenje, kvalitetnije i jeftinije
Италија има камења колико хоћеш.Ко иде да летује на италијанску обалу,мора да пази где се купа,баш због камења.А има и планинчина са гранитом.Нека покушају да продају Хрватима.
 
Crnogorci nisu oterali Ruse nikad.

Ove rede jesu - nisu izdate dozvole ( ili se otezalo , pa Rusi otisli da ulazu u Dubai , Spaniju , Svajcarsku ) - za oko 7 projekata , vrednih izmedju 4,5 - 5,5 milijardi dolara .... u periodu od 2007 -2010 ... tada su Rusi definitivno odjebali CG i samo pojedinci i mali ivestitori sada tamo grade ....
 
Poslednja izmena:

Back
Top