Црногорски језик у општини Врбас? (по ко зна који пут...)

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912

Da li će se u Vrbasu uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu​

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu po treći put podnosi zahtev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini. U Vrbasu živi 26 nacionalnih manjina, a zvanični jezici su srpski, mađarski i rusinski.

Crnogorski jezik, kao službeni, do sada je uveden samo u Opštini Mali Iđoš.

"Naš jezik nije mađarski ili rumunski pa da se ne razumemo ali zbog toga što Hrvati imaju jedan deo, što bošnjaci imaju drugi deo, mislim da i Crnogorci zaslužuju da imaju isto to pravo i da ga upražnjavaju", kaže Ljubiša Simović iz Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine.

Prema rezultatima popisa stanovništa iz 2011. godine u Opštni Vrbas živi 7.353 pripadanika crnogorske zajednice, što je 17,5 odsto ukupnog broja stanovnika opštine. Taj procenat dovoljan je da se Statut opštine uskladi sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Član 11 Zakona je jasan: "Jedinica lokalne samouprave će obavezno, svojim statutom, uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto."

Milan Glušac, predsednik Opštine Vrbas kaže da je diskutabilno što se izjasnilo 213 Crnogoraca da im je maternji jezik crnogorski, dok su se ostali izjasnili da govore srpski jezik.

"Imamo i zavičajna udruženja Crnogoraca koja održavaju kulturu, jezik i tradiciju i tada su se i oni izjasnili da nisu za uvođenje crnogosrkog jezika u zvaničnu upotrebu", rekao je Glušac.

Da li će on biti uveden, zavisi isključivo od toga da li će dobiti većinu u Skupštini opštine.

"Ako se to pojavi na nekoj sednici skupštine i odbornici to ne izglasaju, ništa se ne dešava, nema nikakvih sankcija", kaže Ljubiša Simović iz Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine.

U Opštini tvrde da do sledeće sednice skupštine, koja je zakazana za 3. novembar, ne stižu da pripreme dokumentaciju za izmenu Statuta. Tako će predlog Crnogoraca morati da sačeka neko sledeće zasedanje.

Ја као становник Врбаса коме је сваки предак дошао из Црне Горе, као поносни члан бањског племена и његовог братства које нећу навести да бих мало сачувао идентитет, као неко ко врло држи до свог пор(иј)екла и традиције кажем НЕ!

Да се уведе ијекавска варијанта као званична на општинском нивоу и у школама, за то сам за.

Али није наш Његош писао на црногорском језику. Него на српском!

Ја своје комшије Лале све разум(иј)ем, не треба ми преводилац!

Ја говорим српским језиком, говором какав се говори у Врбасу. Нагласак црногорско-херцеговачки, говор екавски са јаким утицајем ијекавштине, и свој језик, као и већина Врбашана, не називам црногорским!

Чак и за себе кажем - Србин сам, ко што је и мој ђед, рођен у ЦГ, био Србин. И причам српски исто ко што ке мој ђед, рођен у ЦГ, причао српски!

Da li će se u Vrbasu uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu​

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu po treći put podnosi zahtev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini. U Vrbasu živi 26 nacionalnih manjina, a zvanični jezici su srpski, mađarski i rusinski.

Crnogorski jezik, kao službeni, do sada je uveden samo u Opštini Mali Iđoš.

"Naš jezik nije mađarski ili rumunski pa da se ne razumemo ali zbog toga što Hrvati imaju jedan deo, što bošnjaci imaju drugi deo, mislim da i Crnogorci zaslužuju da imaju isto to pravo i da ga upražnjavaju", kaže Ljubiša Simović iz Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine.

Prema rezultatima popisa stanovništa iz 2011. godine u Opštni Vrbas živi 7.353 pripadanika crnogorske zajednice, što je 17,5 odsto ukupnog broja stanovnika opštine. Taj procenat dovoljan je da se Statut opštine uskladi sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Član 11 Zakona je jasan: "Jedinica lokalne samouprave će obavezno, svojim statutom, uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto."

Milan Glušac, predsednik Opštine Vrbas kaže da je diskutabilno što se izjasnilo 213 Crnogoraca da im je maternji jezik crnogorski, dok su se ostali izjasnili da govore srpski jezik.

"Imamo i zavičajna udruženja Crnogoraca koja održavaju kulturu, jezik i tradiciju i tada su se i oni izjasnili da nisu za uvođenje crnogosrkog jezika u zvaničnu upotrebu", rekao je Glušac.

Da li će on biti uveden, zavisi isključivo od toga da li će dobiti većinu u Skupštini opštine.

"Ako se to pojavi na nekoj sednici skupštine i odbornici to ne izglasaju, ništa se ne dešava, nema nikakvih sankcija", kaže Ljubiša Simović iz Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine.

U Opštini tvrde da do sledeće sednice skupštine, koja je zakazana za 3. novembar, ne stižu da pripreme dokumentaciju za izmenu Statuta. Tako će predlog Crnogoraca morati da sačeka neko sledeće zasedanje.
e da Vam ja kazem nesto o tim toboz crnogorcima u opstini vrbas. TACNIJE LOVCENCU!

E OVAKO TO IZGLEDA I OVAKO STOJE STVARI TJ CINJENICE

JA SAM srbin iz crne gore koji je dosao u novi sad kod majcinih , sa svojih 11 godina. dakle rodjen u crnoj gori odrastao dolje i presao ovde u srbiju.
vrbas je nedaleko od novog sada i imam rodbine u okolna mjesta. sto se lovcenca tice tamo nemam rodbine i samo tamo je izrazeno milogrstvo i crnogorski ili anti srpski separatizam . Niko od nas iz crne gore se nije stidjeo nazvati crnogorcem jer nam je to prije svega bila odrednica za kurcenje ejr smo u istoriji zahvalkjujuci pretcima uvijek bili najprviji narod! narod koji je dolje u krsu uvjek bio otpor turcima.

iz tog kurcenja smo nekad svako od nas koristio to crnogorsko kad kazemo sta smo ko smo ali kad treba upisat u neki dokument ili na glasanje uvjek smo ono sto su nam bili i pretci a to je SRBIN

pazi sad, ovdej autonomasi cesto pljuju o nama dodjosima ali cete vidjet kako ne pljuju te iz LOVCENCA!

a ne oni im ne smetaju! a zasto Bogu mi?

e pa zato sto su anti srbi po nastrojenju i ponasanju u zadnje vrjeme.

samo zato!

no ono sto je kljucno je sledece,
upravo ti srnogorci u LOVCENCU su dodjosi posle 45 te ... dakle danasnjim generacijama koje se kurce tamo ko neki crnogorci i djedovi su rodjeni u srbiji !

i sad su oni veci postovaoci i ljubitelji cVne goVe vise je vole od mene koji sam dolje rodjen koji sam dolje potekao kojem su i otac i djed i svi prije rodjeni dolje!

e pa nece moci!

nijesu, no su to prodane duse cetinjske, i sto je najsmjesnije , nacin na koji se trude da pricaju! pazi sad, ja koji sam dosao sa 11 godina imam mjesani dijalekt (mater mi je djete srba iz rep srpske rodjena ovdje a otac iz crne gore) i to je mjesavina dijalekta plus samim tim sto sam dosao i ovdje pa se to sve od malena podosta izmjesalo.

a oni recimo blavori iz lovcenca koji imaju 20 god ili 30, pricaju i trude se da pricaju ko da su JUTROS SISLI SA CETINJA! a kad ga upitam dje ti je rodjen otac, kaze ovdje, dje ti je rodjen djed kaze u vrbasu...

pa stani malo ja sam rodjen dolje ja sam odanle, i ja ne prdim ni blizu tako kako prduckate vi s tom demagogijom!

vrlo dobro se zna da su placeni, da ih dobr ofinansirala milova diplomatija kao najbitniju njihovu dijasporu.

kada se desio referendum meni je javljeno da se lovcencom u toku noci puca iz automata uz crnogorske zastave. otiso sam sjutradan u prve kafane i prosetao selendrom sa nekoliko svojih srba iz c gore, i rekao da vidim k oce zapucat sad? ko ce na mene zapucat? ovdje u sred moje srbije !

srusise m idrzavu NIJESU MI DALI OSNOVNO PRAVO GLASA I AKO SAM RODJEN DOLJE ISTO KAO I MILO! i ako sam odrastao dolje i ako su mi otac i djed rodjeni dolje ! diskriminisali su me a dali su pravo glasa siptaru muslimanu hrvatu svakom nesrbinu!

i sad cete mi vi ciji su djedovi rodjeni ovde u srbiju da mi pucate iz oruzja i slavite tu diskriminaciju!

e necete vala!

dobro znam njihova prezimena, odlicno... i ko su i sta su i oklen su i kolko su ovdje.

to je samo politikanstvo jer su placeni. inace manji su od makovg zrna cim na idju na vise nas. ili ako izidju iz te selendre !

svi srbi iz crne gore koji zive ovdje se gade tih blavora iz lovcenca!

oces jezik jel de/ taj jezik koji nije priznat u svjetu ! pa pokusao je milo priznat ga pa je dobio odgovor iz amerike DA JE TO SAMO JOS JEDNA VARIJANTA SRPSKOG JEZIKA!

NISTA SE NE UZBUDJUJTE. mene nije problem i da im se da. neka pricaju kako oce u svojoj selendri ali nece moci knjige da oblikuju u skolama kako oni zele.

no po planu srbije sto je i red.

no ocu da vam kazem da su oni nebitni i da je to porjeklom cetinjski sljam najveci odrodi i prodane duse , nesoj!

nebitni za bilo kakvu raspravu obicne ckepi da prostite...

Па Врбас је општина црногорштине, уосталом као и Кула.
nijesu svi blavori kao oni iz lovcenca.
evo u vrbas imas recimo kovacevica iz crne gore direktnih rodjaka save kovacevica. srbi su. ne kriju to ne stide se toga. no se ponose.
lovcenac dje su im i djedovi rodjeni ovdje je nesto drugo, prodane duse porjeklom sa cetinja najgori sljam. oni bi rado pjevali ko i oni blavori na cetinje ustaske tompsonove pjesme da smiju ovdje...

e da Vam ja kazem nesto o tim toboz crnogorcima u opstini vrbas. TACNIJE LOVCENCU!

Ловћенац иначе није у општину Врбас, но у општину Мали Иђош.

И, нису колонизовани са истог простора.

Врбас су колонизовали Срби из Старе Херцеговине, и мањи део Васојевићи, а Ловћенац су колонизовали Цетињани.

Ловћенац иначе није у општину Врбас, но у општину Мали Иђош.

И, нису колонизовани са истог простора.

Врбас су колонизовали Срби из Старе Херцеговине, и мањи део Васојевићи, а Ловћенац су колонизовали Цетињани.
aj ne prduckaj

jedino ko prducka o tome u vrbasu i okolini su lovcenac

Иначе, једини разлог што црногорски језик није уведен у Врбасу је тај што њиме ни они који се у Врбасу викају да су Црногорци не говоре, него по сопственом изјашњавању говоре српски, и то у 99% врбашких Црногораца.

Оно, што би уводио црногорски као званични језик, кад се њиме, за разлику од русинског или мађарског, скоро па и не говори.

aj ne prduckaj

jedino ko prducka o tome u vrbasu i okolini su lovcenac

Не прдуцкај ти, кад не знаш.

У Мали Иђош (где Ловћенац припада) црногорски јесте званичан језик.

У Врбасу га нико, сем пар професионалних Црногораца не тражи, па није ни уведен.

Не прдуцкај ти, кад не знаш.

У Мали Иђош (где Ловћенац припада) црногорски јесте званичан језик.

У Врбасу га нико, сем пар професионалних Црногораца не тражи, па није ни уведен.
sta je zvanicno a sta nije je prduckanje kao i recimo sto sr kamenica pripada petrovaradinu ili nesto drugo...

sve je to tu

i znamo ko najvise prdi antisrpsku propagandu

blavori iz lovcenca

obrisi suze mala moja!

smrc smrc prno milo

sta je zvanicno a sta nije je prduckanje kao i recimo sto sr kamenica pripada petrovaradinu ili nesto drugo...

sve je to tu

i znamo ko najvise prdi antisrpsku propagandu

blavori iz lovcenca

obrisi suze mala moja!

smrc smrc prno milo

Добро, и каке то везе има са Врбасом?

Добро, и каке то везе има са Врбасом?
pa vrbas ti je ko gladni grad te regije
dje je puno srba iz cg , koj ise ne stide srbije
recimo imas tam odirektnih potomaka save kovacevica njegovih rodjaka

pa je glupo da se sad trazi u nekoj selendri maloj vec eto kao trazicemo u vrbasu

svi dobro znamo oklen to potice i ko trazi lovcenac i blavori koji su placeni od mila kao najomiljenija dijaspora

posto im djeca ne retko idu u skole u vrbasu u srednje skole...

pa vrbas ti je ko gladni grad te regije
dje je puno srba iz cg , koj ise ne stide srbije
recimo imas tam odirektnih potomaka save kovacevica njegovih rodjaka

pa je glupo da se sad trazi u nekoj selendri maloj vec eto kao trazicemo u vrbasu

svi dobro znamo oklen to potice i ko trazi lovcenac i blavori koji su placeni od mila kao najomiljenija dijaspora

posto im djeca ne retko idu u skole u vrbasu u srednje skole...

Ма зна се ко тражи у Врбасу. Има ту једна екипица "професиналних" Црногораца, која на конто "националног савета" добија лову из буџета и републичког и покрајинског, а сиса и неку апанажу од ЦГ. Пошто су ти "професионални Црногорци" истовремено сви познати сарадници Службе (српске) део тих пара оде где оде, а део они мало себе припомогну, за кућни им буџет.

Тако се повремено огласе са тим захтевом о језику, иако у општини Врбас нема 100 особа које су се изјасниле да говоре црногорски, чисто да се види да нешто раде, да оправдају те парице које добијају.

У општини Мали Иђош ( Ловћенац) је црногорски званичан језик од 2010-те.

"Mali Iđoš – Odlukom lokalne skupštine u Malom Iđošu, u ovoj najmanjoj vojvođanskoj opštini, gde većinsko stanovništvo čini mađarska nacionalna manjina, zvanično je u službenu upotrebu uveden crnogorski jezik. To je bila ideja Udruženja Crnogoraca „Krstaš” iz obližnjeg Lovćenca, koje ovo selo smatra „crnogorskom prestonicom u Bačkoj”. Inicijativu su zdušno podržali Savez vojvođanskih Mađara i Crnogorska partija, koji čine vladajuću većinu, kao i Srpska radikalna stranka.

https://www.politika.rs/sr/clanak/159128/Crnogorski-sluzbeni-jezik-u-Malom-Idosu

Ма зна се ко тражи у Врбасу. Има ту једна екипица "професиналних" Црногораца, која на конто "националног савета" добија лову из буџета и републичког и покрајинског, а сиса и неку апанажу од ЦГ. Пошто су ти "професионални Црногорци" истовремено сви познати сарадници Службе (српске) део тих пара оде где оде, а део они мало себе припомогну, за кућни им буџет.

Тако се повремено огласе са тим захтевом о језику, иако у општини Врбас нема 100 особа које су се изјасниле да говоре црногорски, чисто да се види да нешто раде, да оправдају те парице које добијају.

У општини Мали Иђош ( Ловћенац) је црногорски званичан језик од 2010-те.

"Mali Iđoš – Odlukom lokalne skupštine u Malom Iđošu, u ovoj najmanjoj vojvođanskoj opštini, gde većinsko stanovništvo čini mađarska nacionalna manjina, zvanično je u službenu upotrebu uveden crnogorski jezik. To je bila ideja Udruženja Crnogoraca „Krstaš” iz obližnjeg Lovćenca, koje ovo selo smatra „crnogorskom prestonicom u Bačkoj”. Inicijativu su zdušno podržali Savez vojvođanskih Mađara i Crnogorska partija, koji čine vladajuću većinu, kao i Srpska radikalna stranka.

https://www.politika.rs/sr/clanak/159128/Crnogorski-sluzbeni-jezik-u-Malom-Idosu
placi mala placi!

prno milo !

da se podsetimo

Lovćenac: Da li najava potpisivanja Temeljnog ugovora ima karakter veleizdaje Crne Gore?​

Crnogorsko društvo “Lovćen” iz Lovćenca saopštilo je da su zabrinuti zbog najave potpisivanja Temeljnog ugovora sa crkvom Srbije.​

Ko daje sebi za pravo da potpiše ugovor u kojem većinski narod u Crnoj Gori ostavlja bez svojih vjerskih objekata i vjerskih prava? Ko daje sebi za pravo da crkvu Srbije uzdiže iznad zakona Crne Gore? Odakle nekom pravo da prekraja istorijske činjenice i crkvi druge države daje viševjekovni legimitet koji je osporen kroz mnoštvo dokaza i činjenica? Ko političkoj organizaciji, kakva jeste crkva Srbije, želi da omogući ulazak u prosvjetni sistem Crne Gore? Da li najava potpisivanja Temeljnog ugovora ima karakter veleizdaje Crne Gore? Naravno da ima, jer da nije tako ne bi se onolika politička bulumenta sjurila u Beograd po mišljenje i podršku za zli naum koji su naumili učinjeti!", naveli su u saopštenju.

Apelovali su na one kojima je Avala bliža od Lovćena, da se, kako kažu, okanu naopake rabote i svoj politički angažman usredsrijede na očuvanje građanskih i civilizacijskih vrjednosti Crne Gore.

"Ovaj kamen je imao izdajnika kojima sud istorije nije opraštao i zato ne dozvolite da se i vaše ime upiše crnim slovima u ponosnu istoriju Crne Gore, od kojih će se vaša pokoljenja stiđeti.Prst na čelo, Crna Gora ne prašta izdaju!", zaključili su.

milovi placenici

dobro nafatirana milova dijaspora koju placaju poreznici iz cg

Back