Crnogorski bez predrasuda

Svidja li vam se crnogorski pravopis?

• Svidja

• Ne svidja

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Tuđman je bio u prvom redu vojna osoba, a potom povjesničar.

A nikad nije bio jezičar.

Trudimo se koristiti hrvatske riječi slavenskoga korijena, da nam jezik ne bi grcao u turcizmima, germanizmima, latinizmima i ostalim -izmima. :)

Naravno, ponegdje se to ne može izbjeći, pa se koriste riječi stranog izvornika. ;)

УВЕК СТЕ БИЛИ СВОЈИ!:whistling::whistling::whistling:
ДАПАЧЕ!

:hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

Ajde, nemoj, pa vasi intelektualci se smeju i prave viceve na racun novohrvatskog.

Od "novohrvatskog" i ja pravim viceve.

Naravno da se nebuloze tipa zrakomlat, dalekovidnica i slične ne mogu svrstati u filološki primjenljive riječi.

Međutim, ima sijaset riječi koje su jednostavno potisnute pod utjecajem srpskog jezika koji se često rabio u sredstvima javnog informiranja u bivšoj nam državi.

Takve riječi treba ponovo staviti u uporabu da bi se očuvao jezik.

ma ne mozete se vi sprdati hrvatimajer je njihov jezik CIST i zasniva se na SLOVENSKIM korijenima, kako i prilici jednom Slovenskom jeziku.
Dok Srpsku varijantu istog jezika ne mos uhvatit ni za glavu ni za rep od Turcizama, germanizama itd.......

Razmislitemalo prije nego sto postujete tako nesto. No, ka da je vama i bitno :lol: ionako odje dolazi par dileja koje otvaraju "hejterske" teme da bi malo ispustili ventil u njihovom bijednom postojanju u Srbijici.....

Naravno, sto se manje budu razumevali Srbi i Dukljani u buducnosti, bolje ce odnose imati, samo napred imate moju podrsku.
Pisaše srbski putopisac Ljubomir Nenandović: Ako se nastavi "trend" Srbi i Crnogorci se za 100 godina (tj. danas) neće ni razumjet. Predlaga je Crnogorcima da uče zborit "lepim" srbskim jezikom, ali su mu ovi odgovorili da je crnogorski ljepši. I, eto, silom vlasti učismo taj "lepi" jezik i zamalo zaratismo. S toga razloga, imaš pravo.

Novohrvatski je, svojevremeno, bio i naziv sladoled. Ne znam jesu li se njini intelektualci smijali, ali siguran sam da bi se ti smija da i dan danji sladoled zovete doldrma, ka što činjaste prije usvajanja ove novohrvatske riječi.

Doldrma, pravi srpski izraz, vidi se da ima tu materijala, nastao od dole drma(trese, razara), a ne ko Hrvati, musko spolovilo!.............. pih sto bi vi rekli :lol:

Pisaše srbski putopisac Ljubomir Nenandović: Ako se nastavi "trend" Srbi i Crnogorci se za 100 godina (tj. danas) neće ni razumjet. Predlaga je Crnogorcima da uče zborit "lepim" srbskim jezikom, ali su mu ovi odgovorili da je crnogorski ljepši. I, eto, silom vlasti učismo taj "lepi" jezik i zamalo zaratismo. S toga razloga, imaš pravo.

Ајде мучи ,јадо...Ко замало зарати? Шта булазниш???

:think: Da s tim sto sam ja bio cinican u svom postu...... nisam za to da se ne razumemo ni sa vama ni Hrvatima :sad2:

sve je to jedan jezik...srpski, hrvatski, crnogorski i bosanski

nekad se zvao srpsko-hrvatski po dva najveća naroda a od kojih je jedan govorio ekavicom a drugim ijekavicom , jedan sa više turcizama a drugi sa više germanizama...:bye:

Back