„Crnogorska hobotnica“ opasnost za Balkan

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Malo je kriminalnih aktivnosti na području zemalja bivše Jugoslavije u koje nisu uključeni i državljani Crne Gore. To pokazuju i poslednji slučajevi šverca kokaina iz južne Amerike i niz ubistava u Srbiji i Hrvatskoj.



Crna Gora će se uključiti u istragu o švercu gotovo tri tone kokaina koji su presekle tajna služba Srbije (BIA) i Američka agencija za borbu protiv droge (DEA), saopštili su crnogorski zvaničnici. To je prva najava da bi nakon pet dana i zvanična Podgorica mogla da doprinese hvatanju organizatora i učesnika ovog kriminalnog posla.



Pozivajući se na izvore bliske istrazi, mediji u regionu navode da je naručilac kokaina crnogorski državljanin i da je deo pošiljke iz južne Amerike trebao da u Evropu uđe preko luke Bar.



“O tome se u Crnoj Gori ćuti, jer su narko-karteli izuzetno moćni”, kaže u izjavi za DW predsednik Nacionalnog saveta za evropske integracije Nebojša Medojević i dodaje da je ova zemlja postala logistički centar kriminala. “To postaje pretnja i bezbednosti Evrope i stabilnosti Balkana, a takođe pretnja državi Crnoj Gori. Zbog toga, verovatno, sve češće međunarodne adrese zahtevaju od premijera Mila Đukanovića konkretnu akciju, kako se to ovde nekada zvalo, u hapšenju krupnih riba. Oni su obezbedili neophodne operativno-obaveštajne podatke vlastima u Crnoj Gori o kojim se ljudima radi i kakvim se kriminalnim aktivnostima oni bave. Međutim, nema akcije od strane policije Crne Gore, nema u tužilaštvu nikakvih optužbi i nijedna ‘krupna riba’ nije u zatvoru”.


Kriminalcima se ipak efikasno sudi?



No, predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica tvrdi da kriminalci u toj zemlji nisu zaštićeni i da im se efikasno sudi i presuđuje. “Niko ne osporava da nemamo organizovanog kriminala, ali, ipak, nije u tako alarmantnim granicama kako se želi predstaviti.”



U nedavno objavljenom godišnjem “Izveštaju o napretku” Evropske Komisije ističe se da je u Crnoj Gori nizak nivo sudskih presuda za organizovani kriminal i korupciju. Crnogorski nezavisni nedeljnik “Monitor” piše da celi region, pre svega Srbija i Hrvatska, gledaju na Crnu Goru kao na leglo i pouzdano skrovište hobotnice umešane u najteža krivična dela.



Istrage koje se vode u Zagrebu i Beogradu i saradnja organa pravosuđa te dve zemlje svakim danom potvrđuju tu konstataciju, što smanjuje prostor za delovanje kriminalaca i čini ih veoma nervoznim. Do kraja ovog meseca trebalo bi da bude okončana istraga o ubistvu vlasnika nedeljnika “Nacional” Iva Pukanića i sve je više indicija da iza toga stoji tzv. duvanska mafija.



U Beogradu se takođe užurbano radi na pripremi suđenja protiv pripadnika te kriminalne grupacije koja je organizovala i ubistva nekoliko visokih zvaničnika Srbije i bivše Savezne Republike Jugoslavije, a koja su, kako se navodi, izvršili crnogorski državljani.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4808241,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

Mali,ali odabrani.Šverc,kriminal i mafija su na vlasti u Crnoj Gori.Jedini način da se Evropa zaštiti od Crnogoraca je pošalju ratne brodove da kontrolišu pomorski saobraćaj na Jadranu i postupaju kao sa Somalijskim piratima.:mrgreen:
 

Back
Top