Crnogorci

Crnogorska zastava u balkanskim ratovima i I svjetskom ratu


Crnogorska zastava na brdu Taraboš u blizini Skadra 1913. godine


http://2.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkvJrfgAZI/AAAAAAAAA5k/hNKx_R7Z7i4/s400/Tarabos.jpg

Crnogorska zastava na zidinama osvojenog Skadra 1913. godine


http://4.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkvkvyPGJI/AAAAAAAAA5o/3WOcKj7sOCI/s400/crnogorska-zastava-na-zidinama-skadra.jpg

http://2.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkvmiZ8VoI/AAAAAAAAA5s/OKcAfrYmGOw/s400/zastava_na_Skadru.jpg


I balkanski rat, prolazak vojske kroz Kolašin

http://1.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkwccZS4_I/AAAAAAAAA5w/ApV6-2ffqAY/s400/crnogorska-zastava-Kolasin-balkanski-rat.jpg

I balkanski rat, kralj Nikola posmatra prolazak vojske

http://2.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkw11Q0pTI/AAAAAAAAA50/rC-n9ZXXi0Q/s400/crnogorska-zastava-kralj-Nikola-Kolasin.jpg

II balkanski rat, Crnogorci pred bitku na Bregalnici


http://2.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkxS4Bp27I/AAAAAAAAA54/W-TrJIcjOUk/s400/crnogorska-zastava-bregalnica.jpg

I svjetski rat, Durmitorci na položaju

http://3.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkx7sNU0VI/AAAAAAAAA58/gn19RZmQWnQ/s400/crnogorska-zastava-Durmitorci-I-svjetski-rat.jpg​

I svjetski rat, Durmitorci idu na borbeni položaj kod Grahovahttp://4.***************/_O_xQIvgNscQ/TRkyUo4niDI/AAAAAAAAA6A/-MPx8k8F1gA/s400/crnogorska-zastava-Grahovo-I-svjetski-rat.jpg​

I svjetski rat, Crnogorci iznad Prače u Bosni

http://2.***************/_O_xQIvgNscQ/TRky07blFPI/AAAAAAAAA6E/ksr07bpGf3k/s400/crnogorska-zastava-I-svjetski-rat-Praca-Bosna.jpg​
 
SVI SRPSKI ISTORIČARI TVRDE DA PRECI CRNOGORACA NIJESU UČESTVOVALI U KOSOVSKOM BOJU 1389.

Koga briga za istinu


Njegoš je u Gorskom vijencu, iz političkih razloga raspalio kosovsku mitomaniju u Crnoj Gori. Bilo bi zanimljivo da CEDEM jednom objavi istraživanje, koliko građana Crne Gore zna, bez dileme, da naši preci nijesu bili na kosovskom boju 1389. Vjerujem da 80% ne zna. U udžbenicima istorije, iz kojih uče crnogorska đeca, niđe se ne navodi da Balšići i naši preci nijesu bili na kosovskom boju. Prirodno, kod nas su se uvijek na časovima istorije, u školama, učile poluistine ili neistine, koga briga za istinu? Što će nam istina, kad je tu sveštenstvo SPC da nam objasni sve što treba da znamo o kosovskom boju. A sad činjenice.
Vladika Vasilije Petrović u svojoj knjizi Istorija o Černoj Gori, Moskva 1754. kaže da se Crnogorci nijesu borili ni na Marici 1371, a ni 1389. na Kosovu:
"Baoša, kojega prije spomenuh, treći dan stiže na Kosovo poslije one bitke..."
Što zaključujemo? Vladika Vasilije u 18. vijeku, samim tim i Crnogorci, imaju jasnu svijest da nijesu učestvovali ni na Marici, ni na Kosovu.

Svi srpski istoričari, svi se slažu, da Balšići i Zećani (Zećani su preci Crnogoraca i Brđana i pola stare Hercegovine) nijesu učestvovali u kosovskoj bitci, evo nekih kazivanja:

Akademik SANU Rade Mihaljčić, Istorija srpskog naroda, Beograd 1994. kaže:
"Jedino je Đurađ Stracimirović Balšić bio tada na strani Turaka. Zbog toga je malo verovatno da je sudelovao u bici na Kosovu."

Akademik SANU Momčilo Spremić u knjizi Đurađ Branković i njegovo doba, Beograd 1994. kaže:
"Na primer, drugi Lazarev zet, Đurađ Stracimirović Balšić nije uopšte došao na Kosovo, i još se uz pomoć Turaka borio protiv bosanskog gospodara Tvrtka I, Lazarevog saveznika"

Dr Miladin Stevanović, Večernje Novosti, 25. 01. 2010. kaže:
"Vizantija, Bugarska, braća Dejanovići i Kraljević Marko sa bratom Andrijašom su bili u vazalnom odnosu sa Turcima i nisu imali snage, ni želje da se priključe knezu Lazaru. Oklevao je da se izjasni i Lazarev zet, zetski gospodar Đurđe Stracimirović Balšić, pošto izgleda da se još ranije odlučio za vazalni odnos prema Turcima. Tako su knezu Lazaru ostali samo bosanski kralj Tvrtko I i njegov zet Vuk Branković, gospodar kosovske oblasti."


Dr Željko Fajfrić, u knjizi Sveta loza kneza Lazara tvrdi:
"Isto tako nije tu bilo ni Đurđa Stracimirovića, a gde je on bio ostaje tajna."

Lazar Hrebeljanović, najmiliji svetac Amfilohijev ("Srbija je tijelo Lazarevo, a Kosovo glava Lazareva"), proglašen je od strane srpske crkve za sveca brzo poslije kosovske bitke, ali, u crkvenom kalendaru Crnojevića nema ga među svecima! Kneza Lazara Crnogorci krajem 15. vijeka nijesu poštovali kao svog sveca, pa je jasno - nikakva kosovska misao i takozvani kosovski zavjet, nijesu postojali u Crnoj Gori prije Gorskog Vijenca. Ako zetska mtropolija, to jest crkva Crnojevića, nije poštovala kao svoje, svetitelje srpske crkve, neka čitaoci sami razmisle da li je naša crkva u doba Crnojevića pripadala srpskoj crkvi, ili je bila nezavisna.


Vuk Popović, Cetinje

http://2.***************/_O_xQIvgNscQ/TCkT90a75nI/AAAAAAAAAFo/ND_28IhGuoc/s400/28_jun_2010.bmp
 
dakle sad se potvrdjuje kakvi su Crnogorci tj stanovnici tih krajeva-nepouzdani,materijalisti,prevtljivci,lakomi na tudje napravili su od pljačke zanimanje,bez solidarnosti i ideje državotvornosti,koja je nastala tek sa srpskom dinastijom Petrovićaz:hm:
 
Crna Gora treba da zaboravi evro-atlantske integracije i da jaca saradnju sa Kinezima..
Evro-atlantske integracije vode Crnu Goru u bankrot i propast..
Napred u Crnogorsko-Kineske Integracije koje ce dovesti do dominacije Crne Gore i Kine u EvroAziji..
Kinezi ce za instaliranje raketa Dong Feng 21D na Durmitoru svakom Crnogorcu platititi minimalno 100 000 evra..

http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2010/12/29/2010122900389.html

NAS I KINEZA MILIJARDA I PETSTO MILIONA !!!!!
 
Crna Gora treba da zaboravi evro-atlantske integracije i da jaca saradnju sa Kinezima..
Evro-atlantske integracije vode Crnu Goru u bankrot i propast..
Napred u Crnogorsko-Kineske Integracije koje ce dovesti do dominacije Crne Gore i Kine u EvroAziji..
Kinezi ce za instaliranje raketa Dong Feng 21D na Durmitoru svakom Crnogorcu platititi minimalno 100 000 evra..

http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2010/12/29/2010122900389.html

NAS I KINEZA MILIJARDA I PETSTO MILIONA !!!!!

A Kinezi nemaju dje drugo da instaliraju rakete no se bas nas sjetili :lol:
 
Kada se Srbi i Crnogorci svadjaju najteze je nama koji smo Srbi-Crnogorci.
Porijeklom sam vezan za Crnu goru, etnicitetom za srpski narod. Sa jedne strane, zikea, odl-mne, podgorickogmolog, Moracanina, a sa druge strane Tihog, jevropu, paprikariusa, jeku dozivljavam kao sunorodnike. I sa jednima i drugima osjecam pripadnost istom identitetu. Iako znam da Tihi i old mne nikada nece reci da su dio istog naroda, sto ja ni ne ocekujem od njih. Znam da je tesko skapirati poziciju nas Srba-Crnogoraca ali nas najvise boli kada se Srbija, Srbi i Crna Gora, Crnogorci medjusobno optuzuju, svadjaju.

Znam npr. i u poltici, posto sam ja nesto izmedju SNS i DSS-najteze mi pada kada se DSS i SNS medjusobno optuzuju. SNS malcice vise simpatisem, iako volim DSS ali preko 50 % mog okruzenja je za DSS, a i meni je ta stranka simpaticna. Ovo dadoh cisto kao primer da bi se lakse skapiralo...
 
Old-mne, (a i ti reckless), da li ti mene smatras Crnogorcem ili izdajnikom crnogorstva ? Recimo vidim da Zike postuje moja osjecanja, dok npr. Peso mene ubraja u veljesrbe i anticrnogrce.
 
Kada se Srbi i Crnogorci svadjaju najteze je nama koji smo Srbi-Crnogorci...

Ne mozes istovremeno bit' i Srbin i Crnogorac (osim ako nijesi dijete iz m(j)esovitog braka pa ne znas na ciju bi bandu prije) odluci se, dal' si amo ili tamo...
Ne moze Kinez bit' Japanac da jeße oca!!!
.
Iako znam da Tihi i old mne nikada nece reci da su dio istog naroda, sto ja ni ne ocekujem od njih.

Tihi je Sandzaklija a ja Crnogorac, to nikako nije isto. ;)
 
Ој, јунаштва свјетла зоро ој!
Мајко наша Црна Горо!

На твојим се врлетима ој!
Разби сила душманима.

Једина си за слободу ој!
Ти остала српском роду.

Да т’ ће Бог и света Мати ој!
Да се једном све поврати.
 
Old-mne, (a i ti reckless), da li ti mene smatras Crnogorcem ili izdajnikom crnogorstva ? Recimo vidim da Zike postuje moja osjecanja, dok npr. Peso mene ubraja u veljesrbe i anticrnogrce.

Smatram te umjerenim i iskrenim covjekom, prije svega, a etnicka pripadnost jos vise politicka me ne zanimaju nimalo. A u Crnoj Gori ce uvijek postojati neke podjele, prvo je bila podjela na zelenase i bjelase, pa cetnike i partizane, pa 90-tih na Milovce i Momirovce, sad Srbi i Crnogorci. A kad ta podjela nestane, stvorice se neka deseta. Takvi smo, bez toga ne mozemo. To sto ti sebe smatras Srbinom, a ja sebe Crnogorcem, to je stvar osjecanja, nastalog od dva razlicita istorijografska tumacenja spornih dogadjaja, i to je normalno.

To da li te ja smatram izdajnikom, ne smatram, ni tebe ni bilo koga iz CG koji sebe ubjaja u Srbe, a moji stavovi jedino smetaju onim ekstremnim Srbima, a ponekad zasmetaju i onim ekstremnim Crnogorcima, i jedni i drugi su maksimalno subjektivniji. E za njih bi volio da malo pogledaju oko sebe, a ne samo da se slijepo drze onoga sto su ih mame i tate naucile. Manje bi se mrzjeli i svadjali.
 
Hvala Reckless i old-mne i eto cisto da znate da sam jedan od Srba koji uvek navijaju za reprezentaciju Crne Gore, a nikada protiv nje. Jedino kada igraju Crna Gora i Srbija, ne mogu da se opredelim, tada navijam za fer igru.
 
Hvala Reckless i old-mne i eto cisto da znate da sam jedan od Srba koji uvek navijaju za reprezentaciju Crne Gore, a nikada protiv nje. Jedino kada igraju Crna Gora i Srbija, ne mogu da se opredelim, tada navijam za fer igru.

Vidis, moj najbolji drug je rodjen u Boljevcu kod Zajecara a dosao je u CG da zivi kad je imao 12 godina. I on isto tako kaze kad ga pitam za koga navija kad igra CG protiv Srbije, mada mislim da on ipak za Srbiju navija pa nece da mi kaze da se ne naljutim :lol:

A on da navija za ili Srbiju ili Crnu Goru, ne bi pogrijesio, on je bio i tamo i ovamo, a veliki broj ljudi u CG, posebno ovi sa sjevera navijaju za Srbiju svim srcem kad igra protiv Crne Gore, a u Srbiju nikad nijesu bili. Neka to, no navijaju protiv Crne Gore kad igra protiv Ujednjenih Arapskih Emirata. To su vec kompleksi nize vrijednosti, kao nama u inat, a to samo o njima govori.

Jedan prijateljski savjet, posto sam to primijetio kod tebe. Nemoj se pravadati previse forumasima koji se ne slazu s tobom, ni meni ni bilo kome. Ako si siguran u svoj stav, pokazi i malo zube, nije na odmet :)
 
Ој, јунаштва свјетла зоро ој!
Мајко наша Црна Горо!

На твојим се врлетима ој!
Разби сила душманима.

Једина си за слободу ој!
Ти остала српском роду.

Да т’ ће Бог и света Мати ој!
Да се једном све поврати.

Latini su stare varalice
Ne spustaj se na njihovo uze...

Crnu Goru tukla Turska
Napoleon i Francuska.... ( nikada Rusija i Kina ...)
 

Back
Top