"црногорци" по националности. Kада су се доселили у Црну Гору?

Marko Vešović:
"Kazu da su Srbi izabrani narod, a da su Crnogorci izabrani Srbi. Ne kazu, doduse: jesmo li izabrani tajnim ili javnim glasanjem i jesu li medjunarodni cimbenici izbore nadgledali? I kazu da smo mi Crnogorci izabrani Srbi koji su vazda bili slobodni, te mu ispada da Srbi zapravo i nijesu pet stoljeca robovali nego bili slobodni preko nas, Crnogoraca, kao svojih izabranih predstavnika, sto bi mu znacilo neku vrstu delegatske slobode! A ja, kad se sjetim crnogorskih pljackasa koji su Srpstvo branili u konavljanskim susnicama za sunke, i ja sam spreman sloziti se da mi, danas, jesmo izabrani Srbi. Dobro mi u ratu rece jedna sedamdesetogodisnja starica iz Sarajeva, rodjena Cetinjanka: "Vele nam da smo Srbi, da nijesmo Crnogorci. I ja bi rekla da vise nijesmo Crnogorci. Kad radimo isto sto i Srbi, i treba da se zovemo Srbi. I treba da nas nema, sve dokle opet ne zasluzimo ime crnogorsko!" Pogodila je ta stara, taman ko da je mene pitala. Spram nasih izabranih pljackasa i koljasa, svi srpski pljackasi i koljasi listom - obicna su bizuterija! Gdje mi, Crnogorci, nijesmo pljackali i klali, tu bolje da se nije s pljackom i klanjem ni pocinjalo!

Tri svjetska zlocinca
Ili nijesmo cak ni Srbi, nego smo postali sverceri evropskoga ranga? Svog prijatelja, koji je mjesec dana putovao po Crnoj Gori, upitao sam: kazi, najkrace sto se moze, kako je tamo? "Svi svercuju", veli, "svercuju i cuvaju obraz!"

Ko smo to mi Crnogorci? Jesmo narod koji je riznici najistaknutijih svjetskih zlocinaca dvadesetoga stoljeca prilozio Milosevica, Karadzica, Arkana, trojicu zlocinaca na cijem kalibru nam mogu pozavidjeti i najcivilizovaniji narodi? Narod koji ima taj i takav zlikovacki trolist, ne smije se pozaliti da nema su cim - izici pred Milosa! Ko od nas smije tvrditi da to nijesu Crnogorci? Ko ima petlje reci da iz njih nije progovorilo skroz nasko, stoposto crnogorsko zlo, dovedeno do paroksizma?! "
http://www.bhdani.com/arhiva/94/tekst594.htm
 
Само да поновим:

И заправо још увек нико, ни овде а ни иначе, није поставио право, научно објашњење по чему се то Црногорци (као некаква засебна претпостављена нација) разликују од Срба.
 
Само да поновим:

И заправо још увек нико, ни овде а ни иначе, није поставио право, научно објашњење по чему се то Црногорци (као некаква засебна претпостављена нација) разликују од Срба.

a ti Milunka kopiljanski izbjegavash, kad se vec pravis pametna, da kazes po cemu se Hrvati razlikuju od Srba? z:poz:
 
Poslednja izmena:
a ti Milunka kopiljanski izbjegavash, kad sevec pavis pametna, da kazes po cemu se Hrvati razlikuju od Srba? z:poz:
Не прибегавај увредама, ако немаш прави одговор, а немаш, на моје постављено питање.

Тражим, дакле,јасан и прецизан одговор, а не политичко шибицарење.

Ако си уопште достојан, дакле, било каквог одговора, после овога вређања, то би било:

То уопште није исто.

Хрвати и Срби су се издвојили као два различита етничка субјекта из словенског корпуса, још врло давно у историји. после досељавања Словена на Б алкан, и током средњега века. А затим су имали и врло различит историјско-политички развитак, све до 19. века, па и до данас.

А Црногорци су, све до средине 20. века, били само једна варијанта српскога етницитета.

То уопште није тешко доказати.

И, значи, одговор на моје питање о разлици између Срба и Црногораца, тој суштинској, а не политичкој, још нико није дао.
 
CRNOGORCI I NJIHOVA VLASTELA U STARIM DOKUMENTIMA KAZU DA SU BJRM-ovci

]

Koliko znam bajramovaca ima, ne mnogo nedje oko 15 %....., a isto tako znam da Crnogorci nešto se nijesu baš svi tako rado izjašnjavali kao isti.Nego su ih malo proganjali po onijem brdima kada su tuvijerali sa brda na brdo ......, a ovi im nijesu ni pijuknuli....
 
Čuvena Matica Srpska iz Novog Sada, nije znala da postoje Srbi u Crnoj Gori 1825. godine.

Nabraja đe zive Srbi, al ih ne nalazi u Crnoj Gori.

letopismaticesrpske1825ged1.jpg


Za one Srbe željne Velike Srbije, jer oni ne kapiraju lako, pa da im citiram, "Matica Srpska" godine 1825. kaže:

Crnogorci (Montenegri) nazivaju se Slovenski obitatelji planina crnogorskih.

Srba dakle, te 1825. godine nema u Crnoj Gori, to ne kaže Jevrem i Vatikan, već Matica Srpska iz Novog Sada!

Nema ih naravno prije nego je Vuk Karadžić smislio srpsku naciju u ovom sadašnjem obliku, u njegovom tekstu Srbi svi i svuda.
 
ja opet imam samo jedno malo pitanjce.posto su crnogorci sad nacija i imaju svoj jezik i drzavu da li to znaci da ce njihovi studenti sada kad dodju u srbiju morati da uce godinu dana srpski jezik i da placaju skolarinu i domove po istoj ceni kao i stranci ili cemo i dalje da mi finansiramo njihovu crnogorstinu???bez uvrede,nemam nista protiv bilo koje nacije,ali ako se vec toliko busaju u nacionalna prsa onda mislim da je vreme da izvade i svoj novcanik i da sami pocnu da finansiraju njihovu crnogorstinu.bez uvrede,ovo nije na nacionalnoj osnovi,takvo je vreme,nema vise bratske ljubavi nego je ekonomija u pitanju.
 

Back
Top