Marko Vešović:
"Kazu da su Srbi izabrani narod, a da su Crnogorci izabrani Srbi. Ne kazu, doduse: jesmo li izabrani tajnim ili javnim glasanjem i jesu li medjunarodni cimbenici izbore nadgledali? I kazu da smo mi Crnogorci izabrani Srbi koji su vazda bili slobodni, te mu ispada da Srbi zapravo i nijesu pet stoljeca robovali nego bili slobodni preko nas, Crnogoraca, kao svojih izabranih predstavnika, sto bi mu znacilo neku vrstu delegatske slobode! A ja, kad se sjetim crnogorskih pljackasa koji su Srpstvo branili u konavljanskim susnicama za sunke, i ja sam spreman sloziti se da mi, danas, jesmo izabrani Srbi. Dobro mi u ratu rece jedna sedamdesetogodisnja starica iz Sarajeva, rodjena Cetinjanka: "Vele nam da smo Srbi, da nijesmo Crnogorci. I ja bi rekla da vise nijesmo Crnogorci. Kad radimo isto sto i Srbi, i treba da se zovemo Srbi. I treba da nas nema, sve dokle opet ne zasluzimo ime crnogorsko!" Pogodila je ta stara, taman ko da je mene pitala. Spram nasih izabranih pljackasa i koljasa, svi srpski pljackasi i koljasi listom - obicna su bizuterija! Gdje mi, Crnogorci, nijesmo pljackali i klali, tu bolje da se nije s pljackom i klanjem ni pocinjalo!
Tri svjetska zlocinca
Ili nijesmo cak ni Srbi, nego smo postali sverceri evropskoga ranga? Svog prijatelja, koji je mjesec dana putovao po Crnoj Gori, upitao sam: kazi, najkrace sto se moze, kako je tamo? "Svi svercuju", veli, "svercuju i cuvaju obraz!"
Ko smo to mi Crnogorci? Jesmo narod koji je riznici najistaknutijih svjetskih zlocinaca dvadesetoga stoljeca prilozio Milosevica, Karadzica, Arkana, trojicu zlocinaca na cijem kalibru nam mogu pozavidjeti i najcivilizovaniji narodi? Narod koji ima taj i takav zlikovacki trolist, ne smije se pozaliti da nema su cim - izici pred Milosa! Ko od nas smije tvrditi da to nijesu Crnogorci? Ko ima petlje reci da iz njih nije progovorilo skroz nasko, stoposto crnogorsko zlo, dovedeno do paroksizma?! "
http://www.bhdani.com/arhiva/94/tekst594.htm