Quantcast

CRNOGORCI PALI U VENECUELI S 5,7 TONA KOKAINA: Ovo je brod Aresa na kojem su pohvatani uz pomoć MUP Srbije!

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.904
Нико нема релевантних доказа по питању "мафијашког" режима. Ако изузмемо Лучића и СрбинИнфо.

Đukanovićeva porodična banka opsluživala Šarića

First-Bank-1025x480.jpg


Dokumenti do kojih je došao OCCRP otkrivaju da je optuženi narko bos Darko Šarić deponovao milione u Prvu Banku Crne Gore, te bio jedan od njenih najvećih klijenata.

Istraživala: Miranda Patrucić (OCCRP)

Prva banka Crne Gore, koju kontroliše porodica premijera Mila Đukanovića, bila je banka koja nije govorila „ne“. Posebno ne jednom od svojih najvećih klijenata: Darku Šariću, nedavno uhapšenom narko bosu koji je u značajnoj meri poslovao preko ove banke.

Ne samo da je otvarala račune i poslovala sa Šarićem, banka je njemu i njegovim saradnicima, uključujući Rodoljuba Radulovića i pokojnog Dragana Dudića, odobravala neobično povoljne uslove. Šarića policija i tužilaštva optužuju da je bio vođa međunarodne mreže krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Evropu koja je prošvercovala tone kokaina i oprala milione evra. Prema istrazi srpskog Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, Radulović je učestvovao u švercu 1,8 tona kokaina tako što je obezbedio brodove kojima se droga prevozila, dok je Dudić bio jedan od šefova grupe.

Radulović je optužen u Srbiji i nalazi se u bekstvu, dok je Dudić ubijen u Kotoru 2010. godine.

Aco Đukanović je najveći deoničar Prve banke Crne Gore, kojoj je Darko Šarić pomogao oročivši milionski depozit u trenutku kada je banka jedva izvršavala naloge svojih deponenata. (Foto: Vijesti)
Aco Đukanović je najveći deoničar Prve banke Crne Gore, kojoj je Darko Šarić pomogao oročivši milionski depozit u trenutku kada je banka jedva izvršavala naloge svojih deponenata.
(Foto: Vijesti)
No za ovu banku Šarić je bio pouzdan klijent koji im je u vreme krize pritekao u pomoć, oročivši milionski depozit u trenutku kada je banka jedva izvršavala naloge svojih deponenata.

U poslu sa Šarićem i ostalim kriminalcima, banka je kršila zakon i vlastite interne pravilnike, navodi se u izveštajima Centralne banke Crne Gore do kojih je došla istraživačka mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Nezakonite aktivnosti banke detaljno su opisane na hiljadama stranica tajnih bankarskih dokumenata u posedu OCCRP-a. Dokumenti otkrivaju korupciju, pohlepu i nestručnost.

Pri sklapanju ovih poslova banka nije poštovala Zakon o sprečavanju pranja novca, vlastita pravila, niti je sledila dobru bankarsku praksu. Veliki broj firmi koje su dobile kredite su na kraju propale.

Kupovina nekretnina novcem od kredita uobičajen je način pranja novca. Deo kredita nikad nije otplaćen. Naprotiv, banka je spašena novcem poreskih obveznika. Nije moguće utvrditi da li je banka ikada vratila taj novac.

Pitanje je zašto bi neka banka finansirala takve kontroverzne biznismene, od kojih su mnogi upravljali firmama koje su iskazivale male ili nikakve prihode i velike gubitke.

Đukanovićeva porodična banka se nalazi u središtu nečasnog saveza između vlasti, organizovanog kriminala i biznisa u Crnoj Gori. U međunarodnim krugovima ova zemlja sve više stiče reputaciju zemlje kojom vlada organizovani kriminal.

Upoznaj svog narko bosa

Zakonom je propisano da banke kod otvaranja računa moraju poštovati pravilo „upoznaj svog klijenta“, te prikupiti detaljne informacije i dokumente na osnovu kojih se može utvrditi identitet osobe koja je korisnik računa. Pravila su uspostavljena kako bi se sprečilo korišćenje banaka za pranje novca.

Prva banka je redovno, i u mnogim slučajevima sistematski, propuštala da prikupi ključne podatke.

Primera radi, pri otvaranju računa za Lafino Trade LLC iz američke savezne države Delaver i Camarilla Corporation sa Sejšela, Prva banka nije pribavila važeći izvod iz registra, kao ni kopije ličnih dokumenata za lica koja su imala pristup računu. Obe firme je kontrolisao Darko Šarić i obe su, kako su kasnije tužioci utvrdili, korišćene za pranje novca.

U maju 2012. godine, Duško Šarić je osuđen na osam godina zatvora zbog pranja novca preko računa u Prvoj banci. Kasnije je njegova presuda preinačena na pet i po godina zatvora.  (Foto: Vijesti)
U maju 2012. godine, Duško Šarić je osuđen na osam godina zatvora zbog pranja novca preko računa u Prvoj banci. Kasnije je njegova presuda preinačena na pet i po godina zatvora.
(Foto: Vijesti)
U maju 2012. godine, Duško Šarić, Darkov brat, osuđen je na osam godina zatvora zbog pranja novca. Upravo je preko bankovnog računa firme Camarilla Corporation u Prvoj banci Šarićev brat prao 7,4 miliona evra. Duško Šarić je podneo žalbu i njegova presuda je promenjena na pet i po godina zatvora u decembru 2013. godine.

Novinari OCCRP-a došli su do podataka iz Delavera koji pokazuju da su braća Darko i Duško Šarić vlasnici firme Lafino Trade. Ovo potvrđuju policijski i sudski dokumenti iz kojih se vidi da je firma korišćena za pranje Šarićevih ilegalnih profita i preusmeravanje zarade u legalne poslove.

Tako se firma Lafino Trade pojavila u istrazi OCCRP-a o Zoranu Ćopiću, srpskom biznismenu koji je u januaru osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja Šarićevog novca u Bosni i Hercegovini. Mesec dana kasnije Ćopić je u Srbiji osuđen na šest godina zatvora u odsustvu. U decembru 2008. godine, 2,9 miliona američkih dolara prebačeno je sa računa firme Lafino Trade na račun Agrocoopa, firme u Ćopićevom vlasništvu, koje je iskoristio za kupovinu fabrike šećera u Bijeljini.

Iz izveštaja Centralne banke se vidi da je Šarić bio važan klijent, no nema podataka koliko je tačno novca prošlo kroz račune njegovih firmi u Prvoj banci. Kontrolori Centralne banke Crne Gore pregledali su dokumentaciju za račune stranih lica i firmi u banci. Šarićev Lafino Trade je bio među 10 najvećih po obimu prometa, ali se ukupan iznos transakcija ne navodi. Ova firma je takođe bila 13. najveći deponent.

Šarić je koristio Lafino Trade prilikom prodaje firme za distribuciju cigareta i štampe Štampa sistem nemačkom medijskom koncernu Vac (WAZZ) za 29 miliona evra, prema istraživanju OCCRP-a i Centra za istraživačko novinarstvo iz Srbije.

Iako su sve banke obavezne da prijave sve sumnjive transakcije Upravi za sprječavanje pranja novca, Prva banka nikada nije izvestila ni o jednoj sumnjivoj transakciji za Šarićeve firme Lafino Trade ili Camarilla Corporation, prema svedočenju Predraga Mitrovića, direktora Uprave, na suđenju Dušku Šariću.

Nova Star CG, podružnica još jedne firme iz Delavera koja je u zajedničkom vlasništvu sestre Darka i Duška Šarića i Nebojše Jestrovića, kuma i bliskog prijatelja, koji je kasnije optužen za pranje novca ovog narko bosa, takođe je vršila transakcije preko ove banke. Tako je u aprilu 2009. godine Prva banka izdala potvrdu da Šarićeva firma ima najmanje jedan milion evra deponovan na svom računu u ovoj banci. Preko ove firme je Šarić sklopio posao sa fudbalskim klubom Mogren iz Budve.

Ali ovo nije jedini posao u kojem je Prva banka vršila transakcije za Šarića. Usprkos lošim finansijskim pokazateljima, Prva banka je odobrila kredite crnogorskim firmama koje su kontrolisali Šarić i Dudić: Mat Company i Trecom.

Prva banka je dala dva kredita firmi Mat company, registrovanoj 2006. godine za trgovinu na malo. Firmu je osnovao Duško Šarić, ali Duška je 2009. godine zamenio Darko Šarić, a zatim je Darka te iste godine zamenila firma Matenico LLC iz Delavera. Prema istrazi u Srbiji, firma Matenico je intenzivno korišćena za pranje novca. Najzad, krajem 2009. godine, firmu Matenico je zamenio Jovica Lončar, paravan za firme koje je Šarić osnovao u Crnoj Gori i Delaveru.

Jovica Lončar je bio paravan za optuženog narko bosa Darka Šarića. Zastupao ga je u firmama u Crnoj Gori i Delaveru. (Foto: Vijesti/Savo Prelevoć)
Jovica Lončar je bio paravan za optuženog narko bosa Darka Šarića. Zastupao ga je u firmama u Crnoj Gori i Delaveru.
(Foto: Vijesti/Savo Prelevoć)
Prva banka je 3. maja 2008. godine odobrila trogodišnji kredit firmi Mat Company u iznosu od pet miliona evra sa grejs periodom od tri meseca. Kredit je osiguran hipotekom na 266 kvadratnih metara zemljišta u Budvi i hotel Max Prestige (4 sprata, 1.014 kvadratnih metara) procenjenim na 8,1 miliona evra. Pored toga, kredit je osiguran sa 5,4 miliona evra vrednosti pokretne imovine. Izvor za otplatu je trebao da bude prihod od poslovanja. Drugi trogodišnji kredit u iznosu od 300.000 evra odobren je u februaru 2008. godine sa grejs periodom od 12 meseci za tekuće poslovanje.

Analiza kontrolora Centralne banke pokazala je da je krajem 2007. godine firma Mat Company imala nisku profitabilnost. Imala je i nizak nivo likvidnosti, prema izveštaju iz januara 2009. godine. Kontrola Centralne banke 2010. godine i analiza finansijskih izveštaja za 2008. i 2009. godinu pokazali su da je firma hronično gubila novac. Zbog velikih gubitaka, imala je malo gotovine i uzela je više kratkoročnih kredita i na kraju 2009. godine je imala gubitak u iznosu od 500.000 evra.

Trecom, još jedna firma koju je kontrolisala mreža narko bosa, takođe je dobila petogodišnji kredit za grejs periodom od 12 meseci. Nije jasno koji je bio prvobitni iznos kredita, ali najmanje 1,2 miliona evra je ostalo neplaćeno 2010. godine.

Firmu Trecom je osnovao Radulović, a kasnije je prepisao na Dudića.

Firma Lafino Trade je značajno pomogla Prvu banku. Kada je deponovala šest miliona evra na pet godina, 6. maja 2008. godine, taj depozit je došao u kritično vreme za Prvu banku, koja već tada nije bila u stanju izvršavati naloge klijenata. U poređenju sa drugim vodećim deponentima, Šarićev depozit je imao neobičnu proviziju; dok je drugim deponentima plaćana kamata od 5 do 8 posto, firma Lafino je dobila samo 1,5 posto. Obično se deponentima koji oroče novac na duži period isplaćuju visoke kamatne stope. Jedini drugi depozitori sa tako niskom kamatnom stopom su bili vlasnik banke Aco Đukanović (1,5 posto) i Caldero Trading Limited (2 posto) firma u vlasništvu bliskog prijatelja Mila Đukanovića, Zorana Bećirovića.

Dok je Šarić verovatno jedan od najvećih kriminalaca sa kojima je banka poslovala, nije jedini. OCCRP je ranije pisao o tome kako je banka takođe kreditirala i optuženog švercera cigareta Brana Mićunovića i njegovu ženu kojoj je odobreno višemilionsko prekoračenje na računu. Crnogorska nevladina organizacija MANS je ranije izvestila da je narko bos Naser Keljmendi preko banke vršio značajna plaćanja u kešu. OCCRP će sutra objaviti istraživanje o vezi Prve banke i Stanka Subotića, srpskog biznismena koji je u Srbiji optužen za zloupotrebu položaja u vezi sa švercom cigareta.

https://www.krik.rs/dukanoviceva-porodicna-banka-opsluzivala-sarica/

Moze izvor kao npr americki KRIK?
 

sirmijum

Veoma poznat
Banovan
Poruka
14.588
Нико нема релевантних доказа по питању "мафијашког" режима. Ако изузмемо Лучића и СрбинИнфо.
:hahaha::hahaha::hahaha: ебу га као санску козу да ради и шта треба и шта не и ти тражиш доказе.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.904
Crna Gora – mala zemlja za veliki kriminal
Malo je kriminalnih aktivnosti na području zemalja bivše Jugoslavije u koje nisu uključeni i državljani Crne Gore. To pokazuju i posljednji slučajevi šverca kokaina iz Južne Amerike i niz ubojstava u Srbiji i Hrvatskoj.

Kokain

3 tone kokaina za crnogorskog državljanina
Crna Gora će se uključiti u istragu o švercu gotovo tri tone kokaina koji je završio u rukama srpske Bezbednosno informativne agencije (BIA) i američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), priopćili su crnogorski dužnosnici. To je prva najava da bi nakon pet dana i službena Podgorica mogla krenuti u progon organizatora i sudionika ovog kriminalnog posla. Pozivajući se na izvore bliske istrazi, mediji u regiji navode kako je kokain naručio crnogorski državljanin te da je dio pošiljke iz Južne Amerike trebao ući u Europu preko luke Bar.

Moćni narko-karteli

“O tome se u Crnoj Gori šuti, jer su narko-karteli izuzetno moćni”, kaže za Deutsche Welle predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije Nebojša Medojević i dodaje da je ova zemlja postala logistički centar kriminala. “To postaje prijetnja i sigurnosti Europe i stabilnosti Balkana, a također i prijetnja samoj Crnoj Gori. Zbog toga, vjerojatno, sve češće međunarodne adrese zahtijevaju od premijera Mila Đukanovića konkretnu akciju, kako se to ovdje nekada zvalo, u uhićenju krupnih riba. Oni su osigurali neophodne operativno-obavještajne podatke vlastima u Crnoj Gori o kojim se ljudima radi i kakvim se kriminalnim aktivnostima oni bave. Međutim, nema akcije od strane policije Crne Gore, nema u Državnom odvjetništvu nikakvih optužnica i nijedna ‘krupna riba’ nije u zatvoru”.

https://www.dw.com/hr/crna-gora-mala-zemlja-za-veliki-kriminal/a-4812536


Hrvatski novinari Ivo Pukanic, i Dusko Jovanovic urednik DAN-a su ubijeni zato sto su Mila Djukanovica prozvali kao najveceg kriminalca na balkanu i kapoa svih balkanskih narko kartela.
 
Poruka
3.391
:hahaha::hahaha::hahaha: ебу га као санску козу да ради и шта треба и шта не и ти тражиш доказе.
Не тражим да подржаваш црногорски режим. Очекујем минималну рационалност пре осуде. Нећем ићи стазама комуниста и националсоцијалиста, зар не?
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.904
Не тражим да подржаваш црногорски режим. Очекујем минималну рационалност пре осуде. Нећем ићи стазама комуниста и националсоцијалиста, зар не?

Samo pratimo puteve droge. I izvodimo logicne zakljucke....

A svu tu drogu distribuiraju drzavljani Crne Gore pod zastitom crnogorske ANB

50+ tona droge ne moze da kupi neko ko radi u Wallmartu za 1190 mesecno. Vec samo neko ko poseduje imovinu vrednu 1 milijarde dolara ili vise.

A taj neko svi znamo ko je U Crnoj Gori

DINASTIJA ĐUKANOVIĆ Procenjuje se da Milo krije čak MILIJARDU DOLARA, a evo šta rade i koliko su "teški" ostali članovi prve crnogorske porodice

dinastija djukanovic kombo
FOTO: OLIVER BUNIĆ, VIJESTI - SAVO PRELEVIC / RAS SRBIJA
Prvi čovek “Atlas grupe” Duško Knežević, u poslednjem nizu optužbi na račun Mila Đukanovića, rekao je da predsednik Crne Gore raspolaže bogatstvom od čak milijardu evra, kao i da je pozadina svih sukoba između njih dvojice novac i uticaj na investitore. Tako je još jednom u fokus javnosti došla imovina i bogatstvo Đukanovića, verovatno najkomplikovanija priča iz Crne Gore.

Đukanović je u politiku ušao u vreme kada je sa roditeljima živeo u iznajmljenom stanu blizu autobuske stanice u Podgorici, a danas procene njegovog bogatstva variraju od desetina, preko stotina miliona, i poslednje milijardu evra. I ne samo njegovog. Procenjuje se da milione na svojim računima imaju i drugi članovi porodice Đukanović, poput brata Aca, sestre Ane, a finansijskih probleme nemaju ni podmladak Blažo Đukanović i Edin Kolarević. Krenimo redom, od "glave" porodice.

Milo Đukanović


Prvi podatak o imovini na Đukanovićevo ime koji je moguće pronaći vezuje se otkup tada društvenog stana 1991. godine, iste godine kada je postao najmlađi premijer u Evropi. Reč je o stanu površine 187 kvadrata koji je Đukanović i kasnije navodio u podacima dostavljanim Agenciji za borbu protiv korupcije.

kywk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWXpBN01EQV8vMjQwZWYzMzJlM2EyOGE4NmMzYjIwOTBiZTdiZjY1YmEuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE
FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA
Ipak, za te devedesete godine kada počinje svoj politički uspon, za Mila se vezuje jedna druga priča zahvaljujući kojoj je stekao početni kapital - šverc cigareta. Zvanično ne postoji presuda kojom bi Đukanović bio osuđen jer je putinovskim rokadama premijer-predsednik uspevao da obezbedi sebi diplomatski imunitet i bude izuzet iz slučaja.


Ipak, italijansko tužilaštvo za borbu protiv mafije vodilo je istragu protiv njega zbog mafijaškog udruživanja sa ciljem međunarodnog šverca cigareta. Osumnjičen je čak i da je bio šef te organizacije. Nije poznato koliki je bio deo Đukanovićevog kolača, ali tada je italijanska policija procenila da je godišnja neto zarada švercera 450 miliona evra. Svoj deo novca od šverca cigara, prema rečima Duška Kneževića koji tvrdi da je mu je sam Đukanović to rekao, nalazi se na računima u Švajcarskoj na ime njegovih prijatelja Duška Bana i Željka Mihailovića.

Milo je i vlasnik firme "Kapital invest" koju je otvorio tokom jedne od kratkih pauza na političkoj sceni kada nije bio ni na jednoj funkciji. Preko ove firme 2007. godine kupio je akcije "Prve banke", čiji je većinski akcionar njegov brat Aco. Akcije je kupio po daleko nižoj cenio od one za koju je kasnije prodao iste 2013. godine, što mu je omogućilo da zaradi milion evra. Iz vlasništva banke izašao je 2013. godine. Ono što je sporno je kredit od milion i po evra koji je podigla firma "Kapital invest" za kupovinu pomenutih akcija, a više od tome možete pročitati OVDE i OVDE.

Takođe, Đukanović je i vlasnik firme "Global Montenegro", a nedavno je otkriveno da je 2006. godine osnovao ofšor firmu "Vagor investment limited" na Kipru čije postojanje nije prijavljeno crnogorskim nadležnim institucijama. Đukanović je naknadno priznao da jeste osnovao pomenutu firmu na Kipru, insistirajući da preko nje nije obavljen ni jedan posao, kao i da nije imala promet. Sa druge strane, Knežević tvrdi da je firma osnovana sa ciljem da preko nje formalno postane suvlasnik bolnice "Meljine" i pripadajućeg zemljišnog kompleksa od 50.000 kvadrata.

Jedno od poslednjih istraživanja na temu bogatstva "prve familije" objavio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) iz Vašingtona 2018. godine. Prema njihovim saznanjima Milo je mnogo siromašniji od cifre koju tvrdi Knežević - tek 14,7 miliona evra. Stariji brat je i mnogo bogatiji i poseduje 167 miliona dolara, dok je njihova sestra Ana stekla imovinu u vrednosti od 3,5 miliona dolara. Za potrebe ovog istraživanja procenjivana je lična imovina i imovina firmi te porodice upisana u javne registre u Crnoj Gori. Postavlja se, međutim, pitanje imaju li Đukanovići nekretnine u inostranstvu, tajne račune, vlasništvo upisano na tuđe ime... Inače, Đukanovići su navode teksta odbacili karakterišući ih kao "pucanj u prazno".


ASVk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTVRjN01EQV8vYTIyYzg4NzQ2Mzg4MWZhNDY4ODZiOWM5MDc2Njc0NTQuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE
FOTO: BORIS PEJOVIĆ / EPA;
Ako se pogleda Đukanovićeva imovinska karta koju je prijavio u februaru 2018. uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori, Milo je još siromašniji. U njoj se navodi da je Đukanović zarađivao tek 1.500 evra mesečno i to kao savetnik za ekonomsko finansijske projekte u sopstvenoj firmi "Kapital invest", dok je njegova supruga Lidija Đukanović (devojačko Kuč) savetnica za ljudske resurse u privrednom društvu sa platom od 867,67 evra. U istom, pored pomenutog stana otkupljenog 1991. godine, navedeno je da Đukanović 2013. godine kupio dva pašnjaka u Kočanima (opština Nikšić), iste godine u istom mestu kupio je i livadu, a pored toga pominje se i da poseduje “ruševine raznog objekta” jednog od 30 i jednog od 40 kvadrata. Tako reći, viša radnička klasa.

Aco Đukanović

Aleksandar Aco Đukanović, kao i Milo je u mladalačkim danima uplovio u političke vode, koje je brzo napustio i okenuo se biznisu. Njime se i danas bavi, mada se ne može tačno reći čime se sve bavi i koliko zarađuje. Sudeći prema Milovim rečima, Acova karijera počela je u studentsko doba, kada je imao registrovanu privatnu firmu, međutim stariji Đukanović ponudio je jednom prilikom drugačiju verziju: "Kopao sam kanale i istovarao vagone. Radio sam to, pa kad su me zabolela leđa, onda sam počeo da mislim".

Aco Đukanović
FOTO: VIJESTI - SAVO PRELEVIC / RAS SRBIJA
Aco Đukanović

Prema podacima koje su objavili novinari ICIJ-a, njegovo bogatstvo se procenjuje na 167 miliona dolara. Bavi se građevinskim radovima, poseduje veliki broj poslovnih prostora, većinski je vlasnik "Prve banke", banke sa najbržim rastom u državi koju je u vreme ekonomske krize vlada Crne Gore spasila kreditnim zajmom od 44 miliona evra.

Blažo Đukanović

Najmlađi Đukanović takođe je u poslovnim vodama. Vlasnik je firmi "BB hidro" i "BB solar", palnira gradnju hidroelektrana na vodotocima Bistrica i Slatina. Odluku o dodeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu je 2016. potpisao njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer.

oCSk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXprN01EQV8vNWI4NzVlYjYwMmFmZTFkMmE3MzA0YTlmZTQ4MWI4Y2EuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE
FOTO: EPA;
Zanimljvo je da su praktično sve nekretnine koje su u vlasništvu mladog Đukanovića ili njegove firme pod hipotekama banaka zbog kredita koje je uzimao zbog poslovnih obaveza "BB solar".


Poslovni prostor u Podgorici površine 459 metara kvadratnih plus 412 kvadrata na prvom spratu koji je pre 11 godina dobio na poklon od strica, Aca Đukanovića, a za koji je uzimao najam od 11.000 evra mesečno, stavio je pod hipoteku kod Hipotekarne banke za kredit od milion i po evra namenjen firmi "BB hidro" za gradnju mini hidroelektrana u Kolašinu.

Takođe, poseduje stan na Žabljaku od 124 metra kvadratna, garažu od 17 kvadrata, a na njegovo ime se vodi i mansarda od 75 kvadrata. I ovaj stan pod hipotekom je kod Hipotekarne banke, gde je podigao 660.000 evra.

Mlađi Đukanović je 25. juna 2018. godine od oca preuzeo i vlasništvo i rukovođenje firmom "Kapital invest", nakon što je Milo izabran za šefa države. Istoga dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekat kao suosnivač u firmi "Kodio" sa 40 odsto akcijskog kapitala. Reč je o firmi čija je osnovna delatnost informacione tehnologije.

Ana Kolarević

Advokatica Ana Kolarević rođena je sestra Mila i Aca Đukanovića. Po struci je advokat, koji prema istraživanju ICIJ raspolaže bogastvom od 3,5 miliona dolara. Takođe, u tom izveštaju se navodi da poseduje četiri stana u Podgorici, a magazin "Monitor" objavio je 2017. godine i da poseduje garažu od 14 kvadrata u Beogradu.

Ana Kolarević, Đukanović
FOTO: VIJESTI - SAVO PRELEVIC / RAS SRBIJA
Ana Kolarević, Đukanović
Zanimljvo je da se njeno ime pominje u "Rajskim papirima", aferi koja je odjeknula 2017. godine kada je iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara procurelo 13 miliona dokumenata o ofšor biznisu moćnih ljudi širom sveta. U tim dokumentima navodi se da su Ana Đukanović (Kolarević) i njen partner Radomir Vukčević osnovali dve ofšor kompanije na Malti ("Ranin Ltd" i "Ruukki International Ltd") koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala. Povezivana je i sa firmom "Srbija nikl" koja je navodno bila zainteresovana da ulaže u istraživanje i eksploataciju rude nikla na području Topole, Mokre Gore i Vrnjačke Banje. Opširnije pročitajte o tome OVDE.

Inače, Ana Kolarević je 2010. godine proglašena za najboljeng advokata u Crnoj Gori, prema izboru magazina "Vorld fajnens".

Edin Kolarević

Edin Kolarević, Milov sestrić, vlasnik je nekoliko firmi. U januaru ove godine crnogorski mediji objavili su podatke iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) kojima se potvrđuje da Kolarević stoji iza projekta koji je podigao mnogo prašine u Crnoj Gori.

Reč je hotelu sa pet zvezdica "Allure Palazzi" u okviru luksuznog kompleksa "Dobrota Palazzi". Kolarević je izvršni direktor firme "DP Hotel Facility" čiji je osnivač druga njegova firma "DOO Serzman incorporated". Prva upravlja hotelom koji se nalazi na privatnoj plaži, poseduje mini-marinu, ima 89 soba, deset vila sa privatnim izlazima na plažu i tri penthaus apartmana. U hotel je navodno uloženo 20 miliona evra.

U javnosti se pominjalo i da poseduje firmu u Londonu "MNE principal limited" i stan u Petrovcu od 76 kvadrata, a poznao je i da je Edin Kolarević bio u Upravnom odboru rukometnog kluba "Budućnost". Sin Ane Kolarević školovao se u inostranstvu, a na sajtu njujorške agencije za prodaju nekretnina piše da je u aprilu 2006. kupio stan u Njujorku za 877.500 dolara.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.904
ŠOK INTERVJU NAJBOGATIJEG CRNOGORCA "Bio sam Milov partner i sponzor, saučesnik u krivičnim delima. Nema ko njemu NE PLAĆA REKET"

milo đukanović, duško knežević kombo
FOTO: RAS SRBIJA / RAS SRBIJA
Predsednik Atlas Grupe Duško Knežević, kojeg Crna Gora potražuje zbog više krivičnih dela iz oblasti finansija, izjavio je za beogradsku N1 TV da je svoju imperiju napravio u Srbiji, a da je vladajućoj garnituri u Crnoj Gori godinama "plaćao reket" kako bi mogao da u njoj posluje.

U Crnu Goru će, kazao je, otputovati kada budu stvoreni uslovi za njegovo fer suđenje.

Knežević, koji je britnski državljanin i nalazi se u Londonu, za emisiju Novi dan je govorio putem Skajpa, rekao je da slobodno putuje po Evropi i da je bio u regionu, uključujući i dva puta u Srbiji.


- Nemam problem sa putovanjem jer imam samo nacionalnu poternicu koju je Crna Gora izdala posle mojih napada na Ðukanovića i režim - rekao je Knežević.

On napominje da se vode istražni postupci i da još uvek nisu podignute optužnice.


- Mislim da ni neće podići optužnice jer to što su napisali je samo pravna improvizacija - smatra Knežević, koji je izneo niz optužbi na račun crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, koji, kako tvrdi, želi da ga predstavi kao kriminalca.

Knežević je dodao da su podnete krivične prijave protiv Mila Ðukanovića i odgovornih ljudi u Crnoj Gori - guvernera Centralne banke i predsednika Privrednog suda, ali da se nijedna od navedenih prijava ne procesuira.

- Ostaje jedino da ovaj režim može otići samo jakim pritiskom naroda i velikim pritiskom međunarodne zajednice. Preduzeo sam sve aktivnosti na međunarodnom planu, uputio sam pisma Evropskoj komisiji, Stejt dipartmentu i Forin ofisu - navodi Knežević.

On kaže da je "godinama bio sponzor i Ðukanovićev skriveni partner" u dosta stvari koje je radio u Crnoj Gori.

Knežević ne poriče da je bio "saučesnik u dosta krivičnih dela", a da je u sve ovo ušao svesno jer smatra da je to jedini način da se odbrani.


- Ne postoji nijedan poslovni čovek u Crnoj Gori koji ne plaća reket Milu Ðukanoviću i DPS-u ili ima neko skriveno učešće u njegovim kompanijama. U zadnjih 25 godina to su milioni, finansirao sam sve izbore od kad se poznajem sa Ðukanovićem - ističe Knežević.

Milo Đukanović, Duško Knežević i Sveto Marović
FOTO: INSTAGRAM / SCREENSHOT
Milo Đukanović, Duško Knežević i Sveto Marović
Na pitanje zašto je to sve trpeo tolike godine, Knežević odgovara da morate da ćutite da biste zaštitili klijente.

- Ja sam svoju imperiju napravio u Srbiji - imao sam dve banke i osiguravajuću kuću, dosta nekretnina. Imao sam biznis u Londonu, Rusiji i na Kipru. Nisam nastao u Crnoj Gori, nije me napravio Milo Ðukanović, ogromne pare sam doneo u Crnu Goru, preko 200 miliona sopstvenih para i kredita, plus ukupne investicije, sve to je preko pola milijarde. Nisam ja dvorski biznismen koji je nastao u Crnoj Gori, nisam se bavio švercom nafte, banana, droge i narkotika, nemam nikakav problem sa bojom novca. A da sam mogao da radim trebala mi je saglasnost i podrška vladajuće garniture i ja sam im plaćao reket - kaže Knežević.

Smatra da je u Crnoj Gori trenutno najveća kriza od kad je Ðukanović na vlasti.


- Dobijam dosta poruka iz okruženja Mila Ðukanovića, ljudi ga već napuštaju i mislim da mu je vrlo brzo kraj - smatra Knežević i dodaje da podržava proteste, koje u toj Crnoj Gori organizuje opozicija.

Ðukanović je negirao se optužbe koje je Knežević izneo na njegov račun i predsednika Atlas Grupe nazao "odbeglim tajkunom" i prevarantom.
 
Poruka
3.391
Samo pratimo puteve droge. I izvodimo logicne zakljucke....

A svu tu drogu distribuiraju drzavljani Crne Gore pod zastitom crnogorske ANB

50+ tona droge ne moze da kupi neko ko radi u Wallmartu za 1190 mesecno. Vec samo neko ko poseduje imovinu vrednu 1 milijarde dolara ili vise.

A taj neko svi znamo ko je U Crnoj Gori

DINASTIJA ĐUKANOVIĆ Procenjuje se da Milo krije čak MILIJARDU DOLARA, a evo šta rade i koliko su "teški" ostali članovi prve crnogorske porodice

dinastija djukanovic kombo
FOTO: OLIVER BUNIĆ, VIJESTI - SAVO PRELEVIC / RAS SRBIJA
Prvi čovek “Atlas grupe” Duško Knežević, u poslednjem nizu optužbi na račun Mila Đukanovića, rekao je da predsednik Crne Gore raspolaže bogatstvom od čak milijardu evra, kao i da je pozadina svih sukoba između njih dvojice novac i uticaj na investitore. Tako je još jednom u fokus javnosti došla imovina i bogatstvo Đukanovića, verovatno najkomplikovanija priča iz Crne Gore.

Đukanović je u politiku ušao u vreme kada je sa roditeljima živeo u iznajmljenom stanu blizu autobuske stanice u Podgorici, a danas procene njegovog bogatstva variraju od desetina, preko stotina miliona, i poslednje milijardu evra. I ne samo njegovog. Procenjuje se da milione na svojim računima imaju i drugi članovi porodice Đukanović, poput brata Aca, sestre Ane, a finansijskih probleme nemaju ni podmladak Blažo Đukanović i Edin Kolarević. Krenimo redom, od "glave" porodice.

Milo Đukanović


Prvi podatak o imovini na Đukanovićevo ime koji je moguće pronaći vezuje se otkup tada društvenog stana 1991. godine, iste godine kada je postao najmlađi premijer u Evropi. Reč je o stanu površine 187 kvadrata koji je Đukanović i kasnije navodio u podacima dostavljanim Agenciji za borbu protiv korupcije.

kywk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWXpBN01EQV8vMjQwZWYzMzJlM2EyOGE4NmMzYjIwOTBiZTdiZjY1YmEuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE
FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA
Ipak, za te devedesete godine kada počinje svoj politički uspon, za Mila se vezuje jedna druga priča zahvaljujući kojoj je stekao početni kapital - šverc cigareta. Zvanično ne postoji presuda kojom bi Đukanović bio osuđen jer je putinovskim rokadama premijer-predsednik uspevao da obezbedi sebi diplomatski imunitet i bude izuzet iz slučaja.


Ipak, italijansko tužilaštvo za borbu protiv mafije vodilo je istragu protiv njega zbog mafijaškog udruživanja sa ciljem međunarodnog šverca cigareta. Osumnjičen je čak i da je bio šef te organizacije. Nije poznato koliki je bio deo Đukanovićevog kolača, ali tada je italijanska policija procenila da je godišnja neto zarada švercera 450 miliona evra. Svoj deo novca od šverca cigara, prema rečima Duška Kneževića koji tvrdi da je mu je sam Đukanović to rekao, nalazi se na računima u Švajcarskoj na ime njegovih prijatelja Duška Bana i Željka Mihailovića.

Milo je i vlasnik firme "Kapital invest" koju je otvorio tokom jedne od kratkih pauza na političkoj sceni kada nije bio ni na jednoj funkciji. Preko ove firme 2007. godine kupio je akcije "Prve banke", čiji je većinski akcionar njegov brat Aco. Akcije je kupio po daleko nižoj cenio od one za koju je kasnije prodao iste 2013. godine, što mu je omogućilo da zaradi milion evra. Iz vlasništva banke izašao je 2013. godine. Ono što je sporno je kredit od milion i po evra koji je podigla firma "Kapital invest" za kupovinu pomenutih akcija, a više od tome možete pročitati OVDE i OVDE.

Takođe, Đukanović je i vlasnik firme "Global Montenegro", a nedavno je otkriveno da je 2006. godine osnovao ofšor firmu "Vagor investment limited" na Kipru čije postojanje nije prijavljeno crnogorskim nadležnim institucijama. Đukanović je naknadno priznao da jeste osnovao pomenutu firmu na Kipru, insistirajući da preko nje nije obavljen ni jedan posao, kao i da nije imala promet. Sa druge strane, Knežević tvrdi da je firma osnovana sa ciljem da preko nje formalno postane suvlasnik bolnice "Meljine" i pripadajućeg zemljišnog kompleksa od 50.000 kvadrata.

Jedno od poslednjih istraživanja na temu bogatstva "prve familije" objavio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) iz Vašingtona 2018. godine. Prema njihovim saznanjima Milo je mnogo siromašniji od cifre koju tvrdi Knežević - tek 14,7 miliona evra. Stariji brat je i mnogo bogatiji i poseduje 167 miliona dolara, dok je njihova sestra Ana stekla imovinu u vrednosti od 3,5 miliona dolara. Za potrebe ovog istraživanja procenjivana je lična imovina i imovina firmi te porodice upisana u javne registre u Crnoj Gori. Postavlja se, međutim, pitanje imaju li Đukanovići nekretnine u inostranstvu, tajne račune, vlasništvo upisano na tuđe ime... Inače, Đukanovići su navode teksta odbacili karakterišući ih kao "pucanj u prazno".


ASVk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTVRjN01EQV8vYTIyYzg4NzQ2Mzg4MWZhNDY4ODZiOWM5MDc2Njc0NTQuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE
FOTO: BORIS PEJOVIĆ / EPA;
Ako se pogleda Đukanovićeva imovinska karta koju je prijavio u februaru 2018. uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori, Milo je još siromašniji. U njoj se navodi da je Đukanović zarađivao tek 1.500 evra mesečno i to kao savetnik za ekonomsko finansijske projekte u sopstvenoj firmi "Kapital invest", dok je njegova supruga Lidija Đukanović (devojačko Kuč) savetnica za ljudske resurse u privrednom društvu sa platom od 867,67 evra. U istom, pored pomenutog stana otkupljenog 1991. godine, navedeno je da Đukanović 2013. godine kupio dva pašnjaka u Kočanima (opština Nikšić), iste godine u istom mestu kupio je i livadu, a pored toga pominje se i da poseduje “ruševine raznog objekta” jednog od 30 i jednog od 40 kvadrata. Tako reći, viša radnička klasa.

Aco Đukanović

Aleksandar Aco Đukanović, kao i Milo je u mladalačkim danima uplovio u političke vode, koje je brzo napustio i okenuo se biznisu. Njime se i danas bavi, mada se ne može tačno reći čime se sve bavi i koliko zarađuje. Sudeći prema Milovim rečima, Acova karijera počela je u studentsko doba, kada je imao registrovanu privatnu firmu, međutim stariji Đukanović ponudio je jednom prilikom drugačiju verziju: "Kopao sam kanale i istovarao vagone. Radio sam to, pa kad su me zabolela leđa, onda sam počeo da mislim".

Aco Đukanović
FOTO: VIJESTI - SAVO PRELEVIC / RAS SRBIJA
Aco Đukanović

Prema podacima koje su objavili novinari ICIJ-a, njegovo bogatstvo se procenjuje na 167 miliona dolara. Bavi se građevinskim radovima, poseduje veliki broj poslovnih prostora, većinski je vlasnik "Prve banke", banke sa najbržim rastom u državi koju je u vreme ekonomske krize vlada Crne Gore spasila kreditnim zajmom od 44 miliona evra.

Blažo Đukanović

Najmlađi Đukanović takođe je u poslovnim vodama. Vlasnik je firmi "BB hidro" i "BB solar", palnira gradnju hidroelektrana na vodotocima Bistrica i Slatina. Odluku o dodeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu je 2016. potpisao njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer.

oCSk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXprN01EQV8vNWI4NzVlYjYwMmFmZTFkMmE3MzA0YTlmZTQ4MWI4Y2EuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE
FOTO: EPA;
Zanimljvo je da su praktično sve nekretnine koje su u vlasništvu mladog Đukanovića ili njegove firme pod hipotekama banaka zbog kredita koje je uzimao zbog poslovnih obaveza "BB solar".


Poslovni prostor u Podgorici površine 459 metara kvadratnih plus 412 kvadrata na prvom spratu koji je pre 11 godina dobio na poklon od strica, Aca Đukanovića, a za koji je uzimao najam od 11.000 evra mesečno, stavio je pod hipoteku kod Hipotekarne banke za kredit od milion i po evra namenjen firmi "BB hidro" za gradnju mini hidroelektrana u Kolašinu.

Takođe, poseduje stan na Žabljaku od 124 metra kvadratna, garažu od 17 kvadrata, a na njegovo ime se vodi i mansarda od 75 kvadrata. I ovaj stan pod hipotekom je kod Hipotekarne banke, gde je podigao 660.000 evra.

Mlađi Đukanović je 25. juna 2018. godine od oca preuzeo i vlasništvo i rukovođenje firmom "Kapital invest", nakon što je Milo izabran za šefa države. Istoga dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekat kao suosnivač u firmi "Kodio" sa 40 odsto akcijskog kapitala. Reč je o firmi čija je osnovna delatnost informacione tehnologije.

Ana Kolarević

Advokatica Ana Kolarević rođena je sestra Mila i Aca Đukanovića. Po struci je advokat, koji prema istraživanju ICIJ raspolaže bogastvom od 3,5 miliona dolara. Takođe, u tom izveštaju se navodi da poseduje četiri stana u Podgorici, a magazin "Monitor" objavio je 2017. godine i da poseduje garažu od 14 kvadrata u Beogradu.

Ana Kolarević, Đukanović
FOTO: VIJESTI - SAVO PRELEVIC / RAS SRBIJA
Ana Kolarević, Đukanović
Zanimljvo je da se njeno ime pominje u "Rajskim papirima", aferi koja je odjeknula 2017. godine kada je iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara procurelo 13 miliona dokumenata o ofšor biznisu moćnih ljudi širom sveta. U tim dokumentima navodi se da su Ana Đukanović (Kolarević) i njen partner Radomir Vukčević osnovali dve ofšor kompanije na Malti ("Ranin Ltd" i "Ruukki International Ltd") koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala. Povezivana je i sa firmom "Srbija nikl" koja je navodno bila zainteresovana da ulaže u istraživanje i eksploataciju rude nikla na području Topole, Mokre Gore i Vrnjačke Banje. Opširnije pročitajte o tome OVDE.

Inače, Ana Kolarević je 2010. godine proglašena za najboljeng advokata u Crnoj Gori, prema izboru magazina "Vorld fajnens".

Edin Kolarević

Edin Kolarević, Milov sestrić, vlasnik je nekoliko firmi. U januaru ove godine crnogorski mediji objavili su podatke iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) kojima se potvrđuje da Kolarević stoji iza projekta koji je podigao mnogo prašine u Crnoj Gori.

Reč je hotelu sa pet zvezdica "Allure Palazzi" u okviru luksuznog kompleksa "Dobrota Palazzi". Kolarević je izvršni direktor firme "DP Hotel Facility" čiji je osnivač druga njegova firma "DOO Serzman incorporated". Prva upravlja hotelom koji se nalazi na privatnoj plaži, poseduje mini-marinu, ima 89 soba, deset vila sa privatnim izlazima na plažu i tri penthaus apartmana. U hotel je navodno uloženo 20 miliona evra.

U javnosti se pominjalo i da poseduje firmu u Londonu "MNE principal limited" i stan u Petrovcu od 76 kvadrata, a poznao je i da je Edin Kolarević bio u Upravnom odboru rukometnog kluba "Budućnost". Sin Ane Kolarević školovao se u inostranstvu, a na sajtu njujorške agencije za prodaju nekretnina piše da je u aprilu 2006. kupio stan u Njujorku za 877.500 dolara.
Новински чланци као крунски докази на народном суду? На Голији ништа ново.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.