Crni petak za 8 kompanija: Utajili porez od 380 miliona!

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Poreska uprava podnela krivične prijave zbog utaje poreza od 380 miliona dinara protiv direktora „Zmaja", „Sunoka", „Karlsberga", „Peveca", „Farmacije plus", „Zmaj-srca", „Nove budućnosti" i „Vitles trejda"

Poreska uprava podnela je juče krivične prijave zbog utaje poreza protiv direktora u čak osam preduzeća u Srbiji, među kojima su najveće pivara „Karlsberg Srbija", šećerana „Sunoko" i trgovinski lanac „Pevec"! Na udaru su se našli i odgovorni u „Zmaju", „Farmaciji plus", „Vitles trejdu" , „Zmaj-srcu" i „Novoj budućnosti". Državni budžet je oštećen za ukupno 380 miliona dinara.

Direktori pomenutih preduzeća oštetili su državu izbegavajući plaćanje PDV-a, plaćajući radnike na crno, falsifikujući službene isprave...

Prijava je podneta protiv finansijskog direktora pivare „Karlsberg „ iz Čelareva P. K., zbog sumnje da je utajio porez u iznosu od 82 miliona dinara. Kako navodi Poreska uprava, P. K. od januara 2008. do aprila 2009. nije obračunao porez na usluge većeg broja preduzeća iz inostranstva. Takođe, po osnovu odobrenih pogodnosti zaposlenim radnicima, ali i osobama koje nisu u radnom odnosu u pivari, isplatio je, u iznosu od 14 miliona dinara, zarade ili ostale prihode, na koje nije plaćen porez po odbitku od 3,2 miliona dinara.

Devetoro osumnjičenih

U preduzeću „Karlsberg Srbija" kažu za Press da su upoznati sa odlukom Poreske policije u Novom Sadu i da će u potpunosti sarađivati sa nadležnim institucijama tokom istrage.


Optužnica protiv bračnog para Pevec!

Trgovački lanac „Pevec" u stečaju je i u Hrvatskoj i u Srbiji. Za vlasnike, bračni par Zdravka i Višnju Pevec, crni dani počeli su još u julu ove godine, kada su uhapšeni u Bjelovaru i osumnjičeni za privredni kriminal. Kompanija „Pevec" je 2009. godine završila u stečaju, s dugovima od oko 2,5 milijardi kuna (oko 350 miliona evra).

Supružnici su tri meseca proveli u pritvoru, a u oktobru je Županijsko tužilaštvo u Bjelovaru podiglo optužnicu protiv njih za tri krivična dela - zloupotrebu položaja i ovlašćenja, zloupotrebu u privrednom poslovanju i povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Većina njihovih prodavnica u Hrvatskoj radi pod upravom stečajnog upravnika i u njima je ostala većina zaposlenih.
- U cilju očuvanja objektivnosti istrage nećemo komentarisati procese koji su u toku. „Karlsberg Srbija" je od 2004. godine investirao 165 miliona evra. Imamo dugoročne planove u Srbiji i kroz svoje dosadašnje poslovanje potvrdili smo ulogu odgovornog investitora. Poslovanje kompanije je u skladu sa svim važećim zakonskim propisima, što je i praksa matične kompanije „Karlsberg grup" na više od 140 tržišta širom sveta - kažu u tom preduzeću.


Na meti poreske policije našao se i predsednik UO šećerana „Sunoko" S. R., zbog sumnje da je utajio porez u iznosu od 56,8 miliona dinara. Prijava tužilaštvu u Novom Sadu protiv S. R. podneta je zbog sumnje da je pored utaje poreza izvršio i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit za kompaniju „Sunoko".

Krivična prijava podneta je i protiv direktora lanca „Pevec" i to tužilaštvu u Beogradu. Direktor M. M. osumnjičen je da je neosnovano iskazivao iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit i da je falsifikovao službenu ispravu. Na taj način oštetio je republički budžet za 82,5 miliona dinara.

Krivične prijave podnete su i protiv direktorke privrednog društva „Zmaj" iz Beograda V. M., direktora Zemljoradničke zadruge „Nova budućnost" I. U., dvojice direktora u preduzeću „Farmacija plus" T. M. i B. J., direktora „Vitles trejda" iz Beograda V. R. i direktora „Zmaj-srca" iz Beograda S. S..

Kazna pet godina zatvora

U Poreskoj upravi tvrde da, bez obzira što su juče podneli toliko prijava, nije reč o vanrednoj kontroli, već o redovnom postupku. Portparol Poreske uprave Zoran Jovanović kaže za Press da je za utaju poreza predviđena kazna od godinu dana zatvora do više od pet godina, u zavisnosti od sume.

- Za sve utaje veće od 150.000 dinara kazna je zatvor. U konkretnim slučajevima, ako se na sudu dokaže odgovornost ovih osoba protiv kojih su sada podnete prijave, njima preti kazna veća od pet godina zatvora, jer se radi o iznosima većim od 20 miliona dinara - objasnio je on.

S druge strane, kako navode pojedini advokati sa kojima je Press juče kontaktirao, za ovakva krivična dela se retko izriču maksimalne propisane kazne, jer su i sudovi svesni koliko je tanka linija između „veštog poslo-vanja" i prestupa.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...kompanija:+Utajili+porez+od+380+miliona!.html

Hmmm...da vidimo.Ministri lopovi i njihov ''tata'' nas opet zavlače.Ove Pevece ne mogu da kazne pošto su već u čabru u Hrvatskoj a vlasnici ostalih firmi su srpski ministri i razni njihovi pajtosi tajkuni preko raznih agencija sa Kipra.Tako da eventualno zatvor može da popije neki menadžer koji je radio za soma evra plate a oni će da bezbedno krckaju utajeni porez.
 
Pitam se... Gde će završiti ove pare :think:
Kriminal "inkasirao" 250 miliona evra

26. decembar 2010. 12:45 > 12:48
Primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom omogućila je da se kriminalcima u proteklom periodu zapleni nelegalna korist u vrednosti od oko 250 miliona evra.
v193071p0.jpg
Slobodan Homen (Foto: Beta, arhiva)

Ukazujući da je Zakon tokom 2010. godine doživeo svoju punu primenu, državni sekretar Slobodan Homen je istakao da je on ključan kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i izrazio očekivanje da će naredne godine biti zaplenjeno još najmanje100 miliona evra vrednosti nelegalne imovine.

"Pokazalo se kao tačno ono što smo znali, a to je da nije dovoljno nekoga osuditi na zatvorsku kaznu nego da treba zadati udarac pravo u ono zbog čega i nastaje kriminal, a to je pribavljanje protivpravne imovinske koristi", naglasio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, do sada je najviše imovine zaplenjeno od osumnjičenih za distribuciju droge i osoba podložnih korupciji, ali i onih koji su se bavili drugim oblicima kriminala.

Prema podacima Ministarstva pravde do sada je, što privremeno što trajno, oduzeto 23 kuće, 57 stanova, 11 lokala, 10 garaža, 16 privrednih društava, četiri hotela, pet restorana, jedan bife, dve trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj, jedna autobuska stanica, dva apartmana na Tari, kao i 49 hektara zemlje na Zlatiboru, rekao je Homen.

Površina zaplenjenih objekata, prema Homenovim rečima, iznosi oko 7.000 kvadratnih metara, a rentiranjem objekata se mesečno ubira prosečno 15.000 evra.

Samo od odbeglog vođe kriminalne grupe optužene za međunarodni šverc Darka Šarića, kao i njegovih saradnika i rođaka oduzeto je devet kuća, 13 stanova, tri garaže, jedan poslovni prostor, zatim privredna društva "Putnik ad", "Palić ad", "i "Vojvodina Ad" u okviru kojih posluje više hotela, restorana i odmarališta, kao i preduzeća "Jedinstvo gajdobra", "Municipijum Doo" i "Mitrosrem", rekao je Homen.

On je dodao je da je od Šarića oduzeto i 6.000 hektara oranica u Vojvodini, a da se očekuje oduzimanje još oko 10.000.

Državni sekretar je ukazao da Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom preko računa Narodne banke Srbije raspolaže i sa 1,78 miliona dinara i 726.234 evra, a od toga je više od pola miliona evra zaplenjeno samo od jednog Šarićevog saradnika Dragana Labudovića.

Takođe, do sada je oduzeto 90 automobila od kojih 72 potiču od takozvane sms mafije, dok je 18, uglavnom najskupljih džipova i limuzina zaplenjeno od Šarićeve i kriminalne grupe Darka Eleza.

Državni sekretar ističe da u 2010. godini "nismo samo oduzimali već smo i davali".

Tako je kuća Darka Eleza optuženog za trgovinu heroinom data na korišćenje opštini Zvezdara, dok je jedan objekat na Bežanijskoj kosi dat Republičkom zavodu za zdravlja za decu obolelu od karcinoma.

Gradu Beogradu ustupljen je privatni vrtić oduzet od saradnice Darka Šarića, dok je kuća Branislava Uskokovića na Vračaru preuređena u vrtić, a isto će biti učinjeno i sa kućom Milorada Ulemeka na Ceraku.

Data je pomoć telefonskom savetovalištu "Halo beba", a stalno se od zakupa zaplenjenih lokala finansiraju i narodne kuhinje.

Pomenuti automobili, podseća državni sekretar, dati su na korišćenje Jedinici za finansijske istrage MUP-a Tužiulaštvu za organizovani kriminal i drugim državnim organima.

Osim borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodnih trgovaca drogom, Srbija je suočena i sa borbom protiv korupcije, koja je prema Homenovim rečima, suštinsko zlo u našem društvu.

"Možemo da gledamo i druge slučajeve za koje se sada vodi finansijska istraga, pre svega slučaj Karić, kome je deo imovine već oduzet kroz finansijsku istragu. Drugi značajniji deo zaplene se očekuje kroz finansijsku istragu koja je u toku", rekao je on.

Državni sekretar ukazuje da se kroz primenu Zakona o oduzimanju imovine pokazalo kako su kriminalci "prljav novac" ulagali uglavnom u privatizaciju preduzeća jer nije postojala jasna kontrola samog postupka privatizacije, ali i u kupovinu zemljišta.

Izuzev primene tog Zakona, koji je ostavio najupečatljivije rezultate, Ministarstvo pravde je pripremilo čitav set zakona koji bi trebalo da dovrše reformu pravosuđa.

“U pitanju su zakoni koji će s jedne strane približiti srpsko zakonodavstvo zakonodavstvu EU, a s druge strane biće u najboljem interesu građana radi bržih i efikasnijih postupaka“, rekao je Homen.
http://www.mondo.rs/s193071/Hronika_i_Drustvo/Kriminal_inkasirao_250_miliona_evra.html
 
"Na meti poreske policije našao se i predsednik UO šećerana „Sunoko" S. R., zbog sumnje da je utajio porez u iznosu od 56,8 miliona dinara. Prijava tužilaštvu u Novom Sadu protiv S. R. podneta je zbog sumnje da je pored utaje poreza izvršio i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit za kompaniju „Sunoko"."


Ono što pouzdano znam je da od nastanka firme 2005. godine, nijedan predsednik UO kompanije Sunoko nije imao inicijale S.R., a nema ih ni danas...

Nešto mi je u ovoj vesti sumnjivo...
 

Back
Top