Црни пантер у Војводини!

Belgradeboy

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.217
Screenshot_20221118-223333.png
 

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.300
Konačno se saznalo gde je pobegao panter :lol:

Panter čekao sedam sati da pređe mađarsku granicu​


HORGOŠ, 16. novembar 2022, (Njuz) – Panter koji je prethodnih dana viđan u okolini Apatina otišao je u Mađarsku, ali je na graničnom prelazu Horgoš čekao duže od sedam sati, saznaje Njuz. Sa srpske strane nije bilo dužeg zadržavanja ali su mađarski carinici ovu egzotičnu životinju propisno izmaltretirali.

– Posle nekoliko dana gubljenja vremena u Srbiji odlučio sam da odem u Mađarsku, ali se to pokazalo komplikovanijim nego što sam mislio. Kolona je započinjala još kod benzinske pumpe, pa sam pomišljao da odem na granični prelaz “Horgoš 2”, međutim već sam bio umoran od lutanja, pa sam ipak odlučio da sačekam, tim pre što me srpski carinici ništa nisu pitali, štaviše mislim da me nisu ni primetili. Oni stvarno umeju da zažmure kad hoće – ispričao je panter za naš portal.

Njegova golgota je počela čim je prešao na mađarsku stranu, kolona se nekoliko sati nije pomerila ni za metar. Panter je ovu situaciju dočekao nepripremljen pa je satima bio bez vode i hrane.

– Proverio sam, nije bio nikakav državi praznik, jednostavno nisu hteli da rade. Držali su nas satima bez ikakvog objašnjenja, a kada sam konačno stigao na red pitali su me odakle sam, zašto dolazim u Evropsku uniju i čitav sat proveravali da li moje krzno nešto vredi. Za sve to vredi jedan brkati carinik mi je nepšto pokazivao u pravcu svog unutrašnjeg džepa ali ga nisam razumeo – priča panter.

Posle ovog negativnog iskustva panter kaže da žali što mađarsku granicu nije pokušao da pređe ilegalno i priđe kroz tzv. žilet žicu, verujući da bi tako bolje prošao.

link
 

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.300
Ajd' sad budi pametan ...

VIDEO: Crni panter navodno ponovo viđen i to kod Feketića​


Crni panter navodno je danas ponovo snimljen i to u blizini Feketića, a lovočuvari "Vojvodinašuma" poslati su na teren kako bi to istražili.


1669481404482.png


Ovaj put, životinja za koju se i dalje pretpostavlja da je panter, pojavila se 80 kilometara dalje od Apatina, kod Feketića, gde ju je snimio jedan poljoprivrednik.
 

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.300

(UZNEMIRUJUĆE) CRNI PANTER RASKOMADAO PSA? U Vrbasu pronađeni delovi tela životinje – Divlja zver krstari Vojvodinom​


Crni panter je pre tri sata viđen i snimljen na šetalištu „Šlajz“ pored Velikog bačkog kanala u Vrbasu. Pecaroš, koji je napravio snimak, prosledio ga je ekološkom udruženju „Pokret za sve nas“ (PZSN) u Vrbasu.​

Nenad Tešić iz PZSN rekao je, za „Novosti“, da su policajci i lovci već na terenu. Zver je snimljena na 20 metara od restorana ribolovačkog udruženja i na 50 metara od prvih kuća u Vrbasu, u naselju Mađaršor. Tešić kaže da je na Šlajzu pronađeno raskomadano telo psa, za kojeg se pretpostavlja da je bio žrtva pantera.
Zver je prethodnog dana navodno viđena u ataru sela Feketić, u opštini Mali Iđoš. NJeno pojavljivanje u Vrbasu je, potvrđuje Tešić, logično, jer je Mali Iđoš susedna opština, a panter je u Feketiću snimljen kako se kreće u pravcu Vrbasa.

– Potrebno je da se zver danonoćno prati, a lovačko društvo, koje je opremljeno termokamerama, može da je locira i noću. Lovci mogu da je uspavaju strelicama i da posle toga bude smeštena u zoološki vrt – kazao je Tešić.
Prema njegovim rečima, dosadašnje kretanje pantera, koji je prvo uočen u Apatinu, pokazuje da on iz Vojvodine ide prema centralnoj Srbiji.
– Oni koji ne shvataju ozbiljnost situacije, govore da je panter bezopasan i da napada samo kad je sateran u ćošak. Sama činjenica da je on praktično među ljudima, upućuje na to da je u opasnosti i da će se braniti, zbog čega treba biti oprezan – upozorio je Tešić.

On ističe da panter, bez obzira na svoju mačju spretnost, može biti plan divljih svinja, „koje su agresivne i krvnički napadaju“.

Video možete pogledati ovde.
https://nsuzivo.rs/istaknuto/uznemi...nje-divlja-zver-krstari-vojvodinom-foto-video

Opasna maca izgleda i sve mi je bliža.
 

Belgradeboy

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.217
Ajd' sad budi pametan ...

VIDEO: Crni panter navodno ponovo viđen i to kod Feketića​


Crni panter navodno je danas ponovo snimljen i to u blizini Feketića, a lovočuvari "Vojvodinašuma" poslati su na teren kako bi to istražili.


Pogledajte prilog 1261844

Ovaj put, životinja za koju se i dalje pretpostavlja da je panter, pojavila se 80 kilometara dalje od Apatina, kod Feketića, gde ju je snimio jedan poljoprivrednik.
Feketić mission 2.
 

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.300
Ipak ne: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...8APM0qscFUz1epi-KouTNiq3NE2q1SoR2DJD84_i66X1E

No međutim ipak ima nekih novih saznanja, to jest starih za koja verujem da mnogima nisu bila poznata:

Ekološki front Novi Sad


CRNI PANTER KRENUO JE BAŠ PO VAS
Crno predskazanje njivama luta,
za Novi Sad se zaputila crna mačka ljuta.
Danima se kalkuliše o crnom panteru koji luta po njivama Vojvodine. Juče je, navodno, viđen u Vrbasu, a ovako se oglasio Štab za vanredne situacije:
"Opština Vrbas će dodatno pojačati koordinaciju sa susednim lokalnim samoupravama, odnosno okružnim i pokrajinskim vlastima, kako bi reakcija bila što učinkovitija i ažurnija. Iako je stav Lovačkog saveza da je malo verovatno crni panter stigao na teritoriju opštine Vrbas, informacije o tome se vrlo pažljivo i odgovorno proveravaju. Budući da je informacija izazvala zabrinutost dela javnosti, uključili smo sve referentne i nadležne službe i institucije."
Pitamo se, da li je Lovački savez najnadležniji, inače udruženje građana, da daje svoje mišljenje, te da se po dojavama, zajedno sa policijom, upućuje u potragu? Da li je dovoljna jedna naoružana jedinica, ili je potrebno da se čitava ekipa, uvek spremna na šenlučenje, uputi u potragu? Verujemo da bi ga bački lovci rado videli na svojoj haubi ili utkali u lovačke priče. Da li bi ipak, trebalo pozvati nekoga ko se bavi egzotičnim životinjama, na primer iz ZOO vrta sa Palića?
Iako je situacija "crni panter" mesto šale, ne isključujemo mogućnost da je ova životinja odbegla iz zatočeništva. Za sada se nijedan od zooloških vrtova nije oglasio po ovom pitanju, koliko nam je poznato.
Šverc zaštićenih i egzotičnih životinja je uz drogu i oružje jedan od najunosnijih krijumčarkih "biznisa".
Još za vreme Jugoslavije, Beograd je važio za jedno od čvorišta za krijumčarenje egzotičnih vrsta, zbog dobrih veza sa tadašnjim državama nesvrstanih zemalja odakle su se životinje dovozile, a potom otpremale dalje.
Na linku
👉
https://www.youtube.com/watch?v=yapocu0bNkc&t=25s možete pogledati dokumentarac, snimljen 1991. u produkciji BBC i National Geographic kanala u sklopu serijala "Inside Story". Ovaj film nikada nije prikazan u Srbiji. "Vest o njegovoj premijeri i reakcijama publike (demonstracije ispred naše ambasade u Londonu), stopirana je tada od strane najviših političkih instanci. Iako je film prosleđen medijskim kućama, sudstvu, resornim ministarstvima - niko nije reagovao. Film je osvojio Emija u kategoriji istraživačkog novinarstva, 1992. godine."
Inače, crni panteri su melanistični jaguri ili leopardi, dakle jedinke sa genetskim poremećajem pigmenta te su gotovo potpuno crne.
Ukoliko ova životinja doista luta Bačkom ljutom treba je uspavati (ne ubiti!) i ukoliko je moguće vratiti vlasniku ili smestiti u odgovarajući prostor. Jer ako se ova stvar rešava samo puškom, onda nismo daleko odmakli od Srednjeg veka, a bitno je utvrditi I na koji način je stigla u vojvođansku ravnicu.
 

Top