Crni maj za budućnost Srbije (2023)

Samsonight

Elita
Poruka
15.792
Niže se loša vest za lošom.
Mladi životi, dan za danom, iščezavaju.
Da li se ovo može zvati "Krvavi Vaskrs", obzirom da se još pozdravljamo sa: "Hristos Vaskrse!"?
Šta je ovo?
Nikad više crnila u mesecu koji smo, ili sam bar ja, do sad smatrala mesecom sreće, života i ljubavi, kad cveta i miriše najlepše cveće, kad sve vrca od divnoće, kad lepota i kreacija van inspiriše da budemo lepi i kreativni iznutra?

TUGA U NOVOM PAZARU Devojčica (15) izvršila samoubistvo

Devojčica (15) izvršila je samoubistvo u novopazarskom prigradskom naselju Jerka, potvrđeno je “Blicu” u policiji.
Devojčicu su u garaži kuće pronašli roditelji.
Uskoro opširnije...
Izvor: Blic.rs/vesti/hronika

Imajući prijatelje iz Novog Pazara, doznala sam u telefonskom razgovoru neočekivano za ovu vest, te da je devojčica izvršila samoubistvo vešanjem.
Ne znam da li je u medijima ovo već objavljeno, ali... :besna:
Kako, bre? Kako jedna tinejdžerka može da se osmeli na tako... svirepu smrt?
Ne znam...
Ovo je ludilo!
Sinoć slušam mog dragog M.P. kako upozorava da je užas kad se deca međusobno ubijaju, da je još gori užas kad dižu ruku na sebe... a da je najgori užas kad deca krenu da nam se otimaju. To je sve neizmerno teško i neprihvatljivo i kad su odrasle osobe u pitanju, ali ovde je reč o deci.
Šta im to radimo?

Sinoć slušam mog dragog M.P. kako upozorava da je užas kad se deca međusobno ubijaju, da je još gori užas kad dižu ruku na sebe... a da je najgori užas kad deca krenu da nam se otimaju.
Miroljub Petrović je pogrešno poređao po običaju. Najmanje je zlo kad se deca otimaju jer ostaju živa i odrastaće možda i u nekoj boljoj porodici, kako se kome zalomi. Posle toga manje zlo je kad se dete ubije nego kad ubije drugu decu. Ko ne želi da živi ima pravo na svoj život ali nema prava da drugom oduzme život.

Inače, ovo što vidimo su posledice više stvari...otuđenje dece zbog masovnog korišćenja modernih tehnologija...deca se retko više i igraju zajedno kao mi nekad nego samo bulje u telefone...zatim nasilje prisutno u svim medijima uključujući i filmove i serije čije snimanje plaća država i naposletku govor mržnje na političkoj sceni koji uspostavlja zagađenu atmosferu u celom društvu a u čemu prednjači vladajuća stranka....

Miroljub Petrović je pogrešno poređao po običaju. Najmanje je zlo kad se deca otimaju jer ostaju živa i odrastaće možda i u nekoj boljoj porodici, kako se kome zalomi. Posle toga manje zlo je kad se dete ubije nego kad ubije drugu decu. Ko ne želi da živi ima pravo na svoj život ali nema prava da drugom oduzme život.

Inače, ovo što vidimo su posledice više stvari...otuđenje dece zbog masovnog korišćenja modernih tehnologija...deca se retko više i igraju zajedno kao mi nekad nego samo bulje u telefone...zatim nasilje prisutno u svim medijima uključujući i filmove i seroije koje plaća država i naposletku govor mržnje na političkoj sceni koji uspostavlja zagađenu atmosferu u celom društvu a u čemu prednjači vladajuća stranka....
Pa, nije trenutak da se raspravljamo oko reda i rasporeda, ali lično, razumem šta je time hteo reći. Neću dubiti.
Što se tiče telefona, otkako sam prvi dobila na poklon, sa nekih dvanaest godina... nisam se odvajala od njega. Od prvog telefona do... akomodacije na računaru, preboravila sam na četovima, za koje nisu znali moji roditelji, svaki slobodan trenutak, a na kojima je bilo i gnusnih uvreda, i neprikladnih slika, i nacizma, i šovinizma, i promocije seksualnih orjentacija, ali bilo je i kvalitetnih ljudi sa kojima se može razgovarati na teme koje su me zanimale.
Filmovi i serije su to što jesu oduvek...
Imam epizodu u mladosti kad sam samo horor filmove gledala, samo Metaliku i sl. slušala, crtala samo Goth stvari;
Briga mlade ljude za političku scenu!
Kakvi crni političari!
Takva sam bila i ja u tim godinama: "Šta, ja da ti slušam Dnevnik i prenose iz tamo one smrdljive skupštine? Idi, bre!"

Pa, nije trenutak da se raspravljamo oko reda i rasporeda, ali lično, razumem šta je time hteo reći. Neću dubiti.
Što se tiče telefona, otkako sam prvi dobila na poklon, sa nekih dvanaest godina... nisam se odvajala od njega. Od prvog telefona do... akomodacije na računaru, preboravila sam na četovima, za koje nisu znali moji roditelji, svaki slobodan trenutak, a na kojima je bilo i gnusnih uvreda, i neprikladnih slika, i nacizma, i šovinizma, i promocije seksualnih orjentacija, ali bilo je i kvalitetnih ljudi sa kojima se može razgovarati na teme koje su me zanimale.
ok..tu se slažemo da dostupnost interneta može dovesti do pogrešnih uzora...
Filmovi i serije su to što jesu oduvek...
nisu..kad sam ja odrastao heroji su bili partizani koji su ubijali boreći se za slobodu a ne kriminalci koji ubijaju zbog para i iz obesti.i da dokažu svoju superiornost....vrednosti su okrenute naopačke...
Imam epizodu u mladosti kad sam samo horor filmove gledala, samo Metaliku i sl. slušala, crtala samo Goth stvari;
bunt je normalna faza u pubertetu...samo treba biti kontrolisan...
Briga mlade ljude za političku scenu!
Kakvi crni političari!
Takva sam bila i ja u tim godinama: "Šta, ja da ti slušam Dnevnik i prenose iz tamo one smrdljive skupštine? Idi, bre!"
političari utiču govorom mržnje na atmosferu u celom društvu...na način kako odrasli govore i razmišljaju..nemoj misliti da to posredno ne dolazi do dece...

ok..tu se slažemo da dostupnost interneta može dovesti do pogrešnih uzora...

nisu..kad sam ja odrastao heroji su bili partizani koji su ubijali boreći se za slobodu a ne kriminalci koji ubijaju zbog para i iz obesti.i da dokažu svoju superiornost....vrednosti su okrenute naopačke...

bunt je normalna faza u pubertetu...samo treba biti kontrolisan...

političari utiču govorom mržnje na atmosferu u celom društvu...na način kako odrasli govore i razmišljaju..nemoj misliti da to posredno ne dolazi do dece...
Što se tiče interneta, zapravo sam htela reći drugu stvar: Imala sam već izgrađene uzore koje znam lično-roditelja, babu, dedu, učitelja, nastavnika, ljude koji su lepo govorili, ali su se lepo i ponašali, ukazivali nam na primere velikih Srba, ali i velikih ljudi iz sveta koji su veličinu postigli plemenitim delima, kreacijom, borbom za svoj san;

Film nije život. Otkako znam za sebe, imam osobu koja mi je govorila da oni, bre, to za pare! Glume, odu kući, svi su živi, zdravi i bogati, plus imaju porodicu i prijatelje kao i mi, fini su i dobri, da je to sve samo film.

Što se tiče uticaja političara na omladinu... da, sećam se kad sam odlepila za Đinđićem neposredno pred njegovo smaknuće. Svidela mi se njegova filozofska misao jer sam tad i sama počela da učim filozofiju, da je volim, to retorstvo sa porukom;
Inače, političari ne oblikuju društvo. Oni su klasa za sebe, oni među sobom imaju te stvari, psuju se, gađaju se kamenjem, biju se, vređaju;
Izvini, to retko u čijoj kući dobije mesto, i Bogu hvala, jer znamo da su svi poslušnici nekog odozgo, svi izvršavaju naređenja.
Pa... u stvarnom životu treba da znamo da treba da se osamostaljujemo i živimo kako znamo, ali da nismo pod naređenjem nekog odozgo. Koji odozgo, bre?
Bog je samo tamo gore, a On ne naređuje ljudima da se pljuju, vređaju, ponašaju kao da ni jedan razred osnovne škole nisu pohađali... a sve to jer MORAJU!
Nije Bog instruktor kako da se međusobno pobijemo, da se ubijemo, da rušimo sve, ali čoveku je izgleda potreban nekakav jahač sa bičem da ga usmerava, da mu "olakša" život. Jahač sa bičem, zapravo, ide da nas olakša ZA naš život.

Poslednja izmena:
Dete treba da ima život u kom nema ni naznake da uništi makar i vazu sa cvećem, da zgužva papir, da ga cepka do iznemoglosti dok ga ne odloži u kantu za otaptke, a ne da digne ruku na sebe.
Dete je gurnuto u zapećak.
Nismo samo roditelje, mnoooogi, gurnuli u domove, nego i svoju decu treba da tamo predamo ako nismo sposobni da se o njima staramo, da ih makar negde tamo sačuvaju.
Eto, do toga se došlo.
Ne poznajemo se u porodici.
Ne znamo šta je kome u glavi u jednoj kući.
Ne zna niko šta je u glavi onog drugog u školi.
Pa... ništa, izgleda da država treba da organizuje domove za sve koji nemaju svoj dom u svojoj porodici. To je tužno i zastrašujuće, ali... Da;
Izgleda da smo u porodici i školi, na mestima gde je bilo najviše ljubavi, pažnje, podrške, empatije... došli do toga da su to mesta koja neretko ostavljaju svoje članove/đake toliko same da na kraj sa lošim osećanjima izađu tako što oduzmu sebi živote. To? To nisu porodice, to nisu škole, to nije svet u kom bi trebalo da živimo normalno kao da se ništa loše ne dešava!

Stopa suicida u Srbiji ide ovako 1981-16,2 (16.2 samoubistava na 100 hiljada stanovnika), 1991-18,8, 2005-17,1, 2015-15,2 a ove godine nije veca nego prethodnih godina pa je tvoj osecaj subjektivan (verovatno uzrokovan ubistvima u Ribnikaru).

Mladi su se (samo)ubijali i ranije, samo toga nije bilo u vestima ili tada nepostojecim drustvenim mrezama/interMetu, nekad su se vesti filtrirale odnosno policija je davala informacije na kasicicu a novinari nisu smeli objaviti glasine ili kafanske (sada twitteraske) price. Pa tako se ja secam drugarice iz razreda koja je u 2.razredu srednje ostala trudna i te 1982 se bacila pod voz koji je izlazio iz Bezanijskog tunela jer ju je otac vojno lice izbacio iz stana a nigde o tome nije bilo nikakve vesti. U JNA, nikad prezaljenoj kod nas Srba, su se mladi regruti redovno rokali pa tako je u mojoj smeni u trebinjskoj brigadi bilo 3 samoubistva (na 600 vojnika u smeni) samo u prvih mesec dana obuke, da bi se broj duplirao do kraja obuke. No, naravno, ni to niko nije mogao procitati u novinama.

Danas mladi imaju online upustva za samoubistva, malopre procitah da sajtovi koji "pomazu" mladima u samoubistvima imaju preko 150 hiljada mesecnih poseta, cesti su i chat roomovi odnosno mreze gde se mladi "loze" od drugih ucesnika da se roknu a neki od njih se, na zalost, loze na broj posetilaca njihovom profilu ako proglase da ce se samoubiti.

Stopa suicida u Srbiji ide ovako 1981-16,2 (16.2 samoubistava na 100 hiljada stanovnika), 1991-18,8, 2005-17,1, 2015-15,2 a ove godine nije veca nego prethodnih godina pa je tvoj osecaj subjektivan (verovatno uzrokovan ubistvima u Ribnikaru).

Mladi su se (samo)ubijali i ranije, samo toga nije bilo u vestima ili tada nepostojecim drustvenim mrezama/interMetu, nekad su se vesti filtrirale odnosno policija je davala informacije na kasicicu a novinari nisu smeli objaviti glasine ili kafanske (sada twitteraske) price. Pa tako se ja secam drugarice iz razreda koja je u 2.razredu srednje ostala trudna i te 1982 se bacila pod voz koji je izlazio iz Bezanijskog tunela jer ju je otac vojno lice izbacio iz stana a nigde o tome nije bilo nikakve vesti. U JNA, nikad prezaljenoj kod nas Srba, su se mladi regruti redovno rokali pa tako je u mojoj smeni u trebinjskoj brigadi bilo 3 samoubistva (na 600 vojnika u smeni) samo u prvih mesec dana obuke, da bi se broj duplirao do kraja obuke. No, naravno, ni to niko nije mogao procitati u novinama.

Danas mladi imaju online upustva za samoubistva, malopre procitah da sajtovi koji "pomazu" mladima u samoubistvima imaju preko 150 hiljada mesecnih poseta, cesti su i chat roomovi odnosno mreze gde se mladi "loze" od drugih ucesnika da se roknu a neki od njih se, na zalost, loze na broj posetilaca njihovom profilu ako proglase da ce se samoubiti.
Hoćete reći da se ovog puta statistika zloupotrebljava?

Hoćete reći da se ovog puta statistika zloupotrebljava?
Koja statistika? Jos je rano reci za celu godinu koliko ce biti samoubistava (o njema smo poceli da pisemo) a ovaj video sa sajta SrbinInfo govori o ukupnom broju stradalih u Srbiji ( samoubijeni, ubijeni, stradali u saobracajnim nesrecama) a opet je diskutabilno da li je tacan. U sustini ja ne gledam to ravnozemljasko smece od portala.

Koja statistika? Jos je rano reci za celu godinu koliko ce biti samoubistava (o njema smo poceli da pisemo) a ovaj video sa sajta SrbinInfo govori o ukupnom broju stradalih u Srbiji ( samoubijeni, ubijeni, stradali u saobracajnim nesrecama) a opet je diskutabilno da li je tacan. U sustini ja ne gledam to ravnozemljasko smece od portala.
Koji SrbinInfo? Pa, ono što je objavljeno se desilo... prikupi ostalo po hronikama u novinama...
Ipak mislim da je ovaj maj crn po svemu u odnosu na druge.
Naveli ste ljude koji su usmrćeni u saobraćaju, što je inače gurnuto pod tepih ovaj put;
Mi smo u ratu sa sobom. Nama ne treba rat, jer smo izgubili života taman toliko kao da smo u ratu-na nedeljnom nivou.
Ma.... sve ovo je ipak jedna ozbiljna situacija iz koje se izvodi zaključak da nismo bezbedna zemlja, a i da boravak u njoj od nedelju dana ne može da prođe bez utiska da se ovde baaaš žestoko umire.

Koji SrbinInfo? Pa, ono što je objavljeno se desilo... prikupi ostalo po hronikama u novinama...
Ipak mislim da je ovaj maj crn po svemu u odnosu na druge.
Naveli ste ljude koji su usmrćeni u saobraćaju, što je inače gurnuto pod tepih ovaj put;
Mi smo u ratu sa sobom. Nama ne treba rat, jer smo izgubili života taman toliko kao da smo u ratu-na nedeljnom nivou.
Ma.... sve ovo je ipak jedna ozbiljna situacija iz koje se izvodi zaključak da nismo bezbedna zemlja, a i da boravak u njoj od nedelju dana ne može da prođe bez utiska da se ovde baaaš žestoko umire.
SrbinInfo je okacio taj video iz #9 posta na youtube kanal, u videu se tvrdi da je ubijeno jos 60 ljudi posle masakra u Ribnikaru i Mladenovcu, sto je neverovatan podatak jer je godisnji broj ubistava u Srbiji do 200 ljudi. A u tom videu se tvrdi da je za 20 dana ubijeno 60 ljudi (bez onih u Ribnikaru i Mladenovcu) - mislio sam da su u to uracunati i poginuli u saobracaju ali nisu - te je stoga taj video jos vece smece od tog smece portala.

Jednostavno, pojedini portali i mediji udarnicki rade na podizanju svesti opsteg beznadja u Srbiji, ova godina nije nista strasnija nego prethodne (ako se izuzmu 2 masovne pucnjave) a treba sacekati celu godinu pa videti da li je ova godina znatno "iskocila" iz proseka. Kratko i jasno, mediji u Srbistanu su mracno zlo koje zivi na gadostima, losim vestima, izmisljenim vestima, senzacijama. Mracno zlo koje podgreva atmosferu "sto gore to bolje po nas". Ljudski smradovi.

SrbinInfo je okacio taj video iz #9 posta na youtube kanal, u videu se tvrdi da je ubijeno jos 60 ljudi posle masakra u Ribnikaru i Mladenovcu, sto je neverovatan podatak jer je godisnji broj ubistava u Srbiji do 200 ljudi. A u tom videu se tvrdi da je za 20 dana ubijeno 60 ljudi (bez onih u Ribnikaru i Mladenovcu) - mislio sam da su u to uracunati i poginuli u saobracaju ali nisu - te je stoga taj video jos vece smece od tog smece portala.

Jednostavno, pojedini portali i mediji udarnicki rade na podizanju svesti opsteg beznadja u Srbiji, ova godina nije nista strasnija nego prethodne (ako se izuzmu 2 masovne pucnjave) a treba sacekati celu godinu pa videti da li je ova godina znatno "iskocila" iz proseka. Kratko i jasno, mediji u Srbistanu su mracno zlo koje zivi na gadostima, losim vestima, izmisljenim vestima, senzacijama. Mracno zlo koje podgreva atmosferu "sto gore to bolje po nas". Ljudski smradovi.
Pa... teme iz hronike ovde nemaju za svrhu da mrače.
Čoveče, ovo je tvoja realnost!
Nije poenta da se, kao, npr, ja, danas deprimiramo i plačemo. Isplakah se ceo dan, i sad, hajde, diš' se!
Poenta je da znamo da smo dopustili da ne znamo šta nam se dešava u kući, šta se dešava u glavama ljudi sa kojima živimo sve vreme!
Izvini, meni je OGROMNA stvar ako neko iz moje porodice razmišlja o samoubistvu, MOOORAM da to primetim... moram to da vidim, da mi je neko nesrećan, nezadovoljan, da jedva jede, da mi se tamo krije u mraku, plače, da mu se dešava nešto BEZ MENE.
MORAM, moram da naučim da gledam kroz korak, kroz pokret, kroz ton u glasu, šta god, da mi reč mog deteta/prijatelja bude jasna.
Čoveče... mi moramo da nekako iznova naučimo kako da sačuvamo ljude koje volimo, kako da ih ispratimo i podržimo.
Ne sme da postane svakodnevnica da neko pored svih ipak ugrabi šansu da se oseti sam i nedovoljan da živi.

Back