I ja sam pazljivo procitao text sa srpskog nasledja.
Prvo: Ne znam odakle ti to da se ovaj text skriva od javnosti i ne priznaje u srpskoj istoriografiji. Nalazi se u spisku prosirene literature za predmet istorijska geografija na Filozofskom u Nisu. S obzirom da se nalazi u prosirenoj, a ne u obaveznoj literaturi, znaci da ga nije obavezno obraditi za ispit, ali daleko od toga da se skriva.
Drugo: Ne mogu da verujem da ti ovaj text tumacis, kao naseljavanje nekakvih dosljaka u Sumadiju ko zna odakle, od kojih su nastali neki Novi Srbi, dok su Nemanjicki Srbi iscezli. Ovaj text nema blage veze sa tim, nego govori o postepenom sirenju srpske drzave na prostor Sumadije, koja je naravno bila obrasla gustim sumama i bila jako nepristupacna. Uopstalom pogledaj kako se centar srpske drzave od doseljavanja Slovena, pomerao od zapada ka istoku, a to ne znaci da su na zapadu ostali Srbi, a na istoku su Marsovci proglaseni Srbima.
Ako si se uhvatio za recenicu gde pise: Na području Šumadije završila je svoj život srednjevekovna naša država Nemanjića i njihovih naslednika; a na tom istom području, kao po nekom spremanom usudu historije, obnovljena je sa oba ustanka, od 1804. i 1815. godine, i naša draga nova Srbija.
Ako si ovo shvatio kao brisanje Nemanjicke Srbije sa karte i citavog srpskog naroda zajedno sa njima, ti si zaista zaslepljen mrznjom i zaista vazi kako neko rece: Sto je babi milo to joj se i snilo.
Nemanjicka Srbija jeste zavrsila svoj zivot, a.li je zavrsila svoj zivot i Obrenovicka Srbija i Karadjordjevicka Srbija, ako bas oces i Petrovicka Crna Gora, ali je narod ostao, najpre pod nesloznim velikasima, a zatim i pod Turcima, i pored toga nije izgubio svoj identitet.
Sve dok nije OBNOVLJENA sa oba ustanka, kako kaze Corovic, nasa NOVA SRBIJA.
To ne znaci da je postala neka Nova Srbija, koju cini nekakv NOVI NAROD koji nema veze sa Srbijom, vec je nastala NOVA DRZAVA u pogledu uredjenja.
U SUMADIJI JE ZGASLA NEMANJICKA SRBIJA, ALI JE U SUMADIJI I PODIGNUT USTANAK I TAMO JE OBNOVLJENA!!!