crna gora u evroskoj uniji


CrnaGora_Crnogorci_070906_AFParhiva_625.jpg

..CRNA GORA ovog petka napokon počinje pregovore za članstvo u Europskoj uniji, pet godina nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vijeće ministara EU-a u Luksemburgu je odlučilo dati zeleno svjetlo Crnoj Gori za početak pregovora za članstvo. Najviše problema na ovom putu Crnoj Gori je pravila Švedska, koja se do posljednjeg trenutka protivila ideji da se Crnoj Gori odobri ovaj korak na putu kao Europskoj uniji.

Crnogorski premijer Igor Lukšić to je doživio kao pobjedu svih građana Crne Gore. "Crnoj Gori je povjereno kormilo integracijskog procesa u našoj regiji. Zbog toga imamo puno razloga za slavlje, ali ne želim da se opustimo, jer je pred nama put koji neće biti lak", poručio je Lukšić, prenosi DW.

Da taj put bude što teži u startu se, kao što je već rečeno, pobrinula Švedska. Početak pregovora u pravilu podrazumijeva screening, odnosno dubinsku analizu crnogorskog zakonodavstva i praksi na polju vladavine prava i borbe protiv korupcije i kriminala. Međutim, Stockholm traži i dodatne kontrole jer smatra da Crna Gora na ovom polju dosad nije dovoljno učinila.

"Tražili smo, a to su podržali i drugi, da Europol (Europska agencija za suzbijanje kriminaliteta) napravi poseban izvještaj o području organiziranog kriminala u Crnoj Gori. Kao što znate, procedura je da nakon otvaranja pregovora počne screening, nakon čega i pregovori suštinski započinju. Tražimo da se uz izvještaj o screeningu doda i izvještaj Europola", poručio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, prenosi Deutsche Welle.


...:super:
 

Back
Top