Crna Gora - potpuno drugačiji pristup

prvo, nikad u životu nisam izdavao kuću, veruj ne veruj

drugo, ako si platio taksu onome ko ti izdao sobu ili apartman, onda dobijaš potvrdu o tome, jer se daje u više primeraka, kako za zakupodavca tako i za turistu
to ti je dokaz o uplati i dužan si je da je imaš kod sebe kad budes napustao crnu goru, a tako i piše na sajtu minstarstva crne gore koji sam ti gore preneo

svako odgovara za svoje postupke, kako ti ako nemaš dokaz o uplati tako i tvoj domaćin-zakupodavac ako nema dokaz o naplati gostima boravišne takse

- - - - - - - - - -

elem, ja sam bio u ponedeljak i utorak na putu u vrnjačkoj banji, dobio sam ralun za prenoćište, na kome jasno stoji naplaćena boravišna taksa 50 din i čak i osiguranje 10 din...
 
To je to , ali mislim da se nepotrebno uvlace turisti u celoj prici .
Kad je bila fiskalizacija ishle su slicne price , da kupac na izlasku iz radnje mora da cuva fiskalni racun 50 metara , inace kazna .
Ako covek ima bujnu mastu lako moze i jevreje naci za krivce u holokaustu iz drugog svetskog rata .
 
Tako je , zakon pre svega !
Tamam da si otishao u petak popodne u CG pa nisi nashao smeshtaj do subote popodne , nad.rkan krenuo curik nazad i tamo negde kod Kolashina ti ode poluosovina na autu koju lokalni serviser moze da nabavi i opravi tek u ponedeljak i tamam da si prespavao 3 noci u autu ima brale da trcish do najblize policije i turistickog saveza , prijavish boravak na magistrali Mojkovac- Kolashin i poshteno platish turisticku taksu , a kako te je ocigledno krenuo baksuzluk ima da popasesh dodatnih 300 eura na granici ukolikom i to papirce pogubish usput .
Vazno je da je sve po zakonu .
 
Tako je , zakon pre svega !
Tamam da si otishao u petak popodne u CG pa nisi nashao smeshtaj do subote popodne , nad.rkan krenuo curik nazad i tamo negde kod Kolashina ti ode poluosovina na autu koju lokalni serviser moze da nabavi i opravi tek u ponedeljak i tamam da si prespavao 3 noci u autu ima brale da trcish do najblize policije i turistickog saveza , prijavish boravak na magistrali Mojkovac- Kolashin i poshteno platish turisticku taksu , a kako te je ocigledno krenuo baksuzluk ima da popasesh dodatnih 300 eura na granici ukolikom i to papirce pogubish usput .
Vazno je da je sve po zakonu .

:roll: :aha:
 
Prilikom ulaska u Crnoj Gori svaki turista je dužan prijaviti se u roku od 24 h. Boravišna taksa za odrasle iznosi 0.90 centi po danu, djeca do 12 godine ne plaćaju taksu, a djeca od 12-18 godina pola takse koja iznosi 0.45 centi. Na iznos boravišne takse dodaje se i iznos same prijave boravka koja iznosi 1.00 euro za ukupan period boravka.

Ljudi koji posjeduju svoju nekretninu, takođe su se dužni prijaviti i donijeti list nepokretnosti čime dokazuju vlasništvo, s tim što su u tom slučaju oslobođeni plaćanja boravišne takse, plaćaju samo prijavu koja iznosi 1.00 euro za ukupan boravak. U slučaju posjedovanja nekretnine, samo najuži članovi porodice ( otac, majka, sin, ćerka, brat, sestra) ne plaćaju taksu, a svi ostali rođaci, kumovi i prijatelji su dužni platiti 0.90 po danu.

http://www.tivat.travel/boravisna-taksa/

- - - - - - - - - -

......................

- - - - - - - - - -

CRNOGORCI TRAŽE BORAVIŠNE TAKSE: Ko neće da se prijavi, plaća kaznu 300 evra!

BIZNIS05:16, 27.06.2015

- - - - - - - - - -

Boravišnu taksu evro po danu plaćaju svi turisti, a dokaz o tome moraju imati na granici pri izlasku iz Crne Gore


BEOGRAD - Svi turisti iz naše zemlje koji ove godine žele da letuju u Crnoj Gori moraće od tamošnjeg domaćina da pribave potvrdu o prijavi boravka ili će pri povratku u Srbiju platiti kaznu od čak 300 evra.


Ovu obavezu imaju i Crnogorci sa srpskim državljanstvom, pa će i oni čak i zbog samo jednog prenoćišta kod roditelja ili rođaka u Montenegru boravak prijavljivati lokalnom MUP. Ovo su posledice pooštrene primene Zakona o boravišnoj taksi, kojim je crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo da zavede red i napuni budžet.
- Rođena sam u Crnoj Gori i svi moji žive tamo, ali mi do sada niko nije tražio potvrdu o prijavi boravka. Sad putujem u goste u dva grada u Crnoj Gori i moraću zbog samo jednog prenoćišta da se prijavljujem u oba da ne bih platila kaznu. Još gore je što ću morati da maltretiram i familiju da ide u katastar za potvrdu o vlasništvu svog stana koja se plaća osam evra i koja im je potrebna da bi prijavili moj boravak - kaže M. K. iz Beograda.


Ona navodi da zna za slučaj žene s malom decom koju su crnogorski carinici na prelazu u Srbiju izbacili iz autobusa zato što nije imala potvrdu o prijavi boravka.

- - - - - - - - - -

Pomoćnica crnogorskog ministra turizma Olivera Brajović, koja je radila na novom zakonu o boravišnim taksama, kaže da obaveza prijave boravka postoji 50 godina, ali da je građani nisu poštovali.
- Sad je sistem elektronski povezan i bolje se kontroliše ko ulazi u zemlju i izlazi iz nje. Osim što je boravišna taksa poskupela sa 80 centi na evro po danu, sve ostalo je isto. Turisti koji borave u Crnoj Gori makar i jednu noć moraju da imaju prijavljen boravak u policiji ili u lokalnoj turističkoj organizaciji i da plate boravišnu taksu. Plaćanja boravišne takse oslobođeni su samo oni koji su u gostima kod roditelja, ali i oni moraju biti prijavljeni - kaže Brajovićeva.

- - - - - - - - - -

U turističkoj agenciji „BG Laki travel“ potvrđuju za Kurir da su crnogorski graničari ove godine pooštrili kontrolu.
- Bez potvrde o boravku ne može se izaći iz Crne Gore. U suprotnom, mora se platiti kazna od 300 evra. Turisti u hotelima i privatnom smeštaju u kojem borave plaćaju boravišnu taksu, a vlasnici ih prijavljuju MUP i izdaju im potvrdu o prijavi boravka - kažu u toj agenciji.

- - - - - - - - - -

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/cr...e-prijavi-placa-kaznu-300-evra-clanak-1835217

- - - - - - - - - -

Detaljnije u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore:


"Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Uprava policije, Sektor granične policije, povodom netačnih informacija koje su prethodnih dana plasirane u medijima, žele da informišu javnost da na graničnim prelazima Crne Gore službenici Uprave policije, Sektora za graničnu policiju u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli vrše kontrole u sklopu kojih se vrši i provjera zakonitosti boravka stranaca na teritoriji Crne Gore.


Ulaz, izlaz i boravak stranaca u Crnoj Gori je propisan Zakonom o graničnoj kontroli (usvojen 30.okotobra 2009. godine, Službeni list broj 72/09), Zakonom o strancima (usvojen u decembru 2008.godine), Zakonom o registima prebivališta i boravišta i Uredbom o viznom režimu.


Shodno članu 24, Zakona o registrima prebivališta i boravišta se navodi sledeće: “Privredno društvo, preduzetnik i lice kojem stranac sa boravkom do 90 dana dolazi u posjetu i kojem obezbjeđuje smještaj duže od 24 časa obavezan je da policiji podnese prijavu i odjavu boravišta stranca, u roku od 12 časova od časa dolaska odnosno odlaska stranca”.
U cilju boljeg informisanja turista tokom prošle ljetnje turističke sezone na svim graničnim prelazima pripradnici Uprave policije, Sektora granične policije dijelili su brošure, prevedene na 5 jezika, sa osnovnim informacijama za strance koji dolaze u Crnu Goru, kako bi se turisti bolje upoznali sa obavezama koje imaju prilikom prelaska državne granice Crne Gore.
Kao i u svim drugim zemljama, stranci su po dolasku u Crnu Goru obavezni da policiji prijave svoj boravak, a ukoliko su u pitaju turisti onda su izdavaoci smještaja, kod kojih turisti borave, dužni da ih prijave.
Kontrola prijave boravka se vrši na svim graničnim prelazima, što znači da obuhvata putnike koji putuju svim vrstama prevoza (avionom, automobilom, vozom, brodom...).


Da bi se izbjegle gužve na graničnim prelazima i smanjilo vrijeme potrebno za ulazak u našu zemlju, službenici Uprave policije, Sektora granične policiju u skladu za članom 34, Zakona o graničnoj kontroli imaju mogućnost da propuste određene radnje tj. odstupe od režima graničnih provjera i kontrolu mogu vršiti selektivno.


Službenici Uprave policije u skladu sa zakonskim ovlašćenjima vrše provjeru lica koja ulaze i izlaze iz naše zemlje u cilju stvaranja bezbjednosnih uslova, odnosno obezbjeđenja građana i turista.


Takođe želimo da napomenemo da su službenici Uprave policije sa kolegama iz Republike Srbije potpisali Protokol o razmjeni policijskih službenika za vrijeme ljetnje turističke sezone kao i Sporazum o pojednostavljenju graničnih kontrola za vrijeme sezone, na graničnim prelaziima između Crne Gore i Republike Srbije, kako bi zadržavanje na graničnim prelazima bilo svedeno na najmanju moguću mjeru, pa cijenimo da procedure na graničnim prelazima neće imati negativan uticaj na odvijanje turističke sezone.


Shodno Zakonu, boravišna taksa je paušalni novčani iznos koji plaća gost koji koristi usluge smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja turistička ili ugostiteljska djelatnost.

- - - - - - - - - -

http://www.amss.org.rs/index.php?op...ko-putujete-automobilom-u-crnu-goru&Itemid=91
 

Back
Top