Црна Гора биће суверена и са српским као службеним језиком

Sensei

Master
Moderator
Poruka
81.969
Подгорица – Резултати пописа становништва поново су актуелизовали питање двојног држављанства између Црне Горе и Србије, као и инсистирање на увођењу српског језика као језика у службеној употреби.

О држављанству, језику и равноправнијој заступљености српског народа у институцијама Црне Горе расправља се на свим нивоима – у кулоарима, кафанама, општинским парламентима, Скупштини Црне Горе, влади и код шефа државе.

Сви се слажу да и једно и друго треба решити у корист грађана, али нико не подсећа да је за измену Устава Црне Горе, то јест члана о држављанству и језику, потребна двотрећинска већина у парламенту и тропетинска већина свих бирача на референдуму. Хоће ли бити тако – одговор се чека од владајуће већине која у парламенту има само већину. Бар је за сада такав однос снага.

https://www.politika.rs/scc/clanak/640053/Crna-Gora-bice-suverena-i-sa-srpskim-kao-sluzbenim-jezikom
1729799899302.png

Obrni iokreni, opet ima najviše Srba u CG.

Spojiće se oni sa nama za manje od 20 godina, bookmark ovu moju izjavu :)

Dalje u tekstu se navodi

Најновије мишљење стигло је од председника Црне Горе Јакова Милатовића, који је поручио да би Европска унија требало да буде укључена у решавање питања двојног држављанства које је покренула влада, и додао да пребивалиште мора бити кључни услов за бирачко право.

„Мој став је да пребивалиште мора бити кључни услов за остваривање бирачког права у Црној Гори. Као и код других важних питања, овде је неопходно тежити друштвеном и политичком консензусу. Истовремено, морамо пажљиво чувати наше државне интересе и спречити сваки облик политичког инжењеринга. Наша је одговорност да осигурамо да се о будућности Црне Горе одлучује искључиво унутар њених граница”, казао је Милатовић за подгоричку „Побједу”.

Говорећи о предлозима српских политичких партија, институција и Владе Црне Горе да српски буде службени језик, Милатовић је био неодређен: „Неопходан нам је широк друштвени договор о свим питањима која се тичу будућности Црне Горе, а до њега можемо доћи једино уважавајући једни друге”, иако је недавно, пред председником Србије Александром Вучићем, пред камерама изјавио: „Говорим српским језиком!”

Председник Владе Црне Горе Милојко Спајић подсећа да, према резултатима пописа, Срби чине 32,93 одсто становништва, што подразумева „одређене кораке ка унапређењу статуса српског народа”. Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић наводи: „Не видим зашто српски језик, који је већински, не би требало да буде службени. Спајић и чланови ПЕС-а су казали да је то прихватљиво.”

Meni je vise svejedno da li ce se udruziti sa nama,ili ne.Mislim da manjina tu pravi probleme,ali ako ce se udruziti da i nama pravi probleme,pa ne trebaju nam.Neka se rese.Meni je sve jedno da li ce biti crnogorci,ili srbi,samo nek su normalni ljudi.ne bi nista falilo ni makedoncima da udju sa nama u zajednicu.
Ceo Balkan će da se udruži, uključujući i šiptare. Hrvati verovatno neće jer pre će i gowna da jedu nego da budu pod istim krovom sa Srbima. Osim ako ih EU ne odere, a verovatno i hoće.

Ceo Balkan će da se udruži, uključujući i šiptare. Hrvati verovatno neće jer pre će i gowna da jedu nego da budu pod istim krovom sa Srbima. Osim ako ih EU ne odere, a verovatno i hoće.
Sto bi se Srbija udruzivala sa Crnom Gorom, malo li je kriminala ovako sto dolaze gratis...?
Srbija nema sta da se udruzuje ni sa kim, trgovina je trgovina, a udruzivanje, prst u dupe pa ubadajte zelju i citajte buducnost...

Sto bi se Srbija udruzivala sa Crnom Gorom, malo li je kriminala ovako sto dolaze gratis...?
Srbija nema sta da se udruzuje ni sa kim, trgovina je trgovina, a udruzivanje, prst u dupe pa ubadajte zelju i citajte buducnost...
Po principe EU, svi su ravnopravni ali je Dojčland i mama i tata.

Ja sam prvi protiv udruzivanja RS i Srbije, doduse zbog toga sto mi zao RS , Srbija je maceha a ne majka...zato sam protiv udruzivanja sa RS...
A ni bosanci , tj RSovljani , nisu bas male bebe, donose oni puno problema...nedokazani snalazljivi van zakona, imaju tako neke tradicionalne osobine koje nisu zgodne, a nezgodno je kad odjednom navale, onda pojedu sve sto je kultura...dobro sad je svejedno nekultura je u Srbiji vec nastala malo zbog njih malo zbog krajisnika, malo zbog kosovara, i tako , ali ne moze se stalno ni davati da svako jase, ali moze jos, kad su vec naguzeni Srbijanci , nek traje seksa dok neko ne zatrazi kondome..

Meni je vise svejedno da li ce se udruziti sa nama,ili ne.Mislim da manjina tu pravi probleme,ali ako ce se udruziti da i nama pravi probleme,pa ne trebaju nam.Neka se rese.Meni je sve jedno da li ce biti crnogorci,ili srbi,samo nek su normalni ljudi.ne bi nista falilo ni makedoncima da udju sa nama u zajednicu.
Kada bude geopolitički realno da nam se pridruže to će biti ostvareno njihovim pridruživanjem, bez ikakvih mogućnosti za pravljenje problema, tj moža Cetinje i okolina ostanu i posebna država.

Kada bude geopolitički realno da nam se pridruže to će biti ostvareno njihovim pridruživanjem, bez ikakvih mogućnosti za pravljenje problema, tj moža Cetinje i okolina ostanu i posebna država.
Ne trebaju nam bundzije,vec deo koji hoce,ili cela Crna gora,ali da ne prave probleme.To nam bas ne treba.

На срећу, неће. Ем су државе чланице НАТО, ем они то већински не желе, ем што Србија од тог удруживања не би имала никакве користи.

Они су формирали свој државни идентитет (црногорски је једнако стар колико и српски) тако да ће ту, логично, увек бити оних политичких опција које би у таквим комбинацијама виделе и правиле проблем.

Ђукановић је правио проблеме без потребе, и кад се Цг осамосталила, и ушла у НАТО, да би опстао на власти, може се замислити шта би такви радили у некој заједници, далеко било.

Свак у своју кућу, о свом послу, и свом новчанику, а нормално сарађивати и радити, па ће се брзо видети да нам је супер и без удруживања.`

Ujedinjenje je totalno bezveze jer Srbi kao narod su nesposobni da urade drzavu gde postoji jasan balanc izmedju zajednickog centralizma i federalizma u tom smislu da ostaje ocuvan neka regionalna specificnost koji Crnogorci imaju (iako su uvek bili Srbi imali su to i u Prvoj Jugoslaviji).

Prva Jugoslavija je bila centralna drzava koja je cak odvojila Crnogorce od srpska jer nisu se cuvala neka crnogorska specifica.

A druga Jugoslavija na kraju bila toliko decentralizovana. Da se moze reci da vise lici EU na drzavu nego Jugoslavija, jedino je vojska bila zajednicka a i ta se odmah raspala po etnickom kljucu. Jugoslavija kao drzava nije funkcionisala jer ustvari bila neka federacija gde svako radi protiv drugoga.

Plakati za Srbijom i Crnom Gorom je smesno. Jer ta drzava je postojala na papiru i karti. Crna Gora je mogla da radi maltene sta hoce. Zajednicke institucije je placala Srbija. Veze Srbije i Crne Gore maltene nisu postojale. Vise Belgija i Nemacka rade zajedno u EU nego CG i Srbija (ako se vojska i ambasade ne racunaju).

Dok kod nas se ne rodi neki Bismark koji ce naci dobar sistem izmedju autonomije i centralizma. A i mi kao narod moramo biti svesni.

Srbima je vazno sta karta kaze, a ne kako izgleda. I za Kosovo bi sve dali da na karti bude srpsko, a nudimo Siptarima fakticki da rade sta hoce, ako samo kazu da su pro forma Srbija. Kosovo pod onim sta nudi Beograd bi bio nezavisna zemlja. Samo sto Albanci su iste takve budale ko i mi.

A za CG moze biti cirkus da se svakih par decenijama spojimo i onda odvojimo.

Подгорица – Резултати пописа становништва поново су актуелизовали питање двојног држављанства између Црне Горе и Србије, као и инсистирање на увођењу српског језика као језика у службеној употреби.

О држављанству, језику и равноправнијој заступљености српског народа у институцијама Црне Горе расправља се на свим нивоима – у кулоарима, кафанама, општинским парламентима, Скупштини Црне Горе, влади и код шефа државе.

Сви се слажу да и једно и друго треба решити у корист грађана, али нико не подсећа да је за измену Устава Црне Горе, то јест члана о држављанству и језику, потребна двотрећинска већина у парламенту и тропетинска већина свих бирача на референдуму. Хоће ли бити тако – одговор се чека од владајуће већине која у парламенту има само већину. Бар је за сада такав однос снага.

https://www.politika.rs/scc/clanak/640053/Crna-Gora-bice-suverena-i-sa-srpskim-kao-sluzbenim-jezikom
Pogledajte prilog 1631271

Čim ojača Srbija eto njih. CG je kao neverna žena.

Pogledajte prilog 1631271

Sto bismo mi sa konja na magarca ?

Ujedinjenje je totalno bezveze jer Srbi kao narod su nesposobni da urade drzavu gde postoji jasan balanc izmedju zajednickog centralizma i federalizma u tom smislu da ostaje ocuvan neka regionalna specificnost koji Crnogorci imaju (iako su uvek bili Srbi imali su to i u Prvoj Jugoslaviji).

Prva Jugoslavija je bila centralna drzava koja je cak odvojila Crnogorce od srpska jer nisu se cuvala neka crnogorska specifica.

A druga Jugoslavija na kraju bila toliko decentralizovana. Da se moze reci da vise lici EU na drzavu nego Jugoslavija, jedino je vojska bila zajednicka a i ta se odmah raspala po etnickom kljucu. Jugoslavija kao drzava nije funkcionisala jer ustvari bila neka federacija gde svako radi protiv drugoga.

Plakati za Srbijom i Crnom Gorom je smesno. Jer ta drzava je postojala na papiru i karti. Crna Gora je mogla da radi maltene sta hoce. Zajednicke institucije je placala Srbija. Veze Srbije i Crne Gore maltene nisu postojale. Vise Belgija i Nemacka rade zajedno u EU nego CG i Srbija (ako se vojska i ambasade ne racunaju).

Dok kod nas se ne rodi neki Bismark koji ce naci dobar sistem izmedju autonomije i centralizma. A i mi kao narod moramo biti svesni.

Srbima je vazno sta karta kaze, a ne kako izgleda. I za Kosovo bi sve dali da na karti bude srpsko, a nudimo Siptarima fakticki da rade sta hoce, ako samo kazu da su pro forma Srbija. Kosovo pod onim sta nudi Beograd bi bio nezavisna zemlja. Samo sto Albanci su iste takve budale ko i mi.

A za CG moze biti cirkus da se svakih par decenijama spojimo i onda odvojimo.

Ne moze jer Crnogorci i Srbi su ka ulje i voda, mi smo ciste suprotnosti - crnogorski mit je 500 g. slobode, a srpski mit 500 g. robovanja. Crno i bijelo.

I Sparta i Atina su se najvise mrzjeli i ratovali jedan protiv drugog.

Back