Црквено предање у светлу Светог Писма

Да имаш бар мало части и морала у себи не би се јављао више, с обзиром да си првих 3-4 стотине својих постова поставио у циљу апологије Хризостома Солунског, убеђивао си народ у своју јерес, како је то једини прави пут, а сада без трунке кајања настављаш сасвим супротну јерес да пропагираш..страшно...

Господ је испунио старозаветне заповести али је наредио другима (апостолима и хришћанима) да више не важе старе заповести.
Не важи више "око за око, зуб за зуб" итд. Читај Посланицу ап.Павла Јеврејима.
Ту је детаљно објашњено да се Стари укида.
"око за око, зуб за зуб" није била међу 10 Божијих заповести које и даље важе.
Субота није део 4.заповести јер се ту не мисли на седми дан од стварања већ уопште на седми дан у једној седмици, а пошто је Нови укинуо Стари - више се не слави субота већ недеља.
Као што рекох, 4. заповест и даље важи. У Писму се помиње субота као седми дан од одмора, а не недеља.
Много си застранио, ето где те довела јерес Хризостома Солунског, да чак негираш учење од Духа Светога?!..:eek:
Субота је учење Писма. А Писмо је од Духа Светога.
Па, јесте наредба Господња таква али исто тако и на Тајној Вечери где каже да ће Дух Свети научити Апостоле свему и увести их у сву истину. Дух Свети је тако научио апостоле а види се из Дела Апостолских да су морали бити трикратно крштени сви они који имају само Јованово крштење.
Из Дела Апостолских се види да су хришћани крштавани једнократно и у име Исуса Христа. Нема ниједног стиха у Делима Апостолским који каже да се треба крстити трикратно и у име Свете Тројице.

Апостоли су одредили Духом Светим на првом Апостолском Сабору како се крштава (трикратно погружење).
Ту се само констатовало оно што је раније било као крштење у име Оца, Сина и Светога Духа.
На остало сам ти већ одговорио на оној другој теми. Да имаш морала не би се уопште више јављао.

Да имаш бар мало части и морала у себи не би се јављао више, с обзиром да си првих 3-4 стотине својих постова поставио у циљу апологије Хризостома Солунског, убеђивао си народ у своју јерес, како је то једини прави пут, а сада без трунке кајања настављаш сасвим супротну јерес да пропагираш..страшно...
Па да се нисам покајао, ја бих и даље био са епископом Хризостомом Солунским. Ја све што сам ту писао док сам био са епископом Хризостомом Солунским писао сам док сам сматрао да су Васељенски Сабори непогрешиви као и Писмо. Сад кад сам увидео да ствари не стоје тако, исправио сам се и сад пишем овако на основу нових сазнања. То је управо позитивно да се човек мења од горег на боље, да исправља своје заблуде. Господ свима поручује: "Покајте се, јер се приближи Царство Божије". А покајање значи преумљење. Многе тачне ствари које сам писао док сам био са епископом Хризостомом исповедам и сада и ја желим и епископу и свима да увиде заблуде које су се покрале и у православљу. Господ је још апостолима рекао: "Чувајте се квасца фарисејског". Тај квасац фарисејски нажалост се увукао и у светоотачко предање и зато ту имамо и неких небиблијских ставова. А Господ каже: "Познајте Истину и Истина ће вас ослободити". Позвани смо да напредујемо ка Истини: "Будите савршени, као што је савршен Отац ваш небески".

Poslednja izmena:
Проблем је што ти своју личну лабилност и фрустрацију овде другима предочаваш као догму. Кад год се промениш - ти убеђујеш да је сада то-то.

Ако епископ или презвитер не саврши три погружења једнога посвећења, него једно погружење, у смрт Господњу приношено, да се свргне такав.

Законоправило,

50. апостолско правило

Који не крсти у три погружења, у име Оца и Сина и Светога Духа, да је проклет.

Велики требник, глава 79

А ово о три погружења су Апостоли установили. Ако поштујеш Нови Завет онда поштуј и Дела Апостолска, то је део Новог Завета. На првом Сабору у Јерусалиму је овако констатовано.

Ево да наведем само два примера из Дела апостолских:
"А Петар им рече: Покајте се, и да се крстите сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење греха; и примићете дар Светог Духа" (Дела 2:38)
"А он им рече: На шта се дакле крстисте? А они рекоше: На крштење Јованово.
А Павле рече: Јован крсти крштењем покајања, говорећи народу да верују Оног који ће за њим доћи, то јест, Христа Исуса.
А кад то чуше, крстише се у име Господа Исуса
." (Дела 19:3-5)
Дакле, Библија јасно учи крштење у име Исуса Христа.
А то што си ти навео нису правила апостола него је то неки епископ додао и представио као апостолско. То је људско предање које није у складу са предањем Божијим. Дела апостолска су Свето Писмо и она уче о једнократом крштењу у име Исуса Христа.

Па, није све детаљно објанио Господ. Да је објаснио - онда Он не би рекао да ће Дух Свети да дође и да уведе у сву истину. Апостоли су заседали у Јерусалиму и тако расудили. Тако се крштавало. Дела Апостолска су део Библије.
Твоја ствар ако не верујеш, то је последица твог отпадништва.

Дух Свети је увео апостоле у сву истину на Педесетнице, 10 дана после Христовог вазнесења. А апостоли су крштавали у име Исуса Христа после Педесетнице. Значи да их је Дух Свети тако научио. Правила која си ти навео нису са апостолског сабора у Јерусалиму. То је само приписано апостолима од стране фарисеја увучених у православље. Апостоли не би себи противречили, па на сабору донели неко друго правило које противречи пракси записаној у Писму. Између правила које је приписано апостолима и нигде није записано у Писму и праксе крштавања у име Исуса Христа која је записана у Писму, прави хришћанин ће увек изабрати ово друго.

Дух Свети је увео апостоле у сву истину на Педесетнице, 10 дана после Христовог вазнесења. А апостоли су крштавали у име Исуса Христа после Педесетнице. Значи да их је Дух Свети тако научио. Правила која си ти навео нису са апостолског сабора у Јерусалиму. То је само приписано апостолима од стране фарисеја увучених у православље. Апостоли не би себи противречили, па на сабору донели неко друго правило које противречи пракси записаној у Писму. Између правила које је приписано апостолима и нигде није записано у Писму и праксе крштавања у име Исуса Христа која је записана у Писму, прави хришћанин ће увек изабрати ово друго.
:rotf:..хаха, ти знаш то?..Значи и Свети Сава био глуп, није правилно разумео реч Божију?..ниси нормалан..

Они епископи који су крштавали трикратно (три погружења) и у име Свете Тројице су грешили (ма колико да их је било). А они који су крштавали једнократно (једно погружење) и у име Исуса Христа су правилно крштавали онако како Бог у Светом Писму заповеда.

Они епископи који су крштавали трикратно (три погружења) и у име Свете Тројице су грешили (ма колико да их је било). А они који су крштавали једнократно (једно погружење) и у име Исуса Христа су правилно крштавали онако како Бог у Светом Писму заповеда.

Dakle milioni ljudi ce u pakao,pocevsi od onih koji su nepravilno krstili u ime svete troice?

Сви су крштавали трикратно јер су их Апостоли тако учили. Тако Бог Господ заповеда: у име Оца, Сина и Светог Духа.

Dakle milioni ljudi ce u pakao,pocevsi od onih koji su nepravilno krstili u ime svete troice?
Бог зна како ће судити. Коме је више дато више ће се тражити од њега и више ће бити бијен ако не послуша Господара својега, коме је мање дато мање ће бити бијен, каже Господ. Ми који знамо истину дужни смо да поступамо у складу са својим сазнањем.

Сви су крштавали трикратно јер су их Апостоли тако учили. Тако Бог Господ заповеда: у име Оца, Сина и Светог Духа.
Апостоли нису тако учили. Навео сам ти већ примере из Дела апостолских. А то што апостоли говоре, то Бог Господ говори кроз њих. "Сво је Писмо богонадахнуто", каже апостол Павле. А за Мат. 28:19 сам већ објаснио.

Значи, и Свети Сава је у паклу?..Јер је на стотине хиљада Срба погрешно крстио он и његови јереји???..Јел си ти нормалан?..
Нисам рекао да је Свети Сава у паклу. Он је вероватно по незнању примио из предања црквеног кукољ за који је мислио да је Божије предање. Зато му Бог то вероватно опрашта, али ће му можда бити умањене награде на Небу због тога.

Тако су учили а Свети Оци потврдили. Наш Свети Сава, као и многи други Оци, је прослављен у рају.
Крстио је народ онако како треба.

А ти се лечи, што пре..
Нису тако учили апостоли. Погледај пар постова изнад цитате из Дела апостолских које сам оставио.

Бог зна како ће судити. Коме је више дато више ће се тражити од њега и више ће бити бијен ако не послуша Господара својега, коме је мање дато мање ће бити бијен, каже Господ. Ми који знамо истину дужни смо да поступамо у складу са својим сазнањем.

Bitno da ce svi biti bijeni.
No. sta bese sa onim: idite krstavajte ljude u Ime Oca i Sina i Svetoga Duha

Back