Crkvene zapovesti

verujem ti da veruješ da znaš
Srbin hrišćanin pravoslavne vere, onako kako ju ispoveda Crkva Hristova.
+++
Istočna pravoslavna crkva, kako glasi puni naziv je u rasulu i raskolima, još zaražena svejeresi ekumenizma. Nema više jedinstva ni u veru ni u svetim tajnama. To je danas konglomerat konkurentskih nacionalnih crkava. U praksi danas svaki episkop ispoveda veru za sebe. Jedno žalosno stanje. Zato kažem Crkva Hristova.
Zapadne crkve su u slobodnom padu u pakao bez padobrana. Uz izopačenja vere sad izopačavaju i moral. Žalosno je i da je najveća crkva poklekla.

Poslednja izmena:
+++
Istočna pravoslavna crkva, kako glasi puni naziv je u rasulu i raskolima, još zaražena svejeresi ekumenizma. Nema više jedinstva ni u veru ni u svetim tajnama. To je danas konglomerat konkurentskih nacionalnih crkava. U praksi danas svaki episkop ispoveda veru za sebe. Jedno žalosno stanje. Zato kažem Crkva Hristova.
Zapadne crkve su u slobodnom padu u pakao bez padobrana. Uz izopačenja vere sad izopačavaju i moral. Žalosno je i da je najveća crkva poklekla.
Фали ти тема Вести из Љуљака.

+++
Имам рјешење за тебе. Пређи на ислам.

Имам рјешење за тебе. Пређи на ислам.
Islam. Šta si ti musliman pa mi preporučuješ?
Nisam fan Kurana. Čitao sam i nije mi se dopao. Mada mogućnost imati više žena nije loša, ali kao hrišćaninu mi je dosta jedna. Mada ima dosta usamljenih žena, rastavljenih, udovica, šta bi falilo uz jednu ženu imati još jednu takvu da se jadna ne pati sama.

Islam. Šta si ti musliman pa mi preporučuješ?
Nisam fan Kurana. Čitao sam i nije mi se dopao. Mada mogućnost imati više žena nije loša, ali kao hrišćaninu mi je dosta jedna. Mada ima dosta usamljenih žena, rastavljenih, udovica, šta bi falilo uz jednu ženu imati još jednu takvu da se jadna ne pati sama.
Vidim nešto ti Pravoslavna Crkva ne paše pa rekoh da pomognem.

Vidim nešto ti Pravoslavna Crkva ne paše pa rekoh da pomognem.
Pa, odgovara mi. A ti umesto da propovedaš Blagu vest, preporučuješ prelazak na islam. Šta kaže Gospod(in) Isus Hrist(os)? Idite i naučite sve narode... Ne samo apostoli i njihovi naslednici, svi smo pozvani na apostolat.
+++
I šta sad npr., ja se pokolebam i pređem po tvojoj preporuci na islam. Onda bi ti odgovarao pred Bogom za moju propast.

geda nema veze sa pravoslavljem.
toliko sam dugo ovde da odmah vidim kuda duva vetar.
moguće da mu neko blizak iz porodice rimokatolik.
Nemam rimokatolike u užoj porodici, nešto u široj. Bolji je praktikujući rimokatolik od deklarativnog pravoslavnog hrišćanina. Ovaj ima ima nekakvu pobožnosti i nekakvo strahopoštovanje prema Bogu. Šta ima deklarativni pravoslavac koji nema ni praktikujuću pobožnost ni strahopoštovanje prema Bogu? Ništa.

Nemam rimokatolike u užoj porodici, nešto u široj. Bolji je praktikujući rimokatolik od deklarativnog pravoslavnog hrišćanina. Ovaj ima ima nekakvu pobožnosti i nekakvo strahopoštovanje prema Bogu. Šta ima deklarativni pravoslavac koji nema ni praktikujuću pobožnost ni strahopoštovanje prema Bogu? Ništa.
ko kaže, možda ima mnogo više i verovatno da ima jer tebi u zabranjeno da sudiš o nekom

Nije car Solomon bog.
Ти знаш да Соломону нису сметале жене па одлучујеш да свако то може да има ? Лош закључак.

Pa, odgovara mi. A ti umesto da propovedaš Blagu vest, preporučuješ prelazak na islam. Šta kaže Gospod(in) Isus Hrist(os)?
Провери твој старолатински. Каже се Christus.
Не може и једно и друго, једно је неправилно, а друго правилно. Христ је неправилно, Христос правилно.
Имаш и књигу написану о томе где је образложено зашто Христос а не Христ.

Nemam rimokatolike u užoj porodici, nešto u široj. Bolji je praktikujući rimokatolik od deklarativnog pravoslavnog hrišćanina.
Пусти Богу да одлучи о томе.

Poslednja izmena:
Ти знаш да Соломону нису сметале жене па одлучујеш да свако то може да има ? Лош закључак.

Провери твој старолатински. Каже се Christus.
Не може и једно и друго, једно је неправилно, а друго правилно. Христ је неправилно, Христос правилно.
Имаш и књигу написану о томе где је образложено зашто Христос а не Христ.

Пусти Богу да одлучи о томе.
https://forum.krstarica.com/threads/je-li-gramaticki-pravilno-hristos-ili-hrist.943812/

Zapravo je ispravno i jedno i drugo, pa kako ko voli:
https://kakosepise.net/hrist-ili-hristos-2/

U hrvatskom književnom standardu srpskog jezika je Krist, tako da u srpskom jeziku postoje tri verzije.

Христос, Христ или Крист, најлепше ми је кад читам на ћирилици:
Compress_20240720_130114_4406.jpg

Back