Crkvene zapovesti

Gedeon

Elita
Poruka
15.303
Zanimljivo je da se broj crkvenih zapovesti razlikuje. U crkvenom kalendaru ih ima 9, a u katihizisu "Vera svetih" od svetog vladike Nikolaja Velimirovića ih ima 10. Zna li ko otkuda ova razlika?

Iz "Vere svetih": Crkvene zapovesti

1. Moliti se Bogu, pohađati hram i slušati službu Božju svake nedelje i praznika;

2. Držati višednevne i jednodnevne postove kao što je određeno;

3. Sveštena lica poštovati;

4. Ispovedati svoje grehe pred sveštenikom;

5. Izbegavati druženje s neverujućim i ne čitati ateističke i neprikladne knjige;

6. Moliti se Bogu za žive i za mrtve;

7. Održavati posebne postove i molitve kada to odrede crkvene vlasti u slučajevima nesreća kao što je rat, epidemija, glad, suša i sl.

8. Pomagati izdržavanje Crkve, crkvenih služitelja i crkvenih ustanova;

9. Vaspitati decu u veri svojih otaca i savetovati grešnike da se vrate veri i

10. Pomagati u svakom pogledu misiju Pravoslavne crkve u svetu.

Verzija u crkvenom kalendaru:
Screenshot_20240717_213716_Samsung Internet.jpg

mislim da je zapovedanje loš metod. ljude od malena treba učiti dobrim primerom, kao indijanci. oni ne vaspitaju svoju decu, oni su samo prisutni uz decu koja ih posmatraju
Ma ne samo zapovedanje, i batine su poželjne:
Priče Solomonove 23:13-14:
13 Ne uskraćuj kaznu detetu. Ako ga udariš prutom, neće umreti.
14 Udari ga prutom, da mu izbaviš dušu od smrti (pakla).

Ma ne samo zapovedanje, i i batine su poželjne:
pa prut je recimo benigna stvar u odnosu na batine za koje kažeš da su poželjne

batina je iz raja izašla druže, nema je u raju

Uverio sam se mnogo puta u životu, još od detinjstva da Bog postoji. Već sam napisao jednom kako sam otkrio Boga, kad sam jednoj Romkinji koja je prosila izabrao najlepše jabuke i dao joj i posle dobio od svojih bližnjih prekore. Ali sam tada osetio i nešto više, blagodat koja me je privukla Bogu. Tako sam otkrio Boga.
a sad mi kaži.
kad svršavaš u ženu koju voliš osećaš li neku blagodat ili ti se gadi?

Ma ne samo zapovedanje, i batine su poželjne:
Naravno da nisam za batinjanje dece. Kod dece treba izgraditi autoritet starijega, da poštuju onoga ko je stariji i tako sve ide u redu sa vaspitanjem.

Biću iskren. Za vreme seksa se na neki način isključim, preprepustim se strastima, trenutku, kakvo crno gađenje.
i osetiš neko rajsko stanje i po nekom nepisanom pravilu više puta se tokom seksa spominje bog nego u crkvi.
dakle to što si ti tad osećao može biti blagodat jer te zadovoljilo da učiniš dobro delo što može da isključi boga već tvoj ego se uključio.
recimo uvek se dobro osećam kad nekom pomognem.
da li si npr zadovoljan kada si bolestan pa kažeš bog ipak misli na mene, opominje me zbog nečeg?

Ovo za vreme seksa da razmišljam o Bogu ili se molim. Na početku da, uz reči u sebi: Bože pomozi da žena bude što zadovoljnija i da traje što duže. Kad završi sve opet u sebi zahvalim Bogu: Gospode Bože, hvala Ti i hvala za sve. Ali to nisam nikad pomenuo ženi. Laku noć!

Ovo za vreme seksa da razmišljam o Bogu ili se molim. Na početku da, uz reči u sebi: Bože pomozi da žena bude što zadovoljnija i da traje što duže. Kad završi sve opet u sebi zahvalim Bogu: Slava Ti i hvala za sve. Ali to nisam nikad pomenuo ženi.
nije mi bila namera da mešam boga u seksualni život, već sam naveo primer blagostanja.
ne reče mi jel se osećaš zadovoljno kad si bolestan,da veruješ da te bog opominje što znači da misli na tebe ili da si u mukama jer svi sveci su sveti mučenici?
ili ti se ta ideja baš i ne dopada

Back