Crkve se grade na Bosnjackoj zemlji, a Vladika podrzava to !

Pa nemoj biti tako ne tolerantan!

Kako bi bilo da dodju Bosnjaci i da pocnu da prave dzamije na srpskoj zemlji ili na tvom licnom imanju, kako bi ti reagovao ?

I kad bi musliman koji je nacelnak opcine rekao da to nije uredu sto se pravi dzamija na srpskoj zemlji a muftija muslimanski kaze da je nacelnik srbin jer brani njihova prava. na sta bi to licilo?

Istinu brani o Boziji robe, pa makar i protiv tebe samog bila !

Abdurrahman:

Kome to smeta izgradnja crkve? Meni ili tebi?

Abdurrahman:
Kako bi bilo da dodju Bosnjaci i da pocnu da prave dzamije na srpskoj zemlji ili na tvom licnom imanju, kako bi ti reagovao ?
Kada dodju Bosnjaci? Verovatno mislis Bosanci...
Pa ako dodju Bosanci muslimanske veroispovesti i pocnu da grade dzamiju, neka im je sretan posao.
Ne vidim zasto bi Bosanci katolicke i pravoslavne veroispovesti gradili dzamije.
Koliko vidim, dzamijama u Beogradu nista ne fali, a jednu od njih su prosle godine renovirali i prosirivali. Sto se tice mog imanja, da ga imam sigurno ga ne bih dao ni za izgradnju crkve ni za izgradnju dzamije. Mozda za neko sirotiste ili tome slicno.

Abdurrahman:
I kad bi musliman koji je nacelnak opcine rekao da to nije uredu sto se pravi dzamija na srpskoj zemlji a muftija muslimanski kaze da je nacelnik srbin jer brani njihova prava. na sta bi to licilo?

Izvini, ali da li ti mislis da je reci nekome "Srbine jedan" uvreda?

Abdurrahman:

Hmmm... Suvise si olako rekao ovo gore. A znas li ti istinu? Ako bih ja rekao istinu da su tvoji preci bili Srbi, da li bi ti tu istinu branio iako je uperena protiv tebe samog? Ako bih ja sada tebe nazvao Srbinom muslimanske veroispovesti, da li bi tebe takva istina naljutila i uvredila?
Zasto ti to kazem? Samo zelim da se zapitas koliko sam poznajes istinu, i da li je to za sta se boris zaista borba za istinu.
Zelim ti svako dobro.

Viste zaista bolestni sa ttim pricama laznik kako su Bosnjaci-muslimani bili nekad Srbi.

Pa gdje su ti svi bogumili ? Pa popis pokazuje prije turaka i ostali vladavina da u Bosni nikad nije bilo katolika niti pravoslavaca, a kad su dosli i turci i kasnije su se poceli naseljavati pravoslavci i turci.

Zar vi ne shvatate da su muslimani danasnji iz BiH narod koji je bio prije bogumilski ?

Ako su muslimani od Srba i Hrvata presli na Islam, pa gdje su onda bogumili koji su bili potupna gotov vecina u nekadasnjoj Bosni ?

A sto se tice tog gore, izgleda da me nisi razumio...

Crkva se gradi na tudjem imanju, a taj cije je imanje je Bosnjak-musliman, nasilno se oduzela mu zemlja, i nacelnik opcine Doboj izjavio je da to nije uredu, ali ga je Vladika ''tolerantni'' nazvao turcinom jer nije smio braniti Bosnjake-muslimane i nije smio da bude na strani istine i pravde .

Abdurrahman:
Viste zaista bolestni sa ttim pricama laznik kako su Bosnjaci-muslimani bili nekad Srbi.
A sta su bili? Marsovci?

Abdurrahman:
Pa gdje su ti svi bogumili ? Pa popis pokazuje prije turaka i ostali vladavina da u Bosni nikad nije bilo katolika niti pravoslavaca, a kad su dosli i turci i kasnije su se poceli naseljavati pravoslavci i turci.
Zar vi ne shvatate da su muslimani danasnji iz BiH narod koji je bio prije bogumilski ?
Znas li da razlikujes pojam "religija" od pojma "etnicka pripadnost"? Kakve veze imaju bogumili sa tim sto vi danas pokusavate da falsifikujete istoriju?
Znas li ti ko su bili bogumili? Znas li zasto su se zvali bogumili? Po Bogumilu, osnivacu te sekte, koji je bio Bugarin. Nikakve veze on sa Bosnom nije imao. Pa po toj tvojoj logici i Bugari su Bosnjaci.
To da je narod u Bosni bio bogumilski je prava pravcata glupost. Prvo, Bosna je imala sopstvenu crkvenu organizaciju koja nije bila ni pravoslavna, ni katolicka, ni bogumilska. Nastala je pre nego se Bogumil i rodio. A to sto su imali specificnu crkvenu organizaciju nema nikakve veze sa njihovom etnickom pripadnocsu i ne znaci da nisu bili Srbi. Pa kralj Tvrtko se potpisivao kao kralj Srba. Zasto? Najverovatnije zato sto sebe nije smatrao Srbinom.

I ako se vec boris za istinu, onda se bori za istinu, a ne za falsifikovanje iste.

A ako je istina da je vlasnik zemljista covek od koga je oteto, onda sam zaista protiv dizanja crkve na tom mestu. A to je onda posao za pravosudje, a ne za nas.

Oko nekih istorijskih dogadjaja ima sporova
ali da su na teritoriji današnje Bosne prvo živeo "narod muslimanske veroispovesti" a poreklo i ime mu je nepoznato (koji su dobili nacionalnost tek 67, i to zna se na koji fazon)
to još nisam čuo . Verovatno su oni i Rim napadali ponekad u žaru da im pokažu istinu!?
On još kaže da su bili bogumili ??????
Ima li kod vas pojam narod i vera?

Abdurrahman:

Istina je i da dzamije nicu kao pecurke i tamo gdje ih nikada nije bilo!
Vladika zvornicko-tuzlanski gradi na SRPSKOJ zemlji, a obnavlja(poruseno) na zemlji poturcenih Srba!
Hriscani su Bozija djeca, a ne robovi!

Istinu je rekao Uzviseni Bog kada kaze u Svojoj Casnoj Knjizi:

وَقَالَتِ الْيَهُودُ لَيْسَتِ النَّصَارَى عَلَىَ شَيْءٍ وَقَالَتِ النَّصَارَى لَيْسَتِ الْيَهُودُ عَلَى شَيْءٍ وَهُمْ يَتْلُونَ الْكِتَابَ كَذَلِكَ قَالَ الَّذِينَ لاَ يَعْلَمُونَ مِثْلَ قَوْلِهِمْ فَاللّهُ يَحْكُمُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كَانُواْ فِيهِ يَخْتَلِفُونَ

113. Jevreji govore: "Krscani nisu na Pravome putu!" a krscani vele: "Jevreji nisu na Pravome putu!" - a oni citaju Knjigu. Tako, slicno kao oni, govore i oni koji ne znaju. Allah ce im na Sudnjem danu presuditi o onome u cemu se oni ne slazu.
( El-Bekare, 113 )

وَقَالُواْ اتَّخَذَ اللّهُ وَلَداً سُبْحَانَهُ بَل لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ كُلٌّ لَّهُ قَانِتُونَ

116. Nevjernici govore: "Allah je uzeo sebi dijete." Hvaljen neka je On! Naprotiv, Njegovo je sve ono sto je na nebesima i na Zemlji. Njemu se sve pokorava;
( El-Bekare, 116 )

وَقَالُواْ كُونُواْ هُوداً أَوْ نَصَارَى تَهْتَدُواْ قُلْ بَلْ مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفاً وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ

135. Oni govore: "Budite jevreji, odnosno krscani, i bicete na pravome putu!" Ti reci: "Ne, mi smo vjere Ibrahimove, koji je ispravno vjerovao; on nije nikoga Allahu ravnim smatrao." (El-Bekare, 135 )

قُولُواْ آمَنَّا بِاللّهِ وَمَا أُنزِلَ إِلَيْنَا وَمَا أُنزِلَ إِلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالأسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَى وَعِيسَى وَمَا أُوتِيَ النَّبِيُّونَ مِن رَّبِّهِمْ لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ

136. Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono sto se objavljuje nama, i u ono sto je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono sto je dato Musau i Isau, i u ono sto je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike medu njima, i mi se samo Njemu pokoravamo." ( El-Bekare, 136 )

فَإِنْ آمَنُواْ بِمِثْلِ مَا آمَنتُم بِهِ فَقَدِ اهْتَدَواْ وَّإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّمَا هُمْ فِي شِقَاقٍ فَسَيَكْفِيكَهُمُ اللّهُ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

137. Pa, ako budu vjerovali u ono u sto vi vjerujete, na Pravome su putu; a ako glave okrenu, oni su onda samo inadzije i Allah ce te sigurno od njih zastititi, jer On sve cuje i sve zna.
( El-Bekare, 137 )

صِبْغَةَ اللّهِ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ صِبْغَةً وَنَحْنُ لَهُ عَابِدونَ

138. "Allah je nas uputio, a zar ima ljepse upute od Allahove? Mi se samo Njemu klanjamo."( El-Bekare, 138 )

قُلْ أَتُحَآجُّونَنَا فِي اللّهِ وَهُوَ رَبُّنَا وَرَبُّكُمْ وَلَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُخْلِصُونَ

139. Reci: "Zar se s nama o Allahu raspravljate, kad je On i nas i vas Gospodar? Nama - nasa djela, a vama - vasa djela! A samo Mu mi iskreno ispovijedamo vjeru." ( El-Bekare, 139

أَمْ تَقُولُونَ إِنَّ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالأسْبَاطَ كَانُواْ هُوداً أَوْ نَصَارَى قُلْ أَأَنتُمْ أَعْلَمُ أَمِ اللّهُ وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن كَتَمَ شَهَادَةً عِندَهُ مِنَ اللّهِ وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

140. Kako govorite:"I Ibrahim, i Ismail, i Ishak, i Jakub, i unuci su bili jevreji, odnosno krscani?" Reci: "Znate li bolje vi ili Allah? Zar je iko gori od onoga koji skriva istinu znajuci da je od Allaha? - A Allah motri na ono sto radite."

Ako ste vi bozija djeca, pitam vas onako kako vas pita Bog u Kur'anu, Zasto vas onda Allah kaznjava ?

Istinu je rekao Uzviseni Allah, Gospodar nas i vas, a ko govori ljepse od onog koji poziva Allahu i koji kaze, ja sam doista musliman? ...

Abdurrahman:

Ako su muslimani od Srba i Hrvata presli na Islam, pa gdje su onda bogumili koji su bili potupna gotov vecina u nekadasnjoj Bosni ?

A sto se tice tog gore, izgleda da me nisi razumio...

Crkva se gradi na tudjem imanju, a taj cije je imanje je Bosnjak-musliman, nasilno se oduzela mu zemlja, i nacelnik opcine Doboj izjavio je da to nije uredu, ali ga je Vladika ''tolerantni'' nazvao turcinom jer nije smio braniti Bosnjake-muslimane i nije smio da bude na strani istine i pravde .

...Boga mi, veeeelikim jezikom logovorite...
...izvin'te, a kako vam se zove jezik...
...i kojim pismom pisete...
...a...a...a zasto su vam oci taaakooo plave....
...davno,davno poreklo....
...ili izbegnuto (a, znamo na koji nacin...) pravo prve bracne noci... :?:...
...pa prihvatite svoje poreklo...
...sve cemo vam oprostiti... :lol:... :lol:... :lol:...
...+...
...mmmm....kiss...kiss...kissic... :wink:..

Keeper:
ej, "ljudi" ......
znate onu pesmicu iz osnovne ........ "dva su jarca vrlo prosta posla preko uskog mosta ...... jedan s jedne strane, drugi s druge strane" ........

bash ste me upravo sad podsetili na to, samo sto ja ovde vidim vishe prostih jarcheva ......

...o bre... znas valjda kako je to kod nas kad' se braca podovate...a sestrice pripomazu...
...nego, da batalimo mi ovo prepucavanje...
...pa ljudi, jedan smo gens....

...eto, toliko od mEne...

Abdurrahman:

Izvini, ali zanima me na koji se to "popis" stanovnistva pozivas pokazujuci kako pre turskih osvajanja u srednjevekovnoj Bosni nije bilo ni pravoslavnih ni katolika?

Abdurrahman:
Ko su bili Iliri, pa poslije Bogumili? Katolici? pravoslavci? Ne hrscani koji nisu pripadali ni katolickoj ni pravoslavnoj religije, medjutim ja PONAVLJAM, nisam ovdje da pricam o Historiji, vec da pricam o lazi i istini, da se zna sta je Istina a sta laz !

Ocigledno ti istorija nije jaca strana. Popis stanovnistva u srednjevekovnoj Bosni... Smesno. Uz to, ti ocigledno ne pravis razliku izmedju vere i naroda... Istoriji zapravo i nije ovde mesto, jer ono vec postoji na forumu, ali se istorija namece i neminovno se mora provlaciti kroz ovakve rasprave. Ne znam samo zasto se na laz i izmisljotinu (govorim o istoriji) pozivaju oni koji bi da sire istinu.

Back