Crkva u mom mestu nema život, kako to promeniti?

Znamo da škola radi dok god ima i jedan đak.
Imamo crkvu kojoj smo se radovali svi u mestu, ali se sve češće govori da je to privatna crkva, da se otvara samo poslednje nedelje u mesecu.
Jutros sam krenula na pričest ali sam naišla na zaključana vrata.
Ne pitam zašto nema sveštenika u crkvi za pričest, ali pitam šta treba uraditi da sveštenik obavezno dođe bar na te važne dane? Ljudi žele da svrate i ostalim danima, ali je crkva uvek zaključana.
Šta misliti?

Uglavnom je broj posetioca crkve direktno proporcionalan broju novoupisanih djaka u skolu (u prvi razred).

50.000 nas godisnje emigrira i 50.000 ima manje zbog negativnog prirodnog prirastaja.
Plus unutrasnje migracije (mala -> velika mesta).

To ti je odgovor.

volis li ti da neko ljubi tvoju sliku?
Аналогија ти је погрешна. Икона није слика и ја нисам светитељ.
meni je to bizarno a ne postovanje
Питао си да ти објасним, па не очекујеш ваљда да се сви са форума сложимо да је то у реду ?

Аналогија ти је погрешна. Икона није слика и ја нисам светитељ.

Питао си да ти објасним, па не очекујеш ваљда да се сви са форума сложимо да је то у реду ?
da , ikona je samo predstava nekog lika , ko zna kako stvarno taj svetac izgleda

sto je jos gore , pokazujes da postujes nekog tako sto ljubis sliku nekog drugog

sto je jos gore , pokazujes da postujes nekog tako sto ljubis sliku nekog drugog
Ово је форум свако има своје мишљење, не очекуј да се неко расправља и да ти доказује да ти ниси у праву.
da , ikona je samo predstava nekog lika , ko zna kako stvarno taj svetac izgleda
Не, већ се светитељ представља на слици а не комшија из продавнице или неко тамо. То је битна разлика. Светитељи се приказују по канонима, дакле не може да их неко прикаже онако како је он замислио у својој глави. Икона односно фреска је са једне стране историјски догађај (на пример приче из Јеванђеља) а са друге стране есхатолошка представа.

Ово је форум свако има своје мишљење, не очекуј да се неко расправља и да ти доказује да ти ниси у праву.

Не, већ се светитељ представља на слици а не комшија из продавнице или неко тамо. То је битна разлика. Светитељи се приказују по канонима, дакле не може да их неко прикаже онако како је он замислио у својој глави. Икона односно фреска је са једне стране историјски догађај (на пример приче из Јеванђеља) а са друге стране есхатолошка представа.
https://www.google.com/search?clien...Ha-eDRIQ0pQJegQICxAB&biw=1280&bih=570&dpr=1.5

bar desetak razlicitih likova ima na prvo gledanje

koji je pravi i zasto?

Да те подсетим на појам "канони сликања". Полгедај светитеље, видиш им по лицу да личе, није сваки иконописац цртао како се њему допало.
ne lice , ima slicnih ali 10 tipova koja uopste ne lice

ni oblik lica ni kosa ni nos

lepavina.jpg
niska.jpg

Trazim ali ne nalazim moj post gde sam spomenuo pare tj da se ne isplati crkva u selu u kom nema vernika ili samo par vernika.
Ko ce da finansira i izdrzava tu crkvu ?
Znaci samo interes, pare bato.....
To je bar jasno. Ako nema krstenja, vencanja, sahrana osvestavanja za slavu i uskrs, da se pokrije plata, nema ni svestenika.
Zato mi u bgd nemamo tih problema Č:P

Trazim ali ne nalazim moj post gde sam spomenuo pare tj da se ne isplati crkva u selu u kom nema vernika ili samo par vernika.
Ko ce da finansira i izdrzava tu crkvu ?
Znaci samo interes, pare bato.....
Промашио си тему.
Црква се исплати али свештеник не може да буде на два места у исто време.
То што ти ту видиш паре то је твој проблем. Свештеник посећује непокретне становнике, болесне, не може он да седи у цркви и чека да неко пређе 10 километара да поразговара са њим.
Урачунај ту сахране, а ако нема сеоске школе онда и има мало времена.

Poslednja izmena:
Nije kako je isus rekao
А ти си прескочио добар део Новог Завета. Па са овим изјавама приказујеш своје незнање.

ne lice , ima slicnih ali 10 tipova koja uopste ne lice

ni oblik lica ni kosa ni nos

Pogledajte prilog 1377442Pogledajte prilog 1377443
Потражи шта значи барокно сликарство и колико је византијски живопис старији. Недостаје ти елементарно познавање живописа.
Јеси видео негде у немањићким манастирима два различита приказа Св. Николе ? Не. Јер је то све византијски живопис.

Свештеник посећује непокретне становнике, болесне, не може он да седи у цркви и чека да неко пређе 10 километара да поразговара са њим.
Po nekad ti to cini istina.
Tako promovise veru.....

Kriza udarila šta da se radi kada nema para božja volja
Bozji plan da se nema para :mrgreen:

Znamo da škola radi dok god ima i jedan đak.
Imamo crkvu kojoj smo se radovali svi u mestu, ali se sve češće govori da je to privatna crkva, da se otvara samo poslednje nedelje u mesecu.
Jutros sam krenula na pričest ali sam naišla na zaključana vrata.
Ne pitam zašto nema sveštenika u crkvi za pričest, ali pitam šta treba uraditi da sveštenik obavezno dođe bar na te važne dane? Ljudi žele da svrate i ostalim danima, ali je crkva uvek zaključana.
Šta misliti?
Pa sramota, eto sta misliti.

90-ih su svi upisivali bogosloviju po fazonu "idi sine u popove da namlatis pare", kad je taj talas pomodarstva prosao, ispada da nema dovoljno svestenika ili dobre organizacije da se zaista ukaze paznja posvecenim vernicima.

Uveli su neka nova pravila da i meni sve vise nije jasno, zasto postoje crkve (i manastiri) ako ne rade, i takva pravila da kao da zele da odbiju vernike od crkve. Te kod posebnog svestenika na ispovest, te ako je na odmoru(?) ne zna da ti kaze ko da te ispovedi, jedna zaista vrlo haoticna situacija nastala u crkvi.

Inace ne verujem da je ta crkve privatna, nego eto, sagradjena da se kaze da ima crkva a u sustini kao da je nema. Bolje da su ulozili pare u nesto drugo nego da zamajavaju ljude.

Kriv je episkop i nemu pisi.

Промашио си тему.
Црква се исплати али свештеник не може да буде на два места у исто време.
То што ти ту видиш паре то је твој проблем. Свештеник посећује непокретне становнике, болесне, не може он да седи у цркви и чека да неко пређе 10 километара да поразговара са њим.
Урачунај ту сахране, а ако нема сеоске школе онда и има мало времена.
Kako se "isplati" crkva ako je prazna?

Ima tu i crkvenjaka, placenih ljudi da cuvaju crkvu od kradje i sl., ne mora da stalno svestenici budu prisutni. Pa bi ljudi polako poceli da dolaze, da daju priloge, da ucestvuju u liturgiji, ispovedaju se ili se pricescuju.

Ali da i za ovako velike dane kao sto je Petrovdan bude zakljucana, pa to ga nema nigde.

Потражи шта значи барокно сликарство и колико је византијски живопис старији. Недостаје ти елементарно познавање живописа.
Јеси видео негде у немањићким манастирима два различита приказа Св. Николе ? Не. Јер је то све византијски живопис.

slazes se znaci da na ikonama NIJE slika sveca?

slazes se znaci da na ikonama NIJE slika sveca?
Не.
Kako se "isplati" crkva ako je prazna?

Ima tu i crkvenjaka, placenih ljudi da cuvaju crkvu od kradje i sl., ne mora da stalno svestenici budu prisutni. Pa bi ljudi polako poceli da dolaze, da daju priloge, da ucestvuju u liturgiji, ispovedaju se ili se pricescuju.

Ali da i za ovako velike dane kao sto je Petrovdan bude zakljucana, pa to ga nema nigde.
Црквењак постоји у граду а не у сеоској цркви у коју ван недеље и прсзника ретко ко има времена да дође. Није то људима успут да сврате као у граду.

Back