Dajes savete iz licnog iskustva ?Baka te nagovorila?
Ja sam još gora od bake. Rekla bih ti da nađeš popa, uzmeš mu ključeve
i zauzmeš crkvu. Lepo postaneš ti sveštenica, kad neće niko drugi.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dajes savete iz licnog iskustva ?Baka te nagovorila?
Ja sam još gora od bake. Rekla bih ti da nađeš popa, uzmeš mu ključeve
i zauzmeš crkvu. Lepo postaneš ti sveštenica, kad neće niko drugi.
Znamo da škola radi dok god ima i jedan đak.
Imamo crkvu kojoj smo se radovali svi u mestu, ali se sve češće govori da je to privatna crkva, da se otvara samo poslednje nedelje u mesecu.
Jutros sam krenula na pričest ali sam naišla na zaključana vrata.
Ne pitam zašto nema sveštenika u crkvi za pričest, ali pitam šta treba uraditi da sveštenik obavezno dođe bar na te važne dane? Ljudi žele da svrate i ostalim danima, ali je crkva uvek zaključana.
Šta misliti?
zato su se neki dosetili protestanizmapa se ponosite sto plafon u hramu svetog save kosta milione , umesto da je beo i cist , kao sto dusa treba biti
volis li ti da neko ljubi tvoju sliku?Зато што није постављена за украс као уметничка слика. Одајеш поштовање светитељу на тај начин.
Аналогија ти је погрешна. Икона није слика и ја нисам светитељ.volis li ti da neko ljubi tvoju sliku?
Питао си да ти објасним, па не очекујеш ваљда да се сви са форума сложимо да је то у реду ?meni je to bizarno a ne postovanje
da , ikona je samo predstava nekog lika , ko zna kako stvarno taj svetac izgledaАналогија ти је погрешна. Икона није слика и ја нисам светитељ.
Питао си да ти објасним, па не очекујеш ваљда да се сви са форума сложимо да је то у реду ?
Ово је форум свако има своје мишљење, не очекуј да се неко расправља и да ти доказује да ти ниси у праву.sto je jos gore , pokazujes da postujes nekog tako sto ljubis sliku nekog drugog
Не, већ се светитељ представља на слици а не комшија из продавнице или неко тамо. То је битна разлика. Светитељи се приказују по канонима, дакле не може да их неко прикаже онако како је он замислио у својој глави. Икона односно фреска је са једне стране историјски догађај (на пример приче из Јеванђеља) а са друге стране есхатолошка представа.da , ikona je samo predstava nekog lika , ko zna kako stvarno taj svetac izgleda
https://www.google.com/search?clien...Ha-eDRIQ0pQJegQICxAB&biw=1280&bih=570&dpr=1.5Ово је форум свако има своје мишљење, не очекуј да се неко расправља и да ти доказује да ти ниси у праву.
Не, већ се светитељ представља на слици а не комшија из продавнице или неко тамо. То је битна разлика. Светитељи се приказују по канонима, дакле не може да их неко прикаже онако како је он замислио у својој глави. Икона односно фреска је са једне стране историјски догађај (на пример приче из Јеванђеља) а са друге стране есхатолошка представа.
Да те подсетим на појам "канони сликања". Полгедај светитеље, видиш им по лицу да личе, није сваки иконописац цртао како се њему допало.https://www.google.com/search?clien...Ha-eDRIQ0pQJegQICxAB&biw=1280&bih=570&dpr=1.5
bar desetak razlicitih likova ima na prvo gledanje
koji je pravi i zasto?
ne lice , ima slicnih ali 10 tipova koja uopste ne liceДа те подсетим на појам "канони сликања". Полгедај светитеље, видиш им по лицу да личе, није сваки иконописац цртао како се њему допало.
To je bar jasno. Ako nema krstenja, vencanja, sahrana osvestavanja za slavu i uskrs, da se pokrije plata, nema ni svestenika.Trazim ali ne nalazim moj post gde sam spomenuo pare tj da se ne isplati crkva u selu u kom nema vernika ili samo par vernika.
Ko ce da finansira i izdrzava tu crkvu ?
Znaci samo interes, pare bato.....
Naravno da nije, ali seljani treba da traze redovnog svestenika i da ga placaju. Podele se pa ono minimalac da skupe.Nije kako je isus rekaoN
Промашио си тему.Trazim ali ne nalazim moj post gde sam spomenuo pare tj da se ne isplati crkva u selu u kom nema vernika ili samo par vernika.
Ko ce da finansira i izdrzava tu crkvu ?
Znaci samo interes, pare bato.....
А ти си прескочио добар део Новог Завета. Па са овим изјавама приказујеш своје незнање.Nije kako je isus rekao
Потражи шта значи барокно сликарство и колико је византијски живопис старији. Недостаје ти елементарно познавање живописа.ne lice , ima slicnih ali 10 tipova koja uopste ne lice
ni oblik lica ni kosa ni nos
Pogledajte prilog 1377442Pogledajte prilog 1377443
Po nekad ti to cini istina.Свештеник посећује непокретне становнике, болесне, не може он да седи у цркви и чека да неко пређе 10 километара да поразговара са њим.
Bozji plan da se nema paraKriza udarila šta da se radi kada nema para božja volja
Pa sramota, eto sta misliti.Znamo da škola radi dok god ima i jedan đak.
Imamo crkvu kojoj smo se radovali svi u mestu, ali se sve češće govori da je to privatna crkva, da se otvara samo poslednje nedelje u mesecu.
Jutros sam krenula na pričest ali sam naišla na zaključana vrata.
Ne pitam zašto nema sveštenika u crkvi za pričest, ali pitam šta treba uraditi da sveštenik obavezno dođe bar na te važne dane? Ljudi žele da svrate i ostalim danima, ali je crkva uvek zaključana.
Šta misliti?
Kako se "isplati" crkva ako je prazna?Промашио си тему.
Црква се исплати али свештеник не може да буде на два места у исто време.
То што ти ту видиш паре то је твој проблем. Свештеник посећује непокретне становнике, болесне, не може он да седи у цркви и чека да неко пређе 10 километара да поразговара са њим.
Урачунај ту сахране, а ако нема сеоске школе онда и има мало времена.
Потражи шта значи барокно сликарство и колико је византијски живопис старији. Недостаје ти елементарно познавање живописа.
Јеси видео негде у немањићким манастирима два различита приказа Св. Николе ? Не. Јер је то све византијски живопис.
Не.slazes se znaci da na ikonama NIJE slika sveca?
Црквењак постоји у граду а не у сеоској цркви у коју ван недеље и прсзника ретко ко има времена да дође. Није то људима успут да сврате као у граду.Kako se "isplati" crkva ako je prazna?
Ima tu i crkvenjaka, placenih ljudi da cuvaju crkvu od kradje i sl., ne mora da stalno svestenici budu prisutni. Pa bi ljudi polako poceli da dolaze, da daju priloge, da ucestvuju u liturgiji, ispovedaju se ili se pricescuju.
Ali da i za ovako velike dane kao sto je Petrovdan bude zakljucana, pa to ga nema nigde.