Crkva u mom mestu nema život, kako to promeniti?

pise se o tome , citao, znam.... ali moj mozak ne prihvata da postoje takvi "vernici"
ne zelim da takve neke osobe ikada nazovem "bratom" ...
Добро, шта да се ради, има разних људи. Надамо се да ће се такви поправити.
moj komentar da "duhovna kuca" treba da bude otkljucana je izraz mog licnog misljenja da crkva treba da je dostupna i kada duhovnik nije tu fizicki prisutan.
Помешао си градске цркве и сеоске цркве. Кад један свештеник опслужује више цркава онда то не иде баш тако једноставно. Замисли осване наслов у новинама да је опљачкана црква у неком селу и то јер је свештеник није закључао. На шта би то тек личило ? Довољно да неко разбије прозор или украде тепих, још ако постоји грејалица или нешто слично, не видим смисао да такве цркве буду отворене посебно не зими.
Ucimo jedni od drugih svaki dan i to je neka vrsta molitve zar ne?
Не можеш сам себе причешћивати нити сам себе исповедати. Бити верник у тој неко соло варијанти, хришћанство никада тако није функционисало.

meni ne treba publika da se molim
Не треба ти али не можеш сам себе причешћивати. Хришћанство није индивидуалан однос са Богом, кад прочиташ Нови Завет биће ти јасније.
:heart:

Liturgija je sama po sebi jedan osecaj gde ne bih nikoga da osudjujem iz kog razloga / obaveza nije dosao do crkve.
Meni je svejedno da li nas je 2, 5, 50 u crkvi.
Лепо је када су велики празници да дође доста људи у цркву, просто све изгледа лепше и боље. Зар не би црква изгледала тужно да на Светог Николу будете само ти и свештеник у цркви ?

pise se o tome , citao, znam.... ali moj mozak ne prihvata da postoje takvi "vernici"
ne zelim da takve neke osobe ikada nazovem "bratom" ...

moj komentar da "duhovna kuca" treba da bude otkljucana je izraz mog licnog misljenja da crkva treba da je dostupna i kada duhovnik nije tu fizicki prisutan.
Ono sto nazivaju Bogom, ja vise volim da nazivam "energija kosmosa ujedinjena" je u crkvi i kad je otkljucana i kad je zabravljena i svuda oko nas tj. u nama.

Svako ima licni nacin na koji veruje u "nazovi kako zelis".

Ucimo jedni od drugih svaki dan i to je neka vrsta molitve zar ne?
Da se opametimo dok ima vremena
Što ti je to čudno ceo svet se vrti oko love, sve ostalo je usputno. Jer bez love nema ni života.

Šta mi je palo na pamet jutros u dogovoru sa bakom?
Očitala sam molitvu, otpila malo vina koje je blagoslovio sveštenik za slavu, još od svetog Jovana, isekla kockicu hleba koju sam pojela.
U životu se nisam osetila toliko kao lopov... ali baka mi je to rekla da uradim i da zavržim sa postom.
Sreda je, i dalje postim, ali;
Koliko bi sve jednostavnije i bolje bilo da je crkva ozbiljno uradila stvar, da sam slušala liturgiju i otišla na pričest regularno?
Bre...
Baka te nagovorila? :lol:
Ja sam još gora od bake. Rekla bih ti da nađeš popa, uzmeš mu ključeve
i zauzmeš crkvu. Lepo postaneš ti sveštenica, kad neće niko drugi.

У протеклих 20 година цркве се краду а и манастири ништа мање, тако да у београдским црквама су морали да инсталирају видео надзор за случај да неко упадне са улице и пожели да украде нешто вредно.
У мојој цркви су више пута крали, једном су без блама понели читаву кутију са прилозима.
Свештеници само неће да кукају и да се жале али тога има одавно.
Долазе у манастире и краду новац са икона, а било је и озбиљних крађа где су у манастирима украли велики новац који је предвиђен за грађевинске радове, обнову и изградњу.
Један туриста је покушао да одломи у манастиру Студеница део са кивота Светог Стефана Првовенчаног, а једна особа је узела камен из порте за успомену.
Шта рећи а не заплакати. Замисли кад нема никог, шта би се тек онда десило. А ово се десило у јеку сезоне када су велике гужве.
zasto u crkvi uopste ima nesto vredno?

kutiju sa prilozima cvrsto utiplujte ispod ikone, koja je visoko na zidu, i to je to , nema nista za kradju

Znamo da škola radi dok god ima i jedan đak.
Imamo crkvu kojoj smo se radovali svi u mestu, ali se sve češće govori da je to privatna crkva, da se otvara samo poslednje nedelje u mesecu.
Jutros sam krenula na pričest ali sam naišla na zaključana vrata.
Ne pitam zašto nema sveštenika u crkvi za pričest, ali pitam šta treba uraditi da sveštenik obavezno dođe bar na te važne dane? Ljudi žele da svrate i ostalim danima, ali je crkva uvek zaključana.
Šta misliti?
Пиши епархији којој припада црква, тако бих бар ја покушао да решим то.

kutiju sa prilozima cvrsto utiplujte ispod ikone, koja je visoko na zidu, i to je to , nema nista za kradju
Кутије са прилозима су у нивоу да неко може да убаци новац у њих. Не знам како мислиш да се високо на зиду окачи кутија за прилоге, како онда да се оставе прилози ?

Кутије са прилозима су у нивоу да неко може да убаци новац у њих. Не знам како мислиш да се високо на зиду окачи кутија за прилоге, како онда да се оставе прилози ?
kutija metar puta 20 cm puta 10 cm , utiplovana u pod i u zid

znaci visina metar , taman koliko je dobro

ikona visoko , da je neko ne vandalizuje

i to je to u crkvi

zasto vam je tolika bitna kitnjastost i skupocenost kad propagirate skromnost i duhovnost?

pa se ponosite sto plafon u hramu svetog save kosta milione , umesto da je beo i cist , kao sto dusa treba biti

kutija metar puta 20 cm puta 10 cm , utiplovana u pod i u zid

znaci visina metar , taman koliko je dobro

ikona visoko , da je neko ne vandalizuje
Икона се поставља у равни таквој да се може целивати, стога си ставио принцип који је немогућ, да је икона високо.
У поједине иконе постоји "уграђен" простор за остављање прилога, али немају све иконе тако.

i opet ... tema zakljucana je crkva i sta uraditi ?
Можда је сваке године закључана на Петровдан јер свештеник служи у другом селу ?
Тема је да црква нема живот, а како ће имати живот када не знамо колико људи је посећује ? У неким црквама причешћују 4-5 сати, негде је причешћивање највеће једном годишње, а на нека црвена слова људи генерално не иду у цркву, не мислим само на селу већ уопштено у Србији.
У многим деловима Србије постоји неки накарадни обичај да се за Божић седи код куће, па како онда да пишемо о томе да треба оживети цркву кад више људи дође за Бадње вече испред цркве него за Божић ?

Икона се поставља у равни таквој да се може целивати, стога си ставио принцип који је немогућ, да је икона високо.
У поједине иконе постоји "уграђен" простор за остављање прилога, али немају све иконе тако.
zasto se ikona * celiva *?

cemu to ?

da zakljucim moj stav dok je jos na temi mirno

vaspitan sam da ako su vrata zatvorena kucam, nebitno da li je zakljucano ili ne.
Tudje me ne zanima.
U crkvu samo za Bozic ( tako sam vaspitan i bez dobacivanja, nema sta kome da se pravdam)

Po meni je uzasno da smo dosli do toga da se "duhovni hram" zakljucava zbog par kukolja u zitnom polju

Uzdravlje svima

Да си ти сеоски свештеник па да си задужен за једно 5 цркава, питао бих те ја како постижеш да будеш на пет места у исто време.
Ovo je sustinski problem u manjim mestima sa malim brojem vernika i po jednim svestenikom na vise mesta

da zakljucim moj stav dok je jos na temi mirno

vaspitan sam da ako su vrata zatvorena kucam, nebitno da li je zakljucano ili ne.
Tudje me ne zanima.
U crkvu samo za Bozic ( tako sam vaspitan i bez dobacivanja, nema sta kome da se pravdam)

Po meni je uzasno da smo dosli do toga da se "duhovni hram" zakljucava zbog par kukolja u zitnom polju

Uzdravlje svima
Ako nema svestenika, tu je problem. Mislim ono, sta ti vredi da je crkva otkljucana, kad nema ko da vrsi sluzbu, a to je ovde slucaj.
Nek se organizuju da nabave svestenika da ga uposle, valjda ima posla za njega u tom selu?

Ovo je sustinski problem u manjim mestima sa malim brojem vernika i po jednim svestenikom na vise mesta
Људи су у мањим местима и изгубили навику да иду у цркву, јер у ранијем пероду свештеника није било или је на пример само за славу јеромонах светио славски колач или славску водицу. Да је среће да има више људи на селу па да има и више свештеника. Овако остали су млади људи који неретко раде али се не баве пољопривредом (осим за сопствене потребе). И неретко се дешава да људи на селу више зими долазе у цркву када нема пољских радова, а у овом летњем периоду слабије због обавеза.
Има један леп сеоски обичај, људи на селу где им је остало од старих имају и летњу и зимску славу. Само код летње славе само однесу колач у цркву и жито, без гостију и сл.
Понеко је то задржао у граду, па има нпр "летњег" и "зимског" Светог Николу, тј. слави пренос моштију Светог Николе и поново у децембру.

Back