Crkva mrzi zene

Nju najmanje pozanjem, procitaj uvodni tekst i link koji sam postavio ispod.
Е знам шта бих ти рекла.
Отворио си тему којој не познајеш материју самим тим није могућа ни квалитетна расправа.
Уводни текст је штур и вероватно ишчупан из контекста.
Хришћанске цркве никог не фоворизују јер учење каже 'сви смо једно у Христу', залажу се за традиционалне вредности.
У систему традиционалних вредности свако има своју улогу без којих, већински, нисмо ни данас кад живимо постмодерну.
Тако да је сама тема баш у духу постмодерне у оквиру које је циљ разрушити све традиције.

Жао ми је што не можеш да даш већи допринос теми спарам религије којој припадаш јер у вези ње постоје, сигурно, највеће заблуде.

Е знам шта бих ти рекла.
Отворио си тему којој не познајеш материју самим тим није могућа ни квалитетна расправа.
Уводни текст је штур и вероватно ишчупан из контекста.
Хришћанске цркве никог не фоворизују јер учење каже 'сви смо једно у Христу', залажу се за традиционалне вредности.
У систему традиционалних вредности свако има своју улогу без којих, већински, нисмо ни данас кад живимо постмодерну.
Тако да је сама тема баш у духу постмодерне у оквиру које је циљ разрушити све традиције.

Жао ми је што не можеш да даш већи допринос теми спарам религије којој припадаш јер у вези ње постоје, сигурно, највеће заблуде.
Ne pripadam ni jednoj.

Ja imam svoje misljenje,sta me interesuje je sklop ti zena u glavi ,kao sto sam vec prije naveo na zapadu se zna koja je vjernica ponasa se po uputama biblije ili kurana i to joj je vodilja a kod nas su np emancipovane i vjernice.
Polazis od pogresne pretpostavke i dolazis do pogresnog zakljucka,pri tom ignorisuci sva objasnjenja.
Sta je tvoj cilj..da nesto saznas ili da se izrugujes vjernicima?
Sta znaci "emancipovane" i vjernice?
Samo neemancipovane mogu biti vjernice?
Emancipacija je neki negativan pojam?
Sta tebi konkretno nije jasno?

Polazis od pogresne pretpostavke i dolazis do pogresnog zakljucka,pri tom ignorisuci sva objasnjenja.
Sta je tvoj cilj..da nesto saznas ili da se izrugujes vjernicima?
Sta znaci "emancipovane" i vjernice?
Samo neemancipovane mogu biti vjernice?
Emancipacija je neki negativan pojam?
Sta tebi konkretno nije jasno?
Ne sva ,poneka np sa manastirka je razumijela o cemu se tu radi, zasto uvijek pitas svestenika za savjet a ne svestenicu ?

Da li emancipovane zene mogu da budu i vjernice znajuci kolika je diskrimancija zena u crkvi?
Po Bibliji je zena nastala iz rebra muskarca ,ne mogu da obavljaju najvise duznosti u crkvi itd.
Kao muskarac ne mogu da razumijem tu kombinaciju, vjernica i emancipovana zena ? Mislim da su zene po ucenju crkve tu da rode djecu i slusaju muskarca.Mislim i na krscanstvo i islam

Kako zene to objasnjavaju?

https://www.bitno.net/vjera/crkva-mrzi-zene/
Што се хришћанства изворног тиче није било тако жене су биле на високим положајима код првих хришћана. Касније формирањем цркве задоминирао је мушки принцип али није тако постављен у изворним Исусовим учењима.
То што је ребро оно има сав генетички запис човеков од чега га је могуће репродуковати.
Исусова учења по овом приципу да су мишко и женско скупа једно биће човек!
Раздвојено некомлетни , непотпуни
Е сад у пракси и еманципацији и међу мушкарцима и међу половима свако треба радити оно у чему је добар. Не радити нешто да би се такмичио и изједначавао са другим.

Што се хришћанства изворног тиче није било тако жене су биле на високим положајима код првих хришћана. Касније формирањем цркве задоминирао је мушки принцип али није тако постављен у изворним Исусовим учењима.
То што је ребро оно има сав генетички запис човеков од чега га је могуће репродуковати.
Исусова учења по овом приципу да су мишко и женско скупа једно биће човек!
Раздвојено некомлетни , непотпуни
Е сад у пракси и еманципацији и међу мушкарцима и међу половима свако треба радити оно у чему је добар. Не радити нешто да би се такмичио и изједначавао са другим.
Не само у Хришћанству већ и свакодневни живот показује да мушкарац и жена чине једно и да једноставно не могу да се развију ако не чине заједницу.
У брак треба ући јер нам помаже да сазревамо.
Деца нису примарни циљ, циљ је управо огледање у мужу/жени и лични раст.

Не само у Хришћанству већ и свакодневни живот показује да мушкарац и жена чине једно и да једноставно не могу да се развију ако не чине заједницу.
Imas dosta ljudi koji su se razvili daleko iznad drugih i nemaju partnera ili Dzudi Foster np kojoj je partner zena ?

Ko je glava kuce, ko obavlja navise funcije u crkvi, da li casne sestre drze govore i savjetuju ili svestenici ?

Imas dosta ljudi koji su se razvili daleko iznad drugih i nemaju partnera ili Dzudi Foster np kojoj je partner zena ?
Нисам сигуран шта је тема. Да ли неко може да се развије у смислу да буде популаран , материјално ситуиран и да их цео свет гледа и да им се диви? Да не живи у хетеро већ хомосексуалном браку ики вези ?
Може вероватно али ако говоримо о потомству које треба да развије потомсгво друштво , популацију , државу , свет то се на тај начин неће догодити сигурно.
Постоји мањина која је тако рођена и гаји страст и све оно што треба према свом полу не супротном такве појединце подржавам да живе онако како осећају и једино могу.
Међутим у оквиру свега тога велики је број неопредељених , повређених , идеолошки обојеним неким слободним филозофским начелима па да преведем на српски " терају "рцу" инат.
Те већ не подржавам а има их бар пола ако не више и који фетиширају и удовољавају себи на најболесније начине.
Сад да будем јасан има тога и у хетеро заједницама који тако живе за фетиш и самозадовољавање.
Међутим иза тога увек стоји крајње једноставно питање "У шта би се човек претворио кад би радио само оно што би волео?"
Природа и живот нису тако подешени

"Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи"
Његош

Сад што живимо у временима где је више жучи него меда то је вилики друштвени и социолошки проблем друштва , света , материјалне културе данашњице.

Рећићу ти ово да ме не схватиш погрешно обојица припадамо Абрахамској религији.

Наша прича почиње када први човек Абрахам одбија да своје прворођенче Исака жртвује Богу па уместо њега жртвује овна.

То је био јако раширен обичај на блиском истоку уопште у бронзсно доба јер је смртност прворођене деце била изнад 50%
Отуд нам оно " Први се мачићи у воду бацају".
Сад Абрахам на благослов Саре иде да жртвује Исака!
То је био начин да спасеш даље потомство. Прво у житу , воћу , говедима јагањцима и тд.

То је био јако раширен обичај код Феничана свуда у Картагини.
Обред је био одвратан да су бубњеви толико лупали да родитељи не чују плач детета које се ритуано убија чешће живо спаљује!

То је тад било нормално!

Наша прича и наших религија и нашег садашњег друштва и антике и хришћанстава и ислама и ренесансе и хумснизма
Када човек звани Абрахам у преводу велики Отац одбија да жртвује свог прворођеног сина Исака са нероткињом Сааром са својих 100 и кусур година.
За узврат од Бога добија обећање да ће имати деце као што је звезда на небу !

Дакле оглушио се на заповест жртвовања прворођенчета крвном богу и добио благослов!

Из овог благосова настаје јудаизам , хришћанство , ислам и сав модерни свет.
Симболички или директно небитно је.
Сад само поставити контрапитање нашој интелигенцији која животиња жртвије прворођенче и коме?
Не пада јој на памет!

Септуагинта 22:28-29) постоји заповест о првенацима, која укључује и децу:

„Првине од жита свога, вина свога и уља свога немој задржавати; дај ми првенце од синова својих. Тако чини са говедом својим и овцом својом: седам дана нека буде код матере своје, а осмог дана дај га мени.“

Дакле дете од 8 дана не може преживети без мајке и не може то бити за свештеничку службу како би хришћански апологети волели већ жртва паљеница богу.

Nisam Bog,ali da ti odgovorim.🙂
Salim se.
Pretpostavljam da su imali sve spoznaje kao sto i danasnji ljudi imaju tj.da su imali razum.
Imali su spoznaje i o Bogu,i o raju u kom su bili,i o Bogu,i o božjoj zabrani.
Ali nisu poslusali.
Kao sto ni danas ljudi ne slusaju.
Mnoge detalje iz svetih knjiga možemo posmatrati na nivou pretpostavke, ili na nivou alegorijske priče.
Za mene je u svakoj religiji validno samo ono što je okrenuto ka čovekoljublju.
Ako ima ljubavi prema čoveku i ženi, ima je i prema Bogu.
Ako se u svemu vidi greh, kazna, naredba, zakon, zabrana, uz pretnju da neće biti zasluženog raja, onda sam jeretik.
Od jeretika je gori samo fanatik.

Mnoge detalje iz svetih knjiga možemo posmatrati na nivou pretpostavke, ili na nivou alegorijske priče.
Za mene je u svakoj religiji validno samo ono što je okrenuto ka čovekoljublju.
Ako ima ljubavi prema čoveku i ženi, ima je i prema Bogu.
Ako se u svemu vidi greh, kazna, naredba, zakon, zabrana, uz pretnju da neće biti zasluženog raja, onda sam jeretik.
Od jeretika je gori samo fanatik.
Али основа сваке религије је љубав.
А на крсту поред Христа је васкрсао највећи разбојник.
Симболика пале људске природе и показатељ да не мораш бити савршена, чак ни добра, али да мораш да изградиш вредносни систем да би умела да се покајеш кад починиш лоше дело.
Религијске књиге су само скуп упутстава међу којима је апострофирано добро и одвојено од злог.
И само су показатељ, с обзиром да су хиљадама година актуелне, колико се човек суштински не мења и колико је ингениозан био онај ко их је писао.

Али основа сваке религије је љубав.
А на крсту поред Христа је васкрсао највећи разбојник.
Симболика пале људске природе и показатељ да не мораш бити савршена, чак ни добра, али да мораш да изградиш вредносни систем да би умела да се покајеш кад починиш лоше дело.
Религијске књиге су само скуп упутстава међу којима је апострофирано добро и одвојено од злог.
И само су показатељ, с обзиром да су хиљадама година актуелне, колико се човек суштински не мења и колико је ингениозан био онај ко их је писао.
Hiljadu godina su aktuelne i zloupotrebljene hiljadu puta.
Prvo za šta se ženomrzac uhvati je Evin greh.

Zavisi u kom smislu ,sef je muskarac,apostoli su muskarci ,svestenici ,sva bitna pitanja u crkvi i pravac odlucuju muskarci .
Улога цркве је да негује духовност.
Ту нема шефова и шефовања, напротив, у свему смо једно.
Друга ствар је што човек као људско биће има ограничења.
Али има у Цркви много духовних људи којима никакво шефовање не пада на памет.

У световним односима, није мало бракова ни где жене шефују.
Немој ми рећи да благост карактера није резервисана и за мушкарце, као и јарост за жене.

Улога цркве је да негује духовност.
Ту нема шефова и шефовања, напротив, у свему смо једно.
Друга ствар је што човек као људско биће има ограничења.
Али има у Цркви много духовних људи којима никакво шефовање не пада на памет.

У световним односима, није мало бракова ни где жене шефују.
Немој ми рећи да благост карактера није резервисана и за мушкарце, као и јарост за жене.
Da ali zena ne moze biti ni svestenik, svi apostoli su muskarci ne moze odlucati o bitnim stvarima u crkvi. Kad ide u crkvu tu svestenik uvijek prica ,savjetuje itd ,Bitne stvari u crkvi muskarci sjedu i dogovore ,nikad zene, sta zena odlucuje u crkvenom zivotu ili pravcu crkve ?

Da ali zena ne moze biti ni svestenik, svi apostoli su muskarci ne moze odlucati o bitnim stvarima u crkvi. Kad ide u crkvu tu svestenik uvijek prica ,savjetuje itd ,Bitne stvari u crkvi muskarci sjedu i dogovore ,nikad zene, sta zena odlucuje u crkvenom zivotu ili pravcu crkve ?
Па не може ни мушкарац да рађа.
И они јако добро знају да без жена не би ни њих било.
Зато се у Хришћанству и слави Богородица.
Враћам се на почетак, Цркве проповедају традиционалне вредности.
Мушкарац споља, жена унутра.
Заједно целина.

Па не може ни мушкарац да рађа.
И они јако добро знају да без жена не би ни њих било.
Зато се у Хришћанству и слави Богородица.
Враћам се на почетак, Цркве проповедају традиционалне вредности.
Мушкарац споља, жена унутра.
Заједно целина.
Naravno slavi se ,np zivimo zajedno i ja ti kazem da te cijenim i vidim kao ravnopravnu sto radjas itd ali sve odluke ja kao muz donosim da li ti se svidjaju ili ne, da li je to normalno ? Ti kao zena u crkvi ne odlucujes ama bas nista i to ti nije cudno ?

Back