Crkva mrzi zene

Mislim da uzimaju ono sto im odgovara ,vrlo dobro se zna sta je uloga zene i kako treba da se ponasa, ne mislim na zene koje se ponasaju po pravilima vjere tj vjeruju sta pise u vjerskim knjigama,mislim na zene koje zele ravnopravnost u braku i svemu drugom a religiozne.
citajuci iskustva, rekla bih da vecina muskaraca zapravo ne zna sta pise u tim verskim knjigama na koje se pozivaju pa misle da je pravi islam ono sto postoji u iranu

Ja mislim da svakako više ateizma ima kod žena nego kod muškaraca u današnje doba zato jer je utjecaj feminizma sve veći i zbog toga žene smatraju da ih kršćanstvo ne tretira ravnopravno, da ih Biblija diskiminira, da se muškarcima daje prednost i te fore. Primjetio sam jedan zanimljiv fenomen barem u mom okruženju među kolegicama sa kojima radim. Neke od njih tvrde da su velike vjernice, veoma odane religiji, idu u Međugorje stalno, zazivaju razne svetce, ali bez problema kažu da podržavaju abortus, gej parade, minjanje partnera iako kršćanstvo i Biblija to strogo zabranjuju. To mi nekako nema logike predstavljati se kao velike kršćanke a hvaliti stvari koje se u Bibliji smatraju teškim zlom. Za neke od tih stvari se u Bibliji čak spominje smrtna kazna.
Zla su nastupila vremena, a žene povodljive.
Nemaš ti tu vernica, to je samo bla bla bla, u modi je.

Sav napredak zapadnog covjeka je dosao kroz protestantizam. Zato Dan Reformacije treba biti drzavni praznik u cijeloj Evropi.

SPC je istorijski početkom 20 veka bila bliža protestantima, zajedno su napravili i Svetski savez crkava kojima se kasnije pridružila Rimokatolička crkva.
Mislim, svako vuče sebi, ali jeste činjenica da je etika rada došla iz protestnatizma uglavnom.

Sav napredak zapadnog covjeka je dosao kroz protestantizam. Zato Dan Reformacije treba biti drzavni praznik u cijeloj Evropi.
Da,..zato što su papi i Vatikanu rekli "doviđenja"! Prvi su svoje žene oslobodili bilo kakvih stigmi i dali im full slobodu u svemu. Sve ostale vere i religije kaskaju tu još negde, bar 100 godina u unazad.
I ne samo u pogledu religija, nego uopšte.

ne se djecu i ne razmlislja puno ,ne pita puno,uda se nevina a ja cu tu sve da odredjujem kako meni odgovara :think: ,sto sam vise na temi sve mi se vjera vise svidja.

Па не треба претеривати, али жене у глобалу јесу пасивне. То је њихова природа, ово је силовање природе жене да буду већи мушкарци од мушкараца.

k
Nisi u pravu.
vidiš, ko jeste vernik a ko ne nećeš videti toliko po ponašanju, već po srcu. I o tome je Isus govorio.
Vera nije ponašam se tako i tako, već verujem. Kaže vera tvoja opravdaće te.
Znači, imaš vernike koji su slabi i čija dela su sumnjiva, ali samo će Bog jednog dana reći ko je zaista bio vernik a ko ne.
Nisu to jednostavne stvari, da se o tome piše u ovakvoj temi na Krsti gde se judi većinom sprdaju.
Međutim, primećujem da ti nisu jasne osnove vere.
Kako objasnjavas da na zapadu zene koje procitaju bibliju vjeruju ili ne vjeruju u ono sto pise , nazivaju sebe vjernicama i ponasaju se po svetoj knjizi ili ne ,nema tu nikad nesto izmedju kao ja sam katolkinja ali ne vjerujem u sve sto pise dok je to kod nas masovno ,to se moze i na muskarce odnositi?

k

Kako objasnjavas da na zapadu zene koje procitaju bibliju vjeruju ili ne vjeruju u ono sto pise , nazivaju sebe vjernicama i ponasaju se po svetoj knjizi ili ne ,nema tu nikad nesto izmedju kao ja sam katolkinja ali ne vjerujem u sve sto pise dok je to kod nas masovno ,to se moze i na muskarce odnositi?

Ko kaže da nema i na Zapadu...
Sa strane moje bake i ja sam išla u Katoličku crkvu. Znam mnoge vernike koji često jedno kažu drugo rade. Ja se samo trudim da ništa posebno ne kažem, da mi se ne stavlja teret izgovorenih reči.

Ne smatram da crkva kao verska institucija mrzi žene.
Ali mrzi njihov otpor , svemu što ona kategorički "zastupa". To je mrzela oduvek! Crkvene dogme na kojima ona bazira svoje učenje su za vek i vekov. To ne prati ženu u njenim nastojanjima da bude slobodno biće.
Nijedan čovek se više ne rađa kao rob, tako da ženu više ni crkva ne može ukalupiti u bilo kakav svoj stereotip. Zato su žene danas često "satanizovane", svuda tamo gde nešto traže, menjaju, bore se,..."na zapadu ništa novo"! Tamo gde su bile najviše nipodaštavane, tamo su u pružale crkvi najžešći otpor.

to
Ne smatram da crkva kao verska institucija mrzi žene.
Ali mrzi njihov otpor , svemu što ona kategorički "zastupa". To je mrzela oduvek! Crkvene dogme na kojima ona bazira svoje učenje su za vek i vekov. To ne prati ženu u njenim nastojanjima da bude slobodno biće.
Nijedan čovek se više ne rađa kao rob, tako da ženu više ni crkva ne može iskupiti u bilo kakav svoj stereotip.
Nisam ni mislio da mrzi ali stavlja muskarca na visi polozaj tj divne ste ali na stepenici ispod i ne bunite se jer cete biti kaznjene.
Ako postoji otpor znaci da ne nesto ne stima, zar nije vjera tj rijec boga za sva vremena ?
Kako to ne dovodi do sumnje ili se vjeruje iz straha ,sta ako ipak postoji ?

to

Nisam ni mislio da mrzi ali stavlja muskarca na visi polozaj tj divne ste ali na stepenici ispod i ne bunite se jer cete biti kaznjene.
Ako postoji otpor znaci da ne nesto ne stima, zar nije vjera tj rijec boga za sva vremena ?
Kako to ne dovodi do sumnje ili se vjeruje iz straha ,sta ako ipak postoji ?
Uvek je postojao otpor. Žene su vekovima tlačena bića kao nijedna druga. "Krotila" ih je i vera i crkva, kao nijedno drugo biće . Zajedno sa svim sistemima i uređenjima u kojima je kroz istoriju živela. Ni države tu nisu bile ništa bolje, jer se država u svemu oslanjala na crkvu. I obrnuto.
Često su upravo žene na čelu država ili institucija, bile vesnici revolucionarnih promena. Da ti kažem jednu stvar,...crkva se najviše bojala žena. I sada ih se boji. Biće koje može doneti drugo biće na svet, može i da ga promeni!
Jedno je Božja reč, drugo je crkva kao institucija. Božju reč niko ne spori. Sveto pismo priznaju sve monoteističke religije, crkvu već ne poštujemo svi isto.

Poslednja izmena:
Uvek je postojao otpor. Žene su vekovima tlačena bića kao nijedna druga. "Krotila" ih je i vera i crkva, kao nijedno drugo biće . Zajedno sa svim sistemima i uređenjima u kojima je kroz istoriju živela. Ni države tu nisu bile ništa bolje, jer se država u svemu oslanjala na crkvu. I obrnuto.
Često su upravo žene na čelu država ili institucija, bile vesnici revolucionarnih promena. Da ti kažem jednu stvar,...crkva se najviše bojala žena. I sada ih se boji. Biće koje može doneti drugo biće na svet, može i da ga promeni!
Jedno je Božja reč, drugo je crkva kao institucija. Božju reč niko ne spori. Sveto pismo priznaju sve monoteističke religije, crkvu već ne poštujemo svi isto.
Mislio sam da crkva uvijek brani sveto pismo koje skripi na sve strane.Potrazicu malo kasnije .

z:lol:

Sveto pismo ima toliko različitih tumačenja koliko ima religioznih zajednica.
Pa i u jednoj istoj ne tumače svi isto ;)
Tako da svakako treba odvojiti za start Pismo (sa svim mogućim tumačenjima) od prakse.

Da li emancipovane zene mogu da budu i vjernice znajuci kolika je diskrimancija zena u crkvi?
Po Bibliji je zena nastala iz rebra muskarca ,ne mogu da obavljaju najvise duznosti u crkvi itd.
Kao muskarac ne mogu da razumijem tu kombinaciju, vjernica i emancipovana zena ? Mislim da su zene po ucenju crkve tu da rode djecu i slusaju muskarca.Mislim i na krscanstvo i islam

Kako zene to objasnjavaju?

https://www.bitno.net/vjera/crkva-mrzi-zene/
Iznenadio bi se da su vernice danas uglavnom obrazovane i emancipovane žene. Neobrazovane žene iz ruralnih sredina lakiraju nokte i razmišljaju o aranžmanu u Grčkoj, a u crkvu ne kroče ili im bude smešno kad vide sveštenika.

Ne mislim, upravo ako je vjernica i ponasa se po uputama vjerskih knjiga njena stvar.

Tvoja osnovna greška je pretpostavka da se neko može sasvim ponašati po nekakvim verskim uputama.
Prvo, to je nemoguće jer je svaki čovek slab. to se od njega i ne traži.
Drugo, vera se svodi na "vera, nada, ljubav"... a ti stalno mešaš sa nekakvim ponašanjem i drženje uputa.. Ćemu to služi kada će Bog gledati jednog dana samo na srca? Znači, uzalud je sve to ako ne prati suština, a to je ljubav prema Bogu i ljudima. To ti je srž vere.

Cilj celokupne religijske prakse je da čovek ima srce mesno, da ume da voli. Ako drži nekakva pravila, to ga ništa ne pravda pred Bogom.
Ispovest je drugo, ispovedaš da si slab i nejak. Žeiš neku promenu na bolje, a sve opet u cilju da voliš sebe, ljude oko sebe. to je cilj svih Zakona i Proroka.

Taman lepo sad posle Božićnih praznika, ko nije čitao nek pročita Pavlovu 1. Korinćanima poslanicu 13 glavu da se podseti šta je ljubav.

I onda će mu biti jasno i ovo oko žena i svega. Ona se odnosi na SVE ljude. Ako koja crkva ili sveštenik priča ili dela nasuprot tome onda nije u veri.

Kaze se :
u ime OCA, SINA, SVETOGA DUHA

nema cerke, nema tetke, ujne....
u osnovi hriscanstva su tri muske jedinke objedinjene u jednu bas pravu muskarcinu - Boga
Nema boginja u monoteizmu. Svetice su uvek velikomučenice. Žena kao biće koje je predviđeno za patnju i stradanje. Tako je predstavljena žena u hrišćanstvu.
To je hrišćanski koncept žene, na kome je kasnije koncipiran srednjevekovni paterjarhat.

Evo još i Isusovih reči o ženi i muškarcu iz Mateja:

"
4 A On odgovarajući reče im: Niste li čitali da je Onaj koji je u početku stvorio čoveka muža i ženu stvorio ih?
5 I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.

Nema boginja u monoteizmu. Svetice su uvek velikomučenice. Žena kao biće koje je predviđeno za patnju i stradanje. Tako je predstavljena žena u hrišćanstvu.
To je hrišćanski koncept žene, na kome je kasnije koncipiran srednjevekovni paterjarhat.

Pa da, ali i muškarac je isto za patnju i stradanje ! Ne može se izdvojiti samo žena.
On pride strada i za sebe i za nju.
I apostoli kao muškarci su bili mučenici.
Da ne kažem Isus kao najveća žrtva u hrišć.

Ovde se otvara novo pitanje generalno mučeništva, ali to je druga tema

Pa da, ali i muškarac je isto za patnju i stradanje ! Ne može se izdvojiti samo žena.
On pride strada i za sebe i za nju.
I apostoli kao muškarci su bili mučenici.
Da ne kažem Isus kao najveća žrtva u hrišć.

Ovde se otvara novo pitanje generalno mučeništva, ali to je druga tema
Da,...ali ja ne govorim o tumačenju Svetog pisma, nego o crkvenim učenjima.
Zašto u katoličanstvu žena ne može biti papa? Zašto nema boginja u monoteizmu? Zašto je žena biće "nižeg reda"? Zato što crkva tumači Sveti pismo, na takav način.

Back