Crkva iz Fatine avlije bit će izmještena!

Uysal

Elita
Poruka
16.872
Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je drugostepenu presudu Okružnog suda u Bijeljini u vezi s nagodbom o uklanjanju bespravno izgrađene pravoslavne crkve u avliji Fate Orlović u Konjević-Polju, saznaje „Dnevni avaz". Time su, konačno, otvorena vrata za rješavanje ovog slučaja koji je proteklih godina bio simbol obespravljivanja bošnjačkih povratnika u RS.

Novi prostor

Ukinuta je, naime, presuda kojom je odbijena žalba advokata Fahrije Karkina na presudu Općinskog suda u Srebrenici iz 2010. godine, u kojoj je odbijen tužbeni zahtjev Fate Orlović za utvrđivanje činjenica o postojanju vansudske nagodbe o izmještanju pravoslavne crkve iz njenog dvorišta.

Općinski sud Srebrenica tada je, naime, osporio da su se advokat Fate Orlović Fahrija Karkin, s jedne, i tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, njegov savjetnik Miladin Dragičević i episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, s druge strane, 11. januara 2008. godine nagodili da se crkva iz dvorišta ukloni čim bude osiguran novi prostor za njenu gradnju. Sada je ovaj dogovor ponovo dobio pravnu snagu. Karkin je jučer u izjavi za „Avaz" sve ovo potvrdio kazavši da je znao da je zakon na strani Fate Orlović.

- Nisam odustajao i, kako vidite, Vrhovni sud RS ukinuo je njihovu presudu, uvažio moj zahtjev za reviziju, a predmet vratio na ponovno suđenje u Srebrenicu. Očekujem da se zakaže rasprava i, shodno zakonu, konačno, donese presuda u korist nane Fate Orlović. Jeste da se dugo čekalo, ali nisam gubio vjeru u pravdu - pojasnio nam je jučer advokat Karkin.

Ekipa „Dnevnog avaza" jučer je u Konjević-Polju posjetila Fatu Orlović. Nije krila radost što pravda, napokon, kuca na njena vrata. Pokazujući rješenja koja joj je lično donio advokat Karkin, priprema se za novo suđenje kada bi, prema svim očekivanjima, njena jedanaestogodišnja borba za izmještanje bespravno sagrađene pravoslavne crkve iz njenog dvorišta, napokon, mogla biti okončana.

Otimanje tuđeg

- Moja borba je duga i mučna i samo ja znam šta sam preživjela. Nisam se ja borila što nemam zemlje i što nemam od čega da živim, već se borim da pokažem i Srbima i Bošnjacima da niko ne može otimati tuđe. Nisam htjela da crkvu miniram, a imala sam para da to uradim. Prokleli bi me mrtvi Orlovići da sam to uradila, a htjela sam biti primjer svojoj djeci da ne smiju odustajati od svoga prava i od svoje babovine - poručila je Fata.Dodik dao 168.000 KM

Orlović napominje da zna da je bio postignut dogovor "da se crkva jami" i zna da su Milorad Dodik i njegova vlada prije četiri godine uplatili 168.000 KM Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj na ime izmještanja crkve. Sada se nada da će vlasti RS vrlo brzo provesti dogovor.


http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/te...crkva-iz-fatine-avlije-bit-ce-izmjestena.html
 

Back
Top