Quantcast

COVID - korona virus - SVET I REGION (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
3.083
Ko te tera, ne moraš, računaj samo da nećeš moći da mrdneš iz zemlje bez potvrde da si vakcinisan.

Iduće godine će biti veselo za letovanje kad braća Grci budu tražili potvrdu da ste vakcinisani, uz pasoš.
Biće to ozbiljan izazov za Srbe
Вала ко пристане да му се мијења ДНК због љетовања, заслужује да га на том љетовању поједе ајкула.
 
Poruka
3.083
Шта ћу кад сам глуп па не вјерујем фирми која исподобија силне милијарде донација и за десетак година постојања не произведе апсолутно ништа, а онда одједном направи вакцину каква досад још није виђена. Јбг, такав ми је ДНК. :D
 

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.479
Ko te tera, ne moraš, računaj samo da nećeš moći da mrdneš iz zemlje bez potvrde da si vakcinisan.

Iduće godine će biti veselo za letovanje kad braća Grci budu tražili potvrdu da ste vakcinisani, uz pasoš.
Biće to ozbiljan izazov za Srbe
Politicari ocigledno nisu svesni koliku tezinu nosi ustav, ako ga prekrse to ce im biti kamen spoticanja, pre ili kasnije.

A sto se tice tih sto idu u Grcku, vecina ce ih se vakcinisati jer su dozvolili jos ove godine da im na granici guraju ona g.ovna u grlo i nos.
 
Poruka
3.083
Imas neku referencu?
Ево ти рекламни текст о томе на званичном сајту CDC -а:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/mrna.html
Обрати пажњу – подебљано пише: „They do not affect or interact with our DNA in any way.

Међутим, ево ти и један текст на српском који ти може послужити као почетни корак за даље истраживање:
https://ekspresvesti.rs/cenzura/ite...as-dnk-i-moze-se-preneti-na-buduce-generacije
Прогуглај имена стручњака која се помињу, провјери им кредибилност, пронађи њихове изјаве, научне радове... чачкај онолико колико те занима... па закључи шта год ти буде логично.
 

jevropa

Buduća legenda
Poruka
29.504
Imas neku referencu?
Šta je obična vakcina?


Uobičajena vakcina podrazumeva unošenje oslabljenih ili umrtvljenih izazivača bolesti, ili njihovih delova, u organizam. Prema važećoj medicinskoj školi, imunosistem reaguje na strana tela antitelima i memoriše taj odgovor u „memorijske ćelije“. Tako organizam u sledećem susretu sa virusom reaguje bolje i efektivnije, pa se virusna infekcija sprečava ili u najmanju ruku bivaju sprečeni teži oblici bolesti. Što bi značilo da telo postaje imuno. U kojoj meri i koliko to traje – to zavisi od mnogo faktora.


WHO Konferenz in Genf - Coronavirus
Na konferenciji SZO u Ženevi se razgovaralo o novim serumima

Šta su vakcine zasnovane na DNK i RNK?


Ovakve vakcine sadrže genetske informacije izazivača bolesti. Ćelije organizma u koje se unese vakcina prevode te informacije u proteine. Bezazleni delovi virusa takođe izazivaju odbrambeni odgovor imunosistema. Tako organizam i posle ove vakcine može brže da reaguje na pravi virus.


Vakcina na bazi RNK – ribonukleinske kiseline – se unosi u organizam u obliku takozvane „informacione RNK", koja sadrži neku vrstu uputstva za izgradnju antigena, proteina koji provociraju odgovor imunosistema.


Vakcine na bazi DNK – dezoksiribonukleinske kiseline – funkcionišu slično, ali molekuli DNK moraju najpre da prodru u jezgro ćelije da bi ih "informaciona RNK” prepoznala i potom tu poruku iznela iz ćelijskog jezgra.


Coronavirus
Jedna od prvih fotografija virusa Kovid-19 koja je obišla svet

Prednosti ovih vakcina su mogućnost proizvodnje veće količine u kratkom vremenu i uz manje mere bezbednosti – za proizvodnju nije potreban uzročnik ili njegovi delovi. I vakcinisanje je jednostavnije takozvanim „vakcinacionim pištoljima“.


Rizici koje donose ovakve vakcine


Vakcine zasnovane na DNK i RNK sa sobom nose teoretski mogućnost da unošenjem stranog genetskog materijala u ćeliju on prodre u genetski materijal, genom, same ćelije. Moguće posledice su pojačano formiranje tumora ili autoimune bolesti. Obimna ispitivanja na životinjama nisu potvrdila ovu mogućnost.


Nasuprot tome, vakcina zasnovana na RNK ne prodire u ćelijsko jezgro, pa ne postoji ni teorijska opasnost da bude integrisana u genom ćelije domaćina. Teoretski je ipak moguće da virusi koji su prisutni u ćeliji „prepišu“ RNK u DNK i tako ipak dospeju u genetsku strukturu domaćina. Do sada takav proces nije zabeležen.


Svi ovi teoretski rizici, koji navodno nisu zabeleženi u praksi, odnose se na manji broj ćelija u organizmu, a ne na genom čoveka koji je vakcinisan. Tvrdnja da ovakve vakcine utiču na čovekov genom je netačna.


Symbolbild Impfung
Sve više se govori o vakcinaciji kao jedinom rešenju za koronu

Ovakve vakcine su relativno nestabilne i moraju se stabilizovati, osim toga, potrebni su im transportne materije, na primer nanočestice. Neželjena dejstva nisu dovoljno ispitana, ali pre izdavanja dozvole za proizvodnju i ovi aspekti moraju da se pokriju u velikim kliničkim studijama.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.