COVID-19 (korona virus) - PANDEMIJA

Plašite li se korona virusa?

  • Da.

    glasova: 44 28,6%
  • Ne.

    glasova: 110 71,4%

  • Ukupno glasova
    154
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Милан Бандић и маска

07d219ec-502c-4b96-b6a6-f77fce2e487d.jpg
 
Look on the bright side:
Gas prices dip below $1 at some Cleveland stations, reaching as low as 67.9 cents

CLEVELAND, Ohio — Gasoline prices at some Cleveland gas stations have dipped below one dollar per gallon over the past 24 hours, reaching as low as 67.9 cents Monday night at one station on Cleveland’s West Side.

The Gas USA station at West 117th Street and Bellaire Road, at the Cleveland-Linndale border, had raised prices to 99.9 cents per gallon for the Tuesday morning commute, said Malika Dayani, a cook who was tending Gas USA’s food counter on Tuesday morning.

https://www.cleveland.com/news/2020...nd-stations-reaching-as-low-as-679-cents.html
interesting...
 
Inženjeri Mercedes Formula 1 napravili uređaj za disanje koji donekle može zamijeniti respirator.

Google prevod:
Uređaje za disanje koja premošćuje jaz između kiseoničke maske i punog ventilatora razvili su inženjeri na Univerzitetskom koledžu u Londonu i Mercedes Formula 1 za pacijente sa koronavirusom
Pomoć za disanje koja premošćuje jaz između kiseoničke maske i punog ventilatora razvili su inženjeri na Univerzitetskom koledžu u Londonu i Mercedesu Formule 1 za pacijente sa koronavirusom, prema izveštajima.

Tim, koji uključuje kliničare u londonskoj bolnici University College, upotrijebio je postupak nazvan obrnuti inženjering kako bi prilagodio neprekidni pozitivni pritisak na dišne puteve - ili CPAP - u nastojanju da pacijente ne izbaci iz intenzivne njege, izvijestio je Guardian.

"Ovi će uređaji pomoći u spašavanju života tako što će osigurati da se ventilatori, ograničeni resursi, koriste samo za najteže bolesne", rekao je Mervyn Singer, savjetnik za kritičnu njegu u UCLH-u.

Uređaji su razvijeni u samo nekoliko dana i 100 jedinica je dopremljeno u bolnicu na klinička ispitivanja u nadi da će ih uskoro biti raspoređeno širom Velike Britanije, navodi se u informativnim informacijama.

Ako suđenja dobro prođu, Mercedes-AMG-HPP može dnevno proizvesti do 1.000 mašina počevši za otprilike nedelju dana, navodi BBC.

„Iako će ih prvo testirati na UCLH-u, nadamo se da će zaista donijeti bolnicu bolnicama širom Velike Britanije smanjujući potražnju za osobljem i krevetima na intenzivnoj njezi, kao i pomažući pacijentima da se oporave bez potrebe za invazivnijom ventilacijom“, rekao je Singer .

CPAP mašine intenzivno se koriste u bolnicama u Kini i Italiji kako bi se pomoglo pacijentima sa COVID-19 sa ozbiljnim infekcijama pluća da lakše dišu kada sam kisik nije dovoljan.

Otprilike polovina pacijenata u Italiji koji su stavljeni na CPAP izbjegavali su potrebu za invazivnom mehaničkom ventilacijom, objavio je Guardian.

"Ovaj proboj može potencijalno spasiti mnoge živote i omogućiti našem osoblju NHS-a da zadrži pacijente bez ventilatora", rekao je profesor David Lomas, potpredsjednik UCL-a za zdravlje.
vidi takođe
Astrofizičar hospitaliziran nakon pokušaja izuma koronavirusnog uređaja ide užasno pogrešno

„Jednostavno, prekrasno je dostignuće prošlo od prvog sastanka do odobrenja regulatora u samo 10 dana. To pokazuje šta se može učiniti kada univerziteti, industrija i bolnice udruže snage za nacionalno dobro “, dodao je.

CPAP mašine obično se koriste za liječenje opstruktivne apneje za vrijeme spavanja isporučujući konstantan protok zraka kroz cijev i u korisnikov dišni put - stvarajući dovoljno pritiska da se tkivo drži otvorenim.

Prilagođeni uređaji ubacuju mješavinu kisika i zraka u pacijentove dišne putove, omogućujući njihovim plućima da apsorbiraju više kisika i smanjujući napor potreban za disanje kada se zračni vrećici ili alveoli sruše zbog bolesti.

Pacijenti liječeni ventilatorima, kojih nema dovoljno, moraju biti snažno sedirani i imati cijev u svoj dišni put.

Duncan Young, profesor medicine intenzivne njege sa Univerziteta u Oxfordu, zvučao je upozoravajući notu, javlja BBC.

"Upotreba CPAP mašina kod pacijenata sa zaraznim respiratornim infekcijama je pomalo kontroverzna jer bi svako malo curenja oko maske moglo raspršiti kapljice sekreta pohađajući kliničko osoblje", rekao je.

Singer je rekao da bi rizik mogao biti minimiziran ako se na maski zadrži čvrsto brtvilo i medicinski radnici upotrebe odgovarajuće lične zaštitne opreme.
https://nypost.com/2020/03/30/mercedes-formula-1-engineers-help-develop-coronavirus-breathing-aid/
 
Леп текст у "Политици".

Како за „Европску правду” пише Викторија Вдовченко, протекле дане је обележило масовно слетање руских војних авиона, препуних медицинске помоћи и стручњака вирусолога, на аеродроме у Италији. На трупу сваке од летелица јасно је исписано: „Из Русије с љубављу”

220px-From_Russia_with_Love_game_cover.jpg


Italijani jesu slabi ratnici ali mozda nisu tolika govna pa ce valjda kako i dolikuje zahvalno ukinuti sankcije Rusiji i tako srusiti taj podmukli instrument.
 
Леп текст у "Политици".

Како за „Европску правду” пише Викторија Вдовченко, протекле дане је обележило масовно слетање руских војних авиона, препуних медицинске помоћи и стручњака вирусолога, на аеродроме у Италији. На трупу сваке од летелица јасно је исписано: „Из Русије с љубављу”

220px-From_Russia_with_Love_game_cover.jpg


Italijani jesu slabi ratnici ali mozda nisu tolika govna pa ce valjda kako i dolikuje zahvalno ukinuti sankcije Rusiji i tako srusiti taj podmukli instrument.
Ne verujem ni jednim državnim medijima, a pogotovo Ruskim i Kineskim!
 
Њемачка је ипак дошла до 1 % смртности.Британија има скок на 7,1%.Захуктава се опасно...
У регији Србија је скочила на 2,5 % смртност :( ,Хрвати се још увјек држе на 0,7 % али имају велико повећање на респираторима, Словенија 1,8%, БИХ 3 % (РС покварила просјек,умрла 4 пацијента за један дан :1,7% ,Федерација 4,9%), С.Македонија:2,7%, Албанија 6,1%, Монтенегро:1,8%...
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top