COVID-19 i mere za uklanjanje ekonomske štete u Srbiji

Verujete li u priču od 5 milijardi evra bespovratnih sredstava pomoći privredi radi sanacije štete?

  • Da.

    glasova: 1 8,3%
  • Ne.

    glasova: 11 91,7%

  • Ukupno glasova
    12

комшија

Stara legenda
Poruka
90.987
1584893066100.png


ПЉУШТЕ ОТКАЗИ У СРБИЈИ „Свеједно је да ли ћу умрети од короне или глади“

Армија запослених у приватном сектору ових дана очекује отказе, велики број њих већ их је добио, а држава осим апела фирмама да не отпуштају, нема шта друго да им понуди.

Забринути су и послодавци, посебно они из малих и средњих предузећа, предузетници чији се статус не разликује много од радничког. Једноставно је, посао је стао, резерви нема, олакшице ни на видику. Први на удару постају запослени, а њихове приче затрпале су редакцијске мејлове.

1584893140000.png

09:30 22.03.2020.

„Данас ми се другарица јавила, она је куварица у познатом ресторану, каже позвали су их на састанак и свима дали отказ…“, јавља једна читатељка. Друга је предузетница, мораће да затвори фризерски салон где сама ради. „Имам дете од пет година, супруг је тренутно незапослен. Приморана сам да не радим а трошкови за закуп локала, порезе и остало расту“, објашњава она.


„Супруг и ја радимо у истом угоститељском објекту који је 18. марта затворен. Имамо троје деце, како да им обезбедим скроман ручак и чоколаду“, питање је из другог мејла.


Зашто се и мамама у приватном сектору не омогући да остану код куће, пита читатељка којој ових дана истиче породиљско, бебу нема где да остави а фирма има организовани превоз из центра Београда до кога она тешко може у овим условима и да стигне.


„Мајка сам шестогодишњег детета, посао сам изгубила јер је газда затворио објекат у коме сам радила, нисам пријављена, немам никаква друга примања, подстанар сам. Сви причају о повећању пензија, о разним мерама, а нико не каже шта да радимо ми који издржавамо децу, плаћамо кирију и не можемо сада да нађемо други посао“, очајна је самохрана мајка.


Сезонски радник код приватника на Сребрном језеру каже да је за овај месец обезбеђен јер је на плаћеном одмору, али брине га април, мај… „Губим прилику да радим чак и за минималац, а друге приходе немам. Да ли ће нам неко пружити неку прилику или ћу умрети, свеједно да ли од короне или од глади“, каже он.


У безизлазној ситуацији је и радница која је једина у фирми добила анекс уговора којим јој није омогућено да ради од куће, иако је то могуће. Она је мајка двоје деце, од девет и 13 година, супруг јој је у француском карантину а она брине и о својим и његовим болесним родитељима.


Решења за сада нема, не најављују се никакве посебне олакшице за приватнике као да се рачуна како ће се они већ некако снаћи. Изостала је и јавна, државна подршка запосленима у том сектору, најава да ће их некако заштитити. А приче, појединачне судбине, личне драме – за сада су видљиве само у мејловима.


Најгоре од свега је што из ове ситуације можемо да изађемо подељени на приватни и јавни сектор, а управо се то дешава, каже за Данас професор Зоран Стоиљковић, председник Уједињеног гранског синдиката „Независност“ и додаје како му се чини да посебно о малом бизнису нико не размишља иако би држава могла да пружи неке компензације, ослобађања и да преузме део ризика у мери коју буџет може да издржи.


– Ми смо на мишиће изнудили ову седницу Социјално економског савета, и отворили врата да ту комуникација стане, јер би у супротном у ванредном стању могли само да посматрамо а да се после питамо чему синдикати служе ако не могу ништа да ураде. Пратићемо посебно ова питања око отказивања уговора о раду и тражити да држава кроз уредбе и посебне одлуке регулише те ствари које изазивају хаос. Покренули смо причу о мораторијуму на радна права и зараде док траје ванредно стање и видим да је то посредно као поруку и власт примила. Али сада смо у проблему да ће како-тако бити заштићени људи у јавном сектору, а апели не функционишу када је питању приватни. А ту имате страшне примере попут она 102 радника које је Војвођанска банка отпустила са роком који је краћи него законски а ти људи сада, кад шалтери не раде, не могу ни да остваре права преко службе запошљавања – каже Стоиљковић.

Додаје да проблема има и у туристичким агенцијама, хотелима где су сезонски уговори, и да они једноставно пошаљу раднике на неплаћено одсуство, али је проблем и то што власт нема никакав утицај на корпоративни капитал, што се види на примеру Јуре.

Краткорочни потези

Наш први апел да се обезбеди заштитна опрема запосленима верујем да ће већ наредне недеље да буде решен јер сте имали ситуацију да су из одељења за кућну негу Геронтолошког центра у Београду без икакве заштите и опреме слали људе на адресе старијих. Следећи проблем је саобраћај, видимо да се иде на ограничење кретања, али ако се све заустави, добар део људи нема аутомобиле да би отишао на посао или не може да поднесе тај трошак, па је то опет удар на привреду. Трећа област која се сада отвара је приватни сектор где држава не одлучује о потезима фирми, али може да их притисне, релаксира, да инвестира у неку производњу која је сада важна. Морало би да се размишља и о ребалансу буџета, да се не прича више о суфициту. Уместо тога, праве се неки краткорочни потези, попут поруке да се не плаћају рачуни, чиме остављате неке људе без прихода – каже Зоран Стоиљковић. link




Капитализам у Србији је ваистину много јак, требало му је читавих недељу дана да пропадне!
 
Друга је предузетница, мораће да затвори фризерски салон где сама ради. „Имам дете од пет година, супруг је тренутно незапослен. Приморана сам да не радим а трошкови за закуп локала, порезе и остало расту“, објашњава она.





surova kapitaliskinja doijala
 
Ne valja kad kuka, ne valja kad se smeje. Jes' malo bilo izvan priče osmehivati se... sinoć beše? Zar nije dozvoljeno čoveku da se osmehuje pred doček aviona koji stiže sa pomoćnim medicinskim sredstvima i medicinskim osobljem?
Elem, mene najviše plaše svi oni građani pod kreditima kojima nikada nije padalo na pamet da iz nekog razloga mogu da ostanu bez posla, a sada ostaju.
Nadam se da vanredno stanje može da odloži i otplaćivanje kredita kod banaka/banki... (masaka/maski :zcepanje: ), neka banke sad pokažu neku vrstu samilosti, da?
Ove ljude treba zaštititi od psihičkih krahova, daj da dugovanja ne odnesu više života nego Korona.
 
Ne valja kad kuka, ne valja kad se smeje. Jes' malo bilo izvan priče osmehivati se... sinoć beše? Zar nije dozvoljeno čoveku da se osmehuje pred doček aviona koji stiže sa pomoćnim medicinskim sredstvima i medicinskim osobljem?
Elem, mene najviše plaše svi oni građani pod kreditima kojima nikada nije padalo na pamet da iz nekog razloga mogu da ostanu bez posla, a sada ostaju.
Nadam se da vanredno stanje može da odloži i otplaćivanje kredita kod banaka/banki... (masaka/maski :zcepanje: ), neka banke sad pokažu neku vrstu samilosti, da?
Ove ljude treba zaštititi od psihičkih krahova, daj da dugovanja ne odnesu više života nego Korona.
Već je doneta odluka na moratorijum za sve kredite i sve banke su bile dužne da obaveste klijente koji ih imaju . Na 90 dana su suspendovali otplatu a onda preračunavaju i daju novi plan otplate koji će biti nešto viši za tu vrednost i kamatu. Ko neće može da odbije u roku od 9 ili 10 dana.
 
Videćemo odakle će novac za to da se dobija i odakle će se izdržavati prenapumpani javni sektor,sada kada privatni sektor pukne
Oni gledaju da premoste do izbora a posle će da smišljaju šta će. Ne mogu da izdrže povećanje penzija i plata zdravstvu,vojsci i policiji a da istovremeno imaju neminovan dramatičan pad priliva u akcizama i pdv-u pa računaju još i doprinosa i poreza od privatnika ako se odreknu tek onda su najebali. Zato će to biti poslednje kada ne bude bilo izbora tj pred potpuni kolaps pa ko preživi do tada.
 
lik je trebao da smanji plate i penzije barem dok traje vanredno stanje. Pa privatni sektor je u govnima do guse.
Vidiš da ima budala koji se raduju tome i nisu svesni da će ih malo kasnije to udariti poput malja direkt u čelo kada masa ostane bez posla, plate u javnom i penzije spadnu a cena rada se sroza zbog onih koji su se vratili iz inostranstva bez posla i novootpuštenih na tržištu. Na kraju će veliki igrači trljati ruke, mali "kapitalisti" i preduzetnici će se oporaviti i isplivati pre ili kasnije a najebaće poneka frizerka,prodavac zdrave hrane iz kraja i opet ova gologuzija kojima su puna usta mržnje prema "privatniku". To mozga nema da shvati igru zato i jesu tu gde jesu.
 

Back
Top