Kako je lako tvrditi da su drugi u zabludi i imaju pogrešne stavove, jel? 🙂 Ne daj bože da JA nisam u pravu!
Ovo:
i ovo:
su u logičkoj kontradikciji.
To sam već 30x rekao pa ako imaš VOLJE da se udubiš u to postoji šansa da i razumeš zašto. Nema potrebe da čitaš knjige i da ti knjiga kaže da li je to istina ili nije. Samo malo dobre volje i koncentracije.
Ljudi,
(vas dvojica ste me pitali, manem78 i Сале.),
ima jedna stvar, jedna istina, u Hrišćanstvu, u Bogopoznanju, koja se ne može tako lako razumeti, ali se bez njenog razumevanja ne može ništa razumeti kako treba razumeti. Znači, jedno nezaobilazno saznanje. A to je ovo:
Bog je Svemoćan, i Bog je Sveznajući.
Znači... sve može, i sve zna. Nema ničega što On ne može, niti ima bilo čega što On ne zna.
Mi nemamo iskustva niti saznanja o takvom Biću. Pojam svemoćnosti nama je potpuno nepoznat. Isto pojam sveznanja. Mi ne možemo razumeti
svojom logikom, i svojim razumom, umom, intelektom, pametnom glavom itd. kako to Bog sve može i sve zna.
Npr. ovo o čemu smo komentarisali. Kako
svojim logiciranjem (ovo na što komentator "manem78" pledira), prihvatiti da Bog zna budućnost? NIKAKO! Ne možemo to svojom logikom / umom razumeti. Nije to moguće. A tek kako pomiriti sa svojom neograničenom slobodom opredeljivanja (što je ustvari sloboda volje) to da Bog zna kako ćemo se mi opredeliti.
*
Ovde treba napomenuti da je jedino On Sveznajući.
Niko drugi nije sveznajući. Niko osim Boga ne zna budućnost, ni koliko odmah ovu ispred nas na jednu sekundu od stvarnosti.
Nebeske sile, Anđeli, i Anđeli dobra i Anđeli zla, na osnovu ogromnog obilja informacija o svemu što postoji od početka pa do sada, i na osnovu poznavanja ljudske prirode i sklonosti, mogu pretpostaviti, ali samo to: PRETPOSTAVITI, šta će da se desi u budućnosti. Sile zla, zli Anđeli, sve iz naše istorije, sva ZNANJA iz biografije svakog čoveka, takva svoja ZNANJA i pretpostavljanja saopštavaju pojedinim ljudima, medijumima (nadam se da znate o čemu pišem), koji to verbalizuju i tako impresioniraju lakoverne ljude. "Kako on (medijum) zna, kažu oni, da moja ćerka sada u Pančevu svira klavir i voli baklave", npr. Na taj način, saopštavanjem detalja iz prošlosti oni impresioniraju ljude neutvrđene u veri u Sveznajućeg Boga, da poveruju njima, da bi mogli da im kažu nešto i iz budućnosti.
Dakle,
prošlost se do u detalje zna, sva prošlost i sva sadašnjost. (Svih ljudi, od Adama i Eve do nas, neko je izračunao da je živelo oko 100 milijardi ljudi.)
Dok, budućnost niko ne zna. Samo Bog zna.
U ovakvog Boga mi verujemo.
Sveznajućeg, ne poluznajućeg ili ograničeno znajućeg.
I u Svemoćnog. Ne u polumoćnog ili u ograničeno moćnog.
Mi ovo
samo verom možemo da prihvatimo, pa možda i da shvatimo. Logikom, umom, razumom, intelektom, našim ljudskim naporima – ne, ne možemo.
Sada bi trebalo da bude lakše poimanje kako je to naša volja neprikosnovena i potpuno pod našom kontrolom ali je istovremeno i Bogu poznata.