Човек снује, а Бог одређује

J

Jesen je...

Gost
Јер је Бог који чини у вама и да хоћете и да творите оно што му
је угодно (Филип. 2, 13)

Шта за вас значи то да човек снује а Бог одређује? Како се ово
уклапа са слободном вољом?

Како распознајете да ли од Бога долази то што вас наводи да нешто
хоћете и чините? По чему се то разликује од осталих хтења?
Oduvek me ovo kopkalo, pitala sam ucene ljude, niko mi nije dao konkretan odgovor.
Gde pocinje slobodna volja coveka, a gde Bozija promisao? Kako da znamo?
Samsonight je dala najbolji odgovor da je kljucan-osecaj.
Znanje izgleda tu ne igra neku ulogu...sto ima logike, jer vera je uverenje u istinu bez provere.
Ako je dobro, od Boga je, ako je lose-do coveka je...za dobro se zahvaliti, za lose preuzeti odgovornost...tako nekako.

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Неколико цитата из Св. писма на тему вере у свој или људски разум, мудрост, вештину, муку, зној, богатство и сл.:

▬ Опет видјех под сунцем да није до брзих трка, ни рат до храбрих, ни хлеб до мудрих, ни богатство до разумних, ни добра воља до вештих, него да све стоји до времена и згоде. Књига проповедникова 9.11.

▬ Знам, Господе, да пут човјечији није у његовој власти, нити је човјеку који ходи у власти да управља корацима својим. Јеремија 10.23.

▬ Ако Господ неће градити дома, узалуд се муче који га граде; ако неће Господ чувати града, узалуд не спава стражар. Псалам 127.1.3.Мој_26:20Исa_2:2Дап_5:38

▬ Узалуд раните, доцкан лијежете, једете хљеб уморни; миломе својему он даје сан. Псалам 127.2.

▬ Тако дакле нити стоји до онога који хоће, ни до онога који трчи, него до Бога који помилује. Римљанима 9.16.

▬ Богатима овога свијета заповиједај да се не преузносе, нити да се уздају у богатство несигурно, него у Бога живога, који нам даје све изобилно на употребу. 1. Тимотеју 6.17.

А ''из дубине векова брује горке речи сетнога пророка Божијег'' (према коментару Св. Аве Јустина):

▬ Овако вели Господ: да је проклет човјек који се узда у човјека и који ставља тијело себи за мишицу, а од Господа отступа срце његово. Јеремија 17.5.

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Nije kome je rečeno nego kome je suđeno. U skladu sa višim zakonima (karme).

Slobodna volja je vrlo limitirana...

Sa stanovišta pravoslavnog vernika sudbina i karma ne postoje.

''Suđeno'' u navedenoj poslovici odnosi se na Božju odluku iz naslovne teme ''Čovek snuje a Bog odlučuje'', znači strogo shvatajući ''Nije kome je rečeno već kako je Bog odlučio''.

Čovek je slobodan u svom htenju, u svojoj volji, bez ograničenja.
Bez ikakvih ograničenja.

Može da želi, da ima volju za nečim, neograničeno.
Njegova volja je apsolutno nesputana.
Možda neko od nas ljudi to želi, ali Bog ne želi nijednom svom stvorenju da limitira volju. Da imamo volju, ovakvu li onakvu, apsolutno smo slobodni.
Pretpostavljam da ste drugo hteli reći da je limitirano, a to su događaji, zbivanja, šta će biti od naše volje ostvareno. To je, naravno, limitirano.
I to nam upravo i govori tema ''Čovek snuje a Bog odlučuje''.

#

Ako imate volje za tim da elaborirate dublje, u Sv.Pismu je na ovu temu ilustrativna ''Knjiga proroka Jone'', iz koje se vidi da Bog dopušta neograničeno uzletanje naše volje, ali ograničava, kanališe i usmerava događanja prema Svojoj volji.

Pozdrav

manem78

Domaćin
Poruka
4.889
Sa stanovišta pravoslavnog vernika sudbina i karma ne postoje.

''Suđeno'' u navedenoj poslovici odnosi se na Božju odluku iz naslovne teme ''Čovek snuje a Bog odlučuje'', znači strogo shvatajući ''Nije kome je rečeno već kako je Bog odlučio''.

Čovek je slobodan u svom htenju, u svojoj volji, bez ograničenja.
Bez ikakvih ograničenja.

Može da želi, da ima volju za nečim, neograničeno.
Njegova volja je apsolutno nesputana.
Možda neko od nas ljudi to želi, ali Bog ne želi nijednom svom stvorenju da limitira volju. Da imamo volju, ovakvu li onakvu, apsolutno smo slobodni.
Pretpostavljam da ste drugo hteli reći da je limitirano, a to su događaji, zbivanja, šta će biti od naše volje ostvareno. To je, naravno, limitirano.
I to nam upravo i govori tema ''Čovek snuje a Bog odlučuje''.

#

Ako imate volje za tim da elaborirate dublje, u Sv.Pismu je na ovu temu ilustrativna ''Knjiga proroka Jone'', iz koje se vidi da Bog dopušta neograničeno uzletanje naše volje, ali ograničava, kanališe i usmerava događanja prema Svojoj volji.

Pozdrav
Da li je bog svemoguć i sveznajući?

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Onda o kakvoj slobodnoj volji govorimo? 🤔
Sveznajući Bog (🙄) zna kompletnu budućnost što znači da je budućnost određena, što dalje znači da mi nemamo nikakvu slobodnu volju niti odlučujemo bilo šta. Budućnost je već preodređena.

Već sam u #30 komentarisao da je naša volja apsolutno slobodna, ničim sputana, ničim omeđena, ni sa čim uslovljena i sl.
Slobodni smo da svoju volju usmerimo kuda god mi hoćemo.

Ako imaš volje za tim da elaboriraš dublje, a to bi bilo u slučaju da te odista iskreno i veoma zanima ovo pitanje, da goriš od želje da saznaš nova saznanja... u Sv.Pismu je na ovu temu ilustrativna ''Knjiga proroka Jone''.
Iz nje se vidi da Bog dopušta neograničeno uzletanje naše volje.
I da istovremeno zna sve šta će čovek da odluči i čemu da usmeri svoju volju.

(Jona je bio slobodan apsolutno da odluči ovako ili onako. Odlučio je ovako. Bog je iščekivao da vidi kako će Jona da odluči, istovremeno znajući kako će Jona odlučiti.
Tako isto, građani Ninevije, velikog grada, imali su apsolutnu slobodu da odluče ovako ili onako, i Bog je iščekivao da sazna kako će oni postupiti, istovremeno znjući šta će oni odlučiti.)

Jer, Bog je svemoćan, i sveznajući. Do te mere da jedini on zna budućnost u potpunosti. Niko ne zna, samo On zna.

*
Razumem da ima ljudi i na ovom forumu koji ne vole da čitaju, niti vole da uče, niti su spremni da promene svoje stavove i usklade ih sa svojim novim saznanjima, ali ako je već tako onda bi bilo fer i da ne ponavljaju iznova njihove zablude i zapitkuju ljude da im objašnjavaju svoje stavove.

Poslednja izmena:

manem78

Domaćin
Poruka
4.889
Razumem da ima ljudi i na ovom forumu koji ne vole da čitaju, niti vole da uče, niti su spremni da promene svoje stavove i usklade ih sa svojim novim saznanjima, ali ako je već tako onda bi bilo fer i da ne ponavljaju iznova njihove zablude i zapitkuju ljude da im objašnjavaju svoje stavove.
Kako je lako tvrditi da su drugi u zabludi i imaju pogrešne stavove, jel? 🙂 Ne daj bože da JA nisam u pravu!

Ovo:
Jer, Bog je svemoćan, i sveznajući. Do te mere da jedini on zna budućnost u potpunosti.
i ovo:
da je naša volja apsolutno slobodna, ničim sputana, ničim omeđena, ni sa čim uslovljena i sl.
Slobodni smo da svoju volju usmerimo kuda god mi hoćemo.
su u logičkoj kontradikciji.
To sam već 30x rekao pa ako imaš VOLJE da se udubiš u to postoji šansa da i razumeš zašto. Nema potrebe da čitaš knjige i da ti knjiga kaže da li je to istina ili nije. Samo malo dobre volje i koncentracije.

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
jesi li ti spreman?

Ljudi,
(vas dvojica ste me pitali, manem78 i Сале.),
ima jedna stvar, jedna istina, u Hrišćanstvu, u Bogopoznanju, koja se ne može tako lako razumeti, ali se bez njenog razumevanja ne može ništa razumeti kako treba razumeti. Znači, jedno nezaobilazno saznanje. A to je ovo:

Bog je Svemoćan, i Bog je Sveznajući.

Znači... sve može, i sve zna. Nema ničega što On ne može, niti ima bilo čega što On ne zna.
Mi nemamo iskustva niti saznanja o takvom Biću. Pojam svemoćnosti nama je potpuno nepoznat. Isto pojam sveznanja. Mi ne možemo razumeti svojom logikom, i svojim razumom, umom, intelektom, pametnom glavom itd. kako to Bog sve može i sve zna.

Npr. ovo o čemu smo komentarisali. Kako svojim logiciranjem (ovo na što komentator "manem78" pledira), prihvatiti da Bog zna budućnost? NIKAKO! Ne možemo to svojom logikom / umom razumeti. Nije to moguće. A tek kako pomiriti sa svojom neograničenom slobodom opredeljivanja (što je ustvari sloboda volje) to da Bog zna kako ćemo se mi opredeliti.

*

Ovde treba napomenuti da je jedino On Sveznajući.
Niko drugi nije sveznajući. Niko osim Boga ne zna budućnost, ni koliko odmah ovu ispred nas na jednu sekundu od stvarnosti.
Nebeske sile, Anđeli, i Anđeli dobra i Anđeli zla, na osnovu ogromnog obilja informacija o svemu što postoji od početka pa do sada, i na osnovu poznavanja ljudske prirode i sklonosti, mogu pretpostaviti, ali samo to: PRETPOSTAVITI, šta će da se desi u budućnosti. Sile zla, zli Anđeli, sve iz naše istorije, sva ZNANJA iz biografije svakog čoveka, takva svoja ZNANJA i pretpostavljanja saopštavaju pojedinim ljudima, medijumima (nadam se da znate o čemu pišem), koji to verbalizuju i tako impresioniraju lakoverne ljude. "Kako on (medijum) zna, kažu oni, da moja ćerka sada u Pančevu svira klavir i voli baklave", npr. Na taj način, saopštavanjem detalja iz prošlosti oni impresioniraju ljude neutvrđene u veri u Sveznajućeg Boga, da poveruju njima, da bi mogli da im kažu nešto i iz budućnosti.

Dakle,
prošlost se do u detalje zna, sva prošlost i sva sadašnjost. (Svih ljudi, od Adama i Eve do nas, neko je izračunao da je živelo oko 100 milijardi ljudi.)
Dok, budućnost niko ne zna. Samo Bog zna.
U ovakvog Boga mi verujemo.
Sveznajućeg, ne poluznajućeg ili ograničeno znajućeg.
I u Svemoćnog. Ne u polumoćnog ili u ograničeno moćnog.
Mi ovo samo verom možemo da prihvatimo, pa možda i da shvatimo. Logikom, umom, razumom, intelektom, našim ljudskim naporima – ne, ne možemo.
Sada bi trebalo da bude lakše poimanje kako je to naša volja neprikosnovena i potpuno pod našom kontrolom ali je istovremeno i Bogu poznata.

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Kako je lako tvrditi da su drugi u zabludi i imaju pogrešne stavove, jel? 🙂 Ne daj bože da JA nisam u pravu!

Ovo:

i ovo:

su u logičkoj kontradikciji.
To sam već 30x rekao pa ako imaš VOLJE da se udubiš u to postoji šansa da i razumeš zašto. Nema potrebe da čitaš knjige i da ti knjiga kaže da li je to istina ili nije. Samo malo dobre volje i koncentracije.

Ljudi,
ima jedna stvar, jedna istina, u Hrišćanstvu, u Bogopoznanju, koja se ne može tako lako razumeti, ali se bez njenog razumevanja ne može ništa razumeti kako treba razumeti. Znači, jedno nezaobilazno saznanje. A to je ovo:

Znači... sve može, i sve zna. Nema ničega što On ne može, niti ima bilo čega što On ne zna.
Mi nemamo iskustva niti saznanja o takvom Biću. Pojam svemoćnosti nama je potpuno nepoznat. Isto pojam sveznanja. Mi ne možemo razumeti svojom logikom, i svojim razumom, umom, intelektom, pametnom glavom itd. kako to Bog sve može i sve zna.

Npr. ovo o čemu smo komentarisali. Kako svojim logiciranjem (ovo na što komentator "manem78" pledira), prihvatiti da Bog zna budućnost? NIKAKO! Ne možemo to svojom logikom / umom razumeti. Nije to moguće. A tek kako pomiriti sa svojom neograničenom slobodom opredeljivanja (što je ustvari sloboda volje) to da Bog zna kako ćemo se mi opredeliti.

*

Niko drugi nije sveznajući. Niko osim Boga ne zna budućnost, ni koliko odmah ovu ispred nas na jednu sekundu od stvarnosti.
Nebeske sile, Anđeli, i Anđeli dobra i Anđeli zla, na osnovu ogromnog obilja informacija o svemu što postoji od početka pa do sada, i na osnovu poznavanja ljudske prirode i sklonosti, mogu pretpostaviti, ali samo to: PRETPOSTAVITI, šta će da se desi u budućnosti. Sile zla, zli Anđeli, sve iz naše istorije, sva ZNANJA iz biografije svakog čoveka, takva svoja ZNANJA i pretpostavljanja saopštavaju pojedinim ljudima, medijumima (nadam se da znate o čemu pišem), koji to verbalizuju i tako impresioniraju lakoverne ljude. "Kako on (medijum) zna, kažu oni, da moja ćerka sada u Pančevu svira klavir i voli baklave", npr. Na taj način, saopštavanjem detalja iz prošlosti oni impresioniraju ljude neutvrđene u veri u Sveznajućeg Boga, da poveruju njima, da bi mogli da im kažu nešto i iz budućnosti.

Dakle,
prošlost se do u detalje zna, sva prošlost i sva sadašnjost. (Svih ljudi, od Adama i Eve do nas, neko je izračunao da je živelo oko 100 milijardi ljudi.)
Mi ovo samo verom možemo da prihvatimo, pa možda i da shvatimo. Logikom, umom, razumom, intelektom, našim ljudskim naporima – ne, ne možemo.
Sada bi trebalo da bude lakše poimanje kako je to naša volja neprikosnovena i potpuno pod našom kontrolom ali je istovremeno i Bogu poznata.

manem78

Domaćin
Poruka
4.889
Ljudi,

*

Dakle,
Pa eto. To si odmah na početku trebao reći. Da je tvoj bog van ljudske logike i ja bih to prihvatio.