Čovek sa dva imena i prezimena

Poruka
4.285
Čovek sa dva imena i prezimena

Žitelj pirotskog sela Gostuša, zbog sukoba oca i dede, dva puta je upisan u matične knjige pod različitim imenima: kao Milorad Pantelić i Momčilo Rančić. Posle raznih zavrzlama sud je presudio da se zove Milorad Pantelić

Milorad Pantelić (60) iz pirotskog sela Gostuša verovatno je jedini čovek sa dva imena i prezimena u Srbiji. Do zavrzlame zbog koje je tokom života imao puno problema došlo je zbog nesuglasica između tasta i zeta, Miloradovog dede po majci i oca, o tome kako bi trebalo da se zove njihov potomak.

Do šestog razreda tadašnje osmoletke Milorad je živeo pod imenom i prezimenom Momčilo Rančić, a od šestog razreda pod sadašnjim imenom Milorad Pantelić. U šali, Milorad traži i dve penzije, jednu za Milorada i drugu za Momčila.

Kako je to u našem narodu već uobičajeno, večito je bilo problema i nesuglasica između svekrve i snaje, s jedne, i između tasta i zeta, s druge strane. To je nešto što je postalo u neku ruku deo naše tradicije i folklora. Naročito su ove nesuglasice dolazile do izražaja na selu, gde je pod jednim krovom živelo, za istim stolom obedovalo i uz isto ognjište se okupljalo i po nekoliko generacija jedne familije. Tako je bilo i u familiji Rančić u Miloradovom rodnom selu Gostuša.

- Uvek je bilo nesuglasica između mog dede, seoskog poštara Budimira, i mog oca, a Budimirovog zeta, Velimira. Često nisu ni razgovarali međusobno. Nažalost, i kada sam se rodio, oni nisu razgovarali. Ispostavilo se da su inat jedan drugom terali ni manje ni više nego preko mog imena i prezimena - pripoveda Milorad, i nastavlja:
- Tada nije bilo ambulanti po selima i savremenih matičnih službi nego je ime i prezime deteta činovnicima dostavljao seoski poštar. U to vreme seoski poštar je bio upravo moj deda. Kako bi napakostio svom „voljenom" zetu, Budimir je brže-bolje, što bi rekli današnji političari, „zloupotrebio" svoj položaj i već sutradan, bez ikakvih konsultacija sa ostalim ukućanima, upisao novorođenče u matične knjige u selu Velika Lukanja pod imenom Milorad, a promenio mi je i prezime, što je tada bilo normalno. Prezime mi je dao po jednom našem pretku Panteliji, tako da je u knjigama pisalo Milorad Pantelić. Kada je za to posle nekoliko nedelja saznao moj otac, on me je upisao pod sasvim drugim imenom i prezimenom, kao Momčilo Rančić, što nam je bilo i familijarno prezime. Da stvar bude gora, pošto tada nije bilo kompjutera koji bi seoskog pisara upozorio na grešku, oba imena i prezimena ostala su važeća i tako je bilo sve do šestog razreda, a onda su krenuli prvi problemi - objašnjava deda Milorad, odnosno Momčilo.

- Već u šestom razredu sudski pozivari su zakucali na naša vrata i upitali nas gde krijemo drugo dete koje bi trebalo da ide u školu. Kako bi sudiji bila jasna situacija, osim roditelja, oca i dede, na sudu su morali da se pojave i učitelji i direktor škole, ali i šef Mesne kancelarije u Velikoj Lukanji zajedno sa predsednikom Mesne zajednice. Kako bi razrešio ovu zavrzlamu, sud je doneo odluku da se ubuduće zovem jedino onako kako je moj deda odlučio - Milorad Pantelić, uz obrazloženje da je to ime i prezime prvo upisano - kaže Milorad.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/146534/Čovek+sa+dva+imena+i+prezimena.html
 
Par pravila za postavljanje tema

Poštovani korisnici, radi bolje preglednosti pdf Politika dogovorili smo se da vam ukažemo na par jednostavnih, ali vrlo bitnih pravila koja se tiču postavljanja tema.

- Pre postavljanja teme pogledati da li je takva tema već postavljena! ! ! Radi se o dve minute koje vam nikako ne mogu naškoditi.

- Naslov teme treba jasno da objašnjava o čemu se u njoj radi! ! ! Dakle bez prevelike poetičnosti i metaforisanja. Ukoliko je tema preuzeta iz nekog novinskog članka onda prekopirati naslov. Ovo je bitno (!), jer sve češće dobijamo prijave zbog duplih tema. Radi nepovezivih imena sa stvarnom temom svaki dan se dešava da nekoliko korisnika otvori istu temu i onda diskusija nije koncentrisana i naruši je i zatvaranje, brisanje i spajanje tih tema.

- Kada otvorite temu, bez obzira da li je ona iz novinskog članka ili vaša zamisao, jasna argumentacija i postavjanje teme diskusije je neophodno. Teme koje počinju i završavaju sa 'Šta mislite o ....' ne vode nikakvoj diskusiji i kao takve će biti posmatrane.

- Kao i uvek linkovi ka izvorima su obavezni.

Smatramo da ova pravila nisu niti teška za ispunjavanje, niti narušavaju vašu slobodu izražavanja, tako da očekujemo njihovo poštovanje u potpunosti. Nepoštovanje istih ćemo smatrati čistim nemarom. Nama ostaje sloboda da po proceni izmenimo naslov teme, zatvorimo ili obrišemo temu ili da je spojimo sa drugom.

Vaši dragi moderatori

??????
 

Back
Top