Čovek nije ostrvo?

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Budi sam sebi ostrvo, Ānanda, budi sam sebi utočište.
Buda

Nijedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina.
E. Hemnigvej

A šta vi kažete?

Da li se oslanjate na sebe ili na kolektiv? Koliko se osećate celovitima,
a koliko zavisite od drugih?

Socijalizacija je nesto sto se uci. Npr, moras psa ili macku da socijalizujes. Po slicnom principu se i deca socijalizuju. Ako se to uradi na los nacin, dobijas asocijalne i antisocijalne osobe, od kojih su ove druge cesto opasnost po drustvo.

Nejasna mi je ta romanticna predstava a/anti socijalnog ponasanja. Ne treba forsirati ekstrovertnost po svaku cenu, ali svakako treba osnazivati decu da ne budu previse introvertna.

Socijalizacija je nesto sto se uci. Npr, moras psa ili macku da socijalizujes. Po slicnom principu se i deca socijalizuju. Ako se to uradi na los nacin, dobijas asocijalne i antisocijalne osobe, od kojih su ove druge cesto opasnost po drustvo.

Nejasna mi je ta romanticna predstava a/anti socijalnog ponasanja. Ne treba forsirati ekstrovertnost po svaku cenu, ali svakako treba osnazivati decu da ne budu previse introvertna.
Ti misliš na društvenost? Imaš na primer seosko dete, odraslo u velikoj
porodici, po cele dane na ulici sa drugarima. Vrlo društveno, ali nije
socijalizovano.
Socijalizacija je za mene druga reč za indoktrinaciju i uklapanje u sistem.
Tek kada dete počinje da dobija informacije u školi, kasnije od medija,
političkih stranaka, nvo, onda postaje socijalizovano. Oblikovano od
strane sistema, tako da poštuje određene vrednosti.

Buda

E. Hemnigvej

A šta vi kažete?

Same pojedine omiljene reči i fraze kao inividualizam, introverzija/introspekcija, persona, "Uradi sam", "crna ovca", autsajder, "Opusti se, previše razmišljaš.", i sl., govore mi da sam više sama sebi ostrvo-a nekad i ostalima, nego što verujem da sam pripadnik masi, društvu, kolektivu, kompaniji... koje i dalje volim.
Mogu po prirodi posla da se uklapam i pripadam, ali mi je na kraju dana preporod duše kada sam izvan svega i u samo nekom svom odabranom koloseku.

Ti misliš na društvenost? Imaš na primer seosko dete, odraslo u velikoj
porodici, po cele dane na ulici sa drugarima. Vrlo društveno, ali nije
socijalizovano.
Socijalizacija je za mene druga reč za indoktrinaciju i uklapanje u sistem.
Tek kada dete počinje da dobija informacije u školi, kasnije od medija,
političkih stranaka, nvo, onda postaje socijalizovano. Oblikovano od
strane sistema, tako da poštuje određene vrednosti.
Pa drustvenost je socijalizacija, bukvalno sinonimi. Skola je socijalizacija po meri drustva, vrlo neophodna da bi se normalno funkcionisalo u ljudskom drustvu.
Uzmi za primer Rome od kojih mnogi nemaju sustinski mogucnost da idu u skolu. Romanticni stihovi Lorda Bajrona i ruskih pesnika su stihovi obrazovanih belaca koji su mogli da iskuse samo bahanalije cergarskog zivota.

Pa drustvenost je socijalizacija, bukvalno sinonimi. Skola je socijalizacija po meri drustva, vrlo neophodna da bi se normalno funkcionisalo u ljudskom drustvu.
Uzmi za primer Rome od kojih mnogi nemaju sustinski mogucnost da idu u skolu. Romanticni stihovi Lorda Bajrona i ruskih pesnika su stihovi obrazovanih belaca koji su mogli da iskuse samo bahanalije cergarskog zivota.
Navodiš primer ljudi koji su društveni, ali nisu socijalizovani? Znači
da to nisu sinonimi. Po čijoj se meri vrši socijalizacija, Bog će ga
znati.. 🙄 te prave vrednosti kojima bi svi trebali da budemo
indoktrinirani..
Sigurnije je da budeš sam sebi ostrvo.

Meni su Romi dok nisu bili indoktrinirani bili bolji. Neposredni,
iskreni, komunikativni, povezani sa svojim telom. Kad su srećni
smeju se, kad su ljuti viču, kad su tužni plaču. Tako jednostavno..

To bi već mogli da budu sinonimi.
Pa ono mozes da budes drustven i da budes mitja prevara a kada dodje do tuche mozes da se ponasas civilizovano i predlozis da to uradite u ringu pred publikom i sudijom. 🥸
Civilizovano ponasanje ne bih poistovecivao sa civilizacijom. Iako oboje ukazuju na trenutni vrhunac drustva u naprednom smislu. Civilizovano je neagresivno i vodjenje racuna o opstoj dobrobiti - kreacija naspram degradaciji a drustveno je samo prilagodjenost drustvu, ma kakvo da je.

Buda

E. Hemnigvej

A šta vi kažete?

"Kao što je ljubav ka životu, u osnovi uzevši, samo strah od smrti, tako ni druževni nagon u ljudi nije direktan, to jest ne zasniva se na ljubavi prema društvu, nego na strahu od samoće; jer mi ne tražimo prisustvo drugih ljudi zato što je ono prijatno, nego zato što hoćemo da izbegnemo prazninu i dosadu samovanja kao i monotoniju sopstvene svesti; i samo zato, da bismo od toga umakli, mi volimo i rđavo društvo, i pristajemo i na ceo onaj teret koji svako društvo donosi.
Prema tome moglo bi se reći da je svaki od njih samo mali razlomak ideje čovečanstva, te zato mu treba mnogo dopunjavanja sa drugima, da bi, u nekoliko, otud izišla puna ljudska svest: naprotiv, ko je ceo čovek, čovek par exellence, taj predstavlja jedinicu, a ne razlomak, pa je sam sebi dovoljan. U tom smislu, obično se društvo može uporediti sa onom ruskom sviralom u kojoj svaki rog ima samo jedan ton, a tek tačnim slaganjem sviju izlazi muzika. Jer su osećanje i duh većine ljudi monotoni kao taj jednoglasni rog; zar ne izgledaju mnogi od njih kao da imaju neprestano samo jednu istu misao, nesposobni da misle drugu? Iz toga se, može objasniti ne samo to, zašto su tako dosadni, nego i zašto su tako druževni i zašto najradije idu kao stado, samo kada su zajedno i u društvu oni čine nešto kao oni ruski svirači.
Naprotiv, čovek pun duha može se uporediti sa virtuozom koji sam izvodi svoj koncert ili i sa klavirom. Kao što je, naime, klavir, sam za sebe, mali orkestar, tako je i on mali svet, i ono što su svi oni tek sudelovanjem drugih, on je to sam jedinicom jedne svesti. Kao i klavir, on nije deo simfonije, nego je sposoban za solo i samoću; ako mora sa drugima da sudeluje, on to može činiti samo kao glavni glas uz pratnju (kao i klavir), ili za davanje tona u vokalnoj muzici (kao i klavir). Ko, međutim, voli društvo, može iz ovoga upoređenja da izvuče pravilo da ono što ljudima sa kojima se on druži nedostaje u kvalitetu, to mora u nekoliko da se nadoknadi kvantitetom. Sa jednim jedinim čovekom od duha možete imati dovoljno društva; ali ako imate na raspoloženju samo običnu sortu ljudi, onda je dobro da imate mnogo njih, da bi vam raznovrsnost i zajedničko delovanje dalo nešto dobro, po analogiji pomenute ruske muzike, a Bog neka vam zato podari strpljenja."

citat Šopenhauer iz "Paraneze i Maksime"

"Kao što je ljubav ka životu, u osnovi uzevši, samo strah od smrti, tako ni druževni nagon u ljudi nije direktan, to jest ne zasniva se na ljubavi prema društvu, nego na strahu od samoće; jer mi ne tražimo prisustvo drugih ljudi zato što je ono prijatno, nego zato što hoćemo da izbegnemo prazninu i dosadu samovanja kao i monotoniju sopstvene svesti; i samo zato, da bismo od toga umakli, mi volimo i rđavo društvo, i pristajemo i na ceo onaj teret koji svako društvo donosi."
Šta bi mi bez Šopenhauera?Ne bi znali čal ni da je voda moka.

To sto im uzimam novac nije uz njihovu pomoc i timski rad,aj ne smaraj vise
Ne smaram te, samo želim da shvatiš da ovek nije stvoren da živi sam, niti da uopšte može opstati sam, već samo kao organizovana Ljudska zajednica. iBti sam sebi dovoljan značilo bi živeti sam na pusztom ostrvu, a to znači živeti u pećini, pokrivati se smokvinim listom i jesti gloginje. A ja sam siguran da ti takvim životom ne žoviš, a to znači da koristiš sve etekovine civilizacije i da, ma koliko to želeo i trudio se, nisi dovoljan sam sebi.

Back