Čovek izvadio 23 zuba i ugradio 12 implantata u istom danu.... umro ubrzo nakon toga

Znam to da implatat zaustavlja pomeranje susednih zuba i degradaciju vilične kosti nego sigurno nisu mogli da rašire prostor gde fali zub koji je izvadjen pre deset godina i gde se skupilo na pola širine originalnog zuba, nego da stave manju/užu krunicu.
Inače savet je kod pojedinačnog vadjena zuba da se što pre na to mesto ugradi implatat dok se zubi nisu pomerili

Da, bas tako.
Kada se smanji prostor gotovo je.

Da, bas tako.
Kada se smanji prostor gotovo je.
Pa nije gotovo čim je @canavaro ugradio tri pojedinačna. Ne verujem da ih je ugradio mesec dana posle vadjenja zuba... Verovatno stave uži implatat pa ga nekako koriguju prema zubu na koji sad naleže. A sigurno je mnogo bolje odmah staviti implatat zato što tada može da bude istih dimenzija kao originalan zub.
Ne znam, teoretišem... :p

Pa nije gotovo čim je @canavaro ugradio tri pojedinačna. Ne verujem da ih je ugradio mesec dana posle vadjenja zuba... Verovatno stave uži implatat pa ga nekako koriguju prema zubu na koji sad naleže. A sigurno je mnogo bolje odmah staviti implatat zato što tada može da bude istih dimenzija kao originalan zub.
Ne znam, teoretišem... :p

Ima implantata raznih dimenzija, svaki slucaj je tu specifican.

Moja keva je ovako radila, generalno:
- izvadi zub
- saceka bar 2 nedelje
- stavi implant
- ceka se 6 meseci
- stavi gingivoformer
- ceka par nedelja (sto duze to bolje)
- skine gingivoformer,stavi supru, uzme otisak, radi most.
Cela procedura traje 7-8 meseci.

Danas se reklamira kako se sve to resi za par nedelja.
Da je ziva, verovatno bi frknula da cuje za to, i rekla nesto poput "nek im je Bog u pomoć, kod mene to ne može" :D

P.S.
Zato mene sreću ljudi danas i kažu "uradila mi zub pre 30 godina, još stoji ko prvog dana".

Ima implantata raznih dimenzija, svaki slucaj je tu specifican.

Moja keva je ovako radila, generalno:
- izvadi zub
- saceka bar 2 nedelje
- stavi implant
- ceka se 6 meseci
- stavi gingivoformer
- ceka par nedelja (sto duze to bolje)
- skine gingivoformer,stavi supru, uzme otisak, radi most.
Cela procedura traje 7-8 meseci.

Danas se reklamira kako se sve to resi za par nedelja.
Da je ziva, verovatno bi frknula da cuje za to, i rekla nesto poput "nek im je Bog u pomoć, kod mene to ne može" :D
Ovako je ispravno ali danas se gleda samo kesh, kvalitet je na petom mestu

Nisam stomatolog, ne mogu da tvrdim, ali znam da su ovako i mom ocu radili sve odjednom mentoli, s tim sto je on imao i svojih dosta pa su ih samo obrusili, tri dana je trpeo ozbiljne bolove. A on lud jos prihvati da ne dolazi iz druge zemlje sto puta. Hteo sam sve da ih oteram u pm, rekoh umreces zbog zuba ludaku..
Kod mene davno je to bilo, jednoj zeni izvadio zubar pogresan zub i umrla.
Meni zubarka predlozila da izadim zdrav zub koji je nekako nakrivo narastao, nisam hteo da cujem.

Kako su rešili to što su se zubi vremenom pomerili i smanjili prostor gde nema zuba?
To sam se onako teoretski pitao jer onda se menja i zagrižaj, tj. ne gadjaju se više gornji i donji zubi.
na 2 mesta se uklopilo dobro, razmak izmedju mojih prvih zuba i implatata je isti kao i razmak izmedju drugih zuba i tu nema nikakve razlike, skoro da ni sam vise ne zanam koji su moji pravi zubi i koji su implatati.
ali na jednom na donjoj vilici su se kao sto si pretpostavio zub se nesto pomerio jer je bila par godina supljina (neka sestica dole, koja nije vidljiva pa mi nije nesto mnogo smetalo da nemam taj zub). uglavnom, pomerio se gornji deo zuba mozda za 1-2mm, ka supljini, prakticno se iskosio, pa je supljina u obliku trapeza, da kazemo slikovito. tu su mogli samo da stave zub sirine kao sto je gornja strana supljine, tako da mi tu ponekad tu zastaje hrana na donjem delu, ali to su mi u startu rekli da ce tako biti. alternativa je bila da osrtuzu deo tog zgravog zuba ali to nisam hteo da radim.
veci problem sa tim kada se nema neki zub duze vreme je to sto kost "propadne" i onda ne mogu da usrafe implantat na to mesto. ima resenja i za to ali kosta dosta. mogu da nadograde kost (sinus lift) ili ima sad i novo resenje sa nekim ogromnim implantima koji se usrave direktno u jagodicnu kost, prakticno do ispod oka. :sad2: evo ovde je glavonja pricao o tome.

Mnogi ne kapiraju da je bitno ako ne i bitnije čistiti izmedju zuba, tu četkica ne može da pridje, hrana se nabije i truli, stvara infekcije, gingivitis, karijes.
Moj brat je imao zadah iz usta, dobre zube ali se oseća zadah. Ja mu kupim waterpik i nateram ga svako veče sa njim da čisti zube. Prvo su mu krvarile desni dok to sve nije izbacio svu tu rdju
Ma jok, to ko ima bas lose zube, samo kvalitetna pasta i kvalitetno pranje i nema problema , barem je kod mene tako.

na 2 mesta se uklopilo dobro, razmak izmedju mojih prvih zuba i implatata je isti kao i razmak izmedju drugih zuba i tu nema nikakve razlike, skoro da ni sam vise ne zanam koji su moji pravi zubi i koji su implatati.
ali na jednom na donjoj vilici su se kao sto si pretpostavio zub se nesto pomerio jer je bila par godina supljina (neka sestica dole, koja nije vidljiva pa mi nije nesto mnogo smetalo da nemam taj zub). uglavnom, pomerio se gornji deo zuba mozda za 1-2mm, ka supljini, prakticno se iskosio, pa je supljina u obliku trapeza, da kazemo slikovito. tu su mogli samo da stave zub sirine kao sto je gornja strana supljine, tako da mi tu ponekad tu zastaje hrana na donjem delu, ali to su mi u startu rekli da ce tako biti. alternativa je bila da osrtuzu deo tog zgravog zuba ali to nisam hteo da radim.
veci problem sa tim kada se nema neki zub duze vreme je to sto kost "propadne" i onda ne mogu da usrafe implantat na to mesto. ima resenja i za to ali kosta dosta. mogu da nadograde kost (sinus lift) ili ima sad i novo resenje sa nekim ogromnim implantima koji se usrave direktno u jagodicnu kost, prakticno do ispod oka. :sad2: evo ovde je glavonja pricao o tome.
Ma samo se vi zajebavajte sa viličnom kosti.
"Kastanjete" ako nema zdravih nosećih i - ćao
Ma ćao!

Ne bih bušio viličnu kost pa da preko Doma Zdravlja može džabe kao pre ŽUTIH

Au kolko peripetija. Meni je jedna donja šestica skoro gotova posle godina iznova plombiranja pa ću da gledam odmah da stavim implatat kad ovaj zub bude za vadjenje. Koliko to sad košta? 500-600€ kom.? Ono komplet jedan implatat sa krunicom od recimo nekog cirkona ili tako nešto.

Ovako je ispravno ali danas se gleda samo kesh, kvalitet je na petom mestu

Zato su moji roditelji vozili ruska vozila :D

Au kolko peripetija. Meni je jedna donja šestica skoro gotova posle godina iznova plombiranja pa ću da gledam odmah da stavim implatat kad ovaj zub bude za vadjenje. Koliko to sad košta? 500-600€ kom.? Ono komplet jedan implatat sa krunicom od recimo nekog cirkona ili tako nešto.

Zavisi koji ces.
Kinez 250-350, Nobel/Straum oko 600.
Plus krunica i suora oko 200.
U Srbiji. Kod dobrog majstora.

ja sam stavljao ove Neodent, to je kao jeftina varijanta Straumanna. mislim da je to sve isti .l. u svakom slučaju, savetovao bih ti da ako planiraš da stavljaš implant u Srbiji, da tu kod tebe u DDR-u 😄 izvadiš zub par meseci pre nego što budeš planirao odlazak u Srbiju, jer ne mogu uvek da izvade zub i u istom zahvatu ušrafe šraf. imao sam takvu situaciju, da je trebalo da se izvadi koren i stavi implantat i nije moglo, rekao mi je u Srbiji da će samo da ga izvadi, da ostavim par meseci da se regeneriše kost, pa u sledećem dolasku da usrafi jer je bila velika rupa. nekad može sve o istom trošku, a nekad ne može jer pogotovo kod tih zuba pozadi koren je veliki i kad se izvadi ostaje velika rupa.
što se troškova tiče, kao što je kolega rekao... šraf = 350€ (Neodent, Straumman +200€ skuplje) i krunica (par meseci kasnije) 150-200€.
ne bi da ispadne da reklamiram ordinaciju, ali zaista ih preporučujem. evo ceo cenovnik:
https://drlolin.com/usluge/zubni-implanti-cena/
ja kad sam prvi put stavljao implantat pre nekih 7-8 god. bili su jedini u NS koji su to radili, a sad ima na svakom ćošku. čini mi se da svaka bolja zubarska ordinacija širom Srbije radi implantate. cene verovatno da ima i niže nego kod Lolina... on je to medju prvima u Srbiji počeo, ima pacijente iz celog sveta, pa može da ima i više cene.

Poslednja izmena:
Ma samo se vi zajebavajte sa viličnom kosti.
"Kastanjete" ako nema zdravih nosećih i - ćao
Ma ćao!

Ne bih bušio viličnu kost pa da preko Doma Zdravlja može džabe kao pre ŽUTIH
ništa ti "ne bušiš"!
vilična kost već ima rupe od korena zuba. kad izvadiš zub, na tom mestu gde je bio koren ostaje prazna rupa i tu ti ušrave "šraf".
ako ti nećeš / ne možeš / plašiš se / nemaš para za to / ... ne znači da je ta varijanta loša i da je to štetno/opasno ili šta si već hteo da kažeš!? :think:

ništa ti "ne bušiš"!
vilična kost već ima rupe od korena zuba. kad izvadiš zub, na tom mestu gde je bio koren ostaje prazna rupa i tu ti ušrave "šraf".
ako ti nećeš / ne možeš / plašiš se / nemaš para za to / ... ne znači da je ta varijanta loša i da je to štetno/opasno ili šta si već hteo da kažeš!? :think:
Da su svi sa implantima imali nesnosne bolove.
Ti si stomatolog?

Back