Čovek bi trebao da bude poslušan Bogu?

Ma ne, nisam izmešala, jer nisam ulazila ni tvrdila da su pravila loša ili dobra, koja god da su. Neka važe za sve. Ali htedoh reći da iako ih neko drži do kraja, do tančina, ukoliko uspe u tome, da ako je loše drvo to ništa neće izaći na dobro. Samo iz dobrog srca poštovanje pravila daje dobre plodove. Jer pravila i služe da bi se nešto dobro napravilo. Ali ne pravilo samo po sebi, već KO ga sprovodi.
И једно и друго је битно и закон Цркве и срце, јер гордост има самовољу и самодовољност само у обома заједно као непријатеља, растављене их користи за свој раст

Ништа самовољник нема од доброг срца свога сажаљивога, нити ревносник без срдачности, први је садукеј (књижевник), други фарисеј (егоманијак)...

Prisustvovala sam nekim blesavi diskusijama tipa da li su ljudi koji su skrivali jevreje od nacista lagali kada su rekli da nemaju nikoga u kući.

Pa ako ne slažu onda ih ne skrivaju. Pravilo ne laži? Eto kad se na pravilo gleda van konteksta.
Лаже се само непријатељ или пријатељ малоумник... прво је од љубави ка пријатељима, а друго од поштеде будале самог себе

Nije fora da bogougodnik zivi usamljeno u masi onih kojima je bog stalno na usnama a zlo u glavi
Taj deo je po meni pad teorije da bog pobedjuje cak I kad gubi....
Meni se ipak cini da postoje plave I crvene teritorije.
Богоугодник никад ни не мисли на себе, јер му је сав фокус Христос...

Чим изгуби тај фокус, примећује ''своју'' голу богоугодност, која га гура у гордост и презир према ближњима, који не знају шта раде иако о Богу причају...

Зато мора да је фокус на Богу... онда нема надимања нити презира као слабићима, јер се гледају кроз Јаког Бога

Није довољно... мора да проникне у срце, али срце одбија правила, јер је самољубиво... Зато је потребно натерати га оним што не воли, да прими оно што му је корисно као оквир
Mislila sam baš da sledi da dopadanje nije dovoljno 😊

Dobro zapažanje.
Dualizam svet - đavo, veoma izražen kod hrišćana, posebno fanatičnijih.
Ali toga nema u sv pismu na taj način. Jeste da stoji širok put nasuprot uskom, služiti Bogu ili đavolu, itd, ali neki iz toga izvlače da je čovek u svakom momentu sluga ili jednog ili drugog. To dovodi do straha.
"Početak je mudrosti strah Gospodnji" (Psalam 111:10).
Bolje malo pretrpiti straha nego izgubiti dušu.

Чим изгуби тај фокус, примећује ''своју'' голу богоугодност, која га гура у гордост и презир према ближњима, који не знају шта раде иако о Богу причају...

Зато мора да је фокус на Богу... онда нема надимања нити презира као слабићима, јер се гледају кроз Јаког Бога
To je otudjenje fanatika od coveka.
Takvog vernika ne postujem jer nije nikad svoj.

Ovo je bas na niskom nivou shvatanja.
Itekako je moguce biti nefokusirani fanatic a imati otvoren um a ne gajiti svoju gordost , sta god to bilo u tom trenutku.
To sto prolaznik sa ulice nije takav , nekad je do toga sto nema duzinu staza u shvatanju I otkrivanju a ne mogu se ljudi deliti po zaslugama roditelja ili okruzenja ili dara , pa da su u sekundi teniseri za vimbldon.
Iskreno mene ne interesuju drugi ljudi I njihovi putevi , jer su njihovi I ne trebaju biti moji , iako su odlican poligon za ucenje na tudjoj kozi iz nekog ugla.
Tu nije samo rec o silnim razlicitim varijantama razvoja nego I o slobodi izbora necijeg razvoja.
Tu je dovoljna ona prica o svetom petru I laiku....

Gde to u Bibliji piše?

Nešto tako važno bi moralo da piše i to na više mesta, a ne da se
''čita između redova'' i nagađa.

Jel čovek slobodan ili bi trebao da bude poslušan rob?
Jel moguće da bude neko poslušan Bogu, kada nema neposredan
odnos sa Bogom, već samo ideju o Bogu?
23. Све ми је слободно, али није све на корист; све ми је слободно, али све не иде на добро

Jeste slobodan. A jel čovek pametniji od Tvorca?

Jel' moram, a izgleda da moram (na sebe mislim zato što sam nesavršen ) kao Solomon da lupim glavom o zid da bih video da je on tvrd... I posle da se češem po glavi...
Da li je dete slobodno u odnosu na roditelje? Jeste. Pa ti ga opet savetuješ da ne zapne negde nogom i ne napravi možda slične greške koje smo mi pravili...I više nego išta bi voleli da nas posluša..
Ali ono odraste i samostalno je i šta ti možeš tu...Sve mu je slobodno ali nije sve na korist...ti to znaš i možeš samo da gledaš na koju će stranu okrenuti.

Tako je i sa Bogom...
Tek kada lupiš kao Solomon u zid...vidiš I kažeš 'sve je taština'...
Sve osim jedne stvari.
A to je 'Boga se boj (strahopoštovanje) i zapovesti njegove drži, jer je čoveku to sve'...

Slobodni smo ko ptice ali ne umemo da letimo,
niti umemo koracima svojim da upravljamo...

Zato i za Božiju decu i za našu decu je potreban savet zlata (života) vredan...

Gde to u Bibliji piše?
I ako to i piše negde, u Biblij.. nije to Bog pisao, nego propovednici.
Opet isto,.. Slušati Bibliju to znači slušati propovednika.
Pitanje nije za mene :D ..
Pa vidiš da je moguće,.. ima ih ihahaj,.. više nego nas.

Gde to u Bibliji piše?

nigde, ali piše' tvoja volja je moja volja'

dakle, bog treba da služi meni i ima da mu se sviđa

nigde, ali piše' tvoja volja je moja volja'

dakle, bog treba da služi meni i ima da mu se sviđa
ja bih to tumačio drugačije.
Da je moja volja programirana Božijom,.. da Bog utiče na moju volju.

Mislim,.. istina je da moj Bog utiče na moju volju. Moj Bog je u meni,.. to sam već nekoliko puta ovde napisao. ( u temi - zašto su i ateisti na ovom pdf-u,.. Tab je otvorio takvu temu,.. nije baš navedeni naslov,.. smisao je taj.)

Poslednja izmena:

Back