Čovek bi trebao da bude poslušan Bogu?

A jel po tebi postoji neko bitnije mesto od Svetog Pisma...!?
...gde bi to trebalo biti ispisano, mozda na nebu i da tamo stoji uvek pa da takve kao tebe lako procitaju kad podignu glavu ??? :kafa:

..eto i ja dao jedan "moguci nacin"u skladu s tvojom logikom,ako se setis neceg boljeg da nam ga iznesi.

Bozje su zapovesti date s namerom da ih ljudi drze,one nisu date zivotinjama...
Kad zapovest kaze ne radi to onda se jasno i direktno misli na coveka a to isto vazi i kad kaze radi to i to !!!

Pa u tom izvestaju ne pise i da ljudi imaju srce i bubrege pa zar nam to treba biti osnov za zakljucak da ljudi nemaju te unutrasnje organe ??? :kafa:
Po meni ono sto trebas urgentno preduzeti jeste savladati prvu lekciju koja nalaze da se Sveto Pismo cita i shvaca integralno - tamo ne postoje manje i vise bitne delove ( knjige) .
Šta sve napisa. Ne sviđaju ti se odgovori na ono što sam te pitala, pa si se
bacio u opravdanja i izvlačenja.

I onda su sva dela iz straha, a ne iz ljubavi. Meni je načisto nezamislivo da sva
pravila držiš u glavi sve vreme i da u svakom trenutku, za svaki izbor proveriš
da li je sve u skladu sa tim pravilima. Tako nešto nije moguće.
Dok recimo kada si u stanju zahvalnosti, poverenja, mira, ljubavi, čega god
pozitivnog, to se sve samo složi. Ništa ne preispituješ, već ti samo štetne
stvari ne padaju na pamet.

Pa onda, umesto da ovi iskusniji objasne kako to takvih stanja doći, oni zapeli
za nekakvu poslušnost, kao da u robote treba da se pretvorimo da bi Bogu
bili po volji.
eno robija te isecko na froncle :hahaha:

Meni se cini da trenutno srbi uopste nisu bogoposlusni , a ni bogousluzni , ni bogougodni.
Isto kao sto mislim da ako se drzis bogougodnog ponasanja ima da ti svakodnevno pucaju ledja bar nekoliko puta od biceva koje nisi zasluzio nicim.

Ako nije Bog , uzmimo da nije , mora ljudska zavist I bes da se projektuje ka bogougodnom coveku.

I onda su sva dela iz straha, a ne iz ljubavi.
Pa o tome su opširno govorili i za vreme Zapadne reformacije. Da crkva drži ljude strahom.
Meni je načisto nezamislivo da sva
pravila držiš u glavi sve vreme i da u svakom trenutku, za svaki izbor proveriš
da li je sve u skladu sa tim pravilima. Tako nešto nije moguće.
Dok recimo kada si u stanju zahvalnosti, poverenja, mira, ljubavi, čega god
pozitivnog, to se sve samo složi. Ništa ne preispituješ, već ti samo štetne
stvari ne padaju na pamet.
Jeste
Ako i čitaš o pravilima ona služe kao saveti. Pročitao si, čuo si. Onda dolazi život u kojem se oprobavaš, imaš iskušenja. Ako u svakom trenutku biraš poverenje, ljubav, veru, onda će to naposletku voditi dobru.
Toliko priča je bilo o jevrejskom držanju šabata i kako im isus priča da su promašili suštinu. Držite se detalja a omašili big picture.
Pa onda, umesto da ovi iskusniji objasne kako to takvih stanja doći, oni zapeli
za nekakvu poslušnost, kao da u robote treba da se pretvorimo da bi Bogu
bili po volji.
Ima i tog prvog.
Ali neki ljudi, prema mom iskustvu, teško prevazilaze stadijum poslušnosti pravilima. Moguće da im nije ni dato. Da li je to od roditelja, tako doživljavaju ljubav itd..

Meni se cini da trenutno srbi uopste nisu bogoposlusni , a ni bogousluzni , ni bogougodni.
Isto kao sto mislim da ako se drzis bogougodnog ponasanja ima da ti svakodnevno pucaju ledja bar nekoliko puta od biceva koje nisi zasluzio nicim.

Ako nije Bog , uzmimo da nije , mora ljudska zavist I bes da se projektuje ka bogougodnom coveku.
Па не може без Крста и муке да се буде и проповеда Хришћанство... мора безумници да ти се наругају и прогласе фанатиком

То да ћеш да изгинеш од бесних паса је загарантовано, али ти је и помоћ од Бога такође...

Ako ne dokažem idem na sud. :lol:

Nego, postoji još jedna začkoljica vezana za tu poslušnost. Recimo, oni koji
smatraju da je čovek zbog neposlušnosti izbačen iz Raja, a sami su sada
poslušni, zar ne bi trebali u Raju već da budu?
ili će te prijaviti u ministarstvo :D

izgleda da nisu položili test već samo tripuju da su poslušni. samobmana teška pojava. a čekati, to je na dugom štapu i pitanje da li će doživeti probuđenje. a nada poslednje umire. raj ako nije stanje onda je mesto a o tom mestu ništa ne znamo ni teoretski ni praktično.

Па не може без Крста и муке да се буде и проповеда Хришћанство... мора безумници да ти се наругају и прогласе фанатиком

То да ћеш да изгинеш од бесних паса је загарантовано, али ти је и помоћ од Бога такође...
Samo pazi da ne dođeš u iskušenje da pomisliš da si svet jer te proganjaju i misle da si fanatik. Samo budi zahvalan što smo na putu i reći ti Bože znaš. Jer, lako je uzoholiti se kad misliš da si progonjen jer si ispravan. Nisi. Niko nije. Samo imamo drugačiji put. Jednom će postati jasno... Jednom

Toliko priča je bilo o jevrejskom držanju šabata i kako im isus priča da su promašili suštinu. Držite se detalja a omašili big picture.
Isus im nije zamerao za drzanje subote nego zbog pogresnog drzanja - verski su lideri "prosirili"4-tu Bozju zapovest s nekim svojim pravilima i na taj nacin ljudima nametnuli veliki i nepotreban teret.
Dakle vernici su i tada bili i danas jos uvek jesu duzni svetkovati subotu ali iskljucivo onako kao sto pise u samoj zapovesti i kao sto je Isus svojim primerom pojasnio a ne kao sto su ucili tadasnji verski lideri jevreja.

Samo pazi da ne dođeš u iskušenje da pomisliš da si svet jer te proganjaju i misle da si fanatik. Samo budi zahvalan što smo na putu i reći ti Bože znaš. Jer, lako je uzoholiti se kad misliš da si progonjen jer si ispravan. Nisi. Niko nije. Samo imamo drugačiji out. Jednom će postati jasno... Jednom
Нема шта да мислим и ''знам'', ако знам колико је самопроцена варљива...

Опит животни није исти код површних и озбиљно верујућих људи

Isus im nije zamerao za drzanje subote nego zbog pogresnog drzanja - verski su lideri "prosirili"4-tu Bozju zapovest s nekim svojim pravilima i na taj nacin ljudima nametnuli veliki i nepotreban teret.
Dakle vernici su i tada bili i danas jos uvek jesu duzni svetkovati subotu ali iskljucivo onako kao sto pise u samoj zapovesti i kao sto je Isus svojim primerom pojasnio a ne kao sto su ucili tadasnji verski lideri jevreja.
Ne kažem da nisi u pravu. Nego sam to dala za primer kako se neka zapovest može pretvoriti u tešku patnju, tipa šta sve treba raditi do sitnih detalja. Toliko su poremetili pameću da im je bilo krivo što je isus ozdravljao ljude u taj dan. Haos.

Pa o tome su opširno govorili i za vreme Zapadne reformacije. Da crkva drži ljude strahom.

Jeste
Ako i čitaš o pravilima ona služe kao saveti. Pročitao si, čuo si. Onda dolazi život u kojem se oprobavaš, imaš iskušenja. Ako u svakom trenutku biraš poverenje, ljubav, veru, onda će to naposletku voditi dobru.

Ima i tog prvog.
Ali neki ljudi, prema mom iskustvu, teško prevazilaze stadijum poslušnosti pravilima. Moguće da im nije ni dato. Da li je to od roditelja, tako doživljavaju ljubav itd..
Moguće je da je to obavezna, prolazna faza. Kao, da stvarno iskreno pokušaš
da budeš poslušan, pa kada vidiš koliko to ne ide onda da staneš i zapitaš se
šta ti je dalje činiti. Međutim, ako nisi iskren prema sebi i stalno smišljaš neka
opravdanja, nećeš se maći odatle.

Moguće je da je to obavezna, prolazna faza. Kao, da stvarno iskreno pokušaš
da budeš poslušan, pa kada vidiš koliko to ne ide onda da staneš i zapitaš se
šta ti je dalje činiti. Međutim, ako nisi iskren prema sebi i stalno smišljaš neka
opravdanja, nećeš se maći odatle.
Baš tako.
Doživi čovek katarzu kad shvati da mu sve izmiče, ništa ne ide, gubi kontrolu, pravila ne funkcionišu.
Ali ako nađeš novo pravilo ili neko novo opravdanje, ostaješ stalno na tom nižem nivou.

Neki kao da nemaju osećaj za duhovno. Ne mogu to da objasnim niti mi je jasno zašto.

Ne kažem da nisi u pravu. Nego sam to dala za primer kako se neka zapovest može pretvoriti u tešku patnju, tipa šta sve treba raditi do sitnih detalja. Toliko su poremetili pameću da im je bilo krivo što je isus ozdravljao ljude u taj dan. Haos.
Tako je,izgubili su smisao i znacaj same zapovesti a to je da je ona stvorena za coveka a ne obrnuto - covek ne treba sluziti suboti nego Bogu Nebeskome i kad se to u startu rascisti onda se lako radi ono sto Bog zaista trazi...
...kad vidis da neko u tvom opkruzenju pati u subotnom danu zbog nekog bola ili gladi a ti jesi u mogucniosti da mu ublazis muke na bilo koji nacin onda to ne da mozes nego trebas/moras uraditi jer subota nije samo za tebe nego i za njega,bez razlike bio on vernik ili ne ( sto ne znaci da nece postati ).

Iz dobrog drva izlaze rodovi dobri, iz lošeg loši. Možeš se držati pravila u sitna crevca ali ako si loše drvo donećeš loš rod
A drvo se menja verom, nadom, ljubavlju
Мешаш правила и родове на дрвету...

Правила (поготову Црквена) важе за све, а твоји плодови су само твоји...

Мешаш правила и родове на дрвету...

Правила (поготову Црквена) важе за све, а твоји плодови су само твоји...
Ma ne, nisam izmešala, jer nisam ulazila ni tvrdila da su pravila loša ili dobra, koja god da su. Neka važe za sve. Ali htedoh reći da iako ih neko drži do kraja, do tančina, ukoliko uspe u tome, da ako je loše drvo to ništa neće izaći na dobro. Samo iz dobrog srca poštovanje pravila daje dobre plodove. Jer pravila i služe da bi se nešto dobro napravilo. Ali ne pravilo samo po sebi, već KO ga sprovodi.

Back