Čovek bi trebao da bude poslušan Bogu?

"Тада му Исус рече: Иди од мене, Сатано, јер је написано: *Господу Богу своме клањај се и њему јединоме служи!" (Матеј 4:10).

"А Петар и апостоли одговарајући рекоше: *Богу се треба покоравати више него људима." (Дјела 5:29).

"Не радећи само привидно као да угађате људима, него као слуге Христове, творећи вољу Божију од срца," (Ефесцима 6:6).

"И сваку охолост која устаје против познања Божијега, и покоравајући сваку помисао на послушност Христу," (2 Коринћанима 10:5).

"Ако добро узаслушаш глас Господа Бога својега држећи и творећи све заповијести његове, које ти ја данас заповиједам, *узвисиће те Господ Бог твој више свијех народа на земљи" (Закони Поновљени 28:1).

" А сада ако добро узаслушате глас мој и ушчувате завјет мој, *бићете моје благо мимо све народе, премда је моја сва земља." (Излазак 19:5).

Итд итд итд. Практично се стално у Писму истиче врлина послушности Богу.

Слушаш ћеш Га, ако верујеш Њему

https://www.pravoslavno.rs/index.php?q=svetopismo&knjiga=43&pog=14

(Зачало 48). 10. Речи које вам ја говорим не говорим од самог себе, него Отац који пребива у Мени он твори дела. 11. Веруте ми да сам Ја у Оцу и Отац у Мени: ако ли не, због самих дела верујте ми.

12. Заиста, заиста вам кажем: 'Ко верује у Мене, дела која Ја творим и он ће творити, и већа од ових ће творити;

Gde to u Bibliji piše?

Nešto tako važno bi moralo da piše i to na više mesta, a ne da se
''čita između redova'' i nagađa
....
U redu,ako ne zelis izmedju redova evo ti jedan eksplicitan koji nam to direktno kaze:

5 Mojks.13,4:
"...Za Gospodom Bogom svojim idite, i njega se bojte; njegove zapovijesti čuvajte, i glas njegov slušajte, i njemu služite i njega se držite..."

"Тада му Исус рече: Иди од мене, Сатано, јер је написано: *Господу Богу своме клањај се и њему јединоме служи!" (Матеј 4:10).

"А Петар и апостоли одговарајући рекоше: *Богу се треба покоравати више него људима." (Дјела 5:29).

"Не радећи само привидно као да угађате људима, него као слуге Христове, творећи вољу Божију од срца," (Ефесцима 6:6).

"И сваку охолост која устаје против познања Божијега, и покоравајући сваку помисао на послушност Христу," (2 Коринћанима 10:5).

"Ако добро узаслушаш глас Господа Бога својега држећи и творећи све заповијести његове, које ти ја данас заповиједам, *узвисиће те Господ Бог твој више свијех народа на земљи" (Закони Поновљени 28:1).

" А сада ако добро узаслушате глас мој и ушчувате завјет мој, *бићете моје благо мимо све народе, премда је моја сва земља." (Излазак 19:5).

Robovska religija, bila i ostala.
Da se klanjaš, služiš, moliš.
Gde je tu sloboda?

Jel čovek slobodan ili bi trebao da bude poslušan rob?

Слободан је кад је послушан, али не као роб, већ као син (или ћерка)

Jel moguće da bude neko poslušan Bogu, kada nema neposredan
odnos sa Bogom, već samo ideju o Bogu?

Ни не треба ти непосредан однос пре посредног односа... Сама идеја је посредник, али само - умни...

Треба ти и фактички тј. опипљиви посредник - Црква тј. заједница светих људи

Gde je tu sloboda?
У томе да имаш слободно право да изабереш хоћеш ли бити одан Богу или нећеш али избор са собом носи посљедице како позитивне тако и негативне.
Каже св. ап. Павле:
"Све ми је дозвољено, али све не користи" (1 Коринћанима 6:12).

Gde je tu sloboda?
Imas slobodu izabrati da Mu ne sluzis...
...crveno svetlo ti na semaforu brani da u tom trtenutku prodjes a sto se tebe tice - imas prava odabrati da ne poslusas tu zabraniu pa sta bude nek bude...
...i na tvoju nesrecu,veoma se cesto tada desi neki sleper,autobus,ovo,ono...pa cak i da nije toliko strasno moze ti se desiti neki lose raspolozen saobracajac ...
Ti si iskoristio svoju slobodu i izabrao da ne poslusas preporuku i zabranu stoga trebas biti spreman prihvatiti posledice tvog izbora !!!

Gde je tu sloboda?
Па кад не поштујеш Бога, нема ни слободе...

Поштуј га, па ћеш видети да није робство, већ синовство...

Није ваљда да сам дајеш за џаба слободан приступ себи, ономе ко те не поштује?

Па кад је тако, не чуди се што сам осећаш робску неприступност и подјармљеност Богу кога не поштујеш како доликује свим људима...

У томе да имаш слободно право да изабереш хоћеш ли бити одан Богу или нећеш али избор са собом носи посљедице како позитивне тако и негативне.
Каже св. ап. Павле:
"Све ми је дозвољено, али све не користи" (1 Коринћанима 6:12).
A kada bih ti rekao da sam Bog, da li bi mi verovao?

...crveno svetlo ti na semaforu brani da u tom trtenutku prodjes a sto se tebe tice - imas prava odabrati da ne poslusas tu zabraniu pa sta bude nek bude...
...i na tvoju nesrecu,veoma se cesto tada desi neki sleper,autobus,ovo,ono...pa cak i da nije toliko strasno moze ti se desiti neki lose raspolozen saobracajac ...
Ti si iskoristio svoju slobodu i izabrao da ne poslusas preporuku i zabranu stoga trebas biti spreman prihvatiti posledice tvog izbora !!!
To nije sloboda.

Tvoriti volju Božiju od srca i biti poslušan, su dve potpuno različite stvari.

Al pazi kako je lepo ovo rečeno tvoriti, materijalizovati, pretvarati volju
Božiju u stvarnost. Kakve to veze sa poslušnošću ima?

Tvoriti volju Božiju od srca i biti poslušan, su dve potpuno različite stvari.

Al pazi kako je lepo ovo rečeno tvoriti, materijalizovati, pretvarati volju
Božiju u stvarnost. Kakve to veze sa poslušnošću ima?
Kako možeš tvoriti volju Božiju i ispunjavati Božije zapovijesti a biti neposlušan. Mi smo pozvani da budemo sluge Božije. Sluge moraju biti poslušne Gospodaru.

Сама реч по-слушност ти каже...

Префикс ''По'' значи након, после... а слушност ти је јасна...

Оно што иде након слушања Бога прелази у творење оного што је Заповедио...

Дакле прво слушаш, па радиш као што си саслушала - по упуту...

Слободан је кад је послушан, али не као роб, већ као син (или ћерка)

Ни не треба ти непосредан однос пре посредног односа... Сама идеја је посредник, али само - умни...

Треба ти и фактички тј. опипљиви посредник - Црква тј. заједница светих људи
I sin ili ćerka se stavljaju u poziciju roba ako su poslušni. Roditelj ne voli
da mu dete bude poslušno, već razumno, sposobno da samostalno donosi
ispravne odluke. Da bude bolje i od njega, umnije. Zar ne?

Imaš slobodu da mu služiš ili da mu ne služiš? :lol: Kakva sloboda..

Back