Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane)

Možda nekom dobro dođe ovaj recept. Jelo je gruzijska specialiteta a ja sam pravila za maminu posnu slavu.
Autor recepta je hedonist s Kulinarika.net (fotografija je moja).

Malancani (plavi patlidžani) sa orasima

2 srednje velika malancana
1 glavica crnog luka
5 češnja belog luka
1/2 kg orahovih jezgri
1 pekući crveni feferon
jabučni kis
so

Malancane razrežemo na kolutiće (kao kad ih pečemo na žaru). Stavimo ih u posudu, posolimo i pustimo da odstoje dobrih 40 minuta.
Za to vreme pripremimo nadev s kojim ćemo ih puniti. U mikseru sameljemo orase, dodamo beli, crni luk i feferon. Toj smesi dodajemo kis i so po ukusu i dobro promešamo.
Malancane uzmemo iz posude, dobro ih ocedimo i popečemo u tavi na malo ulja da dobiju lepo zapečenu boju.
Malo ih ohladimo, na polovinu stavimo nadev od orasa i presavijemo na polovinu. Ponudimo kao hladno predjelo a u Gruziji poslužuju kao jedno od glavnih jela.

malancani.jpg

Unchi, divno i srećan rođendan.

Vidim da se slano ćoše baš razradilo.

Evo i mojih slika od prošle nedelje. Radila sam ceo prvi rođendan + 2 torte. Mnogo sam srećna jer su mi naručili na neviđeno, preko neta i odrađeno je na obostrano zadovoljstvo.

Mix oval

Mix-1-1.jpg

Kajmak i pršuta

Slani rolat i torta

Slanatortairolat-1.jpg

Mešana salata

Mix oval 2

Sir i cherry

Nešto novo s maslinama i lisnatim testom

masline-1.jpg

Namaz od pistaćija

Detalj sa stola

Dečiji oval

Deiji-1.jpg

Dinja, lubenica, grožđe, cherry, ananas, gauda, gorgonzola, brie, feta, pršuta...

Ceo sto

Zao mi je samo što nisam slikala još nekoliko salata i rolata- bile su još po dve vrste i još trećina od ovoga u frićideru. Baš sam se naradila ali sam mnogo srećna.

Poslednja izmena od moderatora:
Teta Iro evo recepta za rolat sa makom.
Sastosci za testo:
5 belanaca
4 kašike brašna
3 kašike nemlevenog maka
1 kašičica soli (ili po ukusu, zavisi čime se filuje)

Postopak pravljenja mislim da ne treba da pišem, nije ništa posebno, a već sam ga negde i opisala jer sam pravila za uskrs samo sa drugačijim filom (slike su u albumu: http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6166&pictureid=78940).

Htela bih samo da kažem da taj rolat pravim u plehu od rerne (znači veći pleh) i za ovu priliku pošto je trebalo bukvalno praviti zalogajčiće ja sam ispečeno tresto sekla na 3 dela po dužini i dobila 3 uzana testa koja sam svaki posebno uvijala u vlažnu krpu i u rolat. Po istom posupku sam pravila i rolat od spanaća, poslednja kolona desno na slici.

Fil je napravljen od želiranog sira po receptu VesneK (sir u 3 boje) i bojila sam ga cveklom. Suština je da se želirani sir prvo razlije u neke posude pa tek kada se dobro stegne u fižideru (može sutradan) s njim se premazuje testo. Evo je bio svojevrstan eksperiment koji je koštao živaca i cele noći nespavanja, ali verujte mi na reč vredeleo je. Slobodno ga pravite bićete zadovoljni.
Još nešto ovoj rolat može da se pravi ranije i da se uvijen u vlažnu krpu ostavi u frižider ili još u kesu pa u zamrzivač, pa kad je potrebno filovati. Sve ovo sam isprobala.

Moguće da bi još bio interesantan recept za bombice od instant palente, takođe su na slici.

200 gr. palente skuvati po recept sa kesice. U prohlađenu palenta dodati 3 žumanca i oko 50gr posnog sira (ili već nekog po želji). Ako sir nije slan treba malo i posoliti.
Masa je podeljena da dva dela pa je u jedan dodata obarena i iseckana kopriva (može i blitva, spanać...) a u drugu po malo od raznih semenki (laneno seme, suncokretovo, čak i malo seskanog kikirikija...šta god je priruci i padne napamet.). Od obe mase su oblikovane male bombice (baš male jer pri pečenju narastu). Bombice uvaljatri u blago umućena belanca, a zatim u susam. Bombice slagati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumene.

Evo nekih slaniša

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

Evo i recepata

Recept za korpice 1

500g brašna
200g margarina
2 jaja
5-6 kašika vode
pola kašičice soli

Umesi se testo i ostavi sat vremena u frižideru. Testom oblagati modlice i peći na 200 stepeni oko 15 minuta (ja ih pečem malo duže, volim da imaju lepu boju i da budu krckave )

Korpice 2

Testo za slane korpice
50g margarina
1 casa pavlake
1 jaje
100g susama i
oko 250g brasna

Umesi se, ostavi u frižideru (bude malo lepljivo, ali kad se rashladi može lepo da se radi sa njim) oblažu korpice i peče 15-ak minuta

Prve korpice su punjene pilećom salatom koju spremam od oka - obari se piletina, izdinstaju pečurke dodaju se krastavčići, peršun, majonez i pavlaka i začini po ukusu.

( otprilike oko 250-300 g piletine i pečuraka, krastavčića oko pola tegle, 100g majoneza, 200g pavlake)

U novom broju časopisa Hrana i vino sam našla recept za Feta tortu
1kg feta sira, 200 g kačkavalja, 7 kiselih krastavaca, 1 kašika tucane paprike, 200 g šunkarice, 50 g susama, 250 g putera, peršun

Puter se umuti mikserom i doda mu se usitnjen feta sir i dobro se umuti
U prvi deo se doda šunka i krastavčići
U drugi kačkavalj i paprika
U treći prepržen susam i peršun

To se redja jedno preko drugog i to je torta...a ja sam punila korpice (svaki deo posebno, nisam mešala pa sam imala tri različite vrste korpica)
Za ovu količinu korpica sa susamom dovoljna je 1/4 ove torte.

Zeleni rolat

500g spanaća
100ml ulja (100 g putera)
100 ml mleka
5 jaja
100g brašna
1 pzp
so

Spanać se obari, isecka i proprži na ulju, doda se mleko i so i malo prokuva.
Umutiti belanca, dodati žumanca, brašno,pzp i spanać. Peći 15-ak minuta na 200 stepeni.

Fil je oko 300 g sremskog sira, 1 pavlaka, malo šunke, krastavčića po želji jaja ili šta god voliš...odozgo se premaže majonezom i pospe rendanim kačkavaljem.

Back