Evo nekih slaniša
Evo i recepata
Recept za korpice 1
500g brašna
200g margarina
2 jaja
5-6 kašika vode
pola kašičice soli
Umesi se testo i ostavi sat vremena u frižideru. Testom oblagati modlice i peći na 200 stepeni oko 15 minuta (ja ih pečem malo duže, volim da imaju lepu boju i da budu krckave )
Korpice 2
Testo za slane korpice
50g margarina
1 casa pavlake
1 jaje
100g susama i
oko 250g brasna
Umesi se, ostavi u frižideru (bude malo lepljivo, ali kad se rashladi može lepo da se radi sa njim) oblažu korpice i peče 15-ak minuta
Prve korpice su punjene pilećom salatom koju spremam od oka - obari se piletina, izdinstaju pečurke dodaju se krastavčići, peršun, majonez i pavlaka i začini po ukusu.
( otprilike oko 250-300 g piletine i pečuraka, krastavčića oko pola tegle, 100g majoneza, 200g pavlake)
U novom broju časopisa Hrana i vino sam našla recept za Feta tortu
1kg feta sira, 200 g kačkavalja, 7 kiselih krastavaca, 1 kašika tucane paprike, 200 g šunkarice, 50 g susama, 250 g putera, peršun
Puter se umuti mikserom i doda mu se usitnjen feta sir i dobro se umuti
U prvi deo se doda šunka i krastavčići
U drugi kačkavalj i paprika
U treći prepržen susam i peršun
To se redja jedno preko drugog i to je torta...a ja sam punila korpice (svaki deo posebno, nisam mešala pa sam imala tri različite vrste korpica)
Za ovu količinu korpica sa susamom dovoljna je 1/4 ove torte.
Zeleni rolat
500g spanaća
100ml ulja (100 g putera)
100 ml mleka
5 jaja
100g brašna
1 pzp
so
Spanać se obari, isecka i proprži na ulju, doda se mleko i so i malo prokuva.
Umutiti belanca, dodati žumanca, brašno,pzp i spanać. Peći 15-ak minuta na 200 stepeni.
Fil je oko 300 g sremskog sira, 1 pavlaka, malo šunke, krastavčića po želji jaja ili šta god voliš...odozgo se premaže majonezom i pospe rendanim kačkavaljem.