Coitus mentale ;-)

rozemimoze

Primećen član
Poruka
514
Zanimljivo je da neKo nije imao razumevanja za ovu temu. :-D

"Lazne suprotnosti, uvek su bile opasne zamke za hod istine. Postoje slucajevi gde su poneka zadovoljstva uslovljena izvesnom ritmickom dostavom malih, bolnih nadrazaja: time se dolazi do brzog porasta osecanja moci i i osecanja zadovoljstva. Takav je slucaj kod golicanja, koje prati koitus: tu nalazimo bol kao sastavni deo zadovoljstva. Cini se da mala prepreka, koja se savlada i za kojom sleduje druga prepreka, koja se opet savladjuje - da ova igra izmedju otpora i pobede najjace pobudjuje ono osecanje obilne, suvisne moci, sto i cini sustinu zadovoljstva.... Zadovoljstvo i bol nisu nikako suprotnosti! ;-)
Friedrich Nietzsche

Rasterećenje (pobeda nad strahom i preprekom) i sujeta izazova (izazivanje strogo kontrolisanog straha).....Igra straha.....

Zadovoljstvo neispunjenih......

Zadovoljstva prizemnih........

......setih se slučaja "lečenja svoje prizemnosti kroz nesreću drugih".....

Tema je postavljena, sto u naslovu jasno pise!!! Nije mi bila namera da u startu namecem svoje vidjenje, vec da samim pojmom kod "sagovornika" aktiviram kreativni, misaoni potencijal sa ciljem sto mastovitijeg dijaloga (ukoliko je on ovde uopste moguc?). Medjutim, odmah mi je bilo jasno da ce tema naici na zid predrasuda i kljuc, sto se i dogodilo, a to, u ovom trenutku, fenomenu "coitus mentale" daje novu dimenziju. ;-)

Pazi se da ne uleti čuveni mazohizam bola ,naročito prisutan kod večito nesrećnih "žena koje pate" sklone starijim muškarcima....

Inače ,čini mi se da se sve više ljudi podsvesno hrani "bolom i patnjom".
Da pojanim....Valjda to vuče iz detinjstva, kod poslušnih sinova i kćeri.... Radi zdravlja treba jesti i ono što ima ružan i gorak ukus....

Kiseo limun, gorak spanać,gorke čajeve (najčešće prisutno).
Neke stvari idu do te mere da postaju neka vrsta fetiša ukusa....
Ipak neznam da li bi ovo trebalo okarakterisati kao patologiju ili samo kao podsvesno formiranu refleksnu radnju , nastalu iz dobrih pobuda, tj. radi zdravlja....

Od prvog seksualnog odnosa i predvaspitanja zavisi i dalji tok razvoja i pristup osobe ......I tu ima ove podsvesne refleksne radnje....
Tako i kod koitusa .....Ima i straha, i ustezanja, i truda i ponovnog preživljavanja i sreće.....Šteta bi bilo ostati uskraćen za neki od ovih kvaliteta jer predstavljaju znake životne vitalnosti....

Treba imati u vidu da Nice ovde govori o laznim suprotnostima.Dakle, u Nocepovom kljucu, istinska moc potrebuje savladavanje stvarnih suprotstavljenosti. Medjutim, tema coits mentale, moze se izvesti iz Nicea, na nacvin na koji ga je, recimo, procitao Lorens, u "Ljubavniku ledy Chuterli",gde je polnost postavcioo za antimetafizicko "nacelo.

Dakle, sa jedne strane, coitus, u ljudskom svetu, pretpostavlja uporavo mentalnu moc nad drugim - u jednoj satrovskoj dimenziji, a sa druge strane, bol ukazuje na savladavanje, na otpor drugog, i u tom smislu njegovo sovodjenje na gotovost stvari po sebi. Postoji u ciotusu ovaj skriveni antrololoski moment. U svakoim sluicaju, hvala Vam na odlicnoj temi za eventualnu bucu razradu. Ovaj odlomak, pretypostavljam iza rane zaostavstine, mije potpuno promakao.

Kelis:
jeste tema je nekome zasmetala...bash zato sto nije bila postavljena...
dve reci u naslovu i jos dve u prvom postu ne znace smishljenu temu...
Stvarno, proširi malo teme. Malo je ovde onih (nije da ih nema) koji bi iz dve reči znali o čemu se radi.
Eno, Divlja postavila temu o Kafkinim Parabolama.
A ja ne znam ni šta su parabole :cry:
Znam da su to krive drugog reda i da je to presek ravni sa konusom, kada je ravan paralelna generatrisi :confused:
Ali šta su u književnosti...
Hebi ga, Divlja je objasnila.

Back