Claude Sonnet 3.5: Novi AI model koji nadmašuje ChatGPT

Smarti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
32.838
Claude-Sonnet-3.5.webpClaude Sonnet 3.5: Novi AI model koji nadmašuje ChatGPT​


Anthropic je danas objavio Claude Sonnet 3.5 sa nekim funkcijama koje će vam verovatno biti ne samo impresivne, već i izuzetno korisne. Pored ChatGPT koji se često koristi kao sinonim za sve što je vezano za AI, manje poznati Chat AI modeli poput Claude-a su često zapostavljeni, potpuno nezasluženo.

Zato vam danas skrećemo pažnju da je Anthropicov Claude Sonnet 3.5 uveo nešto novo, funkciju nazvanu Artifacts. U suštini, to je interaktivni pregledni prozor pored prozora za chat koji pruža kolaborativni prostor za rad.

Ovo znači da više niste ograničeni na jednostavno generisanje teksta. Možete priložiti fajlove i slike koje Claude može interpretirati i ekstrapolirati.

Takođe možete zahtevati SVG slike (Scalable Vector Graphics), koje mogu biti direktno ubačene u kod, ili integrisane u prezentacije ili slajdove. Možete čak napraviti i potpuno funkcionalne igre. Neki od korisnika tvrde da su za manje od 10 minuta, bez pisanja ijednog reda koda, dobili potpuno igrivu “side scroller” platformsku igru.

Igre i kod su samo delić onoga što najnovije izdanje Anthropic chat AI može da uradi. Ovo izdanje je pametnije i brže čak dva puta od svog prethodnika, Claude Opus 3.0, a prema podacima Anthropic-a, pametnije je i brže u gotovo svemu i u poređenju sa GPT-4o, Gemini 1.5 Pro i Meta Llama 3.

Claude Sonnet 3.5 je i prilično jeftiniji​

Sonnet košta 3 dolara po milionu input tokena i 15 dolara po milionu output tokena, sa kontekstualnim prozorom od 200,000 tokena. Za referencu, GPT-4o košta 5 dolara po milionu input tokena i 15 dolara po milionu output tokena.

Ceo opus Šekspirovih dela ima oko 900,000 reči, što se pretvara u oko 1.2 miliona tokena.

Šta je token?

Token je jedinica mere podataka za velike jezičke modele (LLM). Može biti jedan karakter ili čak cela reč, kao što je slovo “X” ili reč “the” – iako token generalno ima oko četiri karaktera, zavisno od LLM-a. “Kontekstualni prozor tokena” označava koliko reči LLM može zapamtiti iz vaših prethodnih interakcija kako bi bolje formulisao sledeći odgovor. Dvesta hiljada tokena se pretvara u oko 150,000 reči ili 500 stranica teksta.

Anthropicov Claude Sonnet 3.5 donosi nova, inovativna rešenja i funkcije koje će korisnicima potencijalno biti vrlo korisne, posebno u kontekstu napredne AI tehnologije i mogućnosti kolaborativnog rada, piše New Atlas.
 

Back
Top