A u slucaju neposredne opasnosti sinovi bogatasha napred,
jer oni imaju najvishe razloga.
Nekad su vitezovi predvodili ,i bila je casna borba.

Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
A u slucaju neposredne opasnosti sinovi bogatasha napred,
jer oni imaju najvishe razloga.
Bas tako...
Vojno sluzenje ima dobre strane... Moj zet npr. je smrsao 15 kg, popravio zdravlje i doveo svoj zivot malo u red... A imam i jednog ortaka koji sluzi civilnu u bolnici, eno ga iznosi mrtve starce... Strasno!
Inace meni je pocetkom godine stigao poziv za regrutaciju i opredelio sam se za vojno sluzenje iako me je keva ubedjivala u suprotno... Nisam neki zaludjenik za vojsku vec samo smatram da to nije nista nenormalno...![]()
Nije dobro ni ono staro, a još lošije je ovo novo. Po onom starom sistemu, odsluženje je mnogo koštalo državu, a po novom nacija je nesposobna da se odbrani.
Mi na žalost nismo Švajcarska, i okruženi smo hijenama koje bi se nahranile našim mesom prvom prilikom. Izraelci su svesni u kakvom okruženju žive, i imaju obavezu služenja čak i za žene, i to 2 godine.
Ja bih uveo neku kombinaciju australijskog i izraelskog sistema. Izraelskog, da bi svi morali da služe vojsku, a australijskog da bi se smanjili troškovi, a vojska bila efikasnija.
U australiji vojnike ne bacaju Bogu iza tregera da služe u nekakvim kasarnama, nego ljudi u 7.00 moraju da budu na smotri, idu na obuku, a u 15.00 idu kući. Nedelja slobodna.
Jedino ako neopravdano izostane sa smotre, po kazni dobija određeni boravak u kasarni.
Tako su troškovi odsluženja minimalni, dobija se obučena nacija, i efikasne rezervne jedinice, jer su to sve ljudi iz istog mesta, i po odsluženju njihova jedinica ostaje ista, samo u rezervi umesto u aktivi. Dobro se međusobno poznaju, i sigurno se neće plašiti onoga iza sebe, koliko i onoga ispred sebe, kao što smo mi morali u prošlom ratu.
A, ispoštovao bih ja one kojima vera, savest ili bilo šta drugo brani da uzmu oružje. Oni bi morali da borave u kasarni, i imali bi druga zaduženje (neoružana). Pa, kome se sviđa, neka izvoli. Tako bi se sigurno uveliko smanjio broj onih koji imaju "prigovor savesti".
Danas sam siroke ruke, evo i tebi "bona" buduci vojnicino
Svaka cast, i pocni da vezbas da pevusis onu:
Ko te ljubi dok sam ja na strazi
i dok su hladni dani svi,
sve manje pisma od tebe mi stizu
kome si srce dala ti
Mada, u eri kompjutera, mobilnih tefefona i tako tih "spravica", ovo deluje deplasirano, ali, za svaki slucaj![]()
Heh, hvala...
Ja nisam pristalica rata, iako mi je familija poznata po ucescu... Imam poginule u 1. svetskom ratu na solunskom frontu, pradeda mi je poginuo kao partizan 1945. (i ostavio zenu sa 3 mala deteta) a deda mi je penzionisani pukovnik VB-a... Najgore je mlad poginuti u ratu... Ali po ustavu je odsluzenje vojnog roka obavezna stvar drzavljanina i ja to postujem...![]()
Zato postoji profesionalna vojska koja bi trebala da brani zemlju, ljudi koji su obrazovani za to , zele da im to bude zivotni poziv, primaju platu za to ...
A ne neko ko ce to da odradi, jer mora ...
Треба да каже.
Ако тај туђин може да нам каже колико можемо да имамо учитеља, колико лекара, судија ... што да нам не одређује колико војника смемо да имамо и какво наоружање.
Чекам дан када ће да нам кажу и тачно у колико сати смемо да идемо да мочамо ... не одеш ли у предвиђено време, онда - мочај у себи !
Елем, нама војска није ни потребна. Шутко и компанија се толико здушно залажу за учлањење у нато. Вероватно имају стратегију, да када се то деси, нато трупе ће бити инсталиране у Србији, и оне ће бити ''наша војска'', биће фактор одвраћања свих потенцијалних агресора који имају аспирације према одређеним деловима територије Србије. Тада ће бити довољно да уместо садашње војске, имамо Националну гарду Републике Србије ... да наши људи тамо служе ''војни рок'', да се баве добровољним, бесплатним, хуманитарним радом. Шта ће Србину војна обука, пушка у рукама ... када су ту нато трупе, чувари нашег мирног сна.
Све и да не буде тако, да остане војска у правом смислу, довољно је сагледати чињенице. Сутра избије ратна опасност, врши се мобилизација. Ко ће да се одазове, када су амнестирали све побегуље које се нису одазвале на позив, све оне који су се крили или побегли у иностранство, на пример 99-е .... и сви амнестирани. Када су показали да никоме неће фалити длака с главе, ако не испуни своју обавезу.
Ко да се одазове после 99-е, када је целокупни државни, војни и полицијски врх ове земље испоручен Хагу. Када је народу јасно стављено до знања да, ако браниш своју земљу, сутра ти не гине Хаг. И ко сутра да се одазове на евентуалну мобилизацију када је свесно одрађена акција да се потпуно убије сваки осећај патриотизма, љубави према отаџбини ... оно што се у свим правим државама - подразумева .... посебно код овог туђина о коме је реч.
Цивилно служење војног рока (демократска новина) је уведено из једног разлога .... у складу са ''демократским'' вредностима, војска се полако али сигурно, од војске претвара у - националду гарду. А национална гарда није војска већ - специфична служба прве помоћи, која помаже приликом природних непогода, разних несрећа, старим и немоћним (у старачким домовима), болеснима (у болницама), деци (обнавља, кречи и фарба школе) итд.
Национална гарда је једна хуманитарна организација ... још мало па нво![]()
Zato postoji profesionalna vojska koja bi trebala da brani zemlju, ljudi koji su obrazovani za to , zele da im to bude zivotni poziv, primaju platu za to ...
A ne neko ko ce to da odradi, jer mora ...
Bas tako...
Vojno sluzenje ima dobre strane... Moj zet npr. je smrsao 15 kg, popravio zdravlje i doveo svoj zivot malo u red... A imam i jednog ortaka koji sluzi civilnu u bolnici, eno ga iznosi mrtve starce... Strasno!
Inace meni je pocetkom godine stigao poziv za regrutaciju i opredelio sam se za vojno sluzenje iako me je keva ubedjivala u suprotno... Nisam neki zaludjenik za vojsku vec samo smatram da to nije nista nenormalno...![]()
to za bolnicu je tacno da je njesra , al to da se u vojsci popravlja zdravlje bas i nije , ustvari zavisi od slucaja , jedan moj drug se u Nisu natovio kao svinja jer su jeli samo fazon burek-pica-pljeskavica posto nisu hteli one splacine u kasarni , takodje bilo je i onih koji su se opijali svaki dan ,navukli na neku gudru , a bilo je i onih na koje je stvarno blagotvorno delovalo ,kao na tvog zeta recimo . Tako da je to sve relativno i zavisi i od osobe, a i od mesta gde se sluzi i uslova koji tamo vladaju .
pa verujem da u vreme JNA nije bilo takvog javasluka i rasula ,mada je moj cale sluzio krajem sedamdesetih kao vec diplomirani inzenjer masinstva , u Kumboru u CG i kaze da je i tada uglavnom bila srpdnja tamo , al sigurno nije bas bilo gudre , svakodnevnog opijanja i izlazaka van kasarne kad ti se digne ... kao sada , iako i sada nije svuda tako al je generalno disciplina opala drasticno u zadnjih 10 godinaTo samo govori koliko nam je i ta "vojna" vojska vojska. Što se u moje vreme niko nije ugojio (sem kuvara), i niko se nije navukao na gudru ili postao alkos?
Sećam se, napijem se u gradu, a sutradan mamuran na obuku. Bem ti lebaru, duša na nos izlazi, pa "izvoli majstore, samo loči ako možeš".
pa verujem da u vreme JNA nije bilo takvog javasluka i rasula ,mada je moj cale sluzio krajem sedamdesetih kao vec diplomirani inzenjer masinstva , u Kumboru u CG i kaze da je i tada uglavnom bila srpdnja tamo , al sigurno nije bas bilo gudre , svakodnevnog opijanja i izlazaka van kasarne kad ti se digne ... kao sada , iako i sada nije svuda tako al je generalno disciplina opala drasticno u zadnjih 10 godina