Citati koji opisuju naša osećanja

Mesečari.jpg


Herman Broh - Mesečari
 
Читао сам Месечаре давно. Изгледа да није мој писац, такође Вергилијеву смрт, књигу коју имам, оставио сам недовршену с мишљу да јој се некад вратим, и ето, прошле су деценије а нисам јој се вратио.

Можда су и остали разабирали онај узвик о проваљивању, јер су се, упркос великим социјалним разликама, упркос изолованости и невезаности, сви претворили у једну целину, све их је као чаролијом опточио некакав прстен, некакав ланац чије су карике били они сами и који се није могао раскинути без великог оштећења.
Месечари, Херман Брох
 
Толико сам се бавио својим прошлим и будућим невољама, да сам заборавио на ове садашње:
то ми је помогло да их подносим лакше него да сам им посветио све залихе своје пажње.

Емил Сиоран
 
Много бих желео да једног дана сви запослени, или људи са разним обавезама, у браку или не, млади или стари, жене или мушкарци, озбиљни или површни, тужни или весели, напусте своје станове и канцеларије и, занемарујући све обавезе и дужности, изиђу на улицу и одбију да ишта раде.

Сиоран: На врхунцу безнађа
 
Људи благородније врсте и виших способности показују често, а нароћито у младости, необичну оскудицу у познавању људи и живота, тако да бивају лако преварени или иначе заведени, док ниске нарави умеју много брже и боље да се снађу у свету.

Шопенхауер: Паранезе и максиме
 
Све што нам се догађа, све оно до чега нам је стало нимало не занима друге: своја правила понашања
требало би да разрадимо почев од ове очигледности. Промишљен човек би морао да из свог речника
избаци реч догађај.

Емил Сиоран
 
Дивим се само двема категоријама људи: онима који су кадри да полуде и онима који у сваком тренутку могу извршити самоубиство. Само ме они импресионирају, јер само у њима кључају велике страсти и настају велики преображаји.

Сиоран: На врхунцу безнађа

Посебно ово кадри да полуде. :lol:
 
ima li ikoga ko je našao dovoljno smelosti i prestao bilo šta da cini buduci da je svako delanje gledano iz beskrajnosti smešno? sve disclipine potvrdjuju našu ništavnost. ali da li je iko shvatio njihovu najvišu pouku? ko je postao junak potpunog lenstvovanja. niko da skrsti ruke užurbaniji smo od mrava i od pcela. a medjutim kad bi se kakav mrav ili kakva pcela cudnim uticajem neke ideje ili nastranosti osamio u svom mravinjaku ili u svojoj košnici i kad bi sa strane bacio pogled prema prizoru svojih nevolja ko zna da li bi i dalje bio tako uporan u svom dirindžerenju
jasno je kao dan da je naša dužnost na oveme svetu da ništa ne radimo; ali umesto da nehatno vucemo naše gnjile trupove mi se znojimo i gušimo u smrdljivom vazduhu. cela je istorija u truljenju njeni smradovi plove prema buducnosti mi se bacamo ka njoj ako ni zbog ceg drugog a ono zbog toplote koja neizostavno prati svako raspadanje

sioran
 
Он (Виткјевич) је у духу авангарде и живео. Међу првима у Пољској открио је да живети значи – понашати се. Када би га неко питао како је, одговарао је: Понашам се!

( Из књиге Виткјевич: Незаситост)
 
Kud god krenem isti osećaj nepripadanja, uzaludne igre; pretvaram se da me zanima ono što mi je potpuno nevažno, mrdam se po čistom
automatizmu ili zbog milosrđa, ne želim da budem u toku, ne želim biti deo nečega.Vuče me ono što je drugde, a to drugde, pojma nemam šta je.

Emil Sioran
 

Back
Top