ČITAČ

Lada

Legenda
Poruka
52.215
ČITAČ

Reditelj: Boris Liješević

Dramatizacija: Fedor Šili

(po motivima romana Bernarda Šlinka)

Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Knjiga je prevedena na trideset devet jezika, a po njoj je 2007/08. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine. Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju u SAD, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama. Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku.

„Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo.”

Boris Liješević

Autorsku ekipu čine dramaturg Fedor Šili, scenograf Janja Valjarević, kostimograf Dragana Lađevac, kompozitor Stefan Ćirić.

Igraju: MIRJANA KARANOVIĆ, SLOBODAN BODA NINKOVIĆ, JADRANKA SELEC, MILICA ZARIĆ, IVAN TOMIĆ, MARKO GRABEŽ.

22-224x316.jpg
 

Back
Top