Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da smo spojili forume "Košarka", "Fudbal", "Tenis" i "Ostali sportovi" u novi forum "Sport" koji se nalazi u kategoriji "Život".

CINS: Milionske isplate Pinka za emisiju Dragana Vučićevića

toz972

Poznat
Poruka
8.000
CINS: Milionske isplate Pinka za emisiju Dragana Vučićevića
Za reklame i "Tešku reč", tok-šou Dragana Vučićevića, Pink je Informeru u samo pet meseci 2014. godine platio nešto više od 95 miliona dinara, odnosno oko 820 hiljada evra, pokazuju podaci Poreske uprave do kojih je došao CINS.
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...late-Pinka-za-emisiju-Dragana-Vucicevica.html

Dragan_Vucicevic_ps.jpg


Dok vlasnik Pinka Željko Mitrović tvrdi da je tim novcem obuhvaćeno više od nekoliko meseci emitovanja emisije, sagovornici CINS-a kažu da bi to moralo da se nađe na računu, kao i da je ta cena nerealna.

CINS otkriva i da je Pink Informeru iste godine oprostio oko 380 hiljada evra, kroz ogromne popuste za oglašavanje. Osnovanost ovih poslova Poreska uprava nije proveravala dok je u isto vreme Pinku omogućavala reprograme poreskih dugova.

Najavljena kao "emisija koja će vas ostaviti bez utiska nedelje", Teška reč je sa emitovanjem počela u novembru 2012. godine, nedeljom veče, baš kao Utisak nedelje. Voditelj ovog informativnog tok-šou programa bio je Dragan Vučićević, vlasnik danas najčitanijeg provladinog tabloida Informer. Emisija je često, kao i Informer, služila za širenje propagande vlasti i sukob sa onima koji je kritikuju.
U prvom trenutku, "Teška reč" je išla na kanalu Pink 2, koji se emituje samo preko kablovske televizije, ali se od septembra 2013. prebacuje na Pinkovu nacionalnu frekvenciju. Već sledeće godine, prema podacima do kojih su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Pink je za izradu ove emisije i oglase u periodu od januara do maja Insajder timu, izdavaču Informera, isplatio nešto više od 95 miliona dinara ili oko 820 hiljada evra.

Tako je početkom 2014. Informer Pinku izdao dva računa za uslugu podrške i izradu emisije do 31. januara 2014. i oglase iz januara - ukupno na iznos od 49 miliona dinara, odnosno oko 422 hiljade evra po tadašnjem kursu. U martu te godine Pinku je traženo 265.000 evra, a u maju oko 133 hiljade evra.
Ove podatke CINS je pronašao u zapisnicima o poreskim kontrolama Insajder tima. Među prihodima od zakupa medijskog prostora opisani su računi koje je firma izdavala kompaniji Pink international za "uslugu podrške i izrade emisije Teška reč" i oglase za određeni mesec.

Vladimir Milić, zamenik direktora produkcijske kuće Mreža, koja proizvodi Utisak nedelje, kaže da su, ukoliko je novac bio za Tešku reč, za naše prilike to "basnoslovne pare". U Srbiji ne postoji emisija koja košta koliko je Informer navodno naplatio, smatra Milić. Produkcija emisije u kojoj voditelj priča sa gostima nije skupa, objašnjava Milić, već je reč o najjeftinijem televizijskom programu koji postoji.

"Plaća se ime voditelja, a to je koliko se dogovorite. (...) To je odličan dogovor za Vučićevića", rekao je Milić za CINS.

Poređenja radi, prema zapisniku o poreskoj kontroli televizije B92 "Utisak nedelje" je u aprilu 2012. dobio oko 1,8 miliona dinara. Milić je za CINS potvrdio da je to okvirna mesečna cena po kojoj su emisiju tad prodavali. Kada se podaci uporede može se zaključiti da je jedan mesec emitovanja "Teške reči" koštao više od jedne godine "Utiska nedelje".
Sa druge strane, vlasnik Pinka Željko Mitrović kaže da ta cifra "nije spektakularna".

"To je nama bio super jeftin projekat. On je bio dva puta jefitiniji od Hit tvita, bez obzira što je naš projekat", rekao je Mitrović.

Prema zapisnicima Poreske uprave, projekat je plaćen malo više od 95 miliona dinara za izradu emisije u periodima do 31. januara, 31. marta i 31. maja 2014. godine, kao i na oglašavanje tih meseci.

Ceo tekst CINS-a možete pročitati OVDE.
Autor: CINS
Naravno da je Mitroviću to super jeftin projekat kada u stvari na neki način to svi mi plaćamo. Koliki se novci vrte u tim medijima a sve na kraju to plate svi građani ove države.
 

krinka5

Elita
Poruka
17.628
Ako se ne radi o pranju nelegalnog novca ili neplaćanju poreza Željko ima pravo to da radi.
Pink bi u normalnoj državi imao velikih problema zbog neplaćanja poreza na šund (emisije o paparacima, grand šou ... nema koja emisija ne sadrži medijsko smeće), zbog velikog broja penala usled emitovanja sadržaja nasilja,prostakluka i eksplicitnog seksa u udarnim terminima (u emisijama Farme). Zbog monopolske saradnje sa televizijom Hepi u vezi emisija "realiti" karaktera. Zbog kršenja prava deteta u emisiji DNK-a analiza, Zbog direktne zloupotrebe medijske moći vlasnika televizije u političke svrhe. A naročito bi imao problema zbog nelegalno sagrađenog objekta u kom rade.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.