Činovnici jači od krize

Dve trecine zaposlenih radi u drzavnim firmama ,iz prostog razloga jel nemoze da dobiju iste uslove kod privatnika.Privatnici su u losem stanju i nemoze da ponude iste uslove jel bi propali a za to je kriva drzava ,dozvolili su stranim jakim firmam da rade kod nas kao da su domace ,nase nemoze da se takmice sa njima .Proizvodjacima je jeftinije da uvezu nego da proizvedu zato i propada privreda .
 
Dve trecine zaposlenih radi u drzavnim firmama ,iz prostog razloga jel nemoze da dobiju iste uslove kod privatnika.Privatnici su u losem stanju i nemoze da ponude iste uslove jel bi propali a za to je kriva drzava ,dozvolili su stranim jakim firmam da rade kod nas kao da su domace ,nase nemoze da se takmice sa njima .Proizvodjacima je jeftinije da uvezu nego da proizvedu zato i propada privreda .

Ali onda nije u redu ni da imamo toliko administracije i da ih neko vecito nosi 'na grbaci"!

Ti kao da ih pravdas?!
 
Ja ne znam da li tu spadaju i komunalna preduzeca

Spadaju.
Polovini moze da se da otkaz sto se u sustini ne bi ni primetilo na poslovanje. Jos mi odzvanja u glavi reci jedne iz JP Stambeno koja mi rece: ''Pa gde ce ti ljudi?'' A onda se vidim sa drugarom koji radi kao komercijalista kod privatnika i kaze mi kako mu isti ne isplacuje zaradu. Jednostavno, privatnik mora da podmiri abnormalne taxe kojim ga drzava delje da bi namakla ovim metiljima iz drzavnih sluzbi, uzme sebi koliko misli da mu pripada i boli ga tuki za radnike jer zna da je nezaposlenost tolika da ce naci nekog nesrecnika koji ce se bar tri meseca nadati da ce dobiti platu pre nego sto da otkaz. Naravno, cinovnike bas zabole sta se desava tamo gde se prave pare i za njih; cak se i zale da im je mala plata (gorespomenuta ima 37k sa gimnazijom, a kad uzme diplomu Megatrenda kojeg zavrsava na bubicu - imace cca 52000dinara).
Ali dobro, pad ce biti brutalan. Naravno cinovnicima ce UVEK biti bolje nego ljudima iz privatnog sektora. ali, ej, to su lepote demokratije...
 
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=08&nav_category=206&nav_id=477681


Novosti: Sve veći državni aparat
8. decembar 2010. | 00:24 | Izvor: Večernje novosti

Beograd -- Umesto da smanjuje broj činovnika, Vlada osniva razna nova tela, pišu "Novosti". Čak sedam institucija bavi se regionalnim razvojem.

Uprkos obećanju da će smanjiti državni aparat, gotovo da ne prođe mesec, a da Vlada ne osnuje novu kancelariju, savet, radnu grupu, ili ne donese odluku da zaposli nove činovnike.

Posebno ”bode oči” što se najčešće daje ”zeleno svetlo” za gomilanje institucija koje praktično rade isti posao.

Tako je, na primer, Vlada u septembru osnovala sedmu instituciju koja se bavi regionima i njihovim razvojem, iako je ovo pitanje već u nadležnosti Ministarstva ekonomije, ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, zatim Ministarstva za NIP, Nacionalne agencije za regionalni razvoj i Agencije za mala i srednja preduzeća.

Tela pod direktnim okriljem, Vlada ima oko 15 službi, saveta i kancelarija, za čiji rad godišnje izdvaja ogromna sredstva. Prema evidenciji povernika za informacije, na svim nivoima nagomilalo se skoro 11.000 institucija koje dobijaju novac iz budžeta.

Obrazovali su i Savet za razvoj nedovoljno razvijenih područja, koji ima predsednika i šest članova, a finansiraće se iz budžeta.

Pre nekoliko nedelja doneta je odluka da ubuduće na platnom spisku države bude još jedna Vladina kancelarija, osma po redu - Kancelarija za regulatornu reformu i analizu efekata propisa, mada se time već godinama bavi Jedinica za SRP.

Kada se ne bavi formiranjem novih tela, Vlada ”širi” birokratsku mrežu. Skoro na svakoj sednici Vlade, pod tačkom dnevnog reda ”kadrovska rešenja”, ministri ”popunjavaju” komisije, službe, upravne i nadzorne odbore, povećavaju broj pomoćnika i zamenika u raznim institucijama.

U javnosti je gotovo nezapaženo prošlo imenovanje dva nova pomoćnika direktora Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju, a Savet je do sada uspeo da održi samo jednu sednicu.

"U Kancelariji trenutno radi osam ljudi, a odluka da se imenuju još dva pomoćnika doneta je još pre godinu dana, kada smo mislili da će čitav proces ići mnogo brže“, objašnjava Nenad Živković, novoimenovani pomoćnik direktora Kancelarije
 

Back
Top