Чинећи нешто другој особи, на неки начин отварамо могућност да се исто учини нама.

rusdrugsrba

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
259
Извор: https://sapojnik.livejournal.com/3811498.html
Дати дозволу.

Светска књижевност нам доказује да убијање није тако лако. Џек Лондон чак има читаву причу на ову тему, која се зове „Убити човека“ (врло добро, препоручујем свима који је нису прочитали). Али питање је: зашто је тако тешко убити човека? Постоји, наравно, много религиозних објашњења на ову тему, али када joш био сам млади атеиста, размишљао сам о овом питању и дошао до своје теорије објашњења.

Идеја је да тако што урадимо нешто другој особи, некако отворимо могућност да се то исто уради и вама, у односу на вас. На пример: ударили сте некога у лице и сломили му вилицу – тиме се сложили да би вам вилица могла бити сломљена; учествовао у мучењу – дозволио да и тебе муче на исти начин... Слично на склапање договора са ђаволом.

Можете наставити низ: ако сте некога преварили, дозволили сте да и вас неко превари. Украли - нема смисла да се чудите што у вас краду. Неки школарци се смеју „ботаничару“ да „не може никога да удари у лице“ – можда не схватају да „ботаничар“ због своје навике у мисаоном процесу мало боље осећа узрочно-последичне везе и једноставно инстинктивно не жели да САМ добије ударац шаком у лице. Сигурност сопственог лица он једноставно сматра највећом вредношћу.

Овоме се може приговорити да наш ботаничар може више пута добити ударац у лице, чак и док посматра потпуни пацифизам и неопирање злу насиљем... Да, али у овом случају ОВО би била неправда због које се може жалити универзуму и тражити од њега неку компензацију...

Сходно томе, исти принцип важи и за убиство. Ако сте убили, тиме сте дозволили ДА ВАС УБИЈЕ. По мом мишљењу, управо то, а не нека религиозна или хуманистичка размишљања „о вредности људског живота“, најчешће спречавају људе да убијају. Нико не жели да се „отвори“ за тако ненадахњујућу могућност као што је сопствена насилна смрт. И она тетка Џека Лондона, која НИЈЕ МОГЛА да пуца у разбојника, плашила се истог. Иако је, наравно, заиста желела да убије.

Моја „теорија дозволе“ отвара пут ка новом разумевању посттрауматског стресног поремећаја: људи пате и буде се сваке ноћи са ноћним морама о онима које су убили или мучили, не зато што су одједном почели да их жале, већ зато што су заправо ДОЗВОЛИ да им се уради исто. А ово је једна од оних дозвола која се не може одузети.

А исто, сигуран сам, важи и за градове. Ако рушите туђе градове, већ дајете сагласност на то да ће неко уништити и ваше градове. Немцима почетком 40-их година прошлог века очигледно је недостајало ово разумевање. Мислили су да се све може урадити само на један начин. Али када је дошло време, они, као и сви пре и после њих, нису успели да одузму своју дозволу...

''о вредности људског живота“
Ово је срж проблема...

Постоји не само вредност већ СВЕТОСТ ЉУДСКОГ ЖИВОТА, кога је Свети Бог дао сваком човеку... Светост живота је највећа вредност живота, зато и јесте циљ да се она синергисјки удвостручи у заједници са Богом...

Зато се убијања и врше јако ретко ван ратова праведно (смртне казне за тешке психопате), а да имају сврху управо у заштити ''моје'' светости живота, од убициног проклетог ускраћења туђег живота који му не припада...

Pa mnogi cine dobra dela a ne vraca im se nista,kao sto mnoge ubice dozive duboku starost
Па, како да Вам кажем... Моја бака је радила у совјетском породилишту. Још до сада се најежим од ужаса када се сетим њених прича...
То што смо доживјели своје године је већ велики успех...

Jel samo ja ne razumem temu.. :ceka:
Да...

Набацана ''карма ако неког убијеш да ју је заслужујеш назад''...

Отприлике би требало екстраковано да гласи :

КАД ЈЕ УБИЈАЊЕ ПСИХОПАТА ДОБРО за Заједницу, ЗАШТО СВАКО УБИЈАЊЕ СМАТРАТИ ЗА ЛОШЕ, кад људски живот вреди?

Одговор је: не вреди ако није свет људски живот (категоричка тврдња), јер светост не можеш да одузмеш од живота, без да му умањиш вредност...

Поставио је филозофско питање, али не маша се за догматска у којој су одговори, јер ни не зна за више науке од филозофије и етике, ту чучи проблем...

Плус јеош гомиле тривија и смислова приде, па је циркус за читати...

Извор: https://sapojnik.livejournal.com/3811498.html
Дати дозволу.

Светска књижевност нам доказује да убијање није тако лако. Џек Лондон чак има читаву причу на ову тему, која се зове „Убити човека“ (врло добро, препоручујем свима који је нису прочитали). Али питање је: зашто је тако тешко убити човека? Постоји, наравно, много религиозних објашњења на ову тему, али када joш био сам млади атеиста, размишљао сам о овом питању и дошао до своје теорије објашњења.

Идеја је да тако што урадимо нешто другој особи, некако отворимо могућност да се то исто уради и вама, у односу на вас. На пример: ударили сте некога у лице и сломили му вилицу – тиме се сложили да би вам вилица могла бити сломљена; учествовао у мучењу – дозволио да и тебе муче на исти начин... Слично на склапање договора са ђаволом.

Можете наставити низ: ако сте некога преварили, дозволили сте да и вас неко превари. Украли - нема смисла да се чудите што у вас краду. Неки школарци се смеју „ботаничару“ да „не може никога да удари у лице“ – можда не схватају да „ботаничар“ због своје навике у мисаоном процесу мало боље осећа узрочно-последичне везе и једноставно инстинктивно не жели да САМ добије ударац шаком у лице. Сигурност сопственог лица он једноставно сматра највећом вредношћу.

Овоме се може приговорити да наш ботаничар може више пута добити ударац у лице, чак и док посматра потпуни пацифизам и неопирање злу насиљем... Да, али у овом случају ОВО би била неправда због које се може жалити универзуму и тражити од њега неку компензацију...

Сходно томе, исти принцип важи и за убиство. Ако сте убили, тиме сте дозволили ДА ВАС УБИЈЕ. По мом мишљењу, управо то, а не нека религиозна или хуманистичка размишљања „о вредности људског живота“, најчешће спречавају људе да убијају. Нико не жели да се „отвори“ за тако ненадахњујућу могућност као што је сопствена насилна смрт. И она тетка Џека Лондона, која НИЈЕ МОГЛА да пуца у разбојника, плашила се истог. Иако је, наравно, заиста желела да убије.

Моја „теорија дозволе“ отвара пут ка новом разумевању посттрауматског стресног поремећаја: људи пате и буде се сваке ноћи са ноћним морама о онима које су убили или мучили, не зато што су одједном почели да их жале, већ зато што су заправо ДОЗВОЛИ да им се уради исто. А ово је једна од оних дозвола која се не може одузети.

А исто, сигуран сам, важи и за градове. Ако рушите туђе градове, већ дајете сагласност на то да ће неко уништити и ваше градове. Немцима почетком 40-их година прошлог века очигледно је недостајало ово разумевање. Мислили су да се све може урадити само на један начин. Али када је дошло време, они, као и сви пре и после њих, нису успели да одузму своју дозволу...

Prineseš na žrtvu plaljenicu krv i salo sa trbuha! i da vidiš kako se sve to briše što ti kažeš!
ili recimo, kolješ i ubijaše Ruse i Srbe! DOBIJEŠ NAGRADU~! život od 104 ggodina u Sao Paolu recimo...
sve to važi, al za nas golje, ako si u krugu zla, bivaš nagradjen ako širiš zlo!
jer ZLO je to koje ti i sudi, i koje te kuša na grehe
a što više grešiš, i što ti se više sudi, ono više raste!
naravno, možeš i da otkažeš ugovor...

Jel samo ja ne razumem temu.. :ceka:
То je врло чудно jeр Ви, Срби, имате Вуловића:

То што мислиш другоме пожели и себи
Да те клева судбине никад стигла не би...

Zakon univerzuma, kako zračiš tako privlačiš. Možeš da budeš najbolji na svetu, da daješ šakom i kapom svima a unuar sebe da se izjedaš i nerviraš, i voala kancer dobiješ ili neku drugu boleštinu. Bitno je kakve su ti misli i vibracija, svaku želju koju imaš univerzum nastoji da ti ispuni, na tebi je da li ćeš da uskladiš vibraciju sa tom željom i dopustiš joj da ti se ostvari...to je kao da gledaš sebe u ogledalu, ako si nasmejan to ćeš videti u u ogledalu, ako si tužan ogledalo ti nikad neće uzvratiti srećnim licem.
Ja na primer ciganima na ulici nekad dam novac a u sebi urlam na sebe što sam to uradio jer je taj ciganin radno sposoban, umesto to da mu kažem ili ne dam novac ja to prećutim i štetim sebi. Ako nešto radite, radite iz ljubavi i ne očekujte ništa za uzvrat. Univerzum će ispuniti svaku vašu želju, neće bog.

То je врло чудно jeр Ви, Срби, имате Вуловића:

То што мислиш другоме пожели и себи
Да те клева судбине никад стигла не би...
Је л на овог Вуловића мислиш?

Saglasan sam sa hipotenuzom iz uvoda. Nešto definitivno ima mada više liči na tante za kukuriku.
Jednom sam upala u šaht. z:cry: Tačno se ne sećam kada sam otvorila
vrata da mi se tako nešto desi. Neko drugi je otvorio šaht, a ja sam upala.

Jednom sam upala u šaht. z:cry: Tačno se ne sećam kada sam otvorila
vrata da mi se tako nešto desi. Neko drugi je otvorio šaht, a ja sam upala.
Auhhh...:eek:

Ipak, nisam mislio na to već na ono ko se lati mača, od njega će i poginuti sa mnogim poznatim varijetetima.

Meni to više liči na bumerang nego na dozvolu.

Ајд мало краће ако може... два реда, ђе те копка недостатак подршке у вредновању...
Moderno vreme ucinilo je da ljudi ne mogu citati "duge" tekstove i da zude za sto kracim sadrzajem, da se sto predje na sustinu. Cemu zurba?
Pa mnogi cine dobra dela a ne vraca im se nista,kao sto mnoge ubice dozive duboku starost
Dobro delo cinis valjda iz nesebicnih razloga? Ako ocekujes da ti se vrati dobrim onda je taj "dobri cin" zapravo sebican.

Back